-Χαίρετε, λοιπόν όλοι στο Μ.Μ. σήμερα εύχονται (θα έλεγα κάνουν τον σταυρό τους, αλλά οκ, λόγω… μουσουλμανικής επισκέψεως το αφήνω) να πάνε όλα καλά με τον Σουλτάνο που, εκτός απροόπτου, φτάνει το πρωί στην Αθήνα και έως το μεσημέρι θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές. Είπαμε, το πρόγραμμα μεταξύ των δύο πλευρών είναι σφιχτό και όσο το δυνατόν στεγανοποιημένο. Προβλέπεται η υπογραφή ενός συμφώνου φιλίας, ψαράκι (χωρίς κρασί) το μεσημέρι με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν και τέλος. Η έμπειρη πηγή μου, που έχει δει πολλά, έκανε την εξής παρατήρηση: «Καλά ξεκινήσαμε, η συνέντευξη Ερντογάν προ της επίσκεψής του στην ''Καθημερινή'' ήταν μέσα στο πλαίσιο, σου θυμίζω ότι το 2017 που ήταν… αγριεμένος ο Σουλτάνος και στρίμωξε τον Προκόπη στον καναπέ της Προεδρίας είχε δώσει τηλεοπτική συνέντευξη, τώρα ήταν σ’ όλες τις απαντήσεις του μετρημένος». Ωραία, αναμένουμε να δούμε με πολύ ενδιαφέρον τη σημερινή ημέρα.

Τηλεοπτικά 1 (χάσαμε τους τηλεθεατές)

-Χθες πέτυχα σε κέφια την πηγή μου στα τηλεοπτικά, δηλαδή στις μπίζνες των καναλιών, η οποία πηγή γνωρίζει την αγορά καλύτερα απ’ όλους, σε έναν χώρο που δεν συνυπάρχουν και οι πιο εύκολοι άνθρωποι του κόσμου. Πρώτα τον ρώτησα τι γίνεται με την εταιρεία μετρήσεων, τη Nielsen, γιατί ακούω γκρίνιες και από τους καναλάρχες, ειδικά από την εποχή που… χάθηκαν (εκ λάθους!) από το σύστημα 1 εκατ. τηλεθεατές για τρεις μέρες (Οκτώβριος 2023) και δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα και στην πιάτσα. Γιατί σου λένε και σωστά, τι γίνεται με τις μετρήσεις, που αντιστοιχούν σε εκατομμύρια ευρώ διαφημίσεις, αν έτσι ξαφνικά λόγω ενός τεχνικού λάθους «λείπουν» 1 εκατ. τηλεθεατές και αν αυτό το εκατομμύριο… κάνει βόλτες, πού πάμε; Σωστό κι αυτό. Τι μου απάντησε λοιπόν: «Ακου, υπάρχει ένα θέμα εκεί στη Nielsen με το management, αλλά δεν είναι και λύση να απαξιωθεί η μοναδική εταιρεία μετρήσεων που λειτουργεί στην Ελλάδα, γιατί τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, δεν θα υπάρχει μονάδα μέτρησης της τηλεθέασης και πώς θα μοιράζονται τα λεφτά;». Εγώ διαβάζω πάντως πως η Nielsen, με αφορμή ότι βγαίνει από τις μετρήσεις η ΕΡΤ, ζητά και αυξήσεις τιμολογίου στους καναλάρχες, κάτι που φυσικά δεν αρέσει καθόλου σε κανέναν και λογικό μου ακούγεται.

Τηλεοπτικά 2 (Δύσκολα φεγγάρια…)

-«Και πώς κλείνει η χρονιά φέτος;», ξαναρώτησα την πηγή. «Όχι καλά, φέτος συνολικά τα κανάλια θα χάσουν καμιά 50αριά εκατομμύρια, χωρίς να βάζω το Open που θα χάσει στάνταρ κανένα 25άρι ακόμα». Αρα, σύνολο 75 εκατ. ευρώ λέω εγώ από αυτά που άκουσα και φυσικά ρώτησα την αιτία της ζημιάς.

Τηλεοπτικά 3 (Μπατίρισε το ΕΚΟΜΕ)

-«Η αιτία της ζημιάς δεν είναι η πτώση της διαφημιστικής πίτας», μού είπε η πηγή, αφού φέτος υπήρξε και μία μικρή αύξηση της τάξεως του 6%-7%. «Οσο κι αν φαίνεται παράδοξο, μας κόστισε το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) γιατί έπεσε έξω και μας χρωστάει 60 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις ελληνικών παραγωγών (σίριαλ) τα οποία και θα μας εξοφλήσει αργά και σταδιακά. Τουλάχιστον θα μας εξοφλήσει όμως, γιατί από τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει τα 60 είναι σε εμάς – δηλαδή, για την ακρίβεια, σε ελληνικές εταιρείες παραγωγών που αυτές έδωσαν σειρές σε εμάς – και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ σε ξένες εταιρείες που επιδοτήθηκαν για να γυρίσουν ταινίες στην Ελλάδα (σημείωση: η επιδότηση είναι περίπου 30%).

Τηλεοπτικά 4 (Ο Μαθιός)

-Το… καλό όμως δεν είναι αυτό που έγινε και το πληρώνουμε τώρα, αλλά το τι συνέβη στην πιάτσα των εταιρειών παραγωγής και των ηθοποιών εξαιτίας της άνθησης των σίριαλ»… Ρώτησα με απορία τι συνέβη δηλαδή, την καλή μου πηγή και να τι μου είπε: «Πήγαν τα μεροκάματα στον Θεό, ας πούμε ο πρωταγωνιστής του Σασμού, ο Μαθιός (κατά κόσμον Δημήτρης Λάλος), έπαιρνε την πρώτη χρονιά του σίριαλ 450 ευρώ το επεισόδιο και το ίδιο το επεισόδιο κόστιζε 42.000 ευρώ. Τώρα ο Μαθιός παίρνει κοντά δυόμισι χιλιάρικα το επεισόδιο και το ίδιο το επεισόδιο κοστίζει σχεδόν 60.000 ευρώ».

Τηλεοπτικά 5 (η συνέχεια;)

-«Και τι θα γίνει τώρα;», ρώτησα για να καταλήξει την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα μας. «Κοίτα, θα ισορροπήσει η αγορά από το 2024, το ΕΚΟΜΕ θα μας εξοφλήσει σε βάθος 18 μηνών και οι νέες επιδοτήσεις δεν θα ξεπερνούν τα 50-60 εκατ. ευρώ, οπότε και εμείς θα πάμε σε πιο χαμηλά νούμερα στα λεφτά που προσφέρουμε στα σίριάλ μας. Ο Μαθιός μπορεί να μην ξαναγυρίσει στο 500άρικο το επεισόδιο, αλλά και 2.500 ευρώ λογικά δεν θα ξαναδεί, οπότε όλα θα πάνε πιο κάτω». Μάλιστα, για να δούμε λοιπόν πόσο ομαλή θα είναι η προσγείωση στον θαυμαστό κλάδο των καναλιών. Γιατί, ας πούμε, τα μνημόνια στη δική μας πιάτσα των υπολοίπων media έφεραν ανατροπές, νέες ιδιοκτησίες και άλλες ισορροπίες.

Το ΤΧΣ ψάχνει δικηγόρους για το placement της Τράπεζας Πειραιώς

-Πιάνω τη σκυτάλη των νέων της αγοράς ξεκινώντας ως συνήθως από τις τράπεζες, όπου μπορεί να μας χωρίζουν 2,5 μήνες μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 που προγραμματίζεται το placement της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Του λόγου το αληθές τεκμηριώνει το ΤΧΣ, το οποίο ξεκίνησε διαδικασία για την πρόσληψη του νομικού γραφείου το οποίο θα συνδράμει τη διαδικασία. Για το placement της Τράπεζας Πειραιώς λίγο-πολύ τα πράγματα είναι δρομολογημένα. Το μοναδικό μείζον για το οποίο δεν υπάρχει (ακόμη) απόφαση είναι το ποσοστό των μετοχών που θα πουλήσει το Ταμείο από το 27% που κατέχει σήμερα.

Νέα πρόσωπα στην εποπτεία των τραπεζών φέρνει το 2024

-Προφανώς από κάποια μυστήρια παρενέργεια του Covid που ταλαιπωρεί τη στήλη, χάζευα τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ όπου και διάβασα ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο τον κορωνοϊό. Αυτή η ισότητα στην ταλαιπωρία έδωσε δυνάμεις να συνεχίσω την επισκόπηση, όπου πληροφορήθηκα ότι ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία δίνει στις 19 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη την τελευταία συνέντευξη Τύπου ως επικεφαλής του SSM, καθώς η πενταετής θητεία του ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Η διάδοχός του, η Αντιπρόεδρος της Bundesbank Κλαούντια Μπουχ, πρέπει να ενημερώνεται ήδη για τα νέα της καθήκοντα που αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου, αν και είναι σχετική με το αντικείμενο αφού μετείχε ήδη ως μέλος στο Εποπτικό Συμβούλιο. Σημειώστε πως το 2024 ολοκληρώνονται οι θητείες τριών ακόμη μελών του Συμβουλίου, οπότε τον επόμενο χρόνο το κεντρικό όργανο του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ θα λειτουργεί πάνω από το ήμισυ με ανανεωμένη σύνθεση όσον αφορά τα πρόσωπα.

Πάει για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην 20ετία το Χρηματιστήριο

-Δεκαπέντε συνεδριάσεις απομένουν για να ολοκληρωθεί η χρονιά στη Λ. Αθηνών και ήδη ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +38%, μια από τις υψηλότερες επιδόσεις διεθνώς. Υπάρχει όμως ένα πιο ενδιαφέρον στατιστικό, εάν διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα η άνοδος του Χ.Α. θα πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην 20ετία. Το 2019 η ελληνική αγορά είχε καταγράψει άνοδο 50%, ενώ το 2012 η άνοδος είχε διαμορφωθεί στο +33%. Υπάρχει και το μακρινό 2005 όταν ο γενικός δείκτης είχε ενισχυθεί κατά 30%. Εξυπακούεται πως η χρονιά σε επίπεδο αποδόσεων για τις μετοχές είναι εξαιρετική, δεκάδες έχουν καταγράψει υπερπολλαπλάσιες αποδόσεις έναντι του ΓΔ.

HelleniQ Energy

-Σήμερα το απόγευμα στις 5 ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το πακέτο μετοχών της HelleniQ Energy και θα κλείσει στις 8 το βράδυ γιατί, όπως όλοι εκτιμούν, η υπερκάλυψη θα είναι σημαντική. Ο όρος «sophisticated investors» θα κυριαρχεί στις αυριανές επίσημες ανακοινώσεις αναδεικνύοντας την ποιότητα των «εκλεπτυσμένων», «έμπειρων» διαχειριστών που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Η μετοχή χθες σκαρφάλωσε με πολύ «αέρα» (+4,3%) στα 7,77€.

Φωτιά πήραν (από τα κέρδη) τα ταμεία των Big 4

-Εντυπωσιακή η άνοδος των οικονομικών μεγεθών των ελεγκτικών εταιρειών, ακολουθώντας τα βήματα της πλειονότητας των εισηγμένων (και μη) και επιχειρήσεων που καταγράφηκε πέρυσι και συνεχίζεται και φέτος. Η Ernst & Young, μια εκ των Big 4 ελεγκτικών εταιρειών, ανάρτησε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2022 και όπως προκύπτει εμφάνισε έσοδα 137 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33% έναντι της προηγούμενης χρήσης, και κέρδη προ φόρων 21 εκατ. ευρώ, στο +27%. Ωστόσο αυξήθηκαν κατά 14 εκατ. ευρώ οι απαιτήσεις από πελάτες της εταιρείας, καθώς και οι δανειακές υποχρεώσεις που ανήλθαν στο τέλος της χρονιάς σε 6,5 εκατ. ευρώ. Υψηλές επιδόσεις είχαν και οι άλλοι τρεις «μεγάλοι», PWC, KPMG και Deloitte, με την τελευταία προ διμήνου να καταγράφει αύξηση εσόδων 20% (στα 40,6 εκατ.) για το 2022 και κατά 105% στα προ φόρων κέρδη (στα 3,5 εκατ. ευρώ το 2022).

Σε τροχιά ανόδου το Margi

-Πολύ καλή χρονιά, παρά τις προκλήσεις και κυρίως τον έντονο ανταγωνισμό από το γειτονικό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης αποδείχθηκε το 2022 για το Margi Hotel. Το πεντάστερο ξενοδοχείο της οικογένειας Σταυρίδη στη Βουλιαγμένη έκανε τζίρο 14,35 εκατ. ευρώ έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2021, με τα κέρδη προ φόρων να φτάνουν τα 7,36 εκατ. ευρώ έναντι 5,42 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 5,73 εκατ. ευρώ από 4,42 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Το ίδιο καλά αν όχι και καλύτερα πρέπει να πήγε και η φετινή τουριστική σεζόν, κατά τις εκτιμήσεις της διοίκησης της εταιρείας, επικεφαλής της οποίας παραμένει η Μαρία Σταυρίδη. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι ο κύκλος εργασιών φέτος αναμένεται να κυμανθεί στα επίπεδα του 2022, ενώ ενδεχόμενες απώλειες του μικτού περιθωρίου κέρδους θα αντισταθμισθούν σε μεγάλο βαθμό από τον ικανοποιητικό ρυθμό των πωλήσεων. Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της εταιρείας αναπτύσσεται πέραν της κεντρικής μονάδας σε χώρο δεξιώσεων σε ιδιόκτητη και μισθωμένη έκταση στα Καλύβια Αττικής, σε δύο επαύλεις (Villa Margi I και ΙΙ) στη Βουλιαγμένη και στη Βάρη καθώς και σε άλλη μια βίλα στον Άγιο Σώστη Μυκόνου. Η εταιρεία διαθέτει ακόμη αγρόκτημα στα Καλύβια, συνολικού εμβαδού 8.925,02 τ.μ. το οποίο αξιοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων (Margi Farm), αλλά και οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1.532,74 τ.μ. με οίκημα στην Κέα το οποίο προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση.

Ο Πέτρος Στάθης και η Sotheby’s

-Η είδηση είναι παλιά και μακρινή, αλλά το ενδιαφέρον της είναι ελληνικό και σύγχρονο. Πριν από μερικούς μήνες, η μεγαλύτερη εταιρεία πώλησης ακριβών ακινήτων στη Βρετανία, η Shotheby’s UK, εξαγοράστηκε από τη θυγατρική της στο Ντουμπάι. Η Sotheby’s ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στο Λονδίνο και από ‘κει επεκτάθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τελικά ο (πρώην πλέον) ιδιοκτήτης της, Robin Paterson, πούλησε το UK Sotheby's International Realty στον συνεργάτη του George Azar, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του Sotheby's Dubai με πολλές δραστηριότητες και στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία. Ξαφνικά όμως προκύπτει ότι στη μεγάλη αυτή επιχειρηματική συμφωνία συμμετέχει ενεργά με σημαντικό ποσοστό κι ένας Έλληνας επενδυτής, ο Πέτρος Στάθης, γνωστός και από το ξεχωριστό Nammos Dubai. Άλλωστε η Monterock International Limited του Πέτρου Στάθη πολύ πρόσφατα συμμάχησε με την Alpha Dhabi Holding PJSC για την εξαγορά του αναπτυσσόμενου Luxury Lifestyle Ομίλου, CE LA VI.

«Βαριά» ονόματα στον ΑΔΜΗΕ

-Αποτελέσματα εννεαμήνου ανακοινώνει σήμερα η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και αμέσως μετά ξεκινά μια σειρά από εξελίξεις. Ο ΑΔΜΗΕ θα δείξει διψήφια αύξηση κερδοφορίας που υπόσχεται ένα καλό μέρισμα το καλοκαίρι, ενώ έχει αυξήσει θεαματικά το ύψος των επενδύσεών του από 70 εκατ. ευρώ το 2017 σε 500 εκατ. ευρώ σήμερα. Στις 20 Δεκεμβρίου συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων για την αλλαγή σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών στο νέο Δ.Σ. αφού νέα πρόεδρος αναλαμβάνει η Χριστίνα Γιοβάνη (μέχρι χθες αντιπρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) ενώ η τρίτη γυναίκα στο 7μελές Δ.Σ. θα είναι το ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Ενέργειας Νίκη Ακτύπη. Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως για τον ΑΔΜΗΕ αποτυπώνεται και με τη συμμετοχή μεγάλων ονομάτων του ενεργειακού χώρου στο μετοχικό του κεφάλαιο. Πρωταγωνιστές του κλάδου της ενέργειας βάζουν τα λεφτά τους στις προοπτικές του ΑΔΜΗΕ.

Σχέδια για δημόσια εγγραφή από Servicer

-Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η ελληνική αγορά των «κόκκινων δανείων» παραμένει, προς το παρόν τουλάχιστον, δυναμική και κερδοφόρος. Από την άλλη πλευρά, η «δουλειά» της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» έχει εξελιχθεί τεχνολογικά σε μεγάλο βαθμό και με την εμπλοκή Artificial Intelligence (AI), ώστε οι servicers να μεταλλάσσονται σε εταιρείες εφαρμοσμένης υψηλής τεχνολογίας. Ένας από αυτούς τους servicers, με μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά, σχεδιάζει να εισαγάγει τις μετοχές του στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ακριβώς γιατί έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τις υπηρεσίες διαχείρισης δανείων με την υψηλή τεχνολογία που διαθέτει επαγγελματικά. Αρκεί βέβαια η ελληνική αγορά να διατηρήσει την αυξημένη κινητικότητα που παρουσιάζει σήμερα, γιατί οι πιέσεις που δέχεται η αγορά NPLs στην Ευρώπη είναι ισχυρές και ο κλάδος δεν πρόκειται να δει άσπρη ημέρα αν δεν αποκλιμακωθούν τα επιτόκια.