-Χαίρετε, μία σοβαρή πηγή, πριν από λίγες ημέρες, μου είχε πει ότι η υπόθεση της Καϊλή όσον αφορά αδήλωτο χρήμα είναι αρκετά πιο σοβαρή από αυτή που φαίνεται, δηλαδή τα μετρητά που βρέθηκαν σε μία τσάντα που πήρε ο πατέρας της και τη μετέφερε κλπ. κλπ. Όταν ρώτησα αν πρόκειται για κάτι δεκάδες εκατομμύρια στον Παναμά που είχε γραφτεί εκείνες τις ημέρες (και τα είχαν υιοθετήσει για λίγο βουλευτές κ.λπ.) πήρα αρνητική απάντηση. «Όχι, αυτά που γράφουν για 30 και 40 εκατ. ευρώ τα media είναι ανοησίες, δυστυχώς όμως υπάρχουν αρκετά αδικαιολόγητα χρήματα», μου είπε η πηγή. Το μεταφέρω τώρα γιατί βλέπω ότι οι βελγικές δικαστικές αρχές δεν την αφήνουν ελεύθερη, έστω με περιοριστικούς όρους, βραχιολάκι κ.λπ., πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ερευνούν ή ζητούν απαντήσεις και για κάτι άλλο (ή άλλα) ακόμα. Για να δούμε…

«Εχω έναν τόμο από sms»

-Είπε χθες σε συνέντευξή του ο Λοβέρδος ότι «έχω έναν τόμο από sms» σχετικά με το θέμα αυτό, για τη διανομή μετοχών καναλιού από τον Νίκο Παππά. Καταρχήν, διάβασα ότι ο πρώην υπουργός προανήγγειλε μηνύσεις σε media που τον εμπλέκουν με εκείνο το περιβόητο sms, αλλά αναρωτιέμαι γιατί απειλεί τις εφημερίδες ή άλλα ΜΜΕ και δεν τραβάει μία μηνυσούλα στον Καλογρίτσα που είναι και οικογενειακός του φίλος (το λέω γιατί ήταν κολλητός και με τον πατέρα του, τον κύριο Στέλιο). Εγώ έχω μία εξήγηση, γιατί ο πονηρός εργολάβος έδωσε ένα μόνο sms του Νίκου, ενώ έχει και αρκετά άλλα στη σειρά, που ακολουθούν για το κανάλι «Κα-Κα-Πα» (Κανάλι – Καλογρίτσας – Παππάς). Αν λοιπόν ο Νίκος απαντήσει δικαστικώς στον κύριο Χρήστο, πού ξέρεις, μπορεί αυτός να δώσει και τα παρακάτω μηνύματα μεταξύ τους. Και μετά θα πρέπει να τρέχουμε στον κ. Ράμμο της ΑΔΑΕ να πιστοποιεί τη γνησιότητα των μηνυμάτων Παππά-Καλογρίτσα, εκτός αν δηλώσει αναρμόδιος και τους στείλει στον Ντογιάκο!

Νίκο μου…

-Γι’ αυτό λοιπόν και ο παρατηρητικός αναγνώστης που είδε το προχθεσινό sms θα διέκρινε ότι επίτηδες ο Καλογρίτσας άφησε μία συνέχεια που ξεκίναγε η απάντηση του ιδίου προς τον Παππά με την προσφώνηση «Νίκο μου…». Παρακάτω λοιπόν, μου είπε η πηγή μου ότι ο εργολάβος κατάλαβε το… στήσιμο και άρχισε να εκφράζει – δια μηνυμάτων πάντα – αντιρρήσεις στο μετοχικό σχήμα για να εισπράξει από τον «Νίκο του» ένα «τι λες;». Αυτά έμαθα και αμαρτία ουκ έχω, αν είναι ψέματα θα μας πει το Ειδικό Δικαστήριο. Πάντως, δεν θεώρησαν καλή ιδέα η πλευρά του επιχειρηματία να καλέσουν από την πλευρά Παππά τον υιό Καλογρίτσα. Μην τους εκνευρίζετεεεεεε…..

Βρε, καλώς τον Μπένι

-Τα προηγμένα και ευαίσθητα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης της στήλης καταγράφουν το τελευταίο διάστημα ισχυρά σήματα επιστροφής στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας του πολυσυζητημένου (και ακριβοθώρητου) επιχειρηματία Μπένι Στάινμετζ, γνωστού στην ελληνική αγορά κυρίως από το deal της ΠΑΝΓΑΙΑΣ, νυν Prodea. Μάλιστα, το ενδιαφέρον είναι ότι τα σήματα δεν προέρχονται μόνον από τις συστημικές τράπεζες. Η ουσία είναι ότι η επανεμφάνιση Στάινμετζ σημαίνει ότι ετοιμάζει κάποια νέα δουλειά στην Ελλάδα.

Ο τραπεζίτης με την αμοιβή ύψους 1.015.403 ευρώ

-Για τον Έλληνα τραπεζίτη που -σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ- έλαβε ετήσια αμοιβή 1.015.403 ευρώ – τα 279.630 ως μισθό και τα 735.773 ως bonus – η στήλη επιφυλάσσεται να συνεχίσει την έρευνα τις επόμενες ημέρες γιατί το θέμα είναι ευαίσθητο και χρειάζεται βεβαιότητα 100%. Οι πίνακες με τις αποδοχές δίνουν μια κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν αρκεί.

Η United Group / ΝΟVA μπορεί τώρα να “ψωνίσει” κανάλι

-Εδώ και δύο χρόνια, λίγο μετά την εξαγορά της NOVA, η United Group (UG) είχε προαναγγείλει πως θα κινηθεί νομικά κατά της απαγόρευσης σε κατόχους άδειας συνδρομητικής τηλεόρασης να αποκτούν μετοχές σε τηλεοπτικούς σταθμούς «ελεύθερης» λήψης. Πλέον με τροπολογία του υπουργείου Υποδομών αίρεται η απαγόρευση, όπερ σημαίνει πως η United Group μπορεί, εφόσον εξυπηρετεί το σχεδιασμό της, να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στα εγχώρια τηλεοπτικά πράγματα. Θυμίζουμε πως η United (ελέγχεται από τη BC Partners) στις χώρες που δραστηριοποιείται, πέραν των συνδρομητικών, διαθέτει τηλεοπτικά κανάλια ελεύθερης λήψης και μιντιακούς ομίλους, όπως το Nova Broadcasting Group στη Βουλγαρία που διαθέτει το εθνικής λήψης NOVA TV, καθώς με το μοντέλο αυτό, πέραν των άλλων, αποκτά μεγαλύτερη παρουσία στη διαφημιστική πίτα. Όλα αυτά λοιπόν συμβαίνουν σε μια περίοδο που υπάρχουν διαρκώς δημοσιεύματα για εγχώριους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν βάλει πωλητήριο, ενώ πέρυσι τον Ιούλιο είχε γίνει γνωστό πως το 50% του Alpha TV πουλήθηκε στην Primos Media, εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, έναντι 41,49 εκατ. ευρώ.

Γιατί αιφνιδιάστηκε ο πολυπράγμων Σάμι Φάις

-Από τις σπάνιες περιπτώσεις σε πλειστηριασμούς, ήταν το θρίλερ που παίχτηκε την Τετάρτη για το 50% του ακινήτου των Μύλων Αλλατίνη. Όσοι γνωρίζουν το πώς εξελίχθηκε η διαδικασία του ηλεκτρονικού σφυριού μιλάνε για «παρτίδα πόκερ» από έμπειρους παίκτες που κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες. Το «παιχνίδι» ξεκίνησε στις 10 το πρωί και κανονικά θα τελείωνε στις 12. Έλα όμως που τα «χτυπήματα» έπεφταν βροχή… Έτσι, δόθηκε άλλη μια ώρα παράταση και το αποτέλεσμα έφερε την έκπληξη καθώς το ακίνητο κατακυρώθηκε στον επιχειρηματία Πρόδρομο Μαυρόπουλο, που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία. Για την πλευρά του Σάμι Φάις, η οποία προφανώς αιφνιδιάστηκε, η έκπληξη μόνο ευχάριστη δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο πολυπράγμων Σάμι έχει πετύχει να αποκτήσει ήδη μέσα στην περασμένη διετία το άλλο 50% του ακινήτου και φαίνεται ότι ανέμενε «περίπατο» με κατακύρωση λίγα ευρώ πάνω από τα 3,2 εκατ. ευρώ της τιμής εκκίνησης. Όσο πέρναγε η ώρα όμως ο λογαριασμός όλο και ανέβαινε. Έτσι, όπως λένε οι πληροφορίες, όταν ο πήχης είχε φτάσει λίγο πάνω από τα 3,9 εκατ. ευρώ δόθηκε το «σήμα» της αποχώρησης από τον αγώνα… Τελικά, κατακυρώθηκε σε ένα ποσό με πολλά τεσσάρια: 4.044.444 ευρώ. Να δούμε τι θα γίνει στα επόμενα επεισόδια…

Corporate killer

-Δεν είμαι σε θέση να ερμηνεύσω την εξέλιξη, αλλά στην πιάτσα ο Ισπανός Αντρές Ρούμπιο που ανέλαβε CEO της Intrum στη Σουηδία, έχει τη φήμη corporate killer.

Φεβρουάριο το οικονομικό κλείσιμο Βεϊνόγλου - HIG Capital

-Μέσα στον Φεβρουάριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα πρέπει να αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας για την απόκτηση του 80% της Βεϊνόγλου από τη HIG Capital. Το deal θεωρείται κλεισμένο και έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές, χρειάστηκε όμως παραπάνω χρόνος καθώς υπήρχαν πολλές διαφορετικές εταιρικές οντότητες που έπρεπε να αλλάξουν νομική υπόσταση για να περάσουν στον έλεγχο της HIG, ενώ έχει καθοριστεί το ζήτημα της εκπροσώπησης στο ΔΣ. To μάνατζμεντ της εταιρείας υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics που πέρυσι έκλεισε τη χρονιά με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ θα παραμείνει στα χέρια της ομώνυμης οικογένειας και μετά την εξαγορά.

Το call center της Eurobank πάει στον Εβρο

-Υπάρχουν κάποιες ενέργειες που δεν χρειάζεται πεις πολλά. Την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη η διοίκηση της Eurobank ήταν σε περιοδεία στη Θράκη. Η τράπεζα ανακοίνωσε πως μεταφέρει μέρος του call center της από την Αθήνα στον Νομό Έβρου, δημιουργώντας 45 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας, στην ακριτική περιοχή. Ήδη οι θέσεις έχουν στελεχωθεί με 37 εργαζόμενους και η διαδικασία των προσλήψεων συνεχίζεται. Σημειώστε πως οι 45 που προσλαμβάνει η Eurobank θα εργάζονται από το σπίτι τους και δεν συνεπώς λόγω τηλεργασίας δεν προέρχονται μόνον από την Αλεξανδρούπολη αλλά και από Ορεστιάδα και άλλες περιοχές του Βόρειου Έβρου. Μεγάλο ποσοστό είναι μητέρες που συμπληρώνουν το οικογενειακό εισόδημα εργαζόμενες από το σπίτι τους. Η ανταπόκριση που βρήκε η Eurobank ήταν θερμή και τώρα η τράπεζα εξετάζει να αυξήσει τις θέσεις εργασίας εκτός Αθηνών, και στον Έβρο, αλλά και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας. Όσοι γνωρίζουν τον νομό Εβρου και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μπορούν να καταλάβουν τη σημασία έχει μια τέτοια πρωτοβουλία.

Ο καπνός, η φωτιά και το Πλαίσιο

-Από το περιβάλλον της οικογένειας Γεράρδου επιμένουν πως η απόφαση για έξοδο της Πλαίσιο Computers από το Χρηματιστήριο δεν συνδέεται με εξαγορά ή είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Οι ίδιες πηγές δεν σχολίαζαν τα ποσά που ακούγονται στην αγορά και επιμένουν πως η απόφαση εξόδου από το Χρηματιστήριο λήφθηκε με γνώμονα ότι η παρουσία της εταιρείας στο ταμπλό δεν είχε κάποιο όφελος για την Πλαίσιο. Η αγορά πάντως λατρεύει τα σενάρια και επειδή όπου υπάρχει καπνός... ψάξτε για φωτιά, η στήλη έχει αναφέρει πως υπάρχει ενδιαφέρον για την εταιρεία των Γεράρδων που είναι πιθανόν να εκδηλωθεί μετά την έξοδο από το Χ.Α. και το... παζάρι συνεχίζεται. Άλλωστε, μια ενδεχόμενη συμφωνία ασφαλώς δεν πρόκειται να γίνει σε δημοσιογραφικό χρόνο και το επιχείρημα “η παρουσία στο ΧΑ δεν μας προσέφερε” ισχύει τα τελευταία χρόνια. Πάντως, η δημόσια πρόταση βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ήδη συγκεντρωθεί το 97,07% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας.

Η Croatia Airlines, η Aegean και η ανακεφαλαιοποίηση

-Eνα νέο που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει στο ντούκου είναι αυτό που περιλαμβάνεται στο τελευταίο report της Πρεσβείας μας στην Κροατία, του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων. Όπως λοιπόν αναφέρεται, η κυβέρνηση αποφάσισε να προβεί σε ανακεφαλαιοποίηση της Croatia Airlines, με στόχο τη διατήρηση της οικονομικής δραστηριότητας της εταιρείας και την εξασφάλιση επαρκούς ρευστότητας. «Το σύνολο της ανακεφαλαιοποίησης θα πραγματοποιηθεί από το κροατικό δημόσιο, το οποίο κατέχει το 98,76% των μετοχών της εταιρείας». Να θυμίσει η στήλη εδώ ότι η Aegean είχε καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά στη σχετική διαδικασία που είχε γίνει προ κορωνοϊού, το 2019, ενώ αρχικό ενδιαφέρον είχε εκδηλώσει και προγενέστερα. Το περασμένο καλοκαίρι, τον Ιούλιο του 2022, ξένα μέσα είχαν επανεκκινήσει το θέμα ότι δηλαδή «η Αegean επαναφέρει το ενδιαφέρον για την Croatia Airlines», στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παρουσίας της εγχώριας αεροπορικής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πολύ περισσότερο σε συνδυασμό και με την επιστροφή στην κανονικότητα και το πέρασμα της Aegean στην κερδοφορία. Σημειωτέον ότι η Κροατία φέτος για πρώτη φορά εκτόπισε από το τοπ 5 των καλοκαιρινών προορισμών την Πορτογαλία, μετά τις Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα, σύμφωνα με τις αναλύσεις που διενεργεί η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission) και το ταξιδιωτικό κοινό της έχει πολλά κοινά στοιχεία με τους ταξιδιώτες της χώρας μας.

Η ΔΕΗ ετοιμάζεται για την αναβάθμιση

-Ένα μεγάλο Investor’s day προετοιμάζει η διοίκηση της ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο. Τότε σκοπεύει να προχωρήσει και στις πρώτες ανακοινώσεις για τους μετόχους της. Τα αποτελέσματα του 2022, παρά τις δυσκολίες, τις γκρίνιες και τις έκτακτες φορολογίες θα είναι καλύτερα του αναμενομένου. Η διοίκηση Στάση αντεπεξήλθε της σφοδρής ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας τις δυνάμεις της ώστε να ξεκινήσει ο χορός των εξαγορών και των νέων επενδύσεων.