-Χαίρετε, ενώ συνεχίζεται το σήριαλ -χαρά των νταραβεριτζήδων- του ανασχηματισμού, χθες μου είπαν ότι ο Μητσοτάκης φαίνεται να θέλει να το πάει πιο κάτω, ήτοι μετά τη ΔΕΘ και το ταξίδι στην Αμερική ή μπορεί και μετά τις δημοτικές εκλογές. Πάντως, χθες ο Κικίλιας πήγε στον πρωθυπουργό ο οποίος του ζήτησε εξηγήσεις για την προχθεσινή συνέντευξή του στον ΑΝΤ1. Ο υπουργός τού είπε ότι δεν κατηγόρησε κανέναν συνάδελφό του (ειδικά τον Δένδια), απλά είπε μόνο ότι το «Αιγίς» έχει χαμηλή απορροφητικότητα. Ο πρωθυπουργός φέρεται να πείστηκε από τις εξηγήσεις και να του είπε ότι θα τον στηρίξει. Να δούμε βέβαια την εξέλιξη, αλλά για την ώρα αυτά ισχύουν.

ΔΕΘ

-Νομίζω ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρειάζεται ένα turnaround story (αγγλιστί) στη Θεσσαλονίκη, να μιλήσει και να το πάει εκεί που ξέρει και εκεί που υπερέχει, στην οικονομία, στην ανάπτυξη και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει τους επόμενους μήνες.

ΣΥΡΙΖΑ…

-Στο μεταξύ στον ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες προ των εκλογών, έχει αρχίσει το χοντρό ξεμάλλιασμα σε βαθμό grotesco. O Κασσελάκης πήγε στη Μακρόνησο με βαρκάρη τον ναύαρχο Αποστολάκη ντυμένο σαν τον Bob τον μάστορα, τον οποίο θυμίζω το 2021 τέτοια εποχή προόριζε η κυβέρνηση για υπουργό Πολιτικής Προστασίας αλλά δεν έκατσε τελευταία στιγμή, γιατί ενώ είχε πει «ναι» (ο ναυαρχούκος) δεν τον άφησε ο Τσίπρας. Παρεξηγήθηκε ο Τσακαλώτος που πάτησε ο Stefanos τα ιερά (και όσια) χώματα της εξορίας, παρεξηγήθηκε και ο Πολάκης που παρεξηγήθηκε ο Τσακαλώτος και… γίνανε μαλλιά κουβάρια όλοι. Ωραία, ε;

Η παρέα της Αttica Group και οι ευθύνες Χ. Μεγάλου

-Τα περίεργα στην Αttica Group δεν έχουν αρχή, μέση και τέλος. Εκτός από τον CEO της Strinx Ι. Βογιατζή και ένα ακόμη στέλεχος της Strix συμμετέχει στο ΔΣ της ναυτιλιακής εταιρίας υπό την προεδρία του Κυριάκου Μάγειρα. Οπότε οι δύο επικεφαλής της Strix (που έχει αναλάβει από την Πειραιώς τη διαχείριση της Αttica Group) ως μέλη του Συμβουλίου της Αttica Group εισηγούνται στη Γενική Συνέλευση να μοιράσουν στα μέλη των ΔΣ το 3,5% της ναυτιλιακής εταιρίας και η Τράπεζα Πειραιώς ως βασικός μέτοχος καλείται να ψηφίσει στη Γενική Συνέλευση τα bonus που εισηγήθηκε ο διαχειριστής της. Πώς το λένε; «Την Ιστορία γράφουν οι παρέες»; Αλλά για όλο αυτό υπάρχει ευθύνη και του CEO της Πειραιώς Χ. Μεγάλου απέναντι στους μετόχους του, καθώς η Πειραιώς ξόδεψε το καλοκαίρι 150 εκατ. για την Αttica Group.

Τράπεζα Πειραιώς προς αναλυτές: Αγροτικά δάνεια 100 εκατ. σε Θεσσαλία

-Με την ευκαιρία να αναφέρουμε πως η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς έστειλε ένα διακριτικό non paper στους αναλυτές, εξηγώντας πως το χαρτοφυλάκιο αγροτικών δανείων της, στην περιοχή της πλημμυρισμένης Θεσσαλίας αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 0,27% του συνολικού αγροτικού χαρτοφυλακίου. Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έχασε χθες -4,32% και υποχώρησε στα 2,79 Ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση χάνει 11% και σε μηνιαία 17%. Ωστόσο, αν ξεκινήσουμε τη μέτρηση από την αρχή του έτους, η μετοχή της Πειραιώς προσφέρει απόδοση 94%. Λογικό λοιπόν κάποιοι να θέλουν να κλειδώσουν τα κέρδη τους.

O Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος που αγόρασε... το Πόρτο Χέλι

-Tώρα που θα οδεύει προς κλείσιμο σταδιακά η θερινή σεζόν κι ενόψει των ανακαινίσεων του χειμώνα, φουντώνουν τα σενάρια για τα πλάνα του Ιρλανδού Πολ Κόλσον στην Πελοπόννησο και δη γύρω από το Πόρτο Χέλι. Εκεί ο Ιρλανδός δισεκατομμυριούχος, πέραν των ξενοδοχείων ΑΚS Hinitsa Bay και ΑΚS Porto Heli συνολικής δυναμικότητας άνω των 460 δωματίων, τα οποία έχει αγοράσει με ένα τίμημα στα πέριξ των 50 εκατ. ευρώ και σκοπεύει να μετατρέψει σε 5άστερα, έχει συγκεντρώσει κι εξακολουθεί να συγκεντρώνει κάποιες… εκατοντάδες στρεμμάτων, ξεψαχνίζοντας κι όποιο νέο, μεγάλο ακίνητο βγαίνει στην αγορά. Έστω κι αν πολλές από τις ιδιοκτησίες είναι εκτός σχεδίου και περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις που ουσιαστικά δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν για δόμηση πολλών τετραγωνικών μέτρων, οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι ο κ. Κόλσον έχει βάλει στο τραπέζι την εναλλακτική της δημιουργίας Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος στην περιοχή, που περιλαμβάνει και τη δημιουργία πολυτελών τουριστικών κατοικιών. Πολύ περισσότερο δε σε αυτή τη συγκυρία όπου οι πολυτελείς κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή φαίνεται να συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση, με τις τιμές ανά τ.μ. να διαμορφώνονται με βάση διεθνείς έρευνες, για σπίτια προδιαγραφών επιφάνειας 250 τ.μ. σε πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ., την τιμή ενοικίου ανά εβδομάδα στα πέριξ των 5.000 ευρώ για τις ίδιες κατοικίες και την ετήσια απόδοση στα πέριξ του 5,5%.

Σε αναζήτηση αξιόπιστων επενδυτών για την Avramar

-Πάμε τώρα στο σίριαλ της Avramar που θα μας κρατήσει συντροφιά πολλούς μήνες, όπως έχουμε πει. Είναι σε εξέλιξη οι πρώτες διερευνητικές κρούσεις προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υφίσταται επενδυτικό ενδιαφέρον και κυρίως ποιο είναι το εύρος του. Κοινώς, τι μπορεί να θέλουν οι δυνητικοί επενδυτές, συγκεκριμένα assets ή το σύνολο της εταιρείας, ύψος «κουρέματος» δανείων κ.λπ., ώστε να γίνει μια χαρτογράφηση της κατάστασης. Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή, λένε όσοι έχουν εμπλακεί ενεργά στο project, είναι πως δεν υφίσταται αντίδραση από κάποιον μεγάλο όμιλο του κλάδου ο οποίος και το business γνωρίζει και θα μπορούσε να αναπτύξει συνέργειες. Για τους εγχώριους παίκτες η Avramar είναι πολύ μεγάλο μέγεθος, ενώ υπάρχει και το σοβαρό ζήτημα της συγκέντρωσης, κατά συνέπεια το όποιο θεωρητικό deal με εγχώριο παίκτη στις ιχθυοκαλλιέργειες δύσκολα θα πέρναγε χωρίς σοβαρές αλλαγές από τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού.

4 τράπεζες, 2 funds και στη μέση δάνεια 350 εκατ.

Deloitte ως σύμβουλος των τραπεζών την ίδια στιγμή έχει παραδώσει μια σύνοψη αρκετών σελίδων που αποτυπώνει το «ναυάγιο» της εταιρείας, όμως το κύριο business report είναι σε στάδιο σύνταξης. Όμως το πιο σημαντικό όλων είναι πως ακόμη δεν υπάρχει πλήρης εικόνα της βιομάζας της Avramar, αφού εδώ και μικρό διάστημα ξεκίνησαν οι μετρήσεις. Εκεί θα παιχτούν πολλά για το μέλλον του ομίλου. Η Deloitte έχει επίσης κάνει επαφές με γνωστά στελέχη της αγοράς που έχουν επιτυχές track record σε αναδιαρθρώσεις και γνώση του συγκεκριμένου κλάδου, όμως ακόμη το θέμα μιας αλλαγής μάνατζμεντ δεν έχει αποφασιστεί. Βασικό εμπόδιο γενικώς είναι πως εμπλέκονται πολλοί στην υπόθεση: τέσσερις τράπεζες, δύο funds και στη μέση 350 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις...

Μεταγραφή από την payzy του OTE σε servicer

-Σε έναν από τους μεγάλους servicers μετακινήθηκε ο Χρήστος Φουσκούδης, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής της COSMOTE Payments, θυγατρικής του ομίλου ΟΤΕ που πριν από έναν χρόνο λάνσαρε και επίσημα την υπηρεσία payzy με την οποία ο ΟΤΕ μπήκε στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι επιδόσεις του payzy βρίσκονται εντός πλάνου και ήδη η πλατφόρμα έχει ξεπεράσει τους 135 χιλιάδες χρήστες, οπότε είναι δεδομένο πως η μετακίνηση Φουσκούδη έπειτα από 10 χρόνια στον όμιλο έχει περισσότερο να κάνει με την αναζήτηση νέων επαγγελματικών προκλήσεων.

Χρηματιστήριο: Σε φάση διόρθωσης

-Ούτε μία από «βαριές» μετοχές του δείκτη FTSE 25 έκλεισε χθες με θετικό πρόσημο. Οι αγοραστές υπάρχουν (απόδειξη ο τζίρος των 100 εκατ. ευρώ) αλλά δεν βιάζονται. Αμέσως μετά τη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με τους τραπεζίτες, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται πως πήρε μερικές ανάσες ανακούφισης αφού απομακρύνθηκε ο -αβάσιμος- κίνδυνος επιβολής έκτακτης εισφοράς. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν την εθελοντική τους συνεισφορά στην κοινή προσπάθεια ανασυγκρότησης της θεσσαλικής οικονομίας, με γενναίες ρυθμίσεις και 50 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά βρίσκεται σε φάση φυσιολογικής διόρθωσης, με πολλές αφορμές τόσο από το εγχώριο όσο και από το διεθνές περιβάλλον. Ο Γενικός Δείκτης από τον Νοέμβριο 2022 ξεκίνησε μια μεγάλη πορεία, εγκατέλειψε τις 900, τις 1.000 μονάδες και ξεπέρασε με άνεση τις 1.300 μονάδες. Σ’ αυτή την πορεία, κάθε πτωτικό γύρισμα της αγοράς αποτελούσε ευκαιρία αγοράς. Τώρα συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Κάθε ανοδική κίνηση εκλαμβάνεται ως ευκαιρία αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων, με περισσότερους πρόθυμους πωλητές. Είναι μια φυσιολογική διόρθωση τιμών που ταιριάζει με την αβεβαιότητα των ημερών, χωρίς ανασφάλεια αλλά με επίγνωση της ανοδικής διαδρομής.

Στην Εθνική Ασφαλιστική ψάχνουν για αντασφαλιστή

-Υπάρχει πυκνό παρασκήνιο, υπάρχει όμως και η προφανής ανάγκη της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας να καλύψει τους μεγάλους κινδύνους που αναλαμβάνει με έναν ισχυρό αντασφαλιστικό όμιλο. Ο πρώην πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Ασφαλιστικής, Αντρέι Κλέσικ, είχε εισηγηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να αναλάβει ο μεγάλος αντασφαλιστικός Όμιλος Riverstone (που ανήκει στον ευρύτερο όμιλο της CVC) την κάλυψη της Εθνικής. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΤτΕ δεν είχαν αντίρρηση αρκεί να κατέθετε ο Riverstone τα κατάλληλα και επαρκή εχέγγυα για την ανάληψη αυτής της ευθύνης. Η συζήτηση και οι διαπραγματεύσεις είχαν μεγάλη διάρκεια, με κατάληξη την παραίτηση του κ. Κλέσικ και την ανάληψη της προεδρίας του Δ.Σ. της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον κ. Νάσο Ζαρκαλή, που θα κληθεί να φέρει νέες προτάσεις.

Αλλαγές στο ΔΣ του Παναθηναϊκού

-Συγκεκριμένα, παραιτήθηκε από το Συμβούλιο ο αντιπρόεδρος και CEO της ομάδας Μάνος Μαυροκουκουλάκης, όπως και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Δ. Σαραβάκος και ανέλαβε καθήκοντα CEO ο Γιάννης Αλαφούζος, ενώ τοποθέτησε και Αντιπρόεδρο.

Η επιστράτευση του Μάριο Ντράγκι

-Ξαφνικά, η Γερμανίδα Πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάινεν, θυμήθηκε τον πρώην Κεντρικό Τραπεζίτη και Πρώην Πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι. Ζήτησε να αναλάβει ο Ιταλός ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση της ανταγωνιστικότητας της ευρω-οικονομίας και να προχωρήσει σε προτάσεις. Ο σούπερ Μάριο έχει διατυπώσει ξεκάθαρες, ρηξικέλευθες απόψεις σε ζητήματα που σχετίζονται και με τη χρηματοοικονομική πλευρά, αλλά και σε δημοσιονομικά, ενώ πιθανότατα θα δώσει στίγμα προθέσεων σύντομα. Η «νέα κανονικότητα» στην Ευρωζώνη είναι η "μη κανονικότητα". Αναπόφευκτα θα προσαρμοσθεί και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα-συμπεριλαμβανόμενου του ασφαλιστικού/αντασφαλιστικού με μεγάλες οικονομικές συνέπειες από τα αλληλοτροφοδοτούμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι κοινό μυστικό: Η Ευρώπη ετοιμάζει νέο πλαίσιο κανόνων για το τραπεζικό της σύστημα που θα λαμβάνει υπ’ όψιν την κλιματική αλλαγή και τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Η ΕΚΤ θα παρουσιάσει αυτό το νέο πλαίσιο στην τελευταία συνεδρίαση του έτους στις 14 Δεκεμβρίου.

Συμμαχία Φρανκφούρτης – Νέας Υόρκης

-Η συμφωνία μεταξύ περιστεριών και γερακιών για την -προσωρινή- διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα (αλλά με αυστηρή ρητορική για νομισματική σύσφιγξη), λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φαίνεται να ισχύει παρά τις πληθωριστικές εξάρσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική. Η εκρηκτική αύξηση στις τιμές πετρελαίου οφείλεται περισσότερο σε γεωπολιτικές παρά σε οικονομικές αιτίες. Ρωσία και Σαουδική Αραβία, με συντονισμένες κινήσεις περιορισμού της παραγωγής πετρελαίου, συντηρούν τα έσοδά τους προκαλώντας πανικό στη Δύση ενόψει του δύσκολου χειμώνα. Οι Αμερικανοί παρακολουθούν ανήμποροι να παρέμβουν αφού τα στρατηγικά τους αποθέματα έχουν πέσει στα επίπεδα του… 1985… Αύριο η Λαγκάρντ θα κληθεί να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις για την ευαίσθητη ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Στο μεταξύ, στη Wall Street τιμολογούν με πιθανότητες 9% το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου η FED.

Η συμβουλή του Jamie Dimon

-Ο έμπειρος τραπεζίτης Jamie Dimon, Διευθύνων Σύμβουλος της JPMorgan, μίλησε πριν από λίγες μέρες σ’ ένα συνέδριο που διοργάνωσε η Barclays στη Νέα Υόρκη. Η συμβουλή του προς τους επιχειρηματίες είναι να επισπεύσουν -εφόσον το έχουν προγραμματίσει- την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο γιατί η άντληση κεφαλαίων θα είναι πολύ πιο δύσκολη στο μέλλον. «Οι αβεβαιότητες που έχουμε μπροστά μας είναι ακόμα πολύ μεγάλες και πολύ επικίνδυνες» είπε ο Dimon, προϊδεάζοντας για ακριβό κόστος χρήματος στο ορατό μέλλον. «Το μέλλον κρύβει ποσοτική σύσφιγξη» είπε χωρίς περιστροφές ο Dimon. «Εάν και όταν έχετε μια ύφεση -την οποία τελικά θα έχετε- θα έχετε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο. Σε έναν κανονικό πιστωτικό κύκλο, κάτι είναι πάντα χειρότερο από το κανονικό... Το προφανές παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα με τα εμπορικά ακίνητα και τα ακίνητα γραφείου.».