-Χαίρετε, ρώτησα την πηγή μου χθες τι γίνεται με την υπόθεση Κασιδιάρη αν, δηλαδή, σκέφτεται η κυβέρνηση να φέρει κάποια διάταξη νόμου ή ό,τι παρεμφερές, στο οποίο να απαγορεύει στους φυλακισμένους να διεκδικούν την ψήφο του κόσμου στις εκλογές. Υπό την έννοια ότι μάλλον κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να κόψουν τον Κασιδιάρη από τη Βουλή, αλλά και βολεύει και το πρώτο κόμμα που σχηματίζει κυβέρνηση με περίπου +37%, ενώ στην περίπτωση που έχουμε και έβδομο κόμμα στη Βουλή, τότε πάμε για 39% για να πιάσει τους 151 βουλευτές. Η απάντηση που πήρα από την πηγή μου, ήταν ότι κατά την εκτίμησή της, ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να το κάνει αυτό γιατί… δεν χρησιμοποιεί Ερντογανικές μεθόδους, έστω κι αν πρόκειται για έναν καταδικασμένο πολιτικό, όπως το συγκεκριμένο στέλεχος της Χρυσής Αυγής. Γενικώς από την αρχή, μετά την αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν ήθελε να αλλάξει τίποτε σχετικό με την εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Τι θα υποστηρίξει σήμερα η Καϊλή για να αποφύγει το μπαλαούρο

-Σήμερα το πρωί, από τις 10, κρίνεται στις Βρυξέλλες η προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή. Οι δικηγόροι της θα υποστηρίξουν ότι εκτός από τα μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι της και εκείνη ισχυρίζεται ότι τα είχε βάλει εν αγνοία της ο σύζυγός της και προορίζονταν για τον Παντσέρι, δεν έχουν βρεθεί στις συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί από τις βελγικές αρχές αποσπάσματα που να αποδεικνύουν σχέση της ίδιας της ευρωβουλευτού. Δηλαδή, δεν έχει “ ακουστεί” το όνομα της Καϊλή στις κουβέντες για τα λαδώματα. Τώρα, πόσο πειστικό είναι αυτό επιχείρημα και πώς μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πρόκειται για γνωστό πρόσωπο που δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη χώρα εύκολα, δεν το ξέρει κανείς κι εκτός απροόπτου θα το μάθουμε όλοι μαζί σήμερα.

Κούστας, Τσάκος, Αφθονίδης πουλάνε την ΑΒΒ - Στις 16/1/23 οι προσφορές

-Αξιόλογο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει η Αegean Baltic Bank (ΑΒΒ). Η διαδικασία για την πώληση της ΑΒΒ τρέχει και η νέα προθεσμία για την κατάθεση των μη δεσμευτικών προσφορών ορίστηκε η 16η Ιανουαρίου 2023. Το πακέτο μετοχών της μικρής αλλά υγιούς «ναυτιλιακής» κατά βάση τράπεζας, ελέγχεται σήμερα κυρίως από τους ομίλους Τσάκου και Κούστα, αλλά και τον ιδρυτή της τράπεζας, Θ. Αφθονίδη.

Ο κ. Μένι (της Brown) και η βίλα στη Βουλιαγμένη

-Τα επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με τους Ισραηλινούς της Brown Hotels και τον Μένι Γουάιζμαν, μεγαλοεπενδυτή, μέλος της διοίκησης της ισραηλινής ξενοδοχειακής αλυσίδας και εκπρόσωπος του GCH HOTEL GROUP (από τις μεγαλύτερες εταιρείες ξενοδοχειακού management της Ευρώπης) σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται ότι είναι πίσω από την εκμίσθωση του πολυσυζητημένου Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης. Ο Γουάιζμαν, σε συνεργασία με άλλους Ισραηλινούς επενδυτές, έχει αγοράσει δεκάδες ακίνητα γύρω από την Ομόνοια – και όχι μόνο, αν ληφθούν υπόψη και οι συμμετοχές στο project Τethys και οι επενδύσεις σε Εύβοια, Κρήτη, Κέρκυρα κ.ά. και, όπως λέγεται στην αγορά, θα είναι και ο ένοικος σε μία από τις κατοικίες στην έκταση του Ορφανοτροφείου.

Το φιλέτο στο Καβούρι με το ενοίκιο των 2,7 εκατ. τον χρόνο

-Η εταιρεία που αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό που έτρεξε στο Μεγάλο Καβούρι από το «Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών» για τη μακροχρόνια εκμίσθωση 99 ετών είναι κυπριακή -Three Ace, αν δεν κάνει λάθος η στήλη- με το προσφερόμενο ετήσιο μίσθωμα να φθάνει τα 2,7 εκατ. ευρώ για το τμήμα της έκτασης του Ορφανοτροφείου στο «Μεγάλο Καβούρι» της Βουλιαγμένης, μια ανάσα από τον Αστέρα, που προσφέρθηκε για μακροχρόνια μίσθωση 99 ετών. Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (δηλαδή, το ελάχιστο απαιτούμενο ετήσιο μίσθωμα, καθώς και το ελάχιστο ποσοστό της ετήσιας αναπροσαρμογής) ορίστηκε σε 1,619 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά το πρώτο ακίνητο, εκεί όπου στεγάζονται σήμερα οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, με το μίσθωμα να αναπροσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου.

Οι Ισραηλινοί μαζί με τα 17.348 τμ παίρνουν και το εστιατόριο Ιθάκη

-Η διαγωνιστική διαδικασία αφορά τμήμα της έκτασης των 97 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας στην περιοχή και συγκεκριμένα τρία ακίνητα, τα οποία θα μισθωθούν μαζί, ως «ενιαία και αδιαίρετα» επί της Απόλλωνος 28 στον Λαιμό. Το υπόλοιπο τμήμα, που αφορά περιβάλλουσα έκταση με παλαιούς οικίσκους, δεν περιλαμβάνεται, δεδομένου ότι -κατά τις πληροφορίες- δεν έχει την απαιτούμενη ωρίμανση σε νομοτεχνικό επίπεδο, ώστε να βγει σε διαγωνισμό. Ειδικότερα, όσον αφορά τα ακίνητα που παραχωρούνται πρόκειται α) για ακίνητο επιφανείας 11.836 τ.μ. όπου στεγάζονται οι κύριοι χώροι του Ορφανοτροφείου, στο οποίο το Ορφανοτροφείο και έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, τυγχάνει ελεύθερο βαρών, μισθώσεων και διεκδικήσεων, β) για ακίνητο επιφανείας 1.627 τ.μ. όπου βρίσκεται και το κτίριο του εκμισθούμενου εστιατορίου «ΙΘΑΚΗ», στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε ποσοστό 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων και γ) για ακίνητο επιφανείας 3.885 τ.μ., όπου έχουν ανεγερθεί τέσσερις κατοικίες οι οποίες εκμισθώνονται σε ιδιώτες, στο οποίο το Ορφανοτροφείο έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας 100%, το οποίο τυγχάνει ελεύθερο βαρών και διεκδικήσεων.

Τα σχέδια για τα warrants της Aegean

- Μιλώντας για τα warrants της Aegean που κατέχει το Δημόσιο (αντιστοιχούν στο 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου) ο Ευτύχης Βασιλάκης είπε πως το δικαίωμα άσκησης των warrants (δικαιώματα κτήσης μετοχών) είναι στην πλευρά του Δημοσίου. Αν και όταν το Δημόσιο αποφασίσει να ασκήσει τα δικαιώματα, τότε η διοίκηση της Aegean θα εξετάσει κατά πόσο θα τα εξαγοράσει ή αν θα αφήσει το Δημόσιο να συνεισφέρει και άλλα χρήματα και να γίνει μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας. Η ουσία, τόνισε το αφεντικό της αεροπορικής εταιρίας, είναι πως η Aegean το 2022 απασχόλησε περισσότερο κόσμο σε σχέση με το 2019, έφθασε και αναμένεται να ξεπεράσει τους τζίρους του 2019 και ελπίζει πως το Δημόσιο θα είναι ικανοποιημένο όχι κυρίως επειδή θα έχει μια ωφέλεια από τα δικαιώματα («που σίγουρα θα έχει» όπως είπε), αλλά περισσότερο από το γεγονός ότι η συνεισφορά της εταιρείας στα φορολογικά έσοδα, στις θέσεις απασχόλησης και γενικότερα στην ελληνική οικονομία ξαναγύρισε εκεί που ήταν πριν από το COVID και υψηλότερα.

Το +16,6% της Lavipharm κι ο αγώνας να βγει από την επιτήρηση

-Η Lavipharm ζητούσε, μέσω της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, 58 εκατ. και τελικά συγκέντρωσε 51,3 εκατ. Στην υστέρηση αυτή έπαιξαν ρόλο ορισμένες παράμετροι, π.χ. αρκετά αμοιβαία κεφάλαια δεν συμμετείχαν λόγω καταστατικού καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης. Επίσης το retail σε έναν βαθμό απείχε, έχοντας επηρεαστεί, όπως λέγεται στην αγορά, από την κριτική που δέχθηκε η ΑΜΚ. Η ουσία είναι πως με τα 51 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο θα προχωρήσει και η εταιρεία θα εξέλθει (πολύ σύντομα) από την επιτήρηση, έχοντας θεραπεύσει το ζήτημα των ιδίων κεφαλαίων. Σε ό,τι αφορά στην ΑΜΚ, πέραν των 35 εκατ. ευρώ που προήλθαν από την οικογένεια Λαβίδα (και καλύφθηκαν με εισφορά σε είδος), επιπλέον 12,2 εκατ. ευρώ της αύξησης καλύφθηκε μέσω της κατανομής των αδιάθετων μετοχών σε νέους και υπάρχοντες μετόχους. Στο νέο μετοχικό σχήμα, το 15% βρίσκεται πλέον στα χέρια ξένων θεσμικών κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων το Orasis με ποσοστό λίγο κάτω του 5%, καθώς και ενός ακόμη γνωστού fund που κάνει δουλειές εδώ και καιρό στην Ελλάδα και αποφάσισε να συμμετέχει στο στοίχημα της Lavipharm. Σημειώστε πως με την επιστροφή της εταιρείας στο κυρίως ταμπλό, αίρεται το εμπόδιο που έχουν αρκετά αμοιβαία κεφάλαια και funds να τοποθετούνται σε μετοχές εταιρειών υπό επιτήρηση. Η Lavipharm χθες στο Χ.Α. έκλεισε στο +16,6%.

Κλείνει με κέρδη το 2022 ο Γ. Στουρνάρας

-Στις Βρυξέλλες, πριν από δύο εβδομάδες, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου σόκαρε τη χρηματιστηριακή αγορά ανακοινώνοντας μεγάλες ζημιές (της τάξης των 600 εκατ. ευρώ) εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων του ευρώ και των νέων συνθηκών που επικρατούν στις αγορές ομολόγων. Φυσικά οι «καλοθελητές» πρόβλεψαν αντίστοιχες ζημιές για την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς εισηγμένες στα Χρηματιστήρια είναι η ΤτΕ, η Κεντρική Τράπεζα του Βελγίου και… λίγο πιο μακριά… η Bank of Japan και η Central Bank of South Africa. Ο Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε εγκαίρως και εγγράφως, να ενημερώσει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι για την Τράπεζα της Ελλάδος δεν υπάρχει αντίστοιχο ζήτημα: Η ΤτΕ πληρώνει υψηλότερα επιτόκια για τις καταθέσεις των φορέων του Δημοσίου (το οποίο φέτος προφανώς θα πάρει μικρότερο μέρισμα) αλλά διατηρεί υψηλές θετικές αποδόσεις από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο. Πρώτον, επειδή έτσι κι αλλιώς τα ελληνικά ομόλογα και τα έντοκα είχαν ανέκαθεν υψηλά (όχι αρνητικά, όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες) επιτόκια και άρα το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο αποδίδει. Δεύτερον, επειδή τα ομόλογα που απέκτησε μέσω του PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) η ΤτΕ, τα πήρε μέσω της αναδιανομής (λόγω επενδυτικής βαθμίδας), χωρίς κόστος. Συμπέρασμα: Η Τράπεζα της Ελλάδος όχι μόνον δεν θα καταγράψει ζημιές όπως οι άλλες κεντρικές τράπεζες (Ελβετίας, Γερμανίας, Βελγίου κ.λπ.) αλλά επιπλέον θα διανείμει μέρισμα προς τους μετόχους της και το Δημόσιο.

Η Medicon (μετά δέκα χρόνια) δίνει μέρισμα

-Έχουν περάσει 10 χρόνια. Στο μεταξύ η χώρα πέρασε μνημόνια, κρίσεις, κούρεμα ομολόγων, “πρώτη φορά Αριστερά”, νέες κρίσεις, κ.λπ. κ.λπ. Ο Σπύρος Δημοτσάντος (γνωστός στην Αθήνα κι ως εξαιρετικός παίκτης του μπριτζ) κατάφερε να “γυρίσει” τη ζημιογόνο εξειδικευμένη εταιρεία Μedicon. Σβήστηκαν οι ζημιές του κουρέματος των ομολόγων, εκμεταλλεύτηκαν σωστά τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν για τον κλάδο από την πανδημία, έριξαν βάρος στην ανάπτυξη αξιόπιστων μοριακών τεστ και αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Κι επιτέλους χθες - μετά δέκα χρόνια υπομονής - η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει τον Μάρτιο «προσωρινό μέρισμα» 0,11 ευρώ στους μετόχους της.