-Χαίρετε, ενώ ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τις σημαντικές επισκέψεις του στο εξωτερικό, σήμερα είναι στη Βοστώνη για ομιλία του στο πανεπιστήμιο και από την Τρίτη στο φόρουμ του Νταβός, στην Αθήνα συνεχίζουν οι ψίθυροι και οι φήμες (μήπως και οι… κραυγές, αφού έγιναν μέχρι και πρωτοσέλιδα) για τον ανασχηματισμό. Από το Μ.Μ (που δεν φαίνεται, τελικώς, να κάθεται κάτι…) έως κρίσιμα, παραγωγικά υπουργεία. Δεν είμαι διόλου σίγουρος ότι εντέλει θα γίνει ανασχηματισμός, παρά το ότι σας διαβεβαιώ πως το σκέπτεται και το μελετάει.

Τα βαρετά νέα: Παλιομοδίτικο ΠΑΣΟΚ

-Ακουσα και αρκετή κριτική για την… προλογική εικόνα του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αυτό το παλαιομοδίτικο, θριαμβευτικό, μακρόσυρτο μπάσιμο του Ανδρουλάκη με τη Λαλιώτικης εμπνεύσεως μουσική υπόκρουση, όπως παλιά με την Κάρμινα Μπουράνα. Τις ρετρό φάτσες του Κουλούρη, του Κακλαμάνη, τον Βενιζέλο και τη Διαμαντοπούλου κ.λπ. Μου λένε ότι ο ίδιος θα ήθελε στην «προμετωπίδα» να είχε μόνον τον Σημίτη και όχι άλλο σκηνικό από το παρελθόν. Αλλά και πάλι δύσκολο, άκομψο κι άδικο να διαγράψεις το παρελθόν ενός κόμματος, άλλωστε θα έδειχνε χειρότερο, ούτε κι ο Μητσοτάκης το έκανε στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ.

Τα καλά νέα: Νέα μεγάλη επένδυση και έξοδος από ενισχυμένη εποπτεία

-Τώρα μαθαίνω ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί και μια ακόμη μεγάλη ξένη επένδυση στην Ελλάδα. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά ακούω για κάτι καλό. Και πράγματι μέσα στα προβλήματα και την... καταχνιά του τελευταίου διαστήματος, έχουμε ορισμένες καλές ειδήσεις: Για παράδειγμα, το Bloomberg μας πληροφόρησε ότι σήμερα θα δοθεί η 14η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Κατά τις πηγές του Bloomberg, η Κομισιόν θα εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, καθώς η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της τελευταίας αξιολόγησης. Θα είναι μια συμβολική κίνηση που σηματοδοτεί το τέλος της ελληνικής κρίσης. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούνιο και τον Αύγουστο βγαίνουμε από το καθεστώς αυξημένης εποπτείας. Κάπως έτσι αίρεται ένα ακόμη εμπόδιο και η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την επενδυτική βαθμίδα.

Frigoglass: Φέσι Νο2 (την υγειά μας να 'χουμε)

-Για δεύτερη φορά μέσα σε μια 6ετία, η Frigoglass καλείται να βρει λύση σε ζητήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής διάρθρωσης που αντιμετωπίζει. Εδώ και καιρό ήταν γνωστό πως η εταιρεία είχε προσλάβει συμβούλους (PwC και Milbank LLP, με τους οποίους είχε συνεργαστεί και στην αναδιάρθρωση του 2017) για να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές της. Στο άκουσμα της είδησης, το ομόλογο της Frigoglass υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά, στις 53,7 μονάδες βάσης. Η εταιρεία είχε τη βασική της μονάδα στη Ρουμανία η οποία και σταμάτησε να λειτουργεί λόγω πυρκαγιάς τον Ιούνιο 2021. Αναγκάστηκε λοιπόν να καταστήσει κύρια παραγωγική της μονάδα το εργοστάσιο στη Ρωσία. Και μετά ήρθε ο πόλεμος. Η ρωσική θυγατρική αντιμετωπίζει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, στη διακίνηση πρώτων υλών και τελικών προϊόντων, συνέπεια των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από και προς τη Ρωσία. Ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει πως η μη επιτυχής ανανέωση ορισμένων πιστωτικών γραμμών από τη ρωσική θυγατρική και ο βαθμός ικανότητάς της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένης της συνεχιζόμενης και αγνώστου διάρκειας αβεβαιότητας του πολέμου, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του Ομίλου να ανταποκριθεί στις οικονομικές του δεσμεύσεις και κατά συνέπεια να επηρεάσει τη συνολική χρηματοοικονομική του κατάσταση. Αυτό υποδηλώνει την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντικές αμφιβολίες για την ικανότητα να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι δραστηριότητες της Frigoglass.

Συνάντηση Σ. Κόκκαλη - Ν. Σταθόπουλου

-Η ενέργεια, όπως ξέρετε, είναι της μόδας και τα deals πέφτουν βροχή. Η IΝΤΡΑΚΑΤ λοιπόν προχωρεί σε αυτό που η ίδια αποκαλεί "επαφή με διεθνή επενδυτικά κεφάλαια για την από κοινού ανάπτυξη (co-development) του ενεργειακού χαρτοφυλακίου της" και οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Μάλιστα την προπερασμένη Πέμπτη έγινε συνάντηση του Σ. Κόκκαλη με τον Ν. Σταθόπουλο της BC Partners κι αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο θα έρθουν και οι επίσημες ανακοινώσεις. Αν προσθέσετε στην εξίσωση και τις σειρήνες που έχουν πλησιάσει την INTΡAKAT για να αγοράσουν το ξενοδοχείο MILOS στην οδό Κολοκοτρώνη, στο κέντρο της Αθήνας, η κατασκευαστική εταιρία είναι στο κατώφλι σημαντικών αποφάσεων.

Tα 4 deals στα κόκκινα δάνεια που κρίνουν τις τιμές

-Με κομμένη την ανάσα στην αγορά των NPLs παρακολουθούν τις τέσσερις συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη αυτό το διάστημα (όλες τους στο στάδιο υποβολής δεσμευτικών προσφορών) προκειμένου να διαπιστώσουν πού θα κάτσουν οι τιμές. Είναι οι πρώτες συναλλαγές NPLs που γίνονται στο οικονομικό περιβάλλον (πόλεμος, επιτόκια, πληθωρισμός κ.λπ.) που διαμορφώθηκε τελευταία και για αυτό αποτελούν το κρίσιμο τεστ όπου θα διαπιστωθεί στην πράξη αν ισχύει η αίσθηση που υπάρχει στην αγορά ότι οι αποτιμήσεις για κόκκινα δάνεια υποχώρησαν. Περιμένουμε, λοιπόν, το Souk (η ονομασία δεν είναι τυχαία καθώς το βάφτισαν έτσι, επειδή είναι τμήμα της συναλλαγής Cairo) των 500 εκατ. που βγάζει στην αγορά η DoValue, την Αριάδνη που είναι τα δάνεια της PQH και ο πωλητής έχει βάλει ως ελάχιστη προσφορά τα 730 εκατ. το Τethys των 75 ξενοδοχείων (50% από αυτά σε νησιά) με αξία εξασφαλίσεων 258 εκατ. το οποίο πουλάει η Intrum και περιμένουμε ποιοι θα περάσουν στην υποβολή προσφορών και ένα ακόμη 500άρικο της Do Value με την επωνυμία Virgo που έχει ανατεθεί η πώλησή του στην Αlhambra.

Ζητούν πίσω μισθούς και αποζημιώσεις

-Αίτηση ανακοπής κατέθεσαν οι αδελφές Αγγέλα και Ειρήνη Αθανασιάδη σε βάρος των εργαζόμενων στη Ναυτεμπορική και ζητούν να επιστραφούν τα χρήματα που πήραν για συγκεκριμένο διάστημα οι εργαζόμενοι, δηλαδή οι μισθοί και οι αποζημιώσεις τους. Οπως ισχυρίζεται η πλευρά Αθανασιάδη, οι πλειοδοτικοί διαγωνισμοί για την πώληση της Ναυτεμπορικής έγιναν στις 7.4.2021, πριν από την καταγγελία των συμβάσεων των εργαζομένων που έγινε στις 31.8.2021 και υποστηρίζουν ότι κακώς οι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στον πίνακα των πιστωτών. Μετά την αίτηση ανακοπής ορίστηκε δικάσιμος για τον Σεπτέμβριο. Ετσι είναι, κορίτσια, αν σε τυφλώσουν οι ανταύγειες και τα μπαλαγιάζ, ο ήλιος της Μυκόνου και τα La prairie στα μάτια, και βυθίσεις αύτανδρο το καράβι του πατέρα σου, μετά σου φταίνε οι μούτσοι.

Η Deutsche Telekom φέρνει στην Ελλάδα το κέντρο έρευνας λογισμικού

-Η Deutsche Telekom ψήφισε Ελλάδα και με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του ΟΤΕ και με τη συνδρομή του υπουργού Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Πιερρακάκη, του ΥΠΕΞ αλλά και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου θα εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη το κέντρο έρευνας λογισμικού του γερμανικού κολοσσού που λειτουργούσε μέχρι πρότινος στην Αγία Πετρούπολη, αλλά λόγω του πολέμου είχε μερικώς μεταφερθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας. Το relocation θα φέρει στην Ελλάδα περί τους 300 προγραμματιστές και μηχανικούς πληροφορικής που απασχολούσε η DT και θα συνοδευτεί από σημαντικό αριθμό προσλήψεων Ελλήνων επιστημόνων.

Οι μόνιμοι του Davos: Αγγελικούση, Παπαλεξόπουλος, CCC

-Με μια ρομαντική διάθεση η στήλη θα υποστηρίξει ότι τo ανοιξιάτικο Davos είναι πολύ πιο ωραίο, πολύχρωμο και αποκαλυπτικό από τη μουντή, γκρίζα και κρύα πόλη των 12.000 κατοίκων (υψηλότερη πόλη στην Ευρώπη) που συγκεντρώνει χιλιάδες φανατικούς σκιέρ των ελβετικών Άλπεων κάθε χειμώνα, σε υψόμετρο 1.560 μέτρων. Φέτος, το καθιερωμένο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός δεν πραγματοποιείται μέσα στο καταχείμωνο. Μετά 2 ½ χρόνια, το World Economic Forum συγκεντρώνει, με φυσική παρουσία και αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, 2.500 πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες υψηλότατου επιπέδου. Για τις ανάγκες του WEF, στο Davos, χτίζεται μια «δεύτερη παράλληλη πόλη», με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του πλανήτη, τράπεζες και θεσμούς, να δημιουργούν τα δικά τους εντυπωσιακά «Σπίτια» όπου παρουσιάζουν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις και καινοτομίες. Από την περασμένη εβδομάδα και μέχρι χθες την Κυριακή, το μικρό Davos μεταμορφώθηκε σ’ ένα μεγάλο, σύγχρονο παζάρι ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών που συμπληρώνει τις εκατοντάδες πολύ σημαντικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις πολιτικών, επιχειρηματιών και επιστημόνων, για την επόμενη εβδομάδα. Φέτος, για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει το δικό της «Σπίτι» στο Davos. Δεν είναι μόνον οι πολιτικές και θεσμικές παρουσίες, με ειδικές εκδηλώσεις. Δεν είναι ούτε οι «σταθεροί θαμώνες» του Νταβός (Αγγελικούση, Παπαλεξόπουλος και η «δική μας», με έδρα την Αθήνα από το 1976, κατασκευαστική Consolidated Contractors Company -CCC). Είναι επίσης και όλα τα εγχωρίως άγνωστα αλλά παγκοσμίως σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα που πρωταγωνιστούν στον Ενεργειακό και ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, τα οποία εντάσσονται πλέον στο «ελληνικό πλαίσιο» (ο Γιάννης Μουτάφης στην Ενέργεια και ο Aλβέρτος Μπουρλά στην Υγεία είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα). Κάθε βράδυ το Greek House Davos προσφέρει μια ελληνική γευστική εμπειρία με κρασί Semeli, ειδική προσφορά…

Οι φόβοι των Αμερικανών

-Όλοι οι Αμερικανοί οικονομικοί παράγοντες που τριγυρνούν τώρα στο Davos κοιμούνται και ξυπνούν με την ίδια ανησυχία: Μήπως περάσουν οι Η.Π.Α. επισήμως σε ύφεση. Περιμένουν μια νέα (τη δεύτερη διαδοχική) αναθεώρηση του ΑΕΠ μέσα στην εβδομάδα κι αν είναι επίσης αρνητική (η προηγούμενη μιλούσε για -1,4%) και αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει μέσα στο καλοκαίρι, τότε η αμερικανική οικονομία περνά επισήμως σε ύφεση (2 διαδοχικά αρνητικά τρίμηνα) με οδυνηρές -και χρηματιστηριακές- συνέπειες. «Η Wall Street δεν είναι πλέον μια αγορά αποτιμήσεων. Είναι μια trader’s market, με μεγάλη μεταβλητότητα, χαμηλή ποιότητα επενδυτών και απρόβλεπτα επικίνδυνη». Αντιθέτως, η Ευρώπη δεν θα ανακοινώσει αρνητικό ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, αφού η περυσινή αντίστοιχη χρονιά περιλάμβανε περιορισμούς και lockdowns που φέτος δεν υπάρχουν.

Ξεχάστε τα μερίσματα των Τραπεζών

-Αυτήν την εβδομάδα, οι συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν την κερδοφορία του πρώτου τριμήνου. Μην ανησυχείτε. Όλες θα δείξουν κερδοφορία, πλην όμως ουδείς πλέον συζητά για μερίσματα, ενώ η προσοχή όλων των αναλυτών θα επικεντρωθεί στις εκτιμήσεις για τα νέα «κόκκινα» δάνεια, στα δάνεια που ρυθμίστηκαν και ξανακοκκίνησαν και στις προοπτικές.

Η... ζωή της Nova χωρίς τον Ολυμπιακό

-Στην Cosmote πανηγυρίζουν για το συμβόλαιο του Ολυμπιακού, ενώ στη Nova περιμένουν να δουν πόσες τελικά θα είναι οι απώλειες σε συνδρομητές που θα μετακινηθούν από τη μια πλατφόρμα στην άλλη. Αισιοδοξούν, πάντως, ότι δεν θα είναι τόσο μεγάλες οι εκροές, αναμένοντας από την πλευρά τους νέους συνδρομητές που θέλουν να βλέπουν την Premier League η οποία έχει, λένε, φανατικό κοινό. Ποντάρουν επίσης στις επιθετικές προσφορές για την πλατφόρμα ΕΟΝ και στο συνολικό τηλεοπτικό πακέτο που διαθέτουν. Όλα αυτά θα φανούν στα επόμενα τρίμηνα. Το θέμα πάντως δεν είναι μόνο να γράφεις νέους συνδρομητές, είναι και να μην μπαίνεις οικονομικά (τουλάχιστον πολύ) μέσα. Ιδιαίτερα όταν τα τελευταία στοιχεία ανεβάζουν τις εξακριβωμένες πειρατικές συνδέσεις στην Ελλάδα στις 512 χιλιάδες. Με άλλες 100 χιλ., όσο περίπου μια COSMOTE TV δηλαδή!

Μια ΑΕΠΕΥ με 25 χρόνια ζωής στη Θεσσαλονίκη…

-Θα θυμάστε ίσως το μεγάλο κύμα των ΑΕΠΕΥ και ΑΧΕΠΕΥ που πλημμύρισε τη χρηματιστηριακή ζωή της χώρας μας πριν από δύο και πλέον δεκαετίες; Ελάχιστες από αυτές κατάφεραν να επιβιώσουν μετά την κατάρρευση του 1999-2000. Στη Θεσσαλονίκη δύο μόνο ΑΕΠΕΥ τα κατάφεραν. Η μία από αυτές, η ΖΩΤΟΣ ΑΕΠΕΥ που γιόρτασε -την περασμένη εβδομάδα- 25 χρόνια αξιόπιστης παρουσίας, σταθερής κερδοφορίας και αύξησης μεριδίων στη συμπρωτεύουσα.