-Χαίρετε, απίθανος τύπος ο Καραμανλής (της Ραφήνας) εξελέγη αρχηγός της Ν.Δ. σχεδόν δια βοής, μη πω και… δια της βίας από τους προεστούς του κόμματος και στα 5 χρόνια που κυβέρνησε άφησε τη χώρα έτοιμη προς χρεοκοπία. Έτσι την παρέλαβε ο άλλος γόνος Γ.Α.Π. και την παρέδωσε στα μνημόνια, αλλά ας μην του χρεώσουμε και αυτό, και… μάγος να ήταν δεν θα προλάβαινε σε εννιά μήνες διακυβέρνησης ο Παπανδρέου να σώσει ή να γκρεμίσει τη χώρα.

«Βρώμικα κόλπα»

-Τώρα ο Καραμανλής, έπειτα από 15 χρόνια αφωνίας και αφού συνεργάστηκε πλήρως με τους απέναντι, όχι σε θεσμικές πρωτοβουλίες αλλά σε «βρώμικα κόλπα» κατά της παράταξής του (όταν δεν μιλάς για το στήσιμο Novartis συνένοχος είσαι, και πάντως όχι βλαξ, για να θυμηθούμε τα ρηθέντα από τους παλιούς εκδότες, Χ.Κ. Τεγόπουλος) βρήκε την ώρα να «χτυπήσει», προφανώς πιστεύοντας ότι θα καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην παράταξή του της οποίας θεωρείται ότι είναι εγγυητής της ενότητάς της. Και επιχειρεί να κάνει το αντίθετο, να τη διχάσει. Γνώμη μου είναι ότι τίποτα δεν κάνει, γιατί όσο οι Παπανδρεϊκοί εκτιμούν τον ΓΑΠ, τόσο και οι Καραμανλικοί ομνύουν στ’ όνομα του Καραμανλή της Ραφήνας.

Το είχε σχεδιάσει

-Το «μάζεμα» εκατέρωθεν του θέματος από «πηγές Καραμανλή», όσο και από τον επίσημο εκπρόσωπο της κυβέρνησης Οικονόμου, συμβαίνει για ευνόητους λόγους. Αλλά ο Καραμανλής όχι μόνο το είχε σχεδιάσει, αλλά άφησε και μελάνι (σαν τη σουπιά) διαβεβαιώνοντας τους πάντες πριν από την ομιλία του ότι δεν θα έλεγε «κάτι κακό», πλην θεσμικών για την υπόθεση. Είχαν προηγηθεί βαρύνουσες προσωπικότητες στο κλίμα των δηλώσεών του, ο Παυλόπουλος, ο Ρουσόπουλος, ο Αντώναρος και ο Καραχάλιος, μου διαφεύγει αν είχαμε και παρέμβαση Αρη Σπηλιωτόπουλου. Τσακώθηκαν οι οικογένειες της χώρας στην Κρήτη, ωιμέ τι μας περιμένει…

Αναπτυξιακή Τράπεζα + Μ.Μ.= Love

-Πηγές του Μ.Μ. μου έλεγαν χθες ότι η Αθηνά Χατζηπέτρου κάνει εξαιρετική δουλειά στην Αναπτυξιακή τράπεζα και μάλιστα σύντομα πρόκειται να ανακοινωθούν σημαντικές πρωτοβουλίες της τράπεζας σε συνεργασία με το Μ.Μ.

Νέες αρμοδιότητες (και προσωπικό) για τη ΡΑΕ

-Και ολοκληρώνω τα του κυβερνητικού έργου με το σχέδιο που ωριμάζει - όπως μαθαίνω - για ενίσχυση του ρόλου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που εποπτεύει σήμερα ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Θανάσης Δαγούμας. Το σχέδιο που χειρίζεται ο Αντιπρόεδρος Παναγιώτης Πικραμμένος αποτελεί απαίτηση του RRF και προβλέπει την ενσωμάτωση στη ΡΑΕ του τομέα των υδάτων και λυμάτων και της διαχείρισης αποβλήτων. Οι διαδικασίες θα πρέπει να τρέξουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, κάτι που δημιουργεί αυξημένη κινητικότητα στο κυβερνητικό επιτελείο. Για το Μ.Μ. αλλά και το ΥΠΕΝ η ενίσχυση του ρυθμιστικού και εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ πηγάζει από την άρτια δομή και οργάνωση που διαθέτει η Αρχή και το υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο ωστόσο θα χρειαστεί να ενισχυθεί για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες. Ο Θ. Δαγούμας έχει μιλήσει επανειλημμένα για την υποστελέχωση της ΡΑΕ και την απώλεια πολύτιμου στελεχιακού δυναμικού, κάτι που πλέον γίνεται επιτακτική ανάγκη με τον «τραχανά» που απλώνεται γύρω από το στρατηγείο της Πειραιώς. Πάντως, για τις νέες αρμοδιότητες έχουν αρχίσει να προπονούνται από καιρό τα στελέχη της Αρχής, καθώς προ μηνών έφτασε η χάρη τους μέχρι το Βερολίνο όπου επισκέφτηκαν εργοστάσιο αποβλήτων, παίρνοντας μια πρώτη "μυρωδιά" των νέων καθηκόντων.

Τα ραντεβού της Attica Bank

-Επειδή διάφορα λέγονται αυτές τις μέρες, για το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στην Attica Bank, από τις πλέον αρμόδιες και αξιόπιστες πηγές η στήλη πληροφορείται ότι: Η αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας ηγείται η Διευθύντρια κυρία Heather-Denise Gibson (σύζυγος Τσακαλώτου) και ο Γενικός Διευθυντής Σπύρος Παντελιάς, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα οποιοδήποτε αίτημα παράτασης των διαδικασιών για την Τράπεζα Αττικής και θεωρούν ότι τα χρονοδιαγράμματα και οι διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά. Άλλωστε, οι προθεσμίες είναι ήδη ασφυκτικές. Από την άλλη πλευρά, αναφέρουν οι πηγές, είναι φυσιολογικό να δοθεί στη CEO της Attica Bank που θα εφαρμόσει τη νέα συμφωνία πλαίσιο, ένα -μικρό- χρονικό διάστημα να διαβάσει και να μελετήσει αυτά που θα κληθεί να υλοποιήσει. Η Ελ. Βρεττού αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά της ως CEO της Τράπεζας Αττικής στις 16 Σεπτεμβρίου, αλλά αυτό είναι τυπικό, καθώς ασχολείται ήδη με τα ζητήματα της τράπεζας. Στο μεταξύ, με μια συγκινητική ανάρτηση 309 λέξεων στο Fecebook, η Ε. Βρεττού ευχαρίστησε όσους τη βοήθησαν να πραγματοποιήσει το παιδικό της όνειρο και τη διαμόρφωσαν ως “τραπεζίτισσα”, όπως γράφει. Στη στήλη φάνηκε κάπως unfair η απουσία κάθε αναφοράς στον Γ. Στουρνάρα που την επέλεξε και τη διόρισε στη θέση.

Ναυτιλιακές μαζεύτηκαν στον Πύργο του Πειραιά

-Σε grand succès εξελίσσεται για την Dimand το project του Πύργου στον Πειραιά. Το έργο προχωρεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα και η εταιρία έχει ήδη προμισθώσει το 60% της επιφάνειας του Πύργου, κυρίως σε ναυτιλιακές εταιρίες.

Στον πλειστηριασμό το κτήμα Κοντομηνά των 1.332 στρεμμάτων

-Κατά τον Δημόκριτο “ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες”. Η φιλοσοφική διάθεση της στήλης αφορά την επόμενη είδηση που είναι ότι ορίστηκε για τις 29/3/2023 ο πλειστηριασμός του κτήματος των 1.332 στρεμμάτων στο Μετόχι Αργολίδος, που ανήκε στον αείμνηστο επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά. Το 2021 μεσιτικό γραφείο το είχε βγάλει προς πώληση, ζητώντας (αρχική τιμή) 30 εκατομμύρια. Το κτήμα στη θέση Σκάλωμα περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τέσσερις πολυτελείς κατοικίες, χιλιάδες δένδρα, ιδιωτικές παραλίες μέχρι ελικοδρόμιο και πολλά άλλα που δεν έχει καμία σημασία να περιγράψω. Η ουσία είναι ότι τώρα η Εurobank το βγάζει σε πλειστηριασμό. Για αυτό σας λέω, τι να πεθάνεις χωροφύλακας, τι να πεθάνεις ενωμοτάρχης.

Tι είδαν οι Γερμανοί της Moody’s στην Αθήνα

-Οι Γερμανοί, με Δημόσιο Χρέος στο 65% του ΑΕΠ, πληρώνουν 1,5% επιτόκιο για να δανειστούν για 10 χρόνια. Οι Ιταλοί πληρώνουν 3,95% και η Ελλάδα 4,17%. Από την αρχή του έτους, το 10ετές Ελληνικό Ομόλογο έχει χάσει 19% της αξίας του. Είναι σωστή αυτή η αποτίμηση; Οχι, αφού το πραγματικό κόστος εξυπηρέτησης του Ελληνικού Χρέους δεν ξεπερνά το 1,5%. Η μέση ληκτότητα των ομολόγων μας είναι 19 χρόνια και 8 μήνες, υπερδιπλάσια οποιασδήποτε άλλης χώρας της Ευρωζώνης. Με απλά λόγια, επειδή ολόκληρο το Δημόσιο Χρέος είναι με σταθερό κουπόνι, η Ελλάδα κάθε χρόνο πληρώνει 4,7 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια και οι δανειακές της ανάγκες δεν ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ τον χρόνο. Επιπλέον, η Ελληνική Οικονομία τρέχει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης (που βελτιώνουν διαρκώς τη σχέση Χρέους/ΑΕΠ) ενώ ο πληθωρισμός (για όσον χρόνο διατηρηθεί) «τρώει» το Χρέος. Αυτά είδαν οι Γερμανοί της Moody’s κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα και αυτούς τους αριθμούς θα αξιολογήσουν για την επενδυτική βαθμίδα.

Η στροφή της ΔΕΛΤΑ και το νέο πρόσωπο

Αναδιπλώνεται η ΔΕΛΤΑ καθώς οι καταστάσεις στην αγορά των τροφίμων (και ειδικά στη γαλακτοβιομηχανία) έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολες. Η ΔΕΛΤΑ προσαρμόζει κατάλληλα τη στρατηγική της και επικεντρώνεται πλέον στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών. Η εταιρία χθες ανακοίνωσε πως πούλησε τη θυγατρική της στη Βουλγαρία, τη United Milk Corporation, ενώ το τελευταίο διάστημα, μέσα σε λίγους μήνες, η ΔΕΛΤΑ ξεφορτώθηκε πολλά από τα αναξιοποίητα πάγια του παρελθόντος (Εργοστάσια Ταύρου και Πλατέως Ημαθίας), έκλεισε ζημιογόνες μονάδες κ.ά. Πίσω από το συμμάζεμα της ΔΕΛΤΑ είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας Χρήστος Τσόλκας, που ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη του περασμένου Μαρτίου και... μετοίκησε στη ΔΕΛΤΑ από την Ελβετία. Ο Χ. Τσόλκας ήταν - για πολλά χρόνια - διευθυντής παραγωγής στα εργοστάσια της Παπαστράτος στην Ουκρανία και εκείνη την περίοδο χρειάστηκε να διαχειριστεί διάφορες κρίσεις. Στη συνέχεια βρήκε για λίγο καταφύγιο στην Ελβετία και επέστρεψε στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας τη ΔΕΛΤΑ. Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι και τώρα καλείται (πάλι) να διαχειριστεί τα προβλήματα που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο Νορβηγός (με το γαλλικό όνομα), η καταγγελθείσα διάρρηξη (;) και το σήριαλ Μουζάκη

-Οι οικογενειακές διαμάχες των διαδόχων και κληρονόμων του Ελευθερίου Μουζάκη είναι λίγο πολύ γνωστές κατά το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία εξέλιξη αφορά έναν «δικαστικό συμπαραστάτη», τον γιο της τρίτης θυγατέρας του Ελευθέριου Μουζάκη και του Νορβηγού συζύγου της. Ο εν λόγω έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, για να σπάσει 2 διαθήκες και να αποκτήσει λόγο στις αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Εναντίον του Νορβηγού εκκρεμεί ωστόσο μήνυση γιατί κατηγορείται, σύμφωνα με το περιεχόμενο της εκκρεμούς ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης μηνύσεως, ότι διέρρηξε(!) το σπίτι της Παρασκευής Μουζάκη όταν πέθανε και πήρε στην κατοχή του αξιόγραφα που δεν δικαιούται. Έτσι, εμφανίζεται ως εκπρόσωπος και δικαστικός συμπαραστάτης των δύο τέκνων της αποθανούσης τα οποία ζουν σε ιδρύματα του εξωτερικού και δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν αυτοπροσώπως. Το σήριαλ έχει και άλλα επεισόδια…

Και ποδήλατο θα σας πάρουμε

-Την ερχόμενη εβδομάδα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δ. Πολίτης και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, υπογράφουν την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία ενός ποδηλατόδρομου που θα ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και θα φτάνει μέχρι τη Βουλιαγμένη, κατά μήκος της παραλίας. Μήκος 22 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 13,5 θα προκηρυχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπόλοιπα από τους Δήμους και την Περιφέρεια.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ - ΔΕΗ: Βίοι αντίθετοι

επενδυτές νιώθουν σήμερα μεγαλύτερη ασφάλεια να έχουν τα λεφτά τους σε δολαριακές αξίες. Βοηθά και η συνεχής αύξηση των επιτοκίων της FED. H UBS εκτιμά ότι μέχρι τα Χριστούγεννα το επιτόκιο του δολαρίου θα είναι 3,5%, ενώ του ευρώ θα πλησιάζει το 2%. Εγκαταλείπουν λοιπόν τις ευρωπαϊκές μετοχές που βρίσκονται σε «πόλεμο», με αποτέλεσμα το μέσο Ρ/Ε στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να έχει κατρακυλήσει κάτω από 11. Σ’ αυτό το κλίμα το ελληνικό Χρηματιστήριο ανθίσταται, αλλά χωρίς πολλά πολεμοφόδια και για αυτό υποφέρει. Με την ευκαιρία σημειώστε πως, κατά το Bloomberg, από την αρχή του χρόνου έως και χθες, στον γενικό δείκτη οι μετοχές με τα περισσότερα κέρδη είναι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+35,33%), έπεται η Μotor Oil (+33,45%) και την τρίτη καλύτερη επίδοση παρουσιάζει η ΤΕRNA ENERGY (+29,60%). Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες το ίδιο διάστημα (πάντα σε μετοχές γενικού δείκτη) υπέστησαν η ΚΕΚΡΟΨ (-46%), η ΔΕΗ (- 45,16%) και τα Πλαστικά Θράκης (-40,20%).