Και ερωτώ: Θα ακουμπήσουν στο τραπέζι την 60άρα τα offshore αγόρια του Ντουμπάι; ///


 

-Εντύπωση προκάλεσε σε κυβερνητικά στελέχη η «σπουδή» του ΚΙΝΑΛ να ζητήσει εξηγήσεις δια του γραφείου Τύπου του για τον διαγωνισμό του ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική πληροφορία εμβολιασμού. Οντως χτες το πρωί το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την απορία του πώς γίνεται να προκηρύσσεται διαγωνισμός την προηγούμενη Παρασκευή (723.000 ευρώ) και να λήγει η διορία προσφορών σήμερα το πρωί. Η αλήθεια είναι ότι όντως φαίνεται μια πολύ σύντομη διαδικασία που μπορεί να προκαλεί υποψίες, αλλά η «κανονική αλήθεια» είναι παντελώς διαφορετική. Στην ουσία ο διαγωνισμός προκηρύχτηκε από τον υπουργό Πιερρακάκη για να υπάρξει «back up» στην περίπτωση που δεν λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, να μη γίνει δηλαδή «καμία στραβή» και πέσει το σύστημα και… γίνουμε ρεζίλι. Όμως αυτό δεν συμβαίνει αφού η πλατφόρμα λειτουργεί και έτσι δεν πρόκειται να γίνει διαγωνισμός για την «εναλλακτική πλατφόρμα». Λένε λοιπόν ότι «ένα τηλέφωνο αρκούσε» να μας ρωτήσουν τι συμβαίνει από το ΚΙΝΑΛ, δεν χρειαζόταν ανακοίνωση. Και προσθέτουν από την κυβέρνηση: «Ειδικά ο κ. Μανώλης Χριστοδουλάκης, γραμματέας του ΚΙΝΑΛ κάτι παραπάνω πρέπει να γνωρίζει σε αυτά τα ζητήματα ώστε να προφυλάξει τους εμπνευστές της ανακοίνωσης». Λέω εγώ, μήπως την ερώτηση την υπέβαλε ο ίδιος;

-Δεν χρειάζεται να διαθέτει κανείς ιδιαίτερες ικανότητες για να καταλάβει ότι το 2021 θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές στο Χρηματιστήριο με τις τράπεζες. Αρκεί να δείτε τον συνωστισμό των top guns του investment banking παίρνουν θέσεις μάχης γύρω από την Τράπεζα Πειραιώς και τα σενάρια για αύξηση κεφαλαίου τον προσεχή Απρίλιο (τότε βλέπουν ένα window opportunity, όπως λένε) αλλά και άλλες κεφαλαιακές δράσεις. Το ΤΧΣ προσέλαβε για τον σκοπό αυτό τις υπηρεσίες της Morgan Stanley, ενώ η Πειραιώς ακούω ότι κατέφυγε στη συνήθη επιλογή της UBS αλλά και της Goldman Sachs. Σημειώστε πως η τελευταία έχει πάνω από δέκα χρόνια να δουλέψει με την Πειραιώς και είναι προφανές ότι επιλέχθηκε και λόγω των άριστων διαύλων επικοινωνίας που διατηρεί με το Μέγαρο Μαξίμου, οπότε αυτή τη φορά δεν θα γίνουν τσαπατσουλιές. Επιπλέον, το σχέδιο της Πειραιώς εκτός από την αύξηση περιλαμβάνει και ιδιαίτερα φιλόδοξες προσεγγίσεις στο μέτωπο των κεφαλαιακών δράσεων, όπως synthetic swap στο πράσινο δανειακό χαρτοφυλάκιο που είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα.

-Να σας ενημερώσω ότι το ΥΠΟΙΚ έστειλε στους θεσμούς ολοκληρωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου για το ΤΧΣ και προφανώς θα συζητηθεί και κατά την τρέχουσα επίσκεψη των εκπροσώπων τους στην Αθήνα. Η «αλληλογραφία» αυτή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες καθώς δε είναι μια απλή και εύκολη υπόθεση. Εκτός από το πράσινο φως των θεσμών χρειάζεται και θετική γνωμοδότηση της ΕΚΤ, διαδικασίες που απαιτούν χρόνο. Στόχος της Κυβέρνησης να έχει συμφωνήσει και προωθήσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο τον Φεβρουάριο. Εκτός από τα δύο γνωστά θέματα (συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου, κατάργηση των ειδικών διατάξεων για τα μέλη των ΔΣ) συζητούνται ακόμη δύο ευαίσθητα θέματα: Ο ρόλος του Ταμείου με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και η ευθύνη των μελών του ΤΧΣ σε σχέση με τα exit plan.

-Τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας μίσθωσης της έκτασης (land agreement) για το καζίνο στο Ελληνικό συζητούν Lamda Development και Inspire Athens. Ακολούθως θα κλείσει και τυπικά ο διαγωνισμός της Επιτροπής Παιγνίων με την ανακήρυξη της Inspire ως οριστικού δικαιοδόχου και εν συνεχεία έπεται η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης μεταξύ του κράτους και του δικαιοδόχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

-Σήμερα στις 12μ.μ. -εκτός απροόπτου- πρέπει οι Μπακοκαϋμενάκηδες να καταβάλουν τα χρήματα, περίπου 60 εκατομμύρια, για να αποκτήσουν το 18,33% της Faralon. Στο μεταξύ από χθες οι Σακομπακοκαϋμενάκηδες άρχισαν να υψώνουν (και πάλι) τα φλάμπουρα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κίνηση που δεν δείχνει και υψηλή αυτοπεποίθηση. Πάντως οι πληροφορίες που έρχονταν σήμερα το μεσημέρι έκαναν λόγο πως οι Μπακοκαϋμενάκηδες θα ασκήσουν το δικαίωμα και θα αποκτήσουν το 18,33%.

– Συνεχίζεται ο εμπαιγμός της αγοράς, των αρχών και των επενδυτών από την MLS και τον βασικό της μέτοχο, Γιάννη Καματάκη. Από τον περασμένο Οκτώβριο και την ενημέρωση για την τελική έκθεση του ειδικού ελέγχου της Deloitte, δεν υπάρχει καμία πρόοδος αναφορικά με το πότε θα παραδοθεί το περιβόητο business plan και πότε θα δημοσιευτούν οι οικονομικές καταστάσεις που εκκρεμούν. Και αυτό παρότι οι αρχές έχουν απευθύνει σχετικά ερωτήματα στην εταιρεία. Τη ίδια στιγμή, το περιβάλλον της διοίκησης διαρρέει περί ενδιαφέροντος από κυπρο-ελβετικό κεφάλαιο (σε άλλους λέει για ισραηλινό επενδυτή… ) και για due diligence που διενεργεί γνωστή ελεγκτική εταιρεία. Και ο καιρός περνάει, τα κουπόνια δεν πληρώνονται (χωρίς την έγκριση των ομολογιούχων) και το ερώτημα αν θα αποπληρώσει τα ομόλογα στο σύνολό τους ή όχι μεγαλώνει.

-Βουίζει η πιάτσα αλλά οι πληροφορίες της στήλης επιμένουν: Κανένα σχέδιο και κανένα ενδιαφέρον εξαγοράς δεν έχει ο όμιλος Σαββίδη για το ξενοδοχείο President σύμφωνα με πηγές το ομίλου, ενώ και η ιδιοκτήτρια ΓΕΚΕ επισήμως έχει διαψεύσει δις τα σενάρια πώλησης. Τώρα, γιατί κάποιοι στο Χρηματιστήριο φαντάζονται διάφορα σενάρια νομίζω το καταλαβαίνετε όλοι.

-Συνήθεια έχουν γίνει οι αλλαγές CFO στη Frigoglass. Σχεδόν κάθε 2-3 χρόνια η εταιρεία ανακοινώνει και νέο Οικονομικό Διευθυντή. Τη σκυτάλη εντός τριμήνου περίπου θα πάρει ο Μ. Μεταξάκης από τον Χ. Γκορίτσα.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Απόρρητο Απόρρητο