-Χαίρετε, μία εισαγωγική παρατήρηση στο σημερινό μας «ενημερωτικό σημείωμα», ο υπουργός Χρυσοχοΐδης είναι περίπου 15 ημέρες στη θέση του -στο Προστασίας του Πολίτη- και ήδη «αφήνει στίγμα». Επιχειρεί μία… βαθιά βουτιά στο οργανωμένο έγκλημα με τις προχθεσινές συλλήψεις κακοποιών για δύο από τις πλέον ηχηρές δολοφονίες της νύχτας και του υπoκόσμου. Την ίδια βαθιά βουτιά με εκείνη της επετηρίδας στην ηγεσία της ΕΛΑΣ, αποδεικνύοντας έτσι ότι έπρεπε να πάει «πολύ μέσα» για να αναδείξει μία νέα ηγεσία η οποία πάντως θα κριθεί, όπως και ο ίδιος, για έκτη φορά στην ιστορία του βέβαια στο ίδιο πόστο. Η ασφάλεια κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη είναι ίσως ένα από τα ζητήματα που και αυτή η κυβέρνηση έχει έλλειμμα, συνεπώς υπάρχει πολύς δρόμος. Και πεδίον δόξης λαμπρόν.

Το γιατί «επιμένω»…

-Πάμε τώρα στα υπόλοιπα τρέχοντα και καθόσον ο Μητσοτάκης είναι ακόμα στο Νταβός, όπου φυσικά οι επαφές και οι ενδιαφέρουσες συναντήσεις δεν περιορίζονται ποτέ στα επίσημα, αλλά θα έλεγα πρωτίστως στα ανεπίσημα γεύματα ή στους «καφέδες». Μην έχετε αμφιβολία ότι στο φετινό Νταβός, το ξαναγράψαμε, το θέμα συζήτησης είναι το «άγχος των αμερικανικών εκλογών», τι θα γίνει με τον Τραμπ και «πώς θα γίνει» με τον πόλεμο της Ουκρανίας, αν ο νέος POTUS είναι αυτός κ.λπ. Πάντως, για να επανέλθω στα εσωτερικά, μου είπε η πηγή μου ότι προ ημερών σε συζήτηση ρωτήθηκε ο Κ.Μ. «γιατί επιμένεις με τον νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια;», για να απαντήσει: «Δεν επιμένω ειδικά σε αυτό το θέμα, απλώς είναι από εκείνα που εξιτάρουν περισσότερο τα media και έτσι φούσκωσε. Επιμένω όμως γενικώς στη μεταρρυθμιστική ατζέντα μίας σύγχρονης κυβέρνησης γιατί αυτό είναι το στίγμα μας. Το κάνουμε στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, στην Οικονομία στα Πολεοδομικά και σε άλλους βασικούς τομείς, κάθε μήνα φέρνουμε και έναν σημαντικό νόμο. Δεν μπορεί η Ελλάδα στον τομέα της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να έχει μείνει πίσω απ’ όλη την Ευρώπη και ένα από αυτά είναι η ισότητα στον γάμο. Αφού εξαντλήσω λοιπόν όλα τα περιθώρια και κάνω όλες τις βελτιώσεις που απαιτούνται, θα επιμείνω στην ψήφισή του. Και πιστεύω ότι θα πάει καλά, θα μου βγει».

Οι χειρισμοί του Ιερώνυμου

-Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δέχεται υπόγειο πόλεμο από μια σειρά μητροπολιτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι πνευματικά τέκνα του Χριστόδουλου. Και επειδή στα αυτιά του έφτασαν οι πληροφορίες για ένα κείμενο που κυκλοφορούσε προς συλλογή υπογραφών για άμεση σύγκληση της Ιεράς Συνόδου -με 25 υπογραφές μητροπολιτών συγκαλείται η Σύνοδος- θέλησε να προλάβει τις εξελίξεις. Όχι ότι οι υπογραφές μαζεύονταν εύκολα, αλλά οι διαφωνούντες τού καταλογίζουν πλέον ανοιχτά έλλειμμα ηγεσίας. Κάπως έτσι, βράδυ Τετάρτης, ανακοίνωσε έκτακτη Σύνοδο και όλοι… μαζεύτηκαν.

Ο Μεσογαίας και η ομοφωνία

-Μένω στα της Εκκλησίας, γιατί μαθαίνω ότι εισηγητής στη Σύνοδο θα είναι ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, ένας συντηρητικός, αλλά πολύ έξυπνος άνθρωπος. Μου λένε επίσης ότι, παρά τις όποιες αντιδράσεις, κανείς στο τέλος δεν θα δημιουργήσει ζήτημα ως προς το αν θα εγκριθεί ομόφωνα το ανακοινωθέν της Συνόδου. Που θα διαχωρίζει, βεβαίως, τη θέση της από τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά όχι με ακραία ρητορική, γιατί, όπως λέει ο Αρχιεπίσκοπος σε συνομιλητές του, η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζει και να βάζει ανθρώπους απέναντι.

Παπασταύρου-Ζαχαράκη για την οικογένεια

-Πάντως, το θέμα της στήριξης της ελληνικής οικογένειας παραμένει ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα, για να αναστραφεί η τάση στο δημογραφικό. Γι’ αυτόν τον λόγο ο υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, συναντούν σήμερα την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και Επίτροπο για το Δημογραφικό Ντουμπράβκα Σουίτσα στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι γεγονός ότι οι γεννήσεις το 2023 στη χώρα μας είναι για πρώτη φορά οι λιγότερες των τελευταίων 91 ετών και χρειάζεται άμεση δράση.

Τρεις Έλληνες, ένας Τούρκος (υπουργοί)

-Ακόμα καλύτερος συντονισμός στο μεταναστευτικό ήταν το άμεσο παραγόμενο της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη στην Τουρκία, όπου είδε τον υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια. «Από τις παράλληλες δράσεις πάμε στην κοινή δράση στη θάλασσα», μου έλεγε η πηγή μου. Μαθαίνω επίσης ότι ο Γερλίκαγια θα έρθει στην Αθήνα γύρω στις 20 Φεβρουαρίου και θα έχει συνάντηση με τους τρεις Έλληνες ομολόγους του, τον Στυλιανίδη, τον Καιρίδη και πλέον και τον Χρυσοχοΐδη.

Γιατί οι τράπεζες βγάζουν τώρα ομόλογα

-Με επιτυχία η Eurobank προχώρησε χθες σε 10ετή έκδοση Tier ΙΙ ύψους 300 εκατ., με επιτόκιο 6,375%. Η έκδοση έγινε στα πλαίσια των MREL (Ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) καθώς μέχρι 31.12.2025 οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εκδώσουν συνολικά για τα MREL ομόλογα 4 με 5 δισ. ευρώ. Κάθε συστημική τράπεζα υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί φέτος να κάνει δυο εκδόσεις. Γιατί οι τράπεζες ξεκίνησαν από τώρα, ενώ θεωρητικά επίκεινται μειώσεις επιτοκίων; Το συγκεκριμένο ερώτημα επιδέχεται τρεις απαντήσεις: 1) Γιατί το SRB δεν δείχνει καμία ευελιξία στην έκδοση των MREL 2) Γιατί οι τραπεζίτες εκτιμούν πως οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ τελικά θα γίνουν στο τελευταίο τρίμηνο του 2024 και όχι νωρίτερα 3) Γιατί αναμένουν το πράσινο φως της εποπτείας για τα μερίσματα και δεν υπάρχει λόγος να δημιουργούνται ζητήματα.

Απορίες ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ κι ο Βακάκης

-Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα, όπως ξέρουμε όλοι, έχουν εκτοξεύσει τα ναύλα ανεβάζοντας το κόστος των προϊόντων και ήδη έχουν αρχίσει οι προειδοποιήσεις πως θα το αισθανθούμε στην τσέπη μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ακρίβυναν οι ασφαλιστικές καλύψεις για τα πλοία που διέρχονται στην επικίνδυνη ζώνη, πως αυξήθηκε το κόστος των μέτρων προστασίας κ.λπ. Όλα αυτά προφανώς και ισχύουν, αλλά ταυτόχρονα η κατάσταση επιδεινώνεται γιατί μεταφορικοί όμιλοι και εφοπλιστές βρίσκουν ευκαιρία να “κοπανήσουν” τα ναύλα για να γεμίσουν τα ταμεία τους. Όπως έλεγε μεγάλος Ελληνας επιχειρηματίας με αλυσίδα σούπερ μάρκετ (που, μεταξύ άλλων, κάνει και εισαγωγές διάφορων προϊόντων) το container από την Κίνα πριν από την κρίση κόστιζε 1.800 δολάρια και σήμερα έχει ανέβει στα 6.800 δολάρια, λόγω του κινδύνου στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, στο ίδιο διάστημα, υπογράμμιζε ότι στις εισαγωγές που κάνει από την Ινδία οι τιμές των containers δεν έχουν ανέβει. Υπενθυμίζεται ότι από τους πρώτους που σήκωσαν παντιέρα για την εξωφρενική άνοδο των ναύλων ήταν ο Α. Βακάκης των Jumbo, ο οποίος μάλιστα -σε επιστολή προς τους μετόχους- είχε αναφέρει πως “την ίδια ακριβώς στρατηγική (σ.σ. εννοεί τη διατήρηση των τιμών σε επίπεδα αντίστοιχα των εισοδημάτων του κοινού) θα ακολουθήσει ο Όμιλος και στην παρούσα συγκυρία κατά την οποία, κάποιοι από τους μεγάλους διεθνείς μεταφορικούς ομίλους logistics, χρησιμοποιούν ως πρόσχημα την ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα, για να υπερδιπλασιάσουν το κόστος μεταφοράς των προϊόντων, ενώ είναι σε ισχύ ετήσια εκατέρωθεν δεσμευτικά συμβόλαια για το 2024”.

«Ράδιο Κορασίδης» δέκα χρόνια μετά

-Προς εκποίηση με τιμή πρώτης προσφοράς στα 4,5 εκατ. ευρώ βγαίνει στον Πειραιά το ακίνητο της «Ράδιο Κορασίδης», που πτώχευσε το 2014. Μία δεκαετία λοιπόν μετά, μέσα στον Φεβρουάριο, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η σχετική διαδικασία για το ενιαίο ακίνητο όπου ήταν η έδρα της εταιρείας και αποτελείται από τρία κτίρια, το πρώτο επί της οδού Φωκαίας 3, επιφάνειας περί τα 690 τ.μ., το δεύτερο επί των οδών Φωκαίας, Αιγίνης και Μικράς Ασίας επιφάνειας 2.520 τ.μ. και το τρίτο επί των οδών Μικράς Ασίας και Σαρανταπόρου, επιφάνειας άνω των 4.000 τ.μ., μαζί με τα υπόγεια. Η εκποίηση έχει οριστεί στις 15 Φεβρουαρίου με ενσφράγιστες προσφορές και θα επαναλαμβάνεται ανά εβδομάδα εάν δεν εμφανισθεί πλειοδότης ή εάν δεν κριθεί συμφέρουσα η προσφερόμενη τιμή.

Ανασχεδιασμός των ελληνικών roadshow της JP Morgan

Χθες και σήμερα ήταν προγραμματισμένο roadshow της JP Morgan στην Αθήνα, το οποίο και ακυρώθηκε τελικά καθώς την επόμενη εβδομάδα στις 25 και 26 Ιανουαρίου θα γίνει στη Νέα Υόρκη το επενδυτικό συνέδριο της JP Morgan με συμμετοχή του Πρωθυπουργού και του CEO της αμερικανικής τράπεζας Τζ. Ντίμον. Οπότε είναι προφανές ότι το roadshow της Αθήνας περίσσευε. Τώρα η αμερικανική τράπεζα μετά τη Νέα Υόρκη ετοιμάζει να φέρει στην Αθήνα στις 17 με 19 Απριλίου πελάτες της που θα έχουν συναντήσεις με εκπροσώπους των Aegean, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, ΤτΕ, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝ, ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΕΤΕ ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ και με εκπροσώπους της Κυβέρνησης. Η πρωτοτυπία είναι ότι η αμερικανική τράπεζα για να φέρει τους πελάτες της, πακετάρει την Κωνσταντινούπολη μαζί με την Αθήνα μαζί, προγραμματίζοντας 15 με 17/4 το roadshow στην Κωνσταντινούπολη και 17 με 19/4 στην Αθήνα.

Τα σχέδια για την Attica Holding, δίνουν έμφαση στο Holding

-«Δεν είμαστε απλώς η μεγαλύτερη ακτοπλοϊκή εταιρεία στην Ελλάδα. Είμαστε μια ισχυρή εταιρεία συμμετοχών, με ευρύτερες προοπτικές», δηλώνει η διοίκηση της Attica Holdings, αποκαλύπτοντας με τη φράση αυτή τα μελλοντικά της σχέδια. Μόλις τακτοποιήσει το θέμα των δρομολογίων και της ανανέωσης του στόλου, θα αξιοποιήσει τη συμμαχία με τα αμερικάνικα κεφάλαια της ΟΝΕΧ και τα ναυπηγεία, ενώ θα προσπαθήσει να φέρει ακόμη πιο κοντά την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation). Μια εταιρεία συμμετοχών δεν επενδύει σ’ έναν μόνο κλάδο της οικονομίας, αλλά αναζητά συνέργειες. Η κεφαλαιοποίηση της Attica Holdings σήμερα, μόλις ξεπερνά τα 476 εκατ. ευρώ. Όταν το καλοκαίρι του 2007 ο μακαρίτης Περικλής Παναγόπουλος πουλούσε την Attica στον Ανδρέα Βγενόπουλο -τότε- η αξία της συναλλαγής ήταν μισό δισ. ευρώ.

Στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ οι πελάτες κάνουν ουρά

-Η ΕΤΒΑ ΒιΠΕ είναι σήμερα ο μεγαλύτερος διαχειριστής Επιχειρηματικών και Βιομηχανικών Πάρκων στην Ελλάδα, έχοντας αναπτύξει 27 βιομηχανικές περιοχές (ΒΙ.ΠΕ.) στις οποίες φιλοξενεί περίπου 2.200 επιχειρήσεις που απασχολούν 30.000 εργαζομένους. Ζήτησε από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης περίπου 50 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει 14 επενδυτικά Σχέδια σε Βιομηχανικές Περιοχές και Πάρκα του δικτύου της. Το σχέδιο πάει καλά, υλοποιείται με ταχύτητα, γι’ αυτό η διοίκηση της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ κατέθεσε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας ένα ακόμη αίτημα για πακέτο χρηματοδοτήσεων, επιπλέον 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για να ανταποκριθεί στη ζήτηση. Μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να δημιουργήσουν μονάδες σε περιοχές που έχουν τις υποδομές και την αυτονομία για παραγωγή. Πήρε για σύμβουλο την McKinsey και οι πελάτες κάνουν ουρά.

Οι Eλληνες αποταμιευτές στρέφονται σε Α/Κ ομολόγων

-Οι τεχνικοί αναλυτές περίμεναν αγωνιωδώς το κλείσιμο της συνεδρίασης και την κατάκτηση των 1.340 μονάδων που θεωρούσαν εξαιρετικά σημαντικές για το μέλλον της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης δεν τους απογοήτευσε. Μετά τη μία το μεσημέρι, όπως και προχθές, βρέθηκε στις 1.344 μονάδες (+0,95%), για να κλείσει τελικά στις 11.341,1 μονάδες (+ 0,73%). Αυτή τη φορά η αξία των συναλλαγών δεν ήταν σύμμαχος της αγοράς και περιορίστηκε στα 81 εκατ. ευρώ, με 5,5 εκατ. σε πακέτα. Η πτώση του τζίρου εν μέρει αποδίδεται στο γεγονός ότι όσοι πούλησαν τα βαριά τραπεζικά χαρτιά τις προηγούμενες μέρες, διοχέτευσαν τα κέρδη και τη ρευστότητά τους σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και σε φθηνά «ξεχασμένα χαρτιά». Ένα ακόμη ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η συνεχής αύξηση του Ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Το Ενεργητικό των Α/Κ ξεπέρασε τα 16 δισ. ευρώ και η άνοδος αυτή (σε απόλυτα νούμερα ανέρχεται σε 296,711 εκατ. ευρώ) οφείλεται, σχεδόν αποκλειστικά σε αγορές μεριδίων από αποταμιευτές. Πέρυσι, τέτοια εποχή, στις πρώτες 16 μέρες του 2023, οι αγορές μεριδίων Αμοιβαίων Κεφαλαίων μόλις ξεπερνούσαν τα 74 εκατ. ευρώ. Φέτος στην αντίστοιχη χρονική περίοδο είναι ήδη τριπλάσιες. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε και τις τράπεζες να προσπαθούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταθετών για υψηλότερες αποδόσεις, με τα περιβόητα «κλειστά Αμοιβαία Κεφάλαια» (π.χ. μιας τριετίας) που υπόσχονται καλύτερα επιτόκια με σχετικά μικρό επενδυτικό ρίσκο.

Ο σούπερ σταρ του Νταβός

-Ο νέος Αργεντίνος Πρόεδρος Χαβιέ Μιλέι είναι σίγουρα η μεγάλη ατραξιόν του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Όλοι σήμερα βλέπουν την Αργεντινή ως ένα μεγάλο πείραμα φιλελευθεροποίησης, μιας μεγάλης, βαριά κρατικίστικης οικονομίας που σήμερα ανατρέπει βίαια, κατεστημένα δεκαετιών. Η αδελφή του Μιλέι, μια -όχι και τόσο όμορφη αλλά- δυναμική και πανέξυπνη ξανθιά κυρία, οργανώνει συναντήσεις, επαφές και συνεντεύξεις του νέου προέδρου ο οποίος ξεκινά τις συζητήσεις του λέγοντας ότι «ο κόσμος μας βρίσκεται σε κίνδυνο από τον σοσιαλισμό που οδηγεί στη φτωχοποίηση». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Χαβιέ Μιλέι υλοποιεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο 3.000 σελίδων που θυμίζει σε πολλά τις προτάσεις του ΔΝΤ που εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίσαμε και εν πολλοίς απορρίψαμε. Οι άλλοι πολιτικοί ηγέτες τον παρακολουθούν περιμένοντας να δουν το αποτέλεσμα.

Οι Αμερικανοί δεν αποταμιεύουν και «γονατίζουν» τις πιστωτικές κάρτες

-Για τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η καθαρή αποταμίευση των Αμερικανών, ως ποσοστό του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος, ήταν αρνητική. Την ίδια στιγμή τα χρέη σε πιστωτικές κάρτες έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ οι δαπάνες Buy Now Pay Later «Αγοράστε τώρα - πληρώστε αργότερα» έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι λιανικές πωλήσεις αυξάνονται και συντηρούν τον μύθο του γενναίου Αμερικανού καταναλωτή. Άλλες δύο φορές είχε καταγραφεί αρνητική αποταμίευση στην Αμερική. Το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας και το 2008 μετά την κρίση Lehman Brothers. Την ίδια ακριβώς εποχή, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν μαζικά τις «φιλελεύθερες» Πολιτείες με τους υψηλούς φόρους και προτιμούν να ζουν και να εργάζονται σε πιο ήσυχες, πιο αυστηρές περιοχές με χαμηλή φορολογία. Για 7η διαδοχική χρονιά, η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχασε περίπου 187.000 κατοίκους, το 2023. Τα τελευταία 7 χρόνια την εγκατέλειψαν 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί. Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, η Νέα Υόρκη, καταγράφει επίσης μια μαζική έξοδο, χάνοντας πάνω από 300.000 κατοίκους. Η δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας και η χαμηλή φορολογία έχει οδηγήσει στην Πολιτεία της Φλόριντα 450.000 κατοίκους, ενώ το Τέξας έχει κερδίσει 340.000. Αναπόφευκτα αυτή η μεγάλη αλλαγή στη σύνθεση του πληθυσμού επηρεάζει δραματικά και την αγορά ακινήτων.