-Χαίρετε, φύγαμε από τους σεισμούς και πήγαμε στις καταιγίδες από χθες, αλλά στα… πολιτικά πέριξ ρίχνουν τα χαρτιά ακόμα για τις εκλογές. Τελευταίως, λοιπόν, κυκλοφορούν τρεις ημερομηνίες για την πρώτη κάλπη, μου λένε, με ευρύ όμως φάσμα τριών μηνών. Η πρώτη είναι η «νωρίς» -ήτοι 26 Μαρτίου- μια ημέρα μετά την εθνική εορτή με πατριωτική έπαρση, ταρατατζούμ, Rafale να πετάνε… η δεύτερη -η μεσαία- Κυριακή των Βαΐων που ο κόσμος… πάει επαρχία και μένει για Πάσχα και η τρίτη -η… θεσμική- τέλος Μαΐου (εγώ είμαι Μητσοτάκης και σέβομαι τον λόγο μου, πάω στο τέλος). Φυσικά, σε όποια από τις τρεις ημερομηνίες διαλέξει, βάλτε κι έναν μήνα σχεδόν μέχρι τις δεύτερες και (πιθανώς) τελευταίες κάλπες. Ακούω στοιχήματα…

Στο τραπέζι λύση για δάνεια ύψους 1,2 δισ. με ενέχυρο πρώτη κατοικία

- Όλα τα βλέμματα σήμερα στρέφονται στο Υπουργείο Οικονομικών όπου έχουμε τη δεύτερη συνάντηση του Χ. Σταϊκούρα με τους τραπεζίτες. Αφού πέρασαν από 40 κύματα, οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πιο κοντά στο μοντέλο που θα βοηθήσει τους δανειολήπτες να έχουν λιγότερα βάρη σε αυτή τη συγκυρία. Αν και είναι πρόωρο να ειπωθεί ακόμη οτιδήποτε, μάλλον πάμε σε ένα μοντέλο με περίμετρο δάνεια με ενέχυρο πρώτης κατοικίας ύψους 1,2 δισ., που αφορά δανειολήπτες με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογα και άλλων ρυθμίσεων που έγιναν στο παρελθόν. Είναι μια λύση που θα ελαφρύνει τους δανειολήπτες που εμπίπτουν στην περίμετρο, χωρίς ταυτόχρονα να προκαλέσει προβλήματα στα δανειακά χαρτοφυλάκια, καθώς δεν θα λειτουργεί σαν ρύθμιση. Αυτά, φυσικά, αν δεν γίνουν μείζονες τροποποιήσεις και εφόσον βγει λευκός καπνός σήμερα από το ΥΠΟΙΚ.

Η Παγκρήτια, η Τράπεζα Σερρών και οι επόμενες κινήσεις

-Εκτός από τις ανακοινώσεις που περιμένουμε σήμερα από τη Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου -που απέκτησε το 13,4% και φτάνει, πλέον, στο 26%- χθες ανακοινώθηκε η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της Παγκρήτιας με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, με σκοπό τη συγχώνευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία βασίζεται πάνω στην αποτίμηση που έκανε -για λογαριασμό της Thrivest- η Deloitte. Ακούω τώρα ότι οι Μπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου αναζητούν κι άλλες ευκαιρίες στην τραπεζική αγορά.

Ένας ευλαβικός τραπεζίτης στο Φανάρι

-Και ολοκληρώνω την ενότητα των τραπεζικών νέων με την πρέπουσα θρησκευτική ευλάβεια και σεβασμό, αναφέροντας πως την Τρίτη το βράδυ, ενώ τα βλέμματα όλων μας ήταν στραμμένα στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο, στη γειτονική μας Κωνσταντινούπολη, σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, ο τραπεζίτης Γιώργος Τανισκίδης της Optima Bank, τιμήθηκε με τον τίτλο του Άρχοντος του Πατριαρχείου. Στην εκδήλωση εκτός -προφανώς- του Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου Αμερικής Ελπιδοφόρος, περισσότεροι από 15 Ελληνοαμερικανοί «Άρχοντες», πολλοί ανώτατοι κληρικοί αλλά και επιχειρηματίες που χρόνια τώρα στηρίζουν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Δεν παρακολουθώ τους άγιους πατέρες για να αξιολογήσω τις πληροφορίες, αλλά μου λένε ότι οι παριστάμενοι εντυπωσιάστηκαν από τις άριστες διαπροσωπικές σχέσεις Βαρθολομαίου-Ελπιδοφόρου, αλλά και από τις εκπληκτικές ομάδες των συνεργατών τους που αποτελούν κυρίως νέοι άνθρωποι 26-30 χρονών, με καλές σπουδές και διεθνή εμπειρία.

Η βουτιά της Intralot στο Χ.Α και τα αρνητικά κεφάλαια (101 εκατ.)

-Στην αγορά έκανε αίσθηση η χθεσινή πτώση κατά 9,40% της Intralot στο Χρηματιστήριο. Η αιτία εντοπίζεται στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια παρέμειναν αρνητικά κατά 101 εκατ. ευρώ (από 115 εκατ. στο τέλος του 2021), παρά το γεγονός ότι υλοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η μετοχή έπεσε με υψηλό όγκο, καθώς η εταιρεία είχε γνωστοποιήσει πως στόχος της είναι να γυρίσει σε θετικά ίδια κεφάλαια για να εξέλθει από το καθεστώς της επιτήρησης στο οποίο σήμερα βρίσκεται στο Χ.Α. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές χθες το απόγευμα η διοίκηση, έπειτα από ερώτηση, αναφέρθηκε στο θέμα και στη λογιστική επίδραση που είχε η επαναπόκτηση του ποσοστού της αμερικανικής Intralot Inc και το repricing που απαιτείται και εμφανίστηκε καθησυχαστική για τη συνέχεια. Επισήμανε τα μειωμένα κόστη και εκτίμησε, δε, πως τo ΕΒΙΤDA στο 4ο τρίμηνο θα είναι σημαντικά καλύτερο και στο έτος αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα των 110 εκατ. ευρώ (από 88 εκατ. ευρώ στο 9μηνο). Η εταιρεία, πάντως, αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ένα ακόμη συμβόλαιο στις ΗΠΑ και στην αγορά του αθλητικού στοιχηματισμού.

Ακύρωσαν τη συνέλευση του κ. Παντελή

-Η δικαστική διαμάχη του Παντελή με τους πιστωτές συνεχίζεται με νέα δικαστική νίκη των τελευταίων. Με την απόφαση 3173/2022, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ακύρωσε την αυτόκλητη Γενική Συνέλευση της ΑΤΤΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ που είχε προχωρήσει σε ονομαστικοποίηση των μετοχών. Υπενθυμίζεται ότι οι εν λόγω μετοχές ήταν ενέχυρο στο ομολογιακό δάνειο των 300 εκ. που είχε συνάψει ο Όμιλος Μαντωνανάκη. Μετά την καταγγελία του δανείου το 2019, ο όμιλος -για να αποφύγει την εκποίηση των μετοχών- προχώρησε σε σειρά ενεργειών για να καταστήσει άνευ αντικειμένου το ενέχυρο. Προέβη σε διαίρεση της ονομαστικής αξίας των ενεχυριασμένων μετοχών, σε ακύρωση των τίτλων και σε παράλειψη παραδόσεως στους ομολογιούχους δανειστές των νέων ονομαστικών μετοχών που εκδόθηκαν. Οι πιστωτές αντέδρασαν με σειρά νομικών ενεργειών αιτούμενοι την ακύρωση της σχετικής Γενικής Συνέλευσης. Τελικά, μάλλον κάτι έχει αλλάξει με το έως τώρα «αήττητο» του Παντελή στις δικαστικές αίθουσες.

Αναρτήθηκε η σύμβαση για Αττική Οδό - Φεβρουάριο οι προσφορές

-Χωρίς καθυστέρηση εξελίσσεται ο διαγωνισμός για τον νέο παραχωρησιούχο της Αττικής Οδού, αφού προηγουμένως η Κυβέρνηση πέταξε στο καλάθι τα σχέδια για αύξηση των διοδίων. Μόλις λοιπόν ανακοινώθηκε η νέα τιμολογιακή πολιτική (διόδια 2,5€ από 2,8€ σήμερα), αναρτήθηκε στο Virtual Data Room το Σχέδιο Σύμβασης των 700 σελίδων πάνω στο οποίο οι 8 διεκδικητές της Αττικής Οδού θα καταθέσουν τώρα τις παρατηρήσεις τους. Στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι να κατατεθούν οι οικονομικές προσφορές το αργότερο μέχρι τέλη Φεβρουαρίου και η κατακύρωση του διαγωνισμού να τελειώσει μέχρι τον Ιούνιο 2023.

Dogus: Τουλάχιστον μας άφησε τον πίνακα να τους θυμόμαστε

-Ο θυγατρικός βραχίονας της Dogus Group -του πολλά υποσχόμενου, αλλά «ατυχήσαντα» στη συνέχεια, εκατομμυριούχου Φερίτ Σαχένκ- έχει ουσιαστικά πάψει κάθε δραστηριότητα στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει και από τον ισολογισμό της για το 2021, όπου ο κύκλος εργασιών είναι μηδενικός και τα αποτελέσματα ζημίες 8.712 ευρώ, που προφανώς αφορούν τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας. Την περασμένη διετία η Dogus Hellas πούλησε και τα όποια ακίνητά της είχαν απομείνει στο Κολωνάκι και όπως αναφέρεται έχει μείνει με ένα πάγιο. Τι είναι αυτό; Ένα έργο τέχνης, αξίας στον ισολογισμό 98.239,44 ευρώ. Αν και δεν διευκρινίζεται, κάποιον πίνακα ζωγραφικής «μυρίζομαι»…

Οι... καρφίτσες του ΥΠΕΝ

-Περιδιαβαίνοντας κανείς τις προμήθειες των υπουργείων και λοιπών δημοσίων υπηρεσιών ανακαλύπτει αρκετά παράδοξα. Ένα από αυτά αφορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την προμήθεια… καρφιτσών πέτου. Έτσι, λοιπόν, εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 522 ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον λογαριασμό εξόδων «Αγορές λοιπών αγαθών» οικονομικού έτους 2022, για την κάλυψη δαπάνης προμήθειας καρφιτσών πέτου για τις ανάγκες της πολιτικής ηγεσίας, που θα περιλαμβάνουν το λογότυπο του ΥΠΕΝ και την ελληνική σημαία. Τι να πω… Καλοφόρετες…

Πρώην εργαζόμενοι της «Ελευθεροτυπίας»: 10 χρόνια μετά...

-Τελικά, τα κατάφεραν. Το μεγάλο κτίριο της Χ.Κ. Τεγόπουλος, στο Κορωπί, πουλήθηκε κι όσοι περιμένουν τις αποζημιώσεις τους έχουν πλέον ορατό ορίζοντα. Χθες, μετά 10 ολόκληρα χρόνια διαδικασιών, κατακυρώθηκε ο πλειστηριασμός του κτηρίου της Χ.Κ στο Κορωπί έναντι 8.219.630 ευρώ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την καταβολή του τιμήματος στον ειδικό λογαριασμό της Συμβολαιογράφου και στη συνέχεια στον πτωχευτικό λογαριασμό. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η διανομή του εκπλειστηριάσματος.

H αποτυχία της Ισπανίας στο τραπεζικό σύστημα

-Οι ωραίες σοσιαλιστικές ιδέες, όμορφα καίγονται. Επειδή συχνά - πυκνά ορισμένοι επικαλούνται την «επιτυχία» της ισπανικής κυβέρνησης στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και των τραπεζικών θεμάτων, καλό είναι να δούμε τα αποτελέσματα. Τελευταία «ωραία ιδέα» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της Ισπανίας ήταν η εισαγωγή ενός νέου τιμωρητικού για τις τράπεζες Κώδικα Βέλτιστων Πρακτικών, με δήθεν στόχο την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Ο νέος Κώδικας συνδυάζεται (αρμονικά;) με έναν «τραπεζικό φόρο» που θα χρηματοδοτήσει τις «λαϊκές» κυβερνητικές πολιτικές. Με απλά λόγια, η ισπανική κυβέρνηση σκέφτηκε ότι μπορεί με τα λεφτά των άλλων (μετόχων και εποπτικών κεφαλαίων) να μπορεί να ακυρώσει στην πράξη τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτή η νέα συνδυαστική φόρμουλα θα μπορούσε ίσως να βοηθήσει 1 εκατ. δανειολήπτες και να δημιουργήσει 20 εκατομμύρια νέα «κόκκινα δάνεια». Οι αγορές αντέδρασαν αμέσως με πωλήσεις των ισπανικών τραπεζικών μετοχών, ενώ από τη Φρανκφούρτη ήρθε αμέσως φιρμάνι «μαζέψτε τις ανοησίες» και το σχέδιο πέρασε στις καλένδες.

Εν τω μεταξύ στην Τουρκία…

-Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό +3,9% σε ετήσια βάση (ενώ ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο ξεπέρασε το 85%). Η ανάπτυξη το 2ο τρίμηνο ήταν +7,7% χάρη στην ισχυρή εξωτερική και εγχώρια ζήτηση (κυρίως λόγω Τουρισμού). Η εποχικά προσαρμοσμένη ανάπτυξη από τρίμηνο σε τρίμηνο μειώθηκε κατά -0,1%, κάτω από την αύξηση 1,9% το προηγούμενο τρίμηνο. Η εγχώρια ζήτηση στήριξε την ανάπτυξη για άλλη μια φορά, χάρη στην τουριστική δραστηριότητα, ενώ οι εξαγωγές, όπως λέγαμε και χθες, δεν πάνε καλά, παρά τη βύθιση του τουρκικού νομίσματος και τη φτωχοποίηση των πολιτών.