-Χαίρετε, σε ρυθμούς επίσκεψης Ερντογάν είναι ήδη το Μ.Μ. και η προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ προσεκτική, όπως επίσης και τα εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που ο Σουλτάνος επιχειρήσει κάποια κίνηση εντυπωσιασμού, κάτι να πει που δεν θα αρμόζει στην επίσκεψη. Η πιο σοβαρή πηγή μου στο Μ.Μ., που τη ρώτησα προχθές, μου είπε «υποτίθεται ότι έρχεται με καλές προθέσεις και το ελπίζουμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις, εδώ είμαστε, σε κάθε περίπτωση».

«Στεγανοποιημένη» επίσκεψη

-Όπως λένε πάντως άνθρωποι που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες ενόψει του ραντεβού με τον Ερντογάν, η επίσκεψη θα είναι στεγανοποιημένη. Ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί του θα φτάσουν γύρω στις 11, μετά αυτός πάει Προεδρικό και Μαξίμου και οι υπουργοί του έχουν ραντεβού με τους Έλληνες ομολόγους τους. Μαθαίνω επίσης ότι μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν και πριν από το γεύμα, δεν θα γίνουν δηλώσεις. Με βάση το τωρινό πλάνο, ο Ερντογάν θα φύγει γύρω στις 4 το απόγευμα, χωρίς περαιτέρω δραστηριότητες.

Ο δίαυλος Μητσοτάκη-Στάρμερ

-Η τυχαία συνάντηση στο Ντουμπάι μεταξύ Μητσοτάκη και Στάρμερ, την ώρα που ο ένας έμπαινε σε εκδήλωση και ο άλλος έφευγε από ραντεβού και η εγκαρδιότητα που τα είπαν, δείχνει ότι οι δυο τους θα έχουν έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας, εφόσον σε έναν χρόνο από τώρα ο Εργατικός κερδίσει τις εκλογές, όπως λένε τα γκάλοπ. Η πηγή μου στο Ντουμπάι μού έλεγε επίσης ότι οι συνεργάτες του Στάρμερ… ενθουσιάστηκαν μόλις είδαν τους δύο να τα λένε, με δεδομένη τη σκόνη που σηκώθηκε και στην Αγγλία με την απρέπεια του Σούνακ, και τους έβγαζαν όλη την ώρα βίντεο και φωτογραφίες. Η απευθείας γραμμή, πάντως, δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Νέο κόμμα σήμερα

-Σήμερα το απόγευμα παρουσιάζεται και επισήμως το κόμμα Χαρίτση-Αχτσιόγλου με τους 11 βουλευτές, δεν γνωρίζω αν τελικά επικράτησε στις ιδέες εκείνη του ονόματος «Αριστερά Μπροστά» που έχει και κάτι από Μακρόν, αλλά φυσικά εμπεριέχει και τη λέξη που προσδιορίζει τον ιδεολογικό χώρο όπου ανήκουν. «Εμείς θα μιλάμε για τον χώρο μας, την Αριστερά και ο Κασσελάκης με τον Πολάκη θα γιορτάζουν δημοσίως τα γενέθλια της σκυλίτσας τους...», μου είπε πικρόχολα η πηγή από την πλευρά του νέου κόμματος. Τώρα εγώ ρώτησα δύο δημοσκοπικές μου πηγές, σταθερές και σοβαρές -που δεν με έχουν ρίξει έξω, τουλάχιστον από το 2016 και μετά- τι πιστεύουν, και διαβάστε τι απαντούν: «Άκου, καταρχάς να είμαστε πάντοτε επιφυλακτικοί για τα νέα κόμματα, γιατί οι δυσκολίες είναι πιο μεγάλες, αλλά εδώ στην κίνηση αυτή έχουμε μερικά δεδομένα, όχι όμως νούμερα ακόμη, γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν καν ανακοινώσει το όνομα του κόμματος. Όμως ξέρουμε από όλες τις έως τώρα έρευνες ότι το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοιρασμένο στα δύο υπέρ και κατά Κασσελάκη, ότι το ένα τρίτο είναι υπέρ της κίνησης των 11 βουλευτών και ότι τα στελέχη που πάνε εκεί είναι η ψυχή του ΣΥΡΙΖΑ, ή έστω ένα σημαντικό κομμάτι. Συνεπώς, δεν μοιάζει ότι θα πάνε ως νέο κόμμα... αδιάβαστοι, αλλά θέλουμε έναν μήνα από την ημέρα που θα ανακοινώσουν όνομα και μερικές παρουσίες στη Βουλή σε σημαντικές συζητήσεις, στο φορολογικό απέναντι στον Μητσοτάκη, στον προϋπολογισμό κ.λπ. να δούμε και τη σκηνική παρουσία τους».

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

-Τώρα έχει ενδιαφέρον τι λέει το ΠΑΣΟΚ γι’ αυτή την πολιτική κίνηση που ξεκινάει σήμερα την καριέρα της επαναλαμβάνω, με μια κανονική Κ.Ο. 11 ατόμων αλλά και αρκετούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάζουν προς τα εκεί ή να ετοιμάζονται να… αλλάξουν βάρκα, μιας και η βάρκα του Κασσελάκη μοιάζει να μπάζει χοντρά από τις διαρροές. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης έχει γνώμη και εκτίμηση για τη νέα κίνηση και στα εκλογικά-εσωκομματικά δεν μπορείς να πεις ότι είναι και τυχαίος, έχει επιδείξει ικανότητες. Λοιπόν, ο Ανδρουλάκης πιστεύει ότι το νέο κόμμα μπορεί να είναι στο 6%-7% στις ευρωεκλογές, γιατί ακριβώς έχει πάρει «καλό οργανωτικά κόσμο από τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στις τοπικές κοινωνίες». Ρώτησα και την καταπράσινη παραδοσιακή πηγή μου (αρκετοί στον χώρο γνωρίζουν ότι είναι η πιο έγκυρη… σε βαθμό που τη ρωτάνε και από το Μ.Μ.) και μου είπε «τώρα δεν είναι ώρα για προσεγγίσεις με το νέο κόμμα, είναι νωρίς και θα είναι και άδικο για όλες τις πλευρές, όμως εδώ είμαστε μετά τις ευρωεκλογές να το συζητήσουμε». Και πρόσθεσε «άσε να δούμε μέχρι το Φθινόπωρο τι θα έχει μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορεί από το να φύγει ο Κασσελάκης, που δεν το βλέπω, ό,τι και να πάρει στις κάλπες του Μαΐου, μέχρι να μείνει παρέα με τα σκουπίδια που άφησε ο Τσίπρας».

Την Τετάρτη το placement της Hellenic Energy (ΕΛΠΕ)

-Η εβδομάδα που ξεκινά σήμερα -ουσιαστικά η τελευταία, καθώς μετά από αυτήν οι ξένες αγορές μπαίνουν για τα καλά σε χριστουγεννιάτικους ρυθμούς- είναι συναρπαστική και έχει ενδιαφέρουσες εξελίξεις, με κορυφαία αυτήν του placement της Hellenic Energy (ΕΛΠΕ). Εφόσον οι αγορές το επιτρέψουν, το «κουμπί» θα πατηθεί μεθαύριο Τετάρτη. Οι δύο βασικοί μέτοχοι, δηλαδή η Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA της οικογένειας Λάτση που κατέχει το 47,12% και το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,48%, θα πουλήσουν αναλογικά με το ποσοστό που έχει ο καθένας. Στόχος, εφόσον το επιτρέπουν και οι διαθέσεις των ξένων επενδυτών, είναι να διατεθεί το 10% και ήδη σήμερα ξεκινά το premarketing προκειμένου να διερευνηθεί διεξοδικά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η πρώτη συνεδρίαση μετά την Επενδυτική Βαθμίδα

-Οι 4 από τους 5 μεγάλους οίκους πιστοληπτικής Αξιολόγησης κατατάσσουν πλέον την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. Η Fitch δεν έκανε τη μεγάλη έκπληξη κρατώντας το «outlook σταθερό», αλλά σε κάθε περίπτωση σήμερα η αγορά ξεκινά με το όραμα της κατάκτησης του «Α» στις μελλοντικές αξιολογήσεις, περιμένοντας και τον συντηρητικό Moody’s να δώσει κι αυτός το ΟΚ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους για να ξεκινήσει η διαδικασία επανένταξης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στις «ώριμες αγορές». Στα 19,5 δισ. ευρώ ανέβηκε η αποτίμηση συνολικά των 4 συστημικών τραπεζών, σχεδόν 70% πάνω από το τέλος του 2022. Σήμερα ξεκινά η δημόσια εγγραφή της Orilina, αλλά όλα δείχνουν ότι το ζητούμενο ποσό έχει ήδη καλυφθεί με τη βοήθεια ιδιωτικών ΑΧΕ και της Optima. Επίσης σήμερα σταματά η διαπραγμάτευση του Attica Group για να ξαναμπεί στο ταμπλό την Παρασκευή με την απορρόφηση της ΑΝΕΚ και με αυξημένο free float στο 87%. Για τους πιο συντηρητικούς επενδυτές υπάρχει η επιλογή του νέου ομολόγου της Ideal Holdings που προσφέρει σταθερή απόδοση 5,5% για τα επόμενα 5 χρόνια.

Το ενδιαφέρον της Goldman Sachs για το Lagonissi Resort και η νέα διαπραγμάτευση

-Περνώντας στα νέα από τις τράπεζες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο δύσκολα θέματα που απασχολούν τις διοικήσεις. Το ένα είναι η Avramar όπου υπάρχει έντονη κινητικότητα σε πολλά επίπεδα και το άλλο είναι η σύγκρουση του ομίλου Παντελή Μαντωνανάκη με την ΕΤΑΔ για το Lagonissi Resort και τις απαιτήσεις που εγείρει ο ξενοδοχειακός όμιλος μετά τις αποφάσεις των διαιτητικών δικαστηρίων. Η Κυβέρνηση επιχειρεί (για μια ακόμη φορά) να βρει κάποια λύση και έχει αναλάβει συμβιβαστικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα και σε αδρές γραμμές, δίνει το Δημόσιο στις τράπεζες τα περίπου 370 εκατ. που οφείλει ο όμιλος και έναντι αυτών η πλευρά Μαντωνανάκη σταματά τις διεκδικήσεις σε βάρος της ΕΤΑΔ και παραδίδει το Lagonissi Resort. Η ΕΤΑΔ πουλάει την ξενοδοχειακή μονάδα προκειμένου να καλύψει μέρος των χρημάτων που δόθηκαν στις τράπεζες για να υπάρξει συμβιβασμός. Η νέα προσπάθεια να επέλθει συμβιβασμός στηρίζεται στο ενδιαφέρον που έχουν δείξει να αγοράσει το Lagonissi Resort τα funds που διαχειρίζονται ίδια κεφάλαια της Goldman Sachs και τα οποία τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε επενδύσεις στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει μεγάλος εγχώριος επιχειρηματικός όμιλος ατόνησε. Η Κυβέρνηση, για να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό, έχει τοποθετήσει δίπλα στην πρόταση που αφήνει τον όμιλο Μαντωνανάκη με όλα τα άλλα ξενοδοχεία και απελευθερωμένο από τον βρόγχο του τραπεζικού δανεισμού, την πρόταση νομοθετικής διάταξης που κατοχυρώνει έναντι κατασχέσεων την περιουσία της ΕΤΑΔ. Και για να καταλήξω, χωρίς πολλά πολλά, λοιπόν ο Μητσοτάκης είδε και αποείδε με τον Μαντωνανάκη, έκανε υπομονή τέσσερα χρόνια τώρα και τίμησε και παλιότερες φιλίες, κάτι «κονέ» και κάποιες συγγενικές σχέσεις, αλλά έφτασε στα όριά του. Αρα, το έργο τελειώνει, μαζί με την ανοχή.

Στην Τράπεζα Πειραιώς γράφουν το ενημερωτικό δελτίο για το placement

-Τα άλλα νέα από τράπεζες είναι ότι στην Πειραιώς έχουν ξεκινήσει και γράφουν το ενημερωτικό δελτίο για το placement του Μαρτίου 2024, αμέσως μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2023, στην εκπνοή του Φεβρουαρίου. Από τη στιγμή που ο ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκης είπε για το placement στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κύβος ερρίφθη. Αυτό το οποίο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί, είναι το ποσοστό των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που θα διατεθούν με μοντέλο Εθνικής τράπεζας στους επενδυτές. Επικρατέστερο σενάριο η διάθεση του 12%, αλλά όπως είπαμε απόφαση δεν υπάρχει, άρα δεν είναι δεδομένο.

«Λακίζουν» καταθέσεις

-Κατά τα λοιπά, στις τράπεζες γράφουν τα budget του 2024 και η στήλη στέκεται σε δύο σημεία: α) Υπολογίζουν πως θα αυξηθούν λίγο τα επιτόκια καταθέσεων, γιατί έχει αρχίσει και παρατηρείται μια κάποια εκροή καταθέσεων προς το εξωτερικό. β) Υπάρχει πολύ ψάξιμο και προβληματισμός για νέα NPEs.

Τα επόμενα βήματα του deal της Eurobank με την Plum

Eurobank αποφάσισε και μπήκε στον χώρο των fintech, αποκτώντας μειοψηφικό πακέτο στην Plum, η οποία καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη και πλέον διαθέτει πάνω από 1.8 εκατ. χρήστες. Έχει ήδη γίνει γνωστό πως η Eurobank θα αποκτήσει μειοψηφικό ποσοστό με συνολικό ποσό που ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη δομή της συμφωνίας, η πρώτη δόση των 5 εκατ. ευρώ κατεβλήθη από την τράπεζα στα μέσα του Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ένας νέος κύκλος χρηματοδότησης της Plum, ύψους 15 εκατ. ευρώ, στον οποίο θα συμμετάσχουν η Eurobank με τα υπόλοιπα 5 εκατ., καθώς και άλλοι θεσμικοί επενδυτές. Η Plum δραστηριοποιείται ήδη σε 10 χώρες στην Ευρώπη, στόχος είναι να μπει σε νέες και σύντομα θα λανσάρει νέα προϊόντα όπως το Cash ISA και το Lifetime ISA στη Μ.Βρετανία.

Δεν τα βρήκαν κυβέρνηση - servicers

-Καθόλου καλά δεν πήγε η πρόσφατη -διαδικτυακή, τελικά- συνάντηση των servicers με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. Απ΄ όλα τα αιτήματα που έθεσαν οι διαχειριστές απαιτήσεων από τραπεζικά δάνεια στον υπουργό, ενόψει της ψήφισης (αύριο, εκτός απροόπτου) του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα δάνεια», η μόνη ασαφής προς το παρόν υπόσχεση που απέσπασαν είναι μια ενδεχόμενη τροπολογία που θα προβλέπει ότι: Μετά την εξωδικαστική ρύθμιση ενός χρέους, για να μπορεί ο δανειολήπτης να ανακόπτει τον πλειστηριασμό, θα πρέπει να καταβάλει αμέσως το 10% τουλάχιστον της οφειλής. Σε όλα τα άλλα αιτήματα των servicers, η υπουργική απάντηση ήταν «ΟΧΙ». Μέχρι 31 Μαρτίου (και όχι 30/6 όπως ζητούσαν) όλοι είναι υποχρεωμένοι να έχουν θέσει σε λειτουργία την Πλατφόρμα Προσωποποιημένης Ενημέρωσης των Δανειοληπτών. Το αίτημα για «άμεσα εκτελεστό τίτλο OCW» (την απόφαση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, δηλαδή) απορρίφθηκε κατηγορηματικά… Το αίτημα για τη νομιμοποίηση της εκπροσώπησής τους στα Δικαστήρια «θα το δούμε αργότερα». Τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και η ανάκληση αδείας για τη μη συμμόρφωση των servicers παραμένουν και οι βελτιώσεις υπέρ δανειοληπτών στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό δεν άλλαξαν. «Αν θέλετε βοήθεια από το Κράτος, να φροντίσετε να βελτιώσετε την εξυπηρέτηση των δανειοληπτών, για να βελτιώσετε την εικόνα σας στην κοινωνία. Να είστε εσείς η λύση στο πρόβλημα… για να μη σας αποκαλούν ''κοράκια''». Στην αγορά λέγεται τώρα ότι κάποιοι από τους servicers θα προτιμήσουν να ολοκληρώσουν την παρουσία τους στην ελληνική αγορά, με τη λήξη του έτους. Να το δούμε, γιατί μπορεί να είναι και έμμεση πίεση οι αποχωρήσεις και να συνδέονται με το γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος NPEs άλλαξε χέρια και οι ισορροπίες στην αγορά λίγο-πολύ έχουν διαμορφωθεί.

Ο θαρραλέος Ινδός επιχειρηματίας με τις κάβες ΟΑΚ και η πρόσκληση στην Εκάλη

-Αποφάσισε να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα -το… 2015…- όταν όλοι απέφευγαν το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Το 2017 κατέγραψε τα πρώτα του κέρδη μόλις 2 εκατ. ευρώ. Προχθές το βράδυ στην Εκάλη, σε μια ζεστή, γιορτινή και εντυπωσιακή σε πολιτικές, τραπεζικές και επιχειρηματικές παρουσίες βραδιά, ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του SwitzGroup και τα στελέχη του ανακοίνωσαν ότι ο ετήσιος τζίρος του Ομίλου ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τα 21 εκατ. ευρώ. Το SwitzGroup εξαγοράζει ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων, διατηρώντας τις διοικήσεις τους και αναπτύσσοντας τις εργασίες τους. Διατηρεί πλειοψηφικά ποσοστά στις εταιρείες: Olympic Foods (πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, αρτοποιίας) που διοικείται από τη Χριστίνα Μπενάκη, στη CSM Bakery (νυν Artizan) που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες αρτοποιίας που διοικεί ο Κώστας Μαρίνος, στους Κουλουράδες, το γνωστό δίκτυο που παράγει και εμπορεύεται τα κουλούρια Θεσσαλονίκης του Δ. Γρίβα, στην Κρητών Αρτος (Παξιμάδια, κριτσίνια), του Μ. Δαμιανάκη ο οποίος αποχώρησε και το management έχει περάσει στον Δ. Γρίβα, στις κάβες ΟΑΚ, στη Νewbake (παραγωγή κατεψυγμένων Donuts) του Βάιου Καπάταη, στην εταιρεία Σαμούρη (συσκευασμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής για supermarket), στη Frankal (χονδρική σε πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας στην περιοχή της Κρήτης) και στην Τroufa (προϊόντα ζαχαροπλαστικής). Επίσης, διαθέτει την εμπορική εταιρεία SwitzGroup Τrading και αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τα προϊόντα των ευρωπαϊκών εταιρειών Bridor, Europastry και Baker&Baker. Το SwitzGroup ελέγχει και πάνω από το 2% της Optima Bank,

Φάε λάδι...

-Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία που προβλέπει Σύστημα Εισροών-Εκροών και για τα Ελαιοτριβεία (αντίστοιχο με αυτό που θεσπίστηκε και για τη διακίνηση πετρελαίου). Το Σύστημα αυτό ουδέποτε εφαρμόστηκε. Γι’ αυτό στην Ελλάδα υπάρχει η παράνομη διακίνηση περίπου 60.000 δεκαεπτάλιτρων τενεκέδων με λάδι. Θεωρητικά, ο τενεκές με λάδι επιτρέπεται μόνο για την «προσωπική χρήση» του παραγωγού. Με την τιμή του ελαιόλαδου ωστόσο να έχει εκτιναχθεί στα 8 ευρώ το λίτρο, τα παραεμπόριο ανθεί, όπως και η νοθεία. Οι επιτρεπόμενες και αυστηρά ελεγχόμενες συσκευασίες λαδιού που νόμιμα πωλούνται στα σούπερ μάρκετ έχουν περιοριστεί πολύ κάτω από τα 20.000 δεκαεπτάλιτρα.

Μας θυμήθηκαν ξαφνικά

-Τα τελευταία, επίσημα απολογιστικά, στοιχεία δεν είναι καλά για τον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας. Οι εξαγωγές καταγράφουν μείωση 9,3%, ενώ και οι εξαγωγές του πρωτογενούς τομέα, του βαμβακιού, σημείωσαν μείωση κατά 4,0%. Κάτι όμως φαίνεται πως αλλάζει τον τελευταίο καιρό, ίσως είναι κάτι πολύ σημαντικό. Η νέα τάση στους μεγάλους Ευρωπαϊκούς Οίκους Μόδας είναι να περιοριστεί σημαντικά η παραγωγή τους στην Ασία και στη Λατινική Αμερική. Επιδιώκουν επιστροφή της παραγωγής (τους) στην ποιότητα της Ευρώπης. Ξαφνικά, οι Ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες δέχονται μεγάλες παραγγελίες από Οίκους που παράγουν προϊόντα πολυτελείας, οι οποίοι ζητούν ακριβά υφάσματα υψηλών προδιαγραφών, made in Greece. Οι πρώτες παραγγελίες είναι εντυπωσιακά μεγάλες, απαιτούν σταθερά υψηλή ποιότητα και -φυσικά- απόλυτη αξιοπιστία στην έγκαιρη παράδοση. Οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί έχουν ήδη προχωρήσει σε προμήθεια εξοπλισμού και αθρόες νέες προσλήψεις. Να δούμε πού θα οδηγήσει αυτό…

Μετακομίζει ακόμη και ο Τζεφ Μπέζος

-Λέγαμε πρόσφατα για την τάση που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ με τους περίπου 750.000 πολίτες (αλλά και τις επιχειρήσεις) να εγκαταλείπουν τις βαριά φορολογούμενες και «ανήσυχες» Πολιτείες (Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια) και να προτιμούν την πιο ήσυχη ζωή, με λιγότερους φόρους στο Τέξας και τη Φλόριντα. Αυτή ακριβώς την επιλογή έκανε και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, θέλει να μετακομίσει από το Σιάτλ και αναζητά χώρο γραφείων 50.000 τετραγωνικών ποδιών στη Φλόριντα. Σε ολόκληρη την Αμερική, η κρίση στα εμπορικά ακίνητα επιδεινώνεται και το ποσοστό κενών θέσεων γραφείου ξεπερνά το 20%. Αντιθέτως, στη Φλόριντα, η διαθεσιμότητα γραφείων είναι μικρότερη από αυτήν της εποχής πριν από την πανδημία. Τα δημοσιεύματα μιλούν για μια «καυτή» αγορά ακινήτων στη Φλόριντα η οποία σταδιακά εξελίσσεται σε νέο τεχνολογικό κόμβο των ΗΠΑ.