-Χαίρετε, ένα σχόλιο προκαταρκτικό, μόνο ο Βερναρδάκης ή κάποιος παρόμοιος απ’ αυτούς που κυκλοφορούν στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να καταστήσει συμπαθή την κυρία Κεραμέως (Niki For President, που λένε και οι φίλοι της) έστω δι’ ολίγον. Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται, ο Μητσοτάκης θα κάνει μια μικρή θερινή παύση στα Χανιά και μάλλον μετά θα πάει για ανασχηματισμό. Μπορεί όμως και να εκπλήξει νωρίτερα. Θα δούμε…

D-Day για αγορές και κόστος χρήματος

-Σήμερα Τετάρτη αναμένεται η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και οι αναλυτές θεωρούν πως πρόκειται για την D-Day που θα καθορίσει όχι μόνο τη βραχυπρόθεσμη πορεία των χρηματιστηριακών αγορών, αλλά και θα δώσει τον ρυθμό με τον οποίο θα συνεχίσει, το πιθανότερο, να ακριβαίνει το κόστος χρήματος από το φθινόπωρο και μετά. Οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πήχη πάνω από το 8,6% του περασμένου Μαΐου για τον συνολικό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας,

Το ευρώ βλέπει και πιο χαμηλά

-Είναι η πρώτη φορά που οι δραματικές εξελίξεις στην οικονομία, η συνεχής χρηματιστηριακή απαξίωση, η καταβαράθρωση της ισοτιμίας του ευρώ και η ενεργειακή αβεβαιότητα, αντιμετωπίζονται με τόση στωικότητα, σχεδόν αδιαφορία. Η ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο οδεύει πλέον ολοταχώς προς το 0,95 και αμέσως μετά στο 0,85. Όσο ήταν δηλαδή την εποχή που την ΕΚΤ διοικούσε ένας άλλος Γάλλος, ο αλησμόνητος Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ακόμη κι αν αυτή η ισοτιμία ευνοεί τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η τεράστια επιβάρυνση στις εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών, αδρανοποιεί τις θετικές και ισχυροποιεί τα αρνητικές συνέπειες.

Νέο ομόλογο για την Capital Product Partners

-Αυξάνονται όλο και περισσότερο οι ανάγκες LNG στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία και για την ενεργειακή αυτάρκεια των χωρών, σε περίπτωση που κλείσουν οι κάνουλες του φυσικού αερίου. Σε αυτή τη συνθήκη, οι ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν LNG βρίσκονται στο προσκήνιο, καθώς έχουν αναλάβει τον σημαντικό ρόλο της μεταφοράς του «νέου καυσίμου». Γι’ αυτό και φαίνεται πως η επιλογή της Capital Product Partners για έκδοση νέου ομολόγου, μέσα στις επόμενες μέρες, πραγματοποιείται την κατάλληλη περίοδο. Η Capital Product Partners επενδύει συστηματικά στη λεγόμενη πράσινη ναυτιλία και σε στόλο LNG με στόχο να αξιοποιήσει τη συγκυρία. Το είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία και το 2021 με μεγάλη συμμετοχή από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές και υπερκάλυψη πάνω από 5 φορές. Τώρα θέλει να σηκώσει νέο ομόλογο επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, τα εταιρικά ομόλογα είναι μία έξυπνη διέξοδος σε μία εποχή προκλήσεων και πληθωρισμού όπως η τρέχουσα.

Ρlacement για την Prodea Investments

-Προς placement oδεύει η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ προκειμένου να αυξήσει τη διασπορά του μετοχικού της κεφαλαίου, μία κίνηση που προγραμματίζεται για το επόμενο διάστημα, τον Αύγουστο ή αρχές φθινοπώρου. Μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης, κυρίως σε Έλληνες θεσμικούς και family offices, μπορεί να καταλήξει να διατεθεί τελικά ποσοστό 10- 15% της Επενδυτικής Ακινήτων από τους υφιστάμενους μετόχους. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται και ο... λευκός καπνός για το project Skyline της Alpha Bank με 573 ιδιοχρησιμοποιούμενα και ανακτηθέντα ακίνητα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εκεί, πέραν των λοιπών ενδιαφερομένων που έχουν υποβάλει προτάσεις (Dimand-HIG-Premia, Brook Lane -Bain) είναι και το σχήμα των Invel- Prodea έχοντας εντάξει στη δεσμευτική τους πρόταση και παραχώρηση ποσοστού 5% της Prodea στην Alpha Bank, επομένως -αν τυχόν επικρατήσουν στη διαδικασία της Alpha- θα έχουν επιτύχει παράλληλα και τη βελτίωση του free float. Kαι αφού το έφερε η κουβέντα για το project Skyline, ακριβώς το γεγονός ότι πρόκειται για πιο συνθετικές και ανόμοιες προτάσεις από τους ενδιαφερομένους είναι και από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η διαδικασία έχει πάει σχετικά πίσω χρονικά.

Κλείνει το deal της Intracom Defense

-Τελειώνει, ακούω, το deal εξαγοράς της Intracom Defense (IDE) με το πιο μεγάλο μαγαζί της αμυντικής βιομηχανίας του Ισραήλ. Πρόκειται για κίνηση ευρύτερης σημασίας για την χώρα. Η IDE έχει εξελιχθεί σήμερα σε έναν από τους κορυφαίους προμηθευτές αμυντικών ηλεκτρονικών συστημάτων, ενώ συγκαταλέγεται στην επίσημη λίστα προμηθευτών του NATO.

Γεμάτο το ταμείο

Ανεβάζει ταχύτητες η ΕΥΔΑΠ και αυτό φάνηκε προ ημερών όταν μεγάλο κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημερώθηκε επί τόπου, για την υλοποίηση των έργων της σήραγγας διέλευσης αγωγών προς το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου, Σπάτων-Αρτέμιδας. Η ΕΥΔΑΠ έχει στο ταμείο της ρευστά διαθέσιμα 250 εκατ. ευρώ τα οποία μπορούν να χρηματοδοτήσουν το αναπτυξιακό της σχέδιο, με οργανική ή άλλου είδους ανάπτυξη, χωρίς προσφυγή σε επώδυνους και ακριβούς δανεισμούς. Στις εποχές μας, τα μετρητά στο ταμείο είναι μεγάλο asset...

Τα πηγαδάκια και ο Mr. BC Partners

-Προχθές το πρωί έκλεισε ένα deal ύψους 1 δισ. ευρώ. Το ίδιο βράδυ, σε ρόλο-έκπληξη, ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners (ΒCP) ανέλαβε καθήκοντα παρουσιαστή στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια του The Hellenic Initiative (THI) στο Ζάππειο. Πάντως, πριν από την έναρξη του event η στήλη, εκ του μακρόθεν, κατέγραψε δύο (από τα πολλά) πολύ ενδιαφέροντα πηγαδάκια του Mr.BCP, ένα με τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο και το δεύτερο με τον Παύλο Γλύξμπουργκ. Ο πρώτος, μαζί με άλλους επιχειρηματίες, είχε και μια σύντομη συνομιλία με τον νέο πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος νωρίτερα επευφημήθηκε από τους πολυπληθείς εκπροσώπους της διασποράς – επιχειρηματίες και εκπρόσωποι φορέων - που βρισκόταν στο event.

Το παρασκήνιο με το όριο του 5%

-Ένας -πολύ- μεγάλος επενδυτικός οργανισμός όπως είναι το Capital Group, έχει από κάτω του διάφορα funds. Από αυτά, άλλα αγοράζουν κι άλλα πωλούν ανάλογα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αlpha Bank υπάρχει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο. Τα funds του Capital Group εδώ και καιρό έχουν ξεπουλήσει «βαριά χαρτιά» στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία κ.λπ). Επέλεξαν να τοποθετηθούν στην Ελλάδα επειδή βλέπουν καλές προοπτικές και γι’ αυτό αύξησαν τις θέσεις τους στην Alpha Bank από το 2,9%, στο 5,1%. Ως γνωστόν, στην ελληνική αγορά οι μέτοχοι με ποσοστό μεγαλύτερο του 5%, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, έχουν συγκεκριμένες «θεσμικές» υποχρεώσεις. Έτσι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της αύξησης της συμμετοχής του Capital στην Alpha Bank, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έσπευσε να ενημερώσει τους επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου, για όλες αυτές τις υποχρεώσεις και τη γραφειοκρατία που τις συνοδεύει. Μόλις διάβασαν την επιστολή, οι Αμερικανοί έδωσαν εντολή κι έσπευσαν να μειώσουν το ποσοστό τους στην Alpha Bank, λίγο κάτω από το 5%, στο 4,8%. Και κάπως έτσι, η αλληλογραφία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πήρε τέλος...

Στην Αθήνα Νικολά Σαρκοζί - Κάρλα Μπρούνι

Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο Νικολά Σαρκοζί με την πάντοτε κούκλα σύζυγό του Κάρλα Μπρούνι, θα μείνουν στη βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» και φυσικά θα πάνε στην Ακρόπολη. Τα υπόλοιπα, αν μάθω κάτι άλλο, θα σας τα γράψω αύριο.

Ο Ανδρέας Μεταξάς επενδύει

ξενοδοχειακός Ομιλος Μεταξά ελέγχει το Creta Maris και το Candia Maris στην Κρήτη, αλλά και το Santa Maris στη Σαντορίνη. Αποφάσισε να εφαρμόσει δύο καινοτόμα προγράμματα: τη βιώσιμη ξενοδοχειακή γεωργία και τις βιώσιμες προμήθειες. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ιδιοπαραγωγή τροφίμων στα τρία ξενοδοχεία του ομίλου καθώς και την εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών καλλιέργειας και κηπευτικής που μειώνουν την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου. Με το δεύτερο πρόγραμμα εκπαιδεύονται οι επιλεγμένοι συνεργάτες-προμηθευτές στις βιώσιμες πρακτικές για τον τομέα τροφίμων και ποτών. Η άποψη του ξενοδόχου Ανδρέα Μεταξά είναι ότι με τον τρόπο αυτό προωθεί μια νέα κουλτούρα βιωσιμότητας με ευρύτερα οφέλη για το περιβάλλον την οικονομία και την κοινωνία της Κρήτης και της Σαντορίνης. Η νέα αυτή στρατηγική φέρνει αποτέλεσμα και στις αφίξεις τουριστών. Στις μονάδες Creta Maris και Candia Maris οι μέσες πληρότητες για το 2022 αναμένεται να φθάσουν το 80%, ενώ για τη Santo Maris στη Σαντορίνη θα προσεγγίσει το 85%.

Η EBRD στηρίζει και η Lamda «ντεμπουτάρει» ξανά

-Στα 20 εκατ. ευρώ έφτασε η συμμετοχή της EBRD στην έκδοση του «πράσινου» ομολόγου της Lamda Development συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσει, μεταξύ άλλων, ‘’πράσινες’’ επενδύσεις στο project του Ελληνικού. Η κίνηση αυτή από πλευράς της EBRD έρχεται τρία χρόνια μετά τη συμμετοχή της τράπεζας με 22,7 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου που είχε κάνει το 2019 η Lamda Development, συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ, «προκειμένου να στηρίξει το μεγαλύτερο project αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα», όπως είχε ειπωθεί τότε. Σήμερα Τετάρτη, ο CEO της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, θα κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στο πλαίσιο της έκδοσης του νέου, «πράσινου», εταιρικού της ομολόγου.