-Χαίρετε, μπαίνουμε από σήμερα σε κλίμα Νταβός, ο Μητσοτάκης αναχώρησε χθες το απόγευμα για το περίφημο ελβετικό θέρετρο που συναντώνται ετησίως μεγάλοι ηγέτες του κόσμου και προσωπικότητες, όπου σήμερα και αύριο έχει πλούσιο πρόγραμμα. Συνοπτικά αναφέρω ένα πάνελ για την πράσινη ανάπτυξη με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Σέφκοβιτς, ένα one-on-one με τον διευθυντή του Foreign Policy Ράβι Αγκραβάλ και συνεντεύξεις σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN και το Bloomberg. Έχει κλείσει, επίσης, τετ-α-τετ με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα (χωρίς άλλα λόγια), καθώς σε δύο εβδομάδες έχουμε και έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που είχε μπλοκάρει η Ουγγαρία τον Δεκέμβριο.

Τραμπ και big tech

-Ο Κ.Μ. θα συζητήσει ιδιαίτερα το θέμα της τοποθέτησης της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ, υπό το πρίσμα ή μάλλον τον… εφιάλτη της επικράτησης του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του φθινοπώρου. Επίσης, για τον Μητσοτάκη είναι κρίσιμο να βρίσκεται και με εκπροσώπους εταιριών big tech, γι' αυτό και ακούω ότι θα τα πει με τον CEO της Intel Πάτρικ Γκέλσινγκερ, αλλά και με τον φίλο του από τη Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Τα ομόφυλα και το υπουργικό

-Ο πρωθυπουργός δεν θα έχει ιδιαίτερους πονοκεφάλους στο Νταβός για το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, καθώς ακόμα και βουλευτές που δεν θα το ψηφίσουν, όπως ο Πλεύρης ή ο Γιόγιακας, αναγνώριζαν σε πηγαδάκια που έγιναν μετά τη «ζύμωση» στην Πειραιώς, ότι εν τέλει θα βρεθούν πάνω από 100 βουλευτές, καθώς αρκετοί προβληματισμένοι θα υπερψηφίσουν. Κάπως έτσι και με τη λογική «να τελειώνουμε», καταλαβαίνω ότι το Υπουργικό που σας έλεγα χθες θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, την ερχόμενη Τρίτη, αντί για τις 30 του μήνα.

Ενοποιούνται Ειρηνοδικεία-Πρωτοδικεία

-Πάντως, το θέμα με τον γάμο ομοφύλων δεν θα είναι το μόνο του Υπουργικού. Μια σημαντική μεταρρύθμιση που έχει στα σκαριά ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλωρίδης είναι η μεταρρύθμιση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Εδώ παρατηρείται το εξής παράλογο: τα Ειρηνοδικεία που έχουν το 20% της δικαστικής ύλης δεν δικάζουν ποινικές υποθέσεις που σωρεύονται πλέον κατά 100% στα Πρωτοδικεία. Αποτέλεσμα, οι 1.200 πρωτοδίκες να έχουν «φρακάρει» από τον όγκο των υποθέσεων. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση προχωρά στην ενοποίηση Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων, προκειμένου να μεγαλώσει το poοl των δικαστών που θα δικάζει το σύνολο των υποθέσεων, τόσο τις αστικές, όσο και τις ποινικές. Πράγμα λογικό, με δεδομένο ότι στα Ειρηνοδικεία υπηρετούν σήμερα 962 δικαστές που δεν ασχολούνταν με ποινικές υποθέσεις, οπότε -επί της αρχής- θα μπορεί να γίνει καλύτερος επιμερισμός και να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.

Ο Ελπιδοφόρος στο Άγιο Όρος (ε, ρε, γλέντια)

-Πάντως, το πραγματικό κέφι ξεκινά σήμερα, καθώς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος φτάνει μαζί με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες στο Άγιο Όρος. Από το πρωί θα είναι στις Καρυές, όπου θα τον υποδεχθούν οι εκπρόσωποι της Ιεράς Επιστασίας και έχει τετραήμερο πρόγραμμα, προτού πάρει τον δρόμο για τη Θεσσαλονίκη. Ο Ελπιδοφόρος λέει σε συνομιλητές του ότι είναι ανοησίες οι φήμες ότι τον κήρυξαν στο Όρος persona non grata, επειδή βάφτισε τα παιδιά του ελληνοαμερικανού Ευάγγελου Μπούση και του συζύγου του σχεδιαστή μόδας Πίτερ Ντούντας. Βεβαίως, ορισμένοι από τις πιο σκληρές μονές δεν το έχουν πάρει και πολύ ψύχραιμα, αν και κάτι μου λέει ότι θα αποφευχθούν οι ακρότητες. Και όλα αυτά, ενώ ακόμα δεν έχει ορκιστεί ο νέος διοικητής του Όρους, ο πρέσβης Τάσος Μητσιάλης, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο, Παρασκευή. Από διοικητικής άποψης, το "μαγαζί" κρατάει εδώ και μήνες ο χαλκέντερος υποδιοικητής Αρίστος Κασμίρογλου.

Κεραμέως

-Τέσσερα κόμματα τάχθηκαν υπέρ της επιστολικής ψήφου χθες στη Βουλή (νόμος Κεραμέως): ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύση Ελευθερίας. Καλό σημάδι για τα αυτονόητα έστω, μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα συναινέσεις.

Τα σχέδια για ένα ομόλογο 3 δισ. πριν μιλήσει η Λαγκάρντ

-Mε μικρές επιλεκτικές κινήσεις και επανεκδόσεις παλαιότερων σειρών ομολόγων ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί να κρατήσει «ζεστές» τις αγορές περιμένοντας το… ξέφωτο για μια μεγάλη έκδοση 3 δισ. ευρώ με διάρκεια δεκαετίας. Στόχος των στελεχών του ΟΔΔΗΧ είναι η έκδοση αυτή να πραγματοποιηθεί πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 25 Ιανουαρίου και προτού ξεκινήσει ο χορός των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από τις βαριά χρεωμένες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τον ESM στο Λουξεμβούργο ώστε να «απελευθερωθεί» ένα ποσό της τάξης των 15 δισ. ευρώ από το περιβόητο «μαξιλάρι» για την πρόωρη αποπληρωμή ομολόγων GLF του πρώτου μνημονίου. Το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα είναι διπλό: Αφενός θα απαλλαγεί από την καταβολή υψηλών τόκων, αφετέρου επειδή αυτά τα διμερή δάνεια (GLF) είναι καλυμμένα με swaps, αυτά θα συνεχίσουν να αποδίδουν έσοδα και μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δόσεων. Τέλος, ο Γενάρης θα κλείσει με μία ακόμη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Scope Ratings, η οποία πρόσφατα αναγνωρίστηκε από την ΕΚΤ ως ισότιμη των άλλων Οίκων Αξιολόγησης. Η Scope Ratings μας έχει ήδη κατατάξει στην επενδυτική βαθμίδα. Μια μικρή όμως αναβάθμιση στις 26 Ιανουαρίου δεν θα μας έκανε κακό, ιδιαίτερα μετά το πολύ σημαντικό επενδυτικό event της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Της Καλαμάτας

-Αρχές Φεβρουαρίου υπολογίζει το Υπερταμείο ότι θα δοθεί στους τέσσερις ομίλους που διεκδικούν το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης. Οι ενδιαφερόμενοι, αφού μελετήσουν το σχέδιο, θα κληθούν τέλος Ιουνίου να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών θα διαρκέσει δύο μήνες, οπότε αρχές Σεπτεμβρίου θα επιλεγεί ο όμιλος που προκρίνεται. Στη συνέχεια το ΔΣ του Υπερταμείου θα κληθεί να εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και ακολούθως θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί τυπικά, όπως και στο οικονομικό σκέλος, η παραχώρηση. Οπότε, λογικά και εκτός απροόπτου, ο ιδιώτης θα αναλάβει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας κάπου προς την Άνοιξη του 2025. Ενδιαφέρον για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας εκδήλωσαν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. με την GMR Airports Limited, η ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε. με την CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A, η κοινοπραξία Egis Airport Operation -AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.-Aéroports de la Cote d’Azur και ο τέταρτος υποψήφιος είναι η FRAPORT AG με την DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E. και την ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια

-Όσον αφορά τη δεύτερη ομάδα των περιφερειακών αεροδρομίων, το Υπερταμείο είναι τώρα στο στάδιο της υπογραφής με το σχήμα των συμβούλων. Μόλις υπογράψουν οι σύμβουλοι θα ξεκινήσουν μια τουρνέ για να επισκεφθούν κάθε ένα από τα 22 αεροδρόμια. Θα πρέπει να καταγράψουν τι υπάρχει σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, τι δυνατότητες ανάπτυξης και επέκτασης έχει το κάθε ένα από αυτά και να διαπιστώσουν αν κάποιο ή κάποια από αυτά μπορούν να έχουν εκτός από την επιβατική κίνηση και cargo. Ουσιαστικά, δηλαδή, μιλάμε για μια επιχειρηματική μελέτη για κάθε αεροδρόμιο, ώστε στη συνέχεια να φτιάξουν το χρηματοοικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο θα σχεδιαστεί ο διαγωνισμός. Μεταξύ της ομάδας των 22 αεροδρομίων είναι αυτά σε Χίο, Πάρο, Νάξο, Σύρο, Γιάννενα, Λήμνο, Καστοριά, Κάρπαθο, Μήλο, Κύθηρα Κάλυμνο, Λέρο κ.ά.

Business με μέλλον στα σκουπίδια

-Aθόρυβα και συστηματικά έχει γίνει τα τελευταία χρόνια από το υπουργείο Περιβάλλοντος -και ειδικά από τον ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μ. Γραφάκο- σημαντική δουλειά στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και έχει δημιουργηθεί μια νέα αγορά. Το 2019 υπήρχαν 3 μονάδες διαχείρισης αποβλήτων και 5 υπό κατασκευή. Σήμερα είναι σε λειτουργία 11 μονάδες και άλλες 17 υπό κατασκευή. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, στα 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ δημοπρατήθηκαν 3 μονάδες, ενώ από το 2019 άλλες 33. Με αρχή τη μονάδα του Βόλου που υπογράφεται τέλος Φεβρουαρίου, φέτος θα υπογραφούν για κατασκευή 2 μονάδες στην Αθήνα, 2 στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στην Καβάλα, στην Πάτρα και στην Κέρκυρα. Με άλλες πέντε ανάλογες δημοπρατήσεις (Βορείου Αιγαίου κ.ά.) θα έχει καλυφθεί το σύνολο των υποδομών που απαιτεί η χώρα. Οι μεγάλοι και σημαντικοί παίκτες της αγοράς μονάδων διαχείρισης αποβλήτων είναι Μotor Oil (Θαλής), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, ΕΛΛΑΚΤΩΡ (ΗΛΕΚΤΩΡ), AΒΑΞ, ΑΓΕΤ (με την πρόσφατη εξαγορά της Watt) και Μεσόγειος.

Έδειξε τις αντοχές του το Χρηματιστήριο

-Μέχρι τις 11 και 20 το πρωί κυριάρχησαν, χθες, οι πωλητές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τον Γενικό Δείκτη να κατρακυλά στις 1.319 μονάδες (-1%) και τον Τραπεζικό Δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες. Εκεί εξαντλήθηκε η δύναμη των πωλητών και μέσα σε 2 ώρες, στις 13:45, ο Γενικός Δείκτης είχε σκαρφαλώσει στις 1.340 μονάδες (+0,3%) αδιαφορώντας για το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και τα πτωτικά μηνύματα που εξέπεμπαν τα futures της Wall Street. H συνεδρίαση έκλεισε στις 1.331,34 (-0,08%) με τον τζίρο να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ, με 15 εκατ. ευρώ σε πακέτα. Η ευχάριστη έκπληξη -με τη νέα έκτακτη χρηματική διανομή της JUMBO, το νέο ιστορικό υψηλό του ΤΙΤΑΝ και η μετοχή της Εθνικής- οδήγησαν τους αγοραστές.

Ανατροπές στην κεφαλαιοποίηση

-Από τα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της η Μυτιληναίος ξεπέρασε την κεφαλαιοποίηση του ΟΤΕ. Συγκεκριμένα, στη χθεσινή συνεδρίαση η ΜΥΤ ανέβηκε στα 5,386 δισ. και κατέλαβε την 5η θέση στο ΧΑ από πλευράς κεφαλαιοποίησης, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί στην 6η θέση και να κλείνει στα 5,375 δισ. Σημειώστε πως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που ο ΟΤΕ κυριαρχούσε στο ΧΑ έχοντας τη δεύτερη θέση μετά την Coca Cola, με διπλάσια χρηματιστηριακή αξία. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τώρα για τη Μυτιληναίος είναι αυτό που θέσαμε και χθες: Θα φθάσει το ebitda το 1 δισ.; Είναι εφικτό;

Τα σχέδια της Intracom Properties και της ΝOVAL Properties

-Ο Μάρτιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την πρώην Κλουκίνας Λάππας που θα μετονομαστεί σε Intracom Properties ΑΕΕΑΠ και αυτομάτως θα τύχει της ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης που απολαμβάνουν όλες οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ-REITs). Μάρτιο επίσης λήγει και η νόμιμη προθεσμία για την υποχρεωτική είσοδο των μετοχών της NOVAL Properties στο Χρηματιστήριο. Η διοίκηση του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει ήδη ξεκινήσει τις σχετικές προετοιμασίες. Η Orilina και η Trade Estates έχουν ήδη περάσει το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών, επομένως όλες μαζί οι 11 εισηγμένες ΑΕΕΑΠ καλούνται να αποδείξουν τη δυναμική του κλάδου τους. Οι ΑΕΕΑΠ λειτουργούν με ειδικό φορολογικό καθεστώς και εξαντλούν κάθε φορολογική υποχρέωση (εισοδήματος ή κεφαλαίου) με την καταβολή ειδικού φόρου επί των επενδύσεων μέχρι και σε επίπεδο μετόχου. Τα μερίσματα και η πώληση μετοχών ΑΕΕΑΠ είναι αφορολόγητα. Οι υπεραξίες όμως δημιουργούνται από την αξιοποίηση των ακινήτων που αγοράζουν και διαχειρίζονται. Όπως λένε οι παλιοί: «ΟΙ ΑΕΕΑΠ μυρίζουν σαν real estate, μοιάζουν σαν ομόλογα και κινούνται σαν μετοχές…».

Το ομόλογο της IDEAL οδηγός για την Autohellas

-Στο 102% της ονομαστικής του αξίας διαπραγματεύεται πλέον το ομόλογο της IDEAL που μέχρι τη λήξη του προσφέρει απόδοση 5,25%. Η άνοδος της τιμής αυτού του 5ετούς ομολόγου (που τώρα αποδίδει κάτω από 5%), δικαιολογεί τη φιλοδοξία της Autohellas που ξεκίνησε χθες τη διάθεση του δικού της ομολόγου στοχεύοντας σ’ ένα εύρος τιμής μεταξύ 4,2% και 4,6%. Ταυτόχρονα, δείχνει και τη βελτίωση στις συνθήκες των αγορών αφού, πριν από μόλις έναν μήνα, το 5,25% της Ideal δεν θεωρούνταν κακό επιτόκιο.

Νέος «ανασχηματισμός» στους Πεταλιούς

-Οι αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ίσως ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε έναν μικρό «ανασχηματισμό» στην εταιρεία «Κτήμα Πεταλιοί», που διαχειρίζεται το ομώνυμο νησιωτικό συγκρότημα και η οποία, έπειτα από διάφορες «ναυμαχίες», έχει περάσει στον απόλυτο έλεγχο της οικογένειας Καρνέση. Έτσι, τον περασμένο Μάιο το Δ.Σ. της εταιρείας αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή από τα καθήκοντα του νόμιμου εκπρόσωπου της, του Αντώνιου Ψαρρού, ορίζοντας στη θέση του τον Κωνσταντίνο Πολίτη «για την υπόλοιπη διάρκεια της θητείας του παρόντος Δ.Σ., ήτοι μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2024». Στον K. Πολίτη ανατέθηκε η εκπροσώπηση της Κτήμα Πεταλιοί «δικαστική και εξωδικαστική, ενώπιον παντός τρίτου, φυσικού ή νομικού προσώπου και ενώπιον κάθε Αρχής (δικαστικής, φορολογικής, διοικητικής κ.λπ.) η διοίκηση και η εν γένει διαχείριση της εταιρείας, δεσμεύων αυτήν με μόνη την υπογραφή του κάτω από την εταιρική επωνυμία». Πρόσφατα, όμως, είχαμε έναν ακόμη μίνι «ανασχηματισμό», καθώς στις 7 Δεκεμβρίου τα μέλη του Δ.Σ. αποφάσισαν ομόφωνα την τροποποίηση της νόμιμης εκπροσώπησης της εταιρείας «μόνο ως προς την τραπεζική της εκπροσώπηση». Έτσι, ναι μεν ο Κ. Πολίτης παραμένει νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, αλλά η τραπεζική εκπροσώπηση ανατέθηκε από κοινού στον Νικόλα Καρνέση και στην Ελευθερία Καρνέση (πρόκειται για τα άλλα δύο παιδιά του εφοπλιστή Σπύρου Καρνέση). Αυτοί αναλαμβάνουν συγκεκριμένα τη «σύναψη με οποιοδήποτε Τραπεζικό Ίδρυμα, Οργανισμό ή Τράπεζα σύμβασης ανοίγματος ή/ και κλεισίματος τραπεζικού λογαριασμού, σύμβασης πρόσβασης στα συστήματα της τραπέζης μέσω διαδικτύου (e-banking) και τη διενέργεια μέσω του e-banking κάθε είδους συναλλαγής, καθώς και την παραλαβή κωδικών, ώστε να συνδέονται με το e-banking της τραπέζης». Υπενθυμίζεται ότι Πρόεδρος του Δ.Σ. είναι η Ανζελίκ Καρνέση και μέλη του ο πατέρας της Σπ. Καρνέσης και η μητέρα της Β. Γκίλα. Αυτό είναι που λέμε «οικογενειακή υπόθεση».

Το περίεργο και αμφίσημο σκηνικό των αγορών

-Ενώ εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε σχεδιάσει την πορεία της αγοράς με πολλά ροζ συννεφάκια, στο εξωτερικό οι αγορές στροβιλίζονται σαν μεθυσμένες. Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX ανεβαίνει συνέχεια. Οι μετοχές πέφτουν γιατί οι επενδυτές πιστεύουν πως δεν έχει άλλο πάνω. Το χρυσάφι πέφτει επίσης γιατί ουδείς πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες νίκησαν τον πληθωρισμό. Οι τιμές του πετρελαίου πέφτουν λες και η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς ύφεση, αλλά και οι τιμές των ομολόγων πέφτουν γιατί εκεί πιστεύουν πως η ομαλή προσγείωση είναι προ των πυλών. Στα κρυπτονομίσματα η βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία καθημερινά κάνει πάρτι χωρίς λόγο και αιτία, με αφορμή φήμες και διαδόσεις. Όλα αυτά δεν έχουν λογική. Μόνο συναίσθημα και προβλέψεις για την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.

Οι Βρετανοί επενδύουν σε πλωτούς στροβίλους

-Ενέργεια από τον άνεμο, μέσα από τη θάλασσα, όχι όμως με στροβίλους στερεωμένους στον βυθό, είναι η νέα τάση στη βρετανική βιομηχανία Ενέργειας. Η Βρετανία σχεδιάζει να τοποθετήσει εκατοντάδες πλωτούς στροβίλους σε απόσταση έως και 200 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας. Φιλοδοξεί να γίνει η χώρα πρωτοπόρος της νέας τεχνολογίας που έχει σχεδιαστεί για να εκμεταλλεύεται τις μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στις ανοικτές θάλασσες, όχι κοντά στις ακτές. Οι πλωτές κατασκευές ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο στις υπεράκτιες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ξεπερνώντας τους περιορισμούς των συμβατικών στροβίλων, οι οποίοι είναι στερεωμένοι στον βυθό της θάλασσας και είναι δύσκολο να εγκατασταθούν σε βάθη άνω των 60 μέτρων. Οι νέου τύπου πλωτές αιολικές μονάδες είναι σήμερα προφανώς ακριβότερες στην εγκατάσταση, αλλά το υψηλότερο κόστος αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι μπορούν να παράγουν πολύ περισσότερη ενέργεια. Ήδη εμφανίστηκε η πρώτη εταιρεία, η Cerulean Winds, με έδρα την Αγγλία, που σηκώνει λεφτά από την αγορά και σχεδιάζει να αναπτύξει ένα δίκτυο τριών συνδεδεμένων πλωτών αιολικών πάρκων, σχεδόν 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ανοιχτά της Βόρειας Θάλασσας.