-Χαίρετε, λοιπόν μην φανταστείτε ότι υπάρχει κάτι άλλο από την επίσκεψη του Σουλτάνου στην Αθήνα που ασχολείται το Μ.Μ. άντε και με το φορολογικό που πάει αύριο προς συζήτηση στη Βουλή. Εκεί βέβαια, θα γίνει παιχνίδι γιατί ο Μητσοτάκης θα θέσει το ερώτημα στην αντιπολίτευση «αν πιστεύουν ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να δηλώνει πιο κάτω από το κατώτατο όριο μισθού ενός εργαζομένου» δηλαδή, 780 ευρώ. Να δούμε από περιέργεια τι θα κάνουν και τι θα απαντήσουν, ακούω ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει κάποια άρθρα του νόμου, να δούμε ποια.

Γάμος ομοφύλων - απεταξάμην…

-Όπως ασχολούνται με τον Ερντογάν και το φορολογικό στο Μ.Μ. έτσι… δεν ασχολούνται με το θέμα γάμου και υιοθεσίας ομοφύλων ζευγαριών. «Τέλος με αυτό, θα το συζητήσουμε από το νέο έτος, δεν το θέλουμε μπροστά μας» είπε η πηγή και άλλαξε κουβέντα.

Πανστρατιά υπουργών για τα άτομα με αναπηρία

-Ένα ενδιαφέρον σκηνικό εξελίχθηκε χθες στο ΚΠΙΣΝ, στην ημερίδα της ΕΣΑΜΕΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα άτομα με αναπηρία, στην οποία ήταν ομιλητής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως μου έλεγε παριστάμενος, σχεδόν όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης ήταν παρόντες στα πάνελ που διοργανώθηκαν, κάτι που δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το θέμα. Επιφορτισμένος με την εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία είναι ο υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος ήταν εκ των ομιλητών χθες και θέλει να δώσει το σήμα της συμπερίληψης για τα άτομα με αναπηρία. Όσο για την εθνική στρατηγική, θα παρουσιαστεί σε μερικές εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα μετά το «γύρισμα» της χρονιάς.

Συσκέψεις επί συσκέψεων

Τόσες συσκέψεις για επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους όπως αυτές που γίνονται ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν την Πέμπτη, δεν συναντά κανείς εύκολα. Χθες ήταν αλλεπάλληλα τα ραντεβού στο ΥΠΕΞ, αλλά και στο Μαξίμου, για να ολοκληρωθεί η "χορογραφία" και να "κλειδώσει" ο τελικός αριθμός των συμφωνιών που θα υπογραφούν σε διμερές επίπεδο. Με τα ως τώρα δεδομένα, τον Ερντογάν στο αεροδρόμιο αναμένεται να υποδεχθεί κατά τις 11:00 το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στον οποίον και πέφτει ο κλήρος.

Οικονομικά "ζόρια" στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι ευχάριστα τα μαντάτα που έρχονται από το μέτωπο των κομματικών ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κάνουλα των χρημάτων μοιάζει να έχει κλείσει. Οι μισθοί του Δεκεμβρίου πληρώθηκαν τελευταία στιγμή, καθώς μαθαίνω ότι ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης έλεγε μέχρι τέλους πόσο στενά είναι τα περιθώρια. Αν, λοιπόν, τα περιθώρια ήταν στενά τον Νοέμβριο, φανταστείτε τις δυσκολίες για τον Δεκέμβριο που πρέπει να πληρωθεί και δώρο. Κάπως έτσι, στην πιάτσα κυκλοφορεί έντονα η φήμη για κλείσιμο στο ημερήσιο φύλλο της Αυγής και για περαιτέρω οργανωτικές αλλαγές στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5, καθώς οι αλλαγές στη διευθυντική ομάδα δεν φέρνουν και περισσότερα έσοδα γι' αυτά τα "μαγαζιά". Οι εργαζόμενοι, στο μεταξύ, αγωνιούν και πηγαίνουν μήνα-μήνα.

Νέα Αριστερά

-Τελικά το Νέα Αριστερά υπερίσχυσε του Αριστερά Μπροστά στους 11 βουλευτές του Χαρίτση που παρουσιάστηκαν χθες σε μια εκδήλωση στο Σεράφειο Κολυμβητήριο με πολύ κόσμο, κυρίως νεολαία (συριζαική πάντα) ενώ οι… πρεσβύτεροι Φίλης, Σκουρλέτης κ.λπ., προτίμησαν τα πίσω καθίσματα. Η νέα Κ.Ο. έκανε και ντεμπούτο στη Βουλή μη καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο για τους servicers των κόκκινων δανείων, γεγονός που σχολίασε αρνητικά ο Πολάκης. Τώρα, το ποιος έφερε τον νόμο για τα κόκκινα δάνεια, τους servicers και τους πλειστηριασμούς τα μνημονιακά χρόνια και αν ο σημερινός νόμος βελτιώνει τη θέση των δανειοληπτών… λείπει από την εξίσωση. Τι σημασία έχει όμως αφού ο Στέφανος δήλωνε χθες στην tv ότι ψηφίστηκε για την ανθρωπιά του και ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές. Και εγώ τον Αντετοκούνμπο στο one to one!

Σήμερα η μονομαχία COSMOTE – NOVA για το Champions League

-Όλοι είναι έτοιμοι σε COSMOTE και NOVA (United Group) για τα δικαιώματα του Champions League και μένει να φανεί εάν θα έχουμε ντέρμπι ή παράσταση για έναν ρόλο... Σήμερα το απόγευμα εκπνέει τυπικά η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων του Champions League στην Ελλάδα της τριετίας 2024 – 2027. Μέχρι και την εφετινή σεζόν (2023-2024) τα δικαιώματα έχει η COSMOTE και φυσικά θέλει να τα διατηρήσει, καθώς το άλλο μεγάλο εμπορικό πακέτο, η αγγλική Premier League έχει ήδη περάσει στη NOVA. Το ενδιαφέρον είναι πως το Champions League και οι άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις αλλάζουν format και έτσι οι αγώνες θα είναι περισσότεροι, κάτι που λογικά θα επηρεάσει το τίμημα. Ωστόσο, η κατάσταση στην τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι οικονομικά «σφικτή» και αμφότεροι όμιλοι δεν θα ήθελαν να μπουν σε διαδικασία πλειοδοσίας (διαβαζε οικονομικής αιμορραγίας) αλλά και ο ανταγωνισμός είναι έντονος . Για να μάθουμε, πάντως, τον νικητή θα χρειαστεί να περάσουν μερικές ημέρες.

Με 4,5% και χωρίς ενημερωτικό δελτίο το ομόλογο του ΤΙΤΑΝα

-Τα «big boys» κάθισαν σ’ ένα τραπέζι, μελέτησαν τα μεγέθη και τις προοπτικές και αποφάσισαν ότι μπορούν με ευκολία να αγοράσουν το νέο ομόλογο που θα εκδώσει η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ χωρίς να χρειαστεί να απευθυνθούν στην ευρύτερη αγορά. Το ομόλογο είναι 5ετούς διάρκειας, το επιτόκιο είναι συμπαθητικό μόλις 4,5% δηλαδή, ούτε πολύ υψηλό ούτε όμως και αδιάφορο και τα 150 εκατ. ευρώ που σκοπεύει να συγκεντρώσει η διοίκηση θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού…

Μας τελείωσε (και επίσημα) η ΑΝΕΚ

-Χθες ήταν η τελευταία ημέρα της ΑΝΕΚ ως αυτόνομη επιχειρηματική οντότητα. Έπειτα από τη συγχώνευση με την Attica Συμμετοχών, η Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης διαγράφηκε από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ). Κλείνει έτσι σε εταιρικό επίπεδο ένας κύκλος που άνοιξε το 1967, αλλά έμελλε να διακοπεί καθώς λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων απαιτήθηκε η διάσωση της κρητικής επιχείρησης. Πλέον θα υπάρχει (άγνωστο για πόσο) ως εμπορικό σήμα, τουλάχιστον έτσι έχει γνωστοποιήσει η Attica, ενώ καράβια της ΑΝΕΚ με τα χρώματα και το «ΑΝΕΚ» θα εξυπηρετούν τις γραμμές της Κρήτης. Μεταξύ αυτών θα βρίσκεται και το «Blue Horizon» που συνδέθηκε με το τραγικό συμβάν του περασμένου Σεπτεμβρίου και το οποίο μετονομάστηκε σε «Λευκά Όρη».

Τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη

-Την επόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται το 25ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link με τη συνεργασία των ΝYSE και ΕΧΑΕ. Χαιρετισμό θα απευθύνει διαδικτυακά ο πρωθυπουργός και η ατζέντα ξεκινά με ένα πάνελ για την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές μετά την αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης. Συμμετέχουν ο Θ. Φιωτάκης της Barclays, o F. Τaddei της Goldman Sachs, ο R. Sifon- Arevalo της  S&P Global και ο Μ. Αργυρού του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Ο επόμενος κύκλος είναι αφιερωμένος στην ελληνική κεφαλαιαγορά και ξεκινά με εισαγωγική ομιλία της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου και ακολουθεί πάνελ με ομιλητές τους Γ. Κοντόπουλο, Τ. Αστυφίδη. Τ. Τζιάνο και τον Δ. Κοφίτσα της Goldman Sachs. Ακολουθεί ομιλία Ν. Παπαθανάση για τις επενδύσεις και έπεται άλλο πάνελ για τα μεγάλα projects που αλλάζουν τη χώρα, όπου μεταξύ άλλων μιλά ο Ν. Νεζερίτης από την Alpha Bank, ο Β. Καραμούζης από την Εθνική και η σκυτάλη περνά στην επένδυση του Ελληνικού με ομιλητή τον Ο. Αθανασίου ενώ επόμενος ομιλητής είναι ο Χ. Σταϊκούρας τον οποίο διαδέχεται πάνελ με τους Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Μυλωνογιάννη (ΕΛΛΑΚΤΩΡ), Σαχίνη (ΕΥΔΑΠ), Λαζαρίδου (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) κ.ά. Σε αυτό το μοτίβο είναι η διοργάνωση με ομιλητές Σκυλακάκη, Τσάκο κ.ά. ενώ στα πανελ συμμετέχουν Δ.Τσάκωνας, Κ. Βασιλείου, Π. Τζανετάκης, Μ. Γιαννόπουλος, Γ. Πιτσιλής κ.ά. Στο επίσημο δείπνο βασικοί  ομιλητές είναι ο ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκης και ο Ν. Σταθόπουλος της BC Partners.

Η ετεροχρονισμένη ΑΜΚ και το δικαίωμα προτίμησης στη «Σαρακάκης»

-Μετά από μια ολόκληρη δεκαετία είχαμε μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου στην «Αδελφοί Σαρακάκη Α.Ε.Β.Μ.Ε.». Η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ισχυρή εταιρεία της αγοράς αυτοκινήτου είχε αποφασιστεί τον Οκτώβριο του 2013, όταν το μετοχικό κεφάλαιο των 94.970.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 4.100.000 ευρώ, με έκδοση 410.000 νέων ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστη, με την καταβολή μετρητών. Η διαφορά από την έκδοση των 410.000 νέων μετοχών σε τιμή υπέρ το άρτιο που ανερχόταν σε 70.900.000 ευρώ «ήχθη σε πίστωση του ειδικού αποθεματικού λογαριασμού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο και ταυτοχρόνως μειώθηκε το εν λόγω μετοχικό κεφάλαιο συμψηφίζοντας ζημιές παλαιοτέρων χρήσεων κατά 85.000.000 ευρώ, ακυρώνοντας αντίστοιχα 8.500.000 μετοχές». Κοντολογίς, το μετοχικό κεφάλαιο που έμεινε ήταν 14.070.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.407.000 μετοχές των 10 ευρώ.  Τώρα, με την από 12 Ιουλίου 2023 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά το ποσό των 4.850.000 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 18.920.000 ευρώ, διαιρούμενο σε 1.892.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 10 ευρώ εκάστης, «είναι δε εξ ολοκλήρου καταβεβλημένο». Στις 28 Νοεμβρίου καταχωρίστηκε στο ΓΕΜΗ η πρόσκληση (με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2023) για το δικαίωμα προτίμησης στην ΑΜΚ, το οποίο έχουν οι παλαιοί μέτοχοι της Εταιρείας κατά την αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της. Με αυτήν καλούνται να το ασκήσουν «εντός 14 ημερών από την καταχώρηση της παρούσας στο ΓΕΜΗ». Όπως διευκρινίζεται, «μετά την πάροδο της ανωτέρω προθεσμίας και εφόσον οι παλαιοί μέτοχοι, δεν καλύψουν σύμφωνα με τα παραπάνω το σύνολο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το Διοικητικό Συμβούλιο θα διαθέσει σύμφωνα με το Νόμο, το μη αναληφθέν ποσό, ελεύθερα κατά την κρίση του». Πάντως για το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί δύο Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις, η πρώτη στις 22 Δεκεμβρίου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, αλλά και την τροποποίηση του άρθρου 6 του καταστατικού που προβλέπει τη μεταβίβαση μετοχών και η δεύτερη για τις 27 Δεκεμβρίου με μοναδικό θέμα την «αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και συναφή τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού, περί του μετοχικού κεφαλαίου». Μήπως κάτι «ψήνεται»;

«Σεντόνι» οι παρατηρήσεις του ορκωτού στην ΕΑΒ

-Περίπου τέσσερις εβδομάδες μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) για τις οικονομικές της επιδόσεις πέρυσι και την ανάρτηση του ισολογισμού της. Πράγματι, η κρατική εταιρεία είχε αύξηση εσόδων 19% και παράμεινε κερδοφόρος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ωστόσο τα EBITDA υποχώρησαν κατά 15,8% (στα 6,9 εκατ. από 8,2 εκατ.) και τα προ φόρων κέρδη της ήταν μειωμένα έναντι του 2021 κατά 45% (1,1 εκατ. έναντι 2 εκατ.ευρώ). Παράλληλα, ο ορκωτός έχει αποτυπώσει ένα «σεντόνι» από παρατηρήσεις, μεταξύ των οποίων ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα αποθέματα που διατηρεί η εταιρεία και για το κόστος πωλήσεων, συνεπώς διατηρεί επιφύλαξη ως προς την αξία τους και την ενδεχόμενη επίδραση στα αποτελέσματα χρήσεως και τα ίδια κεφάλαια. Περαιτέρω, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευθούν με επιβεβαιωτικές επιστολές πελατών ή άλλες εναλλακτικές ελεγκτικές διαδικασίες, απαιτήσεις από πελάτες 9 εκατ. ευρώ και προκαταβολές πελατών 3,8 εκατ. ευρώ. Ακόμη, υφίστανται εκκρεμότητες για φορολογικές διαφορές 285 εκατ. ευρώ με το Δημόσιο που βρίσκονται σε διάφορα στάδια, ενώ υπάρχει επίσης απαίτηση της εταιρείας ύψους 31 εκατ. από το Δημόσιο αλλά ο ελεγκτής δεν απέκτησε κατάλληλα τεκμήρια για την επιβεβαίωση και την εισπραξιμότητα της προαναφερθείσας απαίτησης. Τέλος, υπάρχουν ανέλεγκτες χρήσεις, απουσία πρόβλεψης για κατασκευαστικό έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αγωγές και διεκδικήσεις από τρίτους 13 εκατ. ευρώ και σημαντικού ύψους άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο.

Στην Orilina «κάθονται», στην HelleniQ Energy ετοιμάζονται

-Με τα βλέμματα στραμμένα στη HelleniQ Energy κινείται η χρηματιστηριακή αγορά. Η δημόσια εγγραφή της Orilina κινείται με ρυθμό ρελαντί έχοντας εκ των προτέρων κλεισμένη την έκδοση των 30 εκατ. ευρώ με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για κάλυψη  μιάμιση φορά. Χθες, νωρίς το απόγευμα είχε ήδη καλυφθεί το 70% της έκδοσης, μόνο με τηλεφωνήματα και τηλεδιασκέψεις. Η πώληση του πακέτου μετοχών της HelleniQ Energy  σε μια εποχή που ο όμιλος «πρασινίζει» τις δραστηριότητες του, είναι η πρώτη από πολλές στρατηγικού χαρακτήρα κινήσεις που θα δούμε το επόμενο διάστημα. Πάντως μέσα στη γενική εορταστική χαλαρότητα και απολαμβάνοντας τις υψηλές αποδόσεις μιας ολόκληρης χρονιάς, δεν πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα έχουμε δημόσιες προσφορές μετοχών, ομολόγων, αλλά και διάθεση ποσοστών υφιστάμενων μετοχών που συνολικά θα αντλήσουν περίπου 400 εκατ. ευρώ από την Αγορά. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας δείχνει αποφασισμένος να επαναπροσεγγίσει τα υψηλά του, καθώς απέχει μόλις 25 μονάδες από το όριο των 1.300 μονάδων και λιγότερο από 6% από τα υψηλά 9,5 ετών και τις 1.345 μονάδες που έκλεισε στα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Μια ελληνική εταιρεία εταίρος της Mastercard

Warply είναι μια σχετικά μικρή ελληνική εταιρεία που πρωταγωνιστεί στον τομέα του customer experience, σε εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας και των προγραμμάτων ανταμοιβής πελατείας. Η μεγάλη Mastercard επέλεξε την Warply, για να αναπτύξει περαιτέρω τις υπηρεσίες της στον τομέα του loyalty και των wallets με την έκδοση ψηφιακών καρτών για μικρομεσαίους επαγγελματίες (SMEs). Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι η Warply αναπτύσσεται και στην Μέση Ανατολή και μάλιστα από ότι μαθαίνουμε έχουν υπογραφεί συμφωνίες και για μεγάλης κλίμακας έργα που αφορούν personalized card linked offers (PCLO) στο δίκτυο της Mastercard, αλλά και marketplaces για social sellers. Κάποτε η Ελλάδα πρωταγωνιστούσε στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τουρισμό. Σήμερα ελληνικά προγράμματα πιστότητας τοποθετούνται σε μεγάλους οργανισμούς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, τηλεπικοινωνιών και κρατικών εταιρειών.

 Όλοι πάλι μιλούν για το FOMO στα κρυπτονομίσματα

-Το ακρωνύμιο FOMO προέρχεται από τις λέξεις Fear Of Missing Out, αναφέρεται στο φόβο του «να χάσω κάτι ή να αφήσω μια ευκαιρία να μου ξεφύγει». Καλλιεργήθηκε κυρίως μέσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά τα τελευταία χρόνια αποτελεί τη βασική γενεσιουργό αιτία για το «θαύμα των κρυπτονομισμάτων». Η ισοτιμία του bitcoin έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 41.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2020. Μέσα σ’ ένα χρόνο η αξία του bitcoin εκτινάχθηκε κατά 175% δηλαδή, μόνον φέτος, η κεφαλαιοποίηση του αυξήθηκε κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι όμως μόνον το bitcoin. Ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων έχει επισήμως προσθέσει περισσότερα από 700 δισεκατομμύρια δολάρια τον τελευταίο χρόνο. Ακόμη και μετά από μια τέτοια τρελά ανοδική πορεία, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτογράφησης σήμερα βρίσκεται μόνο στο μισό από το υψηλό όλων των εποχών. Δεν υπάρχει υποκείμενη αξία σ’ αυτή τη διαπραγμάτευση. Υπάρχει μόνον προσφορά και ζήτηση. Διάχυτη είναι η εντύπωση πως μέσα στο 2024 θα επιτραπεί για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση τίτλων ETF σε bitcoin. Η BlackRock που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με τις WisdomTree, Invesco Galaxy, Wise Origin, VanEck, Bitwise και Valkyrie Digital Assets, έχουν δημοσιεύσει εφαρμογές Bitcoin ETF που περιμένουν να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τη SEC. Εάν κι εφόσον υπάρξει τελικά η έγκριση από τη χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, τότε το bitcoin θα καθιερωθεί ως μέρος του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στην Γερμανία όλοι ζητούν μεταρρυθμίσεις…. και… πρόωρες εκλογές…

-Έσπευσε η τρικολόρ κυβέρνηση της Γερμανίας να ανακοινώσει ότι κατάφερε τον Οκτώβριο να αυξήσει το εμπορικό πλεόνασμα στα 17,8 δισ. ευρώ από 16,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο. Ομοβροντία απαντήσεων προκάλεσε η ανακοίνωση: Οι εξαγωγές κατέγραψαν μηναία μείωση -0,2%, οι εισαγωγές μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 1,2%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά -8,1% και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά -16,3%. Τα νούμερα δείχνουν ότι το εμπόριο της Γερμανίας με τις χώρες της ΕΕ έχει καταρρεύσει. Οι περισσότερες γερμανικές εξαγωγές τον Οκτώβριο του 2023 κατευθύνθηκαν στις ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η μείωση των εισαγωγών υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη αποθεματοποίηση και χαμηλή εγχώρια ζήτηση. Ο φιλελεύθερος Υπουργός Οικονομικών (με την εξαιρετικά πλούσια σύζυγο) γίνεται πλέον καθημερινά στόχος επικριτικών σχολίων, ενώ η βιωσιμότητα του τρικομματικού συνασπισμού αμφισβητείται καθημερινά.

Η άλλη εικόνα της Αμερικής

-Έχουμε συνηθίσει τις πολύχρωμες λαμπερές εικόνες από τα ακριβά καταστήματα στις αμερικανικές λεωφόρους και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που ανακοινώνουν τεράστια κέρδη και γενναιόδωρα bonus στα στελέχη τους. Υπάρχει όμως και η άλλη εικόνα, η πραγματική. Περισσότεροι από τους μισούς Αμερικανούς εργαζομένους απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις. Έχουν χαμηλούς μισθούς και μεγάλα δάνεια. Τα κέρδη για τις 30 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις των Η.Π.Α. βρίσκονται σε χαμηλό εικοσαετίας. Γι’ αυτές, η ύφεση είναι ήδη εδώ. Το κόστος εργασίας και οι δαπάνες ενέργειας των μικρών επιχειρήσεων έχουν προ πολλού ξεπεράσει τα όρια των αντοχών τους. Οι πωλήσεις πέφτουν, οι τιμές ανεβαίνουν, το λειτουργικό κόστος εκρήγνυται και ικανά στελέχη να διαχειριστούν την κατάσταση δεν βρίσκονται. Η ανισορροπία της ανάπτυξης είναι η ωρολογιακή βόμβα της Αμερικανικής οικονομίας.