-Χαίρετε, λοιπόν έτοιμο είναι το νέο πουλέν του ΣΥΡΙΖΑ, o Στέφανος Κασσελάκης, για την κάθοδό του στον πολιτικό στίβο για την αρχηγία του κόμματος και μέρα με τη μέρα «συνδέομαι» με τις πηγές μου στο κόμμα της Π.Φ.Α. (Πρώτη Φορά Αριστερά, αν θυμάστε) και μαθαίνω πράγματα.

Μικρό ιστορικό

-Λοιπόν, μία first class πηγή από τον χώρο μού είπε ότι «το παιδί ήταν απολιτίκ τελείως, αλλά μεγάλο επικοινωνιακό ταλέντο, οι γονείς του γνώρισαν τον Πολάκη στην Κρήτη ο οποίος τους βοήθησε σε ένα (σοβαρό) ζήτημα που είχαν κι έτσι σιγά σιγά μπήκε και στο ιερό». Ρώτησα τι εστί «ιερό» για τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν τα ξέρω και καλά και μού είπαν ότι «το ιερό είναι το περιβάλλον του Τσίπρα και ο ίδιος ο πρόεδρος». Μάλιστα.

Ποσοστό +10%;

-«Και τώρα τι θα γίνει;» ρώτησα, εφόσον κατέβει για αρχηγός ο Κασσελάκης, για να απαντήσει (άλλη πολύ καλή πηγή): «Κοίτα, ένα παιδί που μπήκε τέσσερις μήνες στην πολιτική δεν μπορεί να γίνει αρχηγός του κόμματος, αλλά ότι έχει ταλέντο, έχει πέρασμα σε κόσμο πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε πιο ειδικά κοινά, είναι αλήθεια. Μπορεί να πάρει ένα 10% ή και παραπάνω και φυσικά να δημιουργήσει μία εικόνα διαφορετική στους συσχετισμούς από τη σημερινή».

Η Έφη και οι προεδρικοί

-«Και από πού θα κόψει;» ρώτησα εγώ παριστάνοντας τον αφελή και συνεχίζοντας το ρεπορτάζ. «Πιο πολύ φοβάται η Έφη μήπως της κόψει την… αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή που μάλλον για εκεί πάει. Αυτό δεν θα πείραζε καθόλου τον Τσίπρα, γιατί αν και δεν θέλει να φαίνεται, της τα έχει μαζεμένα, τον άδειασε η κυρία πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι αναμενόταν», είπε η πολύ έμπειρη συριζαϊκή πηγή μου και δεν έχω λόγο να μην τη λάβω υπόψη μου.

Νέο κόμμα;

Η ολίγον πιο χαλαρή «απόδοση» του ρεπορτάζ θέλει μάλιστα τον νεαρό Stefanos, που φυσικά διαχειριστής κεφαλαίων ήταν στην Αμερική κι όχι ο ίδιος εφοπλιστής, μου λένε κάτι παιδιά που ξέρουν, να προχωράει στη ζωή του και παρακάτω. «Αν πάει όντως δυνατά και πάρει ένα +10% στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί να μην κάνει και κόμμα στις ευρωεκλογές;» λένε, αλλά τώρα έχουμε αρχίσει... τα σκληρά, οπότε ας το αφήσουμε έως εδώ.

Η αδιατάρακτη υφυπουργός

-Χθες στις 15:50 το μεσημέρι άρχισαν τα media να ανεβάζουν την είδηση ότι έπεσε το σύστημα ελέγχου πτήσεων και εναέριας κυκλοφορίας στο Λονδίνο (το πρόβλημα είχε ξεκινήσει από νωρίτερα) και εκατοντάδες πτήσεις σ’ όλο τον κόσμο, από και προς Λονδίνο κυρίως, αναβλήθηκαν επ’ αόριστον με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μικρό χάος στα αεροδρόμια. Και βεβαίως και στα ελληνικά αεροδρόμια με χιλιάδες «εγκλωβισμένους» ταξιδιώτες να αναμένουν εναγωνίως. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι έπεσε και το αντίστοιχο σύστημα στη Ρώμη. Περί τις 17:30 το απόγευμα ρωτήθηκε η αρμόδια υφυπουργός Μεταφορών, κυρία Χριστίνα Αλεξοπούλου, από δημοσιογράφους για το τι συμβαίνει, αν υπάρχει κάποια πρόβλεψη κ.λπ. και εκείνη απάντησε ότι «δεν έχει εικόνα για διαταραχή πτήσεων…». Εγώ αν ήμουν προϊστάμενός της θα αποκτούσα εικόνα για άλλου είδους διαταραχές…

Τελική ευθεία για το deal των 500 εκατ. της INTRUM

-Στην Ευρώπη δεν κινείται φύλλο στην αγορά των κόκκινων δανείων. Η άνοδος των επιτοκίων και η ανάγκη να αναχρηματοδοτηθούν συναλλαγές που είναι ήδη στα χαρτοφυλάκια των βασικών παικτών, πάγωσαν την αγορά. Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος ως Global Head of Servicing της Intrum έχει εικόνα πώς κινείται η αγορά των NPLs σε 20 χώρες. Όπως λέει χαρακτηριστικά “η ελληνική αγορά είναι από τις ελάχιστες που κινούνται και μπορούν να τραβήξουν μεγάλες συναλλαγές”. Η Intrum είναι στην τελική ευθεία για να προχωρήσει τη σύνθετη συναλλαγή (ύψους περίπου 2,5 δισ.) Hermes. Πρόκειται για επτά διαφορετικά χαρτοφυλάκια με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το καθένα, καθώς άλλα έχουν δάνεια με εξασφαλίσεις, άλλα χωρίς, αλλά μόνον επιχειρηματικά δάνεια, άλλα δάνεια λιανικής κ.λπ. τα οποία βγήκαν ταυτόχρονα στην αγορά και απευθύνθηκαν σε διαφορετικούς επενδυτές. Στην Ιntrum συγκέντρωσαν μη δεσμευτικές προσφορές από πέντε διαφορετικά fund, ενώ τελευταία προστέθηκε κι ένας 6ος παίκτης. Πρόκειται για αξιόπιστα funds υψηλού κύρους, ορισμένα από τα οποία εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η εκτίμηση του Γ. Γεωργακόπουλου είναι τώρα πως θα πουληθούν στα 6 funds και τα 7 χαρτοφυλάκια του project Hermes, καθώς μέσα στο Φθινόπωρο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές. Σημειώστε πως η εκτίμηση είναι ότι το τίμημα για τα 7 χαρτοφυλάκια θα κινηθεί στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ. Μια ακόμη απόδειξη για την κινητικότητα της ελληνικής αγοράς, σε αντίθεση με το κλίμα στην Ευρώπη, είναι η δεσμευτική συμφωνία της Alpha Bank με τη Hoist για το project Cell, ύψους 1,5 δισ., που ανακοινώθηκε χθες.

Το κτίριο Μποδοσάκη, η Grivalia και η σημαδεμένη τράπουλα

-Η μάχη για το κτίριο του Ιδρύματος Μποδοσάκη επί της Λεωφόρου Αμαλίας 20 και Σουρή 5 στο Σύνταγμα θα διαρκέσει όλον τον Σεπτέμβριο, καθώς στις 29/9 είναι προγραμματισμένο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη μίσθωσή του. Όσον αφορά τη διαδικασία που τρέχει η Savills Hellas ολοκληρώθηκε η προεπιλογή των διεκδικητών, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου θα γίνουν συνεντεύξεις των υποψηφίων, μετά ακολουθεί ένα σύντομο διάστημα που μπορούν να υποβάλλουν ερωτήσεις και στις 29/9 καταθέτουν προσφορές. Το ερώτημα στην αγορά είναι αν στους προεπιλεγμένους επενδυτές περιλαμβάνεται και η Grivalia. Γιατί η Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, όπως και ένα ακόμη υψηλόβαθμο στέλεχός του, έχουν διατελέσει πρώην στελέχη της Eurobank, ενώ επιπλέον στην αγορά φημολογείται ότι η Savills ήταν για αρκετά χρόνια σύμβουλοι της Grivalia. Δεν ασχολήθηκα να επιβεβαιώσω το τελευταίο, γιατί το πρώτο με τα πρώην στελέχη της Eurobank αρκεί για να επιτρέπει σε ορισμένους στην πιάτσα να υποστηρίζουν ότι ο Γ. Χρυσικός της Grivalia παίζει με σημαδεμένη τράπουλα. Αν και ο Γιώργος είναι καλό παιδί και ποτέ δεν θα έκανε τέτοια πράγματα, επειδή προσπαθεί να αποφεύγει τις κακοτοπιές παρά το αρχικό ενδιαφέρον για το κτίριο της Λεωφόρου Αμαλίας, προτίμησε τελικά να μην κατέβει στον διαγωνισμό, προφανώς για να αποφύγει το κράξιμο της αγοράς.

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στον διαγωνισμό της Αττικής Οδού

-Επειδή κυκλοφορούν διάφορα, οι οικονομικές προσφορές για την παραχώρηση της Αττικής Οδού παραμένουν κλειδωμένες και σφραγισμένες στο ΤΑΙΠΕΔ και οι εγγυητικές (που θα έδιναν μια ασφαλή εικόνα) δεν έχουν εκδοθεί. Η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων (όσον αφορά τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κάθε συμμετέχοντος στον διαγωνισμό) λήγει 6 Σεπτεμβρίου. Ως γνωστόν, οι ενστάσεις συνήθως κατατίθενται στην εκπνοή της προθεσμίας. Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ (αν δεν έχουμε ενστάσεις) θα συνεδριάσει στις 7/9 για να βγάλει τους επιλεγμένους διαγωνιζόμενους και στη συνέχεια να περάσουμε στις οικονομικές προσφορές.

CVC: Ενα πωλητήριο που δεν... μπήκε

Και επειδή όπως σας έλεγα κυκλοφορούν διάφορα στην αγορά, προσέτρεξα σε πολύ καλή πηγή (πιο καλή δεν γίνεται) για τα σενάρια που κυκλοφόρησαν και θέλουν να πωλείται η Hellenic HealthCare του CVC. «Λυπάμαι εάν σας απογοητεύω», μου είπε η καλή πηγή, «αλλά το CVC δεν πουλάει τον κλάδο υγείας», οπότε μην αγοράζετε το σενάριο.

Η ΔΕΗ αγκαλιά με τον Κωτσόβολο

-Αν τα πράγματα είναι όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της στήλης στη διαδικασία για την πώληση της Κωτσόβολος και δεν έχουμε κάποια έκπληξη, οι πιθανότητες είναι η ΔΕΗ να αποκτήσει την αλυσίδα. Χωρίς αμφιβολία σοβαροί αντίπαλοι και ο Βούλγαρος επιχειρηματίας που είναι της δουλειάς και ο Θ. Φέσσας. Αλλά η ΔΕΗ θέλει το δίκτυο του Κωτσόβολου. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι την περίοδο του καύσωνα υπήρξαν «πολλά παράπονα» για τις after sales υπηρεσίες της Κωτσόβολος. Πελάτες έμειναν χωρίς κλιματιστικό μέσα στην αφόρητη ζέστη του καύσωνα γιατί κάποια air conditions που αγόρασαν από τη δημοφιλή αλυσίδα υπέστησαν βλάβη μέσα στον χρόνο της εγγύησης, αλλά δεν μπορούν να βρουν άκρη. Πέραν του ότι κανείς πρέπει να… αναμένει στο ακουστικό του πάνω από μία ώρα για να μιλήσει (επιτέλους) με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας, στη συνέχεια και αφού δηλώσει τη βλάβη αναμένει… επ' αόριστον.

Καλοτάξιδο το 50μετρο

Η κοσμική πηγή μου, μου λέει ότι ο owner του Nammos, Francesco Zannis, αγόρασε 50μετρο σκάφος, μετά την πώληση του business στους Άραβες. Καλοτάξιδο και με μία καλή θέση στη μαρίνα του Μόντε Κάρλο!

Μάχη για την 5η θέση στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου

-Στο καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιουργεί ο κάθε ένας από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού (πρώτη και καλύτερη η Morgan Stanley), πολύ μεγάλο ρόλο παίζει η στάθμιση κάθε μετοχής, με βάση την κεφαλαιοποίησή της. Ο Όμιλος Mytilineos έχει βάλει στόχο την 5η (προς το παρόν) θέση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Με τον ΟΠΑΠ στα 5,7 δισ. ευρώ και τον Mytilineos στα 5,3 δισ. €, η διαφορά μεταξύ τους είναι ελάχιστη αλλά η σημασία (όσον αφορά τις επενδυτικές ροές) είναι τεράστια. Ειδικά για Ομίλους που έχουν το βλέμμα τους μονίμως στραμμένο στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, η μάχη για την 5η θέση στην κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου της Αθήνας προμηνύεται σκληρή και αδυσώπητη. Ο ΟΠΑΠ θα έχει την ευκαιρία για μια δυναμική ρελάνς, σε μία βδομάδα από σήμερα, όταν (4 Σεπτεμβρίου) ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματα και τις προοπτικές του έτους…

Τι δείχνει ο ανασχηματισμός στη Motor Oil

-Σταθερή αξία στον Όμιλο Motor Oil ο Πέτρος Τζανετάκης ο οποίος μετά τη διοικητική αναδιοργάνωση του ομίλου διατηρεί την ισχύ του ως Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Chief Financial Officer του Ομίλου. Οι άλλες δύο αλλαγές ωστόσο στη διοικητική πυραμίδα του Ομίλου δείχνουν τον «πράσινο» προσανατολισμό της Motor Oil, όχι με την αθλητική ή πολιτική άποψη αλλά με την έννοια ότι αμφότεροι διαθέτουν μεγάλη εμπειρία σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πολιτικές διατηρήσιμης ανάπτυξης που αποτελούν πλέον κορυφαίους στόχους της διοίκησης. Ο Μάνος Χρηστέας, μέχρι σήμερα γενικός διευθυντής Οικονομικών Εμπορικών Θυγατρικών, ανέλαβε τη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών της εταιρείας. Ο Λουκάς Τριπελόπουλος, μέχρι σήμερα διευθυντής Διαχείρισης Διαθεσίμων και Τραπεζικών Σχέσεων της εταιρείας, πήρε τη θέση του γενικού διευθυντή Οικονομικών Εμπορικών Θυγατρικών.

Η Κίνα φρενάρει τον πλανήτη…

-Χθες, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε μείωση (κατά -50%) του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών για να τονώσει την αγορά μετοχών. Ο Δείκτης Υψηλών αποδόσεων στο Real Estate της Κίνας έχει γκρεμιστεί κατά -82%, μόνον τα τελευταία δύο χρόνια, και ξαναγύρισε στα επίπεδα του 2008. Η κινεζική κυβέρνηση, απελπισμένη, αποφάσισε τη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων από το 2020 προσπαθώντας να δώσει ζωή στην πεθαμένη αγορά των εμπορικών ακινήτων. Όλα αυτά με τον πρώην κολοσσό του κατασκευαστικού τομέα, την Evergrande, να τίθεται σε καθεστώς χρεοκοπίας. Στην οικονομία της Κίνας είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους οι οικονομολόγοι για την επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά της παγκόσμιας οικονομίας. Σήμερα όμως ο Κινεζικός Δράκος υποφέρει από υψηλή ανεργία των νέων, στασιμοπληθωρισμό και δραματική πτώση στις τιμές των ακινήτων. Οι Κινέζοι που έμαθαν τον καπιταλισμό με αρκετή καθυστέρηση, έχουν δεσμεύσει τα 3/5 των αποταμιεύσεών τους, σε ακίνητα. Δεν θα τους βγει σε καλό…

Στις ΗΠΑ έχουν τυπώσει 15 τρισεκατομμύρια δολάρια

-Πριν από 3 χρόνια, το 2020, στις ΗΠΑ κυκλοφορούσαν 4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από την πανδημία και μετά, οι αμερικανικές κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν το απόλυτο όπλο που διαθέτουν και τύπωσαν επιπλέον 15 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αύξησαν τον αριθμό των χαρτονομισμάτων τους κατά +375%. Ουδείς λοιπόν εκπλήσσεται που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος των τελευταίων 40 ετών… Τελικά το «προνόμιο» των Αμερικανών να τυπώνουν χρήμα κάθε φορά που πρέπει να κρατήσουν όρθια την οικονομία τους, δεν είναι και τόσο χρήσιμο.