-Χαίρετε, βαδίζουμε στο Πάσχα ολοταχώς και ίσως είναι το μόνο «φωτεινό νέο» των ημερών, καθώς ο Πούτιν συνεχίζει ανηλεώς τους βομβαρδισμούς αμάχων, αλλά εμείς εδώ (όχι εμείς, αλλά η ευαίσθητη Αριστερά, για την ακρίβεια) μας τάραξαν με τους… Αζόρ. Καλό νέο είναι ότι δεν φαίνεται να ανακόπτεται σοβαρά το ισχυρό τουριστικό κύμα που αναμένεται, ο κόσμος βλέπετε έχει... σκάσει δυο χρόνια και δεν κρατιέται με τίποτα, ακόμα και αν η αγοραστική του δύναμη μειώνεται σημαντικά σ’ όλη την Ευρώπη, λόγω της ακρίβειας. Ως συνήθως, αργούν οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν μια σημαντική βοήθεια στις χώρες - μέλη για να αντισταθμίσουν την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας που μας οδηγεί μαθηματικά σε ύφεση. Αρκεί ένα τμήμα του πακέτου του Ταμείου Ανάκαμψης (για την πανδημία) για να επιδοτήσει τις τιμές του φυσικού αερίου που, άλλωστε, τον ίδιο σκοπό υπηρετεί, να μη χαθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη.

Θα γεννήσουμε Βελόπουλους και Κασιδιάρηδες

-Στην Αθήνα ο Μητσοτάκης έχει ζητήσει plan B από τις υπηρεσίες και από το επιτελείο του για κρατική παρέμβαση, αλλά ελπίζει ότι θα το γλιτώσει (πολλά λεφτά, από 2,5 έως 4 δισ. ευρώ ετησίως) για την επιδότηση του φυσικού αερίου. Ολα αυτά θα κριθούν τις επόμενες 45 ημέρες, άρα θα έχουμε σύντομα εικόνα, να δούμε και πού θα καταλήξει την επόμενη Κυριακή η Γαλλία. Αν, πάντως, δεν κάνουν κάτι, έχουμε να δούμε Βελόπουλους και Κασιδιάρηδες στην Ευρώπη, που δεν θα το πιστεύουμε. Κρίμα, γιατί αποσύρθηκε και ο Μπάνος Καμμένος (Μπ. είναι, κύριε διορθωτά, όχι Π.) αν και… ζεστό τον βλέπω με αναρτήσεις, χρόνος υπάρχει να ξεκουραστεί στο Αιγαίο με το Ferretti του, αυτό το σκαφάκι που απέκτησε παριστάνοντας τον συγκυβερνήτη της Πρώτης Φοράς Αριστερά. Τώρα που είπα Κασιδιάρης, μου λένε ότι δεν… θα προλάβει να εκτεθεί ως υποψήφιος βουλευτής έστω, που του επιτρέπει ο νόμος. Γιατί, απλά, θα αλλάξει ο νόμος, κάτι κάνει ο Βορίδης.

Οι Μπακοκαϋμενάκηδες το παλεύουν με Ιβάν (και 2 μικρά κανάλια)

-Λεφτά (για πέταμα) υπάρχουν όπως φαίνεται, οπότε τίποτα δεν πάει χαμένο, ακόμα και στα κανάλια που -αν ακούσεις τα αφεντικά τους- πάνε καταπληκτικά όλοι (μα, όλοι;) και στο τέλος του έτους βλέπεις κάτι 20άρες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Λοιπόν, οι αετοί της Φουτζέιρα, οι… χιλιοτραγουδισμένοι ένδοξοι Τριπολιτσιώτες, το παλεύουν σοβαρά να τελειώσουν την υπόθεση εξαγοράς του Open από τον εταίρο στιβαρό επενδυτή Ιβάν που διοικεί από το Ροστόφ, που μας λένε οι δικοί του. Βέβαια, ο Ιβάν, όπως λένε όσοι έχουν συναλλαγεί επιχειρηματικά μαζί του, μπορεί να τρελάνει κόσμο, αφού είναι ολίγον ευμετάβλητος στα deals του. Δεν ξέρω αν θα κλείσει τελικά το deal, ούτε αν το ποσό είναι μόλις 12 εκατ. ευρώ για το 51% που μου λένε. Πάντως, οι «Μπάκοι» ενδιαφέρονται, μου λένε, και για αλλά δυο μικρότερα κανάλια, προφανώς έχουν μια οικονομική άνεση οι άνθρωποι και, φυσικά, οι κινήσεις τους δεν είναι ασύνδετες με το επιχειρηματικό τους συμφέρον στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ, όπου συνεχίζουν να κατέχουν το ένα τρίτο των μετοχών και δεν φαίνεται να κόπτονται ιδιαιτέρως να το πουλήσουν. Αν ξέρει το Μαξίμου για την αγοραπωλησία μη ρωτάτε, εννοείται ότι γνωρίζει, αλλά δεν έχει λόγο να ανακατευτεί, γιατί για Συριζαίους δεν τους κόβω τους τύπους. Ασε που ο μεσολαβών είναι και καλό παιδί, φιλελεύθερο…

Στις τηλεπικοινωνίες ο πόλεμος συνεχίζεται

-Στο μεταξύ, ο πόλεμος ΟΤΕ - Vodafone συνεχίζεται αμείλικτος, με τις δυο εταιρίες να καταθέτουν σήμερα συμπληρωματικά υπομνήματα, ενώ την ίδια στιγμή στο παιχνίδι μπαίνουν και άλλοι παίκτες. Στον όμιλο Nova - Wind (σύντομα θα μείνει μόνο το Nova, γιατί τα δικαιώματα για το όνομα Wind κοστίζουν 3 εκατ. ευρώ, ετησίως) παρέμεινε στην κορυφαία θέση ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος ο οποίος θα αναλάβει να υλοποιήσει τις επιθετικές κινήσεις που προανήγγειλε από τους Δελφούς ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners.

Το ομόλογο του κ. Παντελή

-Μου λένε ότι δεν είναι σωστές οι πληροφορίες που σας μετέδωσα ότι στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να εκδώσουν «ομόλογο Μαντωνανάκη», «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα και απορούμε ποιος τα διαδίδει». Μάλιστα, εγώ συμφωνώ ότι θα πέσει το κράξιμο του αιώνα αν μια κυβέρνηση εκδώσει κρατικό ομόλογο για ιδιώτη, γι’ αυτό άλλωστε έγραφα -στο τέλος της μικρής αναφοράς που έκανα στο θέμα αυτό- ότι αναμένω και διάψευση. Επειδή όμως… δεν γεννήθηκα χθες, θα περιμένω να ακούσω τα νέα από επίσημα χείλη.

Στο retail αρχίζουν τα όργανα

-Τα δυσάρεστα νέα είναι ότι το retail αρχίζει να αισθάνεται τις επιπτώσεις της ακρίβειας και του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών. Οι πληροφορίες από μεγάλες λιανεμπορικές επιχειρήσεις είναι ότι πλέον καταλαβαίνουν το κράτημα του κόσμου. Είναι νωρίς ακόμη για οριστικά συμπεράσματα, αλλά ήδη εντοπίζεται κάμψη των πωλήσεων. Η Quest (που έβγαλε καλά αποτελέσματα) έκανε ταυτόχρονα λόγο για επιφυλάξεις που προκαλούν οι ιδιαίτερες συνθήκες για οικονομία και κατανάλωση, λόγω πολέμου και της κρίσης στις τιμές της ενέργειας και βασικών αγαθών, ενώ ανάλογος προβληματισμός ακούω ότι επικρατεί και στον όμιλο Φουρλή, αλλά και σε άλλες, ανάλογες αλυσίδες.

Εμφύλιος βασικών μετόχων στην Κλουκίνας – Λάππας

-Και μέσα σε όλα ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος στην Κλουκίνας – Λάππας (Mothercare, ELC) και η διοίκησή της καλείται τώρα να βρει έναν πειστικό τρόπο να αντιμετωπίσει την κρίση που σοβεί στους κόλπους της. Το νέο επεισόδιο που όξυνε αιφνιδιαστικά την κατάσταση συνέβη μόλις προ ημερών, όταν ο βασικός μέτοχος Λουκάς Σπεντζάρης (ελέγχει άμεσα το 27,5% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου) κατέθεσε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση έκτακτου ελέγχου της εταιρείας. Ο κ. Σπεντζάρης, ο οποίος βρίσκεται σε διαμάχη με την οικογένεια Λάππα, στην περυσινή γενική συνέλευση των μετόχων είχε εγείρει σειρά θεμάτων με αιχμή το κλείσιμο του ιδιόκτητου κεντρικού καταστήματος Mothercare στην οδό Ερμού και την εκμίσθωση του ακινήτου στην Adidas Hellas έναντι 64.000 ευρώ μηνιαίως. Τότε η διοίκηση είχε απαντήσει στα ερωτήματα του Σπεντζάρη και φάνηκε πως η κρίση εκτονώνεται, κάτι που προφανώς δεν συνέβη. Για την αίτηση, που έχει προσδιορισθεί να συζητηθεί στις 17 Μαΐου, η διοίκηση ανέφερε πως είναι νομικά και ουσιαστικά αβάσιμη αφού δεν παραθέτει περιστατικά τα οποία θα μπορούσαν να συνιστούν πράξεις μη χρηστής και συνετής διοίκησης. Στην αγορά πάντως λένε πως με τον διαχειριστικό έλεγχο ο Λουκάς Σπεντζάρης προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει το μερίδιό του, είτε για να πουλήσει, είτε για να διεκδικήσει τη διοίκηση της εταιρείας. Η εταιρεία σημειώστε πως διαθέτει μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία, αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής ρεύματος.

Το παρασκήνιο μιας συνάντησης

-Και αφού το γυρίσαμε στο κεφάλαιο των καυγάδων, να σας πω ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του νέου CEO της ΕΧΑΕ και Προέδρου του ΧΑ, Γ. Κοντόπουλου, με την ηγεσία του ΣΜΕΧΑ. Οπως έλεγε κι ο Κώστας Χατζηχρήστος, σε εκείνη την παλιά ελληνική ταινία, στη συνάντηση φαίνεται πως θα επικρατεί μια κάποια "ψυχρασία". Από την πλευρά του ΣΜΕΧΑ προσέρχονται με επιφυλάξεις, με στόχο να διερευνήσουν προθέσεις. Το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκαν στην εκδήλωση αποχώρησης Λαζαρίδη και καλωσορίσματος Κοντόπουλου, αλλά και το γεγονός ότι ο Κοντόπουλος τους βλέπει για πρώτη φορά, έναν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει μεταφραστεί σαν ένα μήνυμα «παιδιά, δεν μας πολυενδιαφέρετε». Βέβαια, ο Κοντόπουλος δεν έφταιγε για την εκδήλωση παράδοσης - παραλαβής, καθώς την οργάνωσε ο Πρόεδρος της ΕΧΑΕ, αλλά τελικά αυτά είναι λεπτομέρειες, αφού οι χρηματιστές ένα σνομπάρισμα το έφαγαν. Το κλίμα "ψυχρασίας" επιδεινώνεται επιπλέον και από τις φημολογίες που σέρνουν στην αγορά και θέλουν τράπεζα, που διαθέτει δυναμική χρηματιστηριακή και στρατηγικά δίνει έμφαση στο asset management, να μεθοδεύει την εξαγορά μεγάλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής. Θα πείτε «φήμες», αλλά αν σε μερικούς μήνες συμβεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε ένα χρηματιστηριακό μαγαζί θα ελέγχει το 1/3 του τζίρου, οπότε θα "διαβάζει" με άνεση τις συνεδριάσεις του ΧΑ και οι μικρότερες εταιρίες θα έρθουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση.

Στην Τράπεζα Αττικής μετρούν την τρύπα

-Καινούργιες μαύρες τρύπες μαθαίνω ότι ανακαλύπτονται στην ταλαίπωρη Attica Bank και οι συστάσεις του επόπτη, δηλαδή της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Φυσικά, η κεντρική τράπεζα επιβεβαιώνει το αυτονόητο ότι το «γενικό κουμάντο» το έχει το ΤΧΣ που τοποθέτησε 152 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδιώτες του fund Ellington επένδυσαν 9,8 εκατ. Και όπως είπε κάποιος ασυγκράτητος, στη σύσκεψη που έγινε στην ΤτΕ την περασμένη Παρασκευή για την Αττικής, «όποιος θέλει να διοικεί την τράπεζα να βάλει τα αναγκαία. Κανείς δεν θα κάνει παιχνιδάκια σε βάρος του δημοσίου χρήματος». Η μεγάλη πρόκληση τώρα είναι να οριστικοποιηθεί το πραγματικό μέγεθος των ζημιών και να δρομολογηθεί η επόμενη αύξηση κεφαλαίου που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση της τράπεζας. Έτσι, θα σωθεί και μέρος από τις μεγάλες απώλειες του ΤΜΕΔΕ και του ΕΦΚΑ.

Τα ακίνητα της Πλάκας... που κάνουν βόλτες

-Το… πήγαινε - έλα των ακινήτων της Πλάκας, που περιλαμβάνει και το γνωστό ακίνητο στην οδό Τριπόδων -του Αντωνάκη και της Ελένης Κοκοβίκου, από την ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβείται τον άνδρα»- είναι ένα ακόμη παράδειγμα που αποδεικνύει στην πράξη τον γόρδιο δεσμό της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα, που πολύ δύσκολα μπορεί να αποφέρει τα… πολλά έσοδα που αναμένουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Εξ ου και οι ‘’κίτρινες κάρτες’’ που έχει κατ’ επανάληψη δείξει στις εκθέσεις αξιολόγησής της η Κομισιόν. Στο forum των Δελφών το περασμένο Σάββατο η Σέβη Αμανατίδου, νομική σύμβουλος της ΕΤΑΔ, ανέφερε ότι για τα 36 ακίνητα στην Πλάκα η ΕΤΑΔ είναι σε επαφή με το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να βρεθεί πώς θα αξιοποιηθούν. Πρόκειται για ακίνητα που είχαν ‘’περάσει’’ κάτω από την ομπρέλα του ΤΑΙΠΕΔ (μάλιστα, για κάποια, μεταξύ των οποίων και το ακίνητο του… Αντωνάκη και της Ελένης, είχαν ‘’τρέξει’’ το 2014 και διαγωνισμοί από το ΤΑΙΠΕΔ) και γύρισαν πάλι στην ΕΤΑΔ. Για το 2022 το μεγάλο ‘’στοίχημα’’ για την ΕΤΑΔ, όπως ειπώθηκε στους Δελφούς, είναι καταρχάς να προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Τάε Κβο Ντο (πέρυσι η ΕΤΑΔ απηύθυνε πρόσκληση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος με ανταπόκριση από 8 σχήματα) και -εκτός Αθηνών- για τη Λίμνη Καϊάφα.

Εβδομάδα κατάνυξης στο Χρηματιστήριο

- Το Πάσχα των καθολικών, με τις αργίες και τη διάθεση για διακοπές, θα επηρεάσει σίγουρα και τη δική μας αγορά. Το μήνυμα των γαλλικών εκλογών, ακόμη περισσότερο. Από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη θα μάθουμε τα αποτελέσματα της Motor Oil, του ΑΔΜΗΕ και της JUMBO, αλλά και το μήνυμα θα δώσουν οι τραπεζικοί κολοσσοί της Wall Street με τις δικές τους ανακοινώσεις. Την Μ. Παρασκευή των καθολικών συναλλαγές δεν έχουμε και κατόπιν έρχεται η δική μας Μεγάλη Εβδομάδα.