-Χαίρετε, σήμερα θα ξεκινήσω με κάτι δικό μας, τη διοργάνωση του πρώτου συνεδρίου για τον τουρισμό, από το επίσης δικό μας site travel.gr. Το 2023 που φεύγει, είναι πλέον δεδομένο ότι θα καταγραφεί ως η καλύτερη χρονιά στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, με έσοδα περί τα 20 δισ. ευρώ και πιθανώς και με τις περισσότερες αφίξεις επισκεπτών από ποτέ. Στο συνέδριο θα βρεθούν και θα συζητήσουν το μέλλον και τις προοπτικές του πιο δυναμικού κλάδου της ελληνικής οικονομίας του τουρισμού, πολιτικοί, επιχειρηματίες, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, επαγγελματίες του τουρισμού από την Ελλάδα και τον κόσμο. Θα βρεθούν στο ίδιο πάνελ και θα συζητήσουν την επόμενη ημέρα και το μέλλον του τουρισμού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευτύχη Βασιλάκη της Aegean, τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της Temes -άξιο συνεχιστή του οράματος του πατέρα του καπετάν Βασίλη να δημιουργήσει το Costa Navarino έναν διεθνή τουριστικό προορισμό- καθώς και τον CEO του μεγαλύτερου εν εξελίξει project της χώρας, του Ελληνικού, Οδυσσέα Αθανασίου. Θα ακολουθήσουν αρμόδιοι υπουργοί για την ανάπτυξη και τον τουρισμό όπως ο Κωστής Χατζηδάκης και η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο CEO της Alpha Bank τραπεζίτης Βασίλης Ψάλτης, καθώς και αρκετοί σημαντικοί επιχειρηματίες από τον χώρο μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Σημαίνοντα πρόσωπα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας αλλά και από την γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, master planers, lighting designers, σεφ, οινολόγοι και όλοι όσοι συνθέτουν σήμερα το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας στον τουρισμό. Θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε θερμά για τη συμμετοχή τους και να σας καλέσουμε -όσοι ενδιαφέρεστε- να παρακολουθήσετε ζωντανά το συνέδριό μας από το protothema.gr σε live streaming.

Στέφανε, το μαξιλάρι σου…

-Το γυρνάω κατευθείαν στα συριζέικα και στον χαμό που έγινε με εκείνο το περίφημο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που μας έχουν ρημάξει εδώ και χρόνια οι άνθρωποι αυτοί. Λοιπόν, πήρα την πηγή μου -στο κόμμα, εννοείται- ο οποίος για το θέμα αυτό ήταν σκασμένος στα γέλια. «Άκου, μας πήρε έξι μήνες, μια πτώση κυβέρνησης και ένα παντελώς ηλίθιο μνημόνιο για να καταλάβουμε μεταξύ αρχών και θέρους 2015 ότι αν είχαμε υπογράψει έστω σε καλυμμένη παραλλαγή το email Χαρδούβελη με τα 980 εκατ. ευρώ θα ήμασταν… ακόμα κυβέρνηση”. Να προσθέσω εγώ και κάτι… λεπτομέρειες που παρέλειψε η συριζέικη πηγή, όπως οι κλειστές τράπεζες, η 17ωρη διαπραγμάτευση του ηγέτη αφού το ΟΧΙ έγινε ΝΑΙ και ο Βαρουφάκης που μπροστά του ο Κασσελάκης φαντάζει όντως chairman της Goldman Sachs. Συνεχίζει όμως η πηγή: «Αφού λοιπόν μας πήρε μια τετραετία να καταλάβουμε το email Χαρδούβελη, μας πήρε άλλη μια τετραετία (2019-2023) να καταλάβουμε και να υποστηρίξουμε ότι αυτά τα 37 δισ. ευρώ δεν ήταν ''ταμείο'' που έφτιαξε ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος για να το ξοδέψει μετέπειτα ο Μητσοτάκης, αλλά ενέχυρο σε μετρητά για να αισθάνεται ήσυχη η τρόικα ότι δεν θα ξαναρχίσουμε τις μ….ς και θα τινάξουμε την μπάνκα στον αέρα. Και τώρα ήρθε αυτός ο ανόητος, που λέει ό,τι του πει ο Πολάκης, για να μας ξεφτιλίσει». Το κακό είναι ότι η πηγή δεν είναι προσκείμενη σε αυτούς που φαντάζεστε, αλλά σε Εκείνον που έχει αρχίσει και παίρνει ανάποδες με το πρώην πουλέν του, τον Στέφανο.

Δραγασάκης

-Τώρα, επί της ουσίας, η άλλη πηγή των αντικασσελακικών μου επιμένει ότι αρχίζει η έξοδος από Δευτέρα και θεωρεί πολύ κομβική την αποχώρηση αυτού του κολοσσού της οικονομικής επιστήμης και της διανόησης Γιάννη Δραγασάκη από το κόμμα. Για να μην τον αδικώ, αυτός, ο Χαρίτσης, ο Λιάκος, η Έφη, ο Χουλιαράκης και δυο τρεις άλλοι έχουν και κάποια γνώση του αντικειμένου (ίσως μερικοί εξ αυτών και καλή γνώση) σε σχέση με το οικονομικό επιτελείο του Στέφανου που απ’ ό,τι καταλαβαίνω είναι ο Πολάκης και λίγο ο Παππάς ο Νικολάκης που επειδή όμως είναι αετός (γι’ αυτό και νόμιζε ότι ο Καλογρίτσας έχει λεφτά) έχει αρχίσει και ζώνεται από τα φίδια για το μέλλον του. Τέλος πάντων, μου λέει η πηγή ότι όπου να ‘ναι φεύγει και ο «παντελόνιας» οπότε ανοίγει ο δρόμος για το νέο σύστριγκλο στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα.

Εθνική: Πέρασε τα 6,5 δισ. - Μεταξύ 5,30 - 5,40 ευρώ το πιθανότερο discount

-Ξεκινάμε τα νέα της αγοράς από το placement της Εθνικής Τράπεζας καθώς σήμερα κλείνει το βιβλίο. Grand Succes, όπως λέγαμε και χθες, με τη ζήτηση να έχει ξεπεράσει τα 6,5 δισ. ευρώ και να καλύπτει όλες τις τιμές από το 5 έως το 5,44 ευρώ. Με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον οι ανάδοχοι μπορούν να κλείσουν την έκδοση και στο 5,44 ευρώ, αλλά το κριτήριο που υπερισχύει είναι αυτό της ποιότητας των επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βιβλίο έχει όλα τα μεγάλα, σοβαρά, μακροπρόθεσμα επενδυτικά ονόματα και η απόφαση είναι το 50 ή και το 60% του βιβλίου να προέρχεται από τους επενδυτές με τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Λόγω της προτίμησης στα μεγάλα long funds, ο πήχης θα τοποθετηθεί κάπου μεταξύ 5,30 και 5,40 ευρώ, δηλαδή ένα μικρό έως ασήμαντο discount προκειμένου οι μεγάλοι μακροπρόθεσμοι επενδυτές να αποτελέσουν τον κορμό του placement.

Ο Θ. Αλαφούζος αγόρασε τη μονάδα της Ίριδας στο Κορωπί

-Τον λογαριασμό τον έχω χάσει κι είχα την πλάνη ότι είναι ο 7ος ή ο 8ος πλειστηριασμός. Τελικά όμως ήταν ο 11ος και ήταν ο καθοριστικός καθώς έγραψε και τυπικά το τέλος για την Ίριδα, τον εκτυπωτικό βραχίονα των συγκροτημάτων του ΔΟΛ και του Πήγασου. Επειτα από μια μάχη που κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, τα 62 στρέμματα στο Κορωπί με τα 38,700 τ.μ. εγκαταστάσεων και τα πεπαλαιωμένα μηχανήματα άλλαξαν χέρια για 11,51 εκατ. - από 8,4 εκατ., που ήταν η τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού που όρισε το δικαστήριο. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αγοραστής ήταν ο Θέμης Αλαφούζος της Καθημερινής. Ο εκδότης και επιχειρηματίας πραγματοποίησε την αγορά της ΙΡΙΔΑΣ μέσω μιας θυγατρικής της Καθημερινής, της “ΑΤΕ ΕΡΓΩΝ”, η οποία για την ιστορία ήταν η κατασκευαστική εταιρία του αείμνηστου πατέρα του, Αριστείδη. Μην έχετε καμία αμφιβολία -γιατί είναι επιβεβαιωμένο- πως η αγορά της Ίριδας έγινε για επενδυτικούς λόγους που σχετίζονται με την αξιοποίηση του ακινήτου και δεν έχουν σχέση με τις εκδοτικές δραστηριότητες του Θ. Αλαφούζου.

Αλλαγές στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών

-Θέμα λίγου χρόνου εκτιμάται ότι είναι οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που, όπως μαθαίνουμε, προγραμματίζονται πριν από το τέλος του έτους. Πρόκειται για την εταιρεία που είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μέσω αυτής το ελληνικό δημόσιο ελέγχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Το παρόν ΔΣ είχε εκλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και Πρόεδρος είναι ο Διαμαντής Βαχτσιαβάνoς, διευθυντής του γραφείου του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νυν υπουργού Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Η θητεία του ΔΣ εκπνέει τον Μάρτιο του 2024 όμως οι αλλαγές δρομολογούνται να γίνουν πολύ νωρίτερα, με πρόσωπα της επιλογής του νυν υπουργού Θεόδωρου Σκυλακάκη. Ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο τοποθετήθηκαν στον ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών τον Μάρτιο του 2021, ψιθυρίζεται ότι, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει στη θέση του. Ο κ. Καράμπελας, σε συνεργασία με το Μ.Μ, έχει επιδοθεί τελευταία σε έναν αγώνα εξωστρέφειας της εταιρείας, με συμμετοχή σε μεγάλα επενδυτικά road show σε Γερμανία και τέλη του μήνα στο Λονδίνο. Στόχος είναι η προσέλκυση θεσμικών επενδυτών στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και η ανάδειξη του κομβικού ρόλου του Διαχειριστή στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας μέσω στρατηγικών επενδύσεων και πρότζεκτ διεθνούς εμβέλειας (π.χ. καλώδιο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ηλεκτρική διασύνδεση του νότου με την Κεντρική Ευρώπη, διασύνδεση Κρήτης-Αττικής κ.ά).

Το πρώτο βήμα για Κωτσόβολο

-Την ερχόμενη Τρίτη 21/11 γίνεται το πρώτο βήμα για να περάσει και τυπικά η Κωτσόβολος στη ΔΕΗ. Στο κτίριο γραφείων που βρίσκεται στον αριθμό 10 της York Road, θα πραγματοποιηθεί νωρίς το πρωί η γενική συνέλευση των μετόχων της Currys για την έγκριση πώλησης της αλυσίδας. Συγκεκριμένα, η πώληση αφορά την Dixons South East Europe, την εταιρεία συμμετοχών υπό την οποία τρέχουν οι δραστηριότητες της Κωτσόβολος σε Ελλάδα και Κύπρο. Με βάση τη συμφωνία ΔΕΗ - Currys το enterprise value του deal αποτιμάται σε €200 εκατ., χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός και τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας η οποία στην τελευταία οικονομική χρήση (1.5.2022 – 30.4.2023) είχε έσοδα 733 εκατ. EBITDA 49 εκατ. και σχεδόν μηδενικό τραπεζικό δανεισμό. Η Currys θα υποδεχθεί με χαρά την πώληση της Κωτσόβολος αφού θα αξιοποιήσει τα κεφάλαια από το deal για να μειώσει τον δανεισμό της (έχει καθαρό δανεισμό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ) και κυρίως για να αντιμετωπίσει το καθαρό έλλειμμα του συνταξιοδοτικού ταμείου των εργαζομένων της. Στη ΔΕΗ εκτιμούν ότι όλες οι διαδικασίες για την απόκτηση της Κωτσόβολος θα έχουν ολοκληρωθεί προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου 2024.

Η αθόρυβη δουλειά του ΟΔΔΗΧ

-Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη μεγαλύτερη μείωση Δημοσίου Χρέους στην Ευρώπη κατά 57% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια. Χωρίς θριαμβολογίες, το Δημόσιο Χρέος φέτος έπεσε στο 159,8% του ΑΕΠ φέτος, από 206,2% του ΑΕΠ το 2020. Χθες ο ΟΔΔΗΧ επανέλαβε το γνωστό παιχνίδι της « διακριτικής επαφής με τις αγορές». Μικρές εκδόσεις, προσεκτικά διανεμημένες και με στόχο τη μείωση του κόστους. Η χθεσινή έκδοση ύψους 200 εκατ. "τιμολογήθηκε" με 3,76% από 4,34% που είχε η αμέσως προηγούμενη, στις 18 Οκτωβρίου. Μέσα σε σχεδόν έναν μήνα, το κόστος δανεισμού μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από κάθε άλλη οικονομία του ευρωπαϊκού Νότου. Η διαφορά αποδόσεων των Ελληνικών Ομολόγων σε σχέση με τα Ισπανικά μειώθηκε ακόμη περισσότερο. Το δεκαετές Ελληνικό στα 3,808 % (πτώση -2,67%) έναντι 3,642% ( άνοδος +0,23%) του αντίστοιχου Ισπανικού. Ο επόμενος στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να καλύψει τη διαφορά με τα Πορτογαλικά Ομόλογα. Χθες, στη δεκαετία η Πορτογαλία πλήρωνε 3,290% με αυξητική τάση.

Η φημολογία για τον Σαράντη

-Πριν από μια βδομάδα, στις 8 Νοεμβρίου, η διοίκηση της Sarantis ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων για να αποφασιστεί η διανομή δωρεάν μετοχών σε υψηλόβαθμα στελέχη, εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.λπ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διακριτική προσπάθεια για αγορά ιδίων μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Χθες, η μετοχή ενδοσυνεδριακά έγραψε νέο υψηλό 21 μηνών και έκλεισε στα 8,31 ευρώ (+2,21%) με υψηλό στα 8,52 ευρώ. Αυτές τις κινήσεις αποτέλεσαν αφορμή για τη διάδοση φημολογιών στη χρηματιστηριακή πιάτσα, πως σχεδιάζεται δημόσια πρόταση προς τους μικρομετόχους και απόσυρση της μετοχής από την αγορά. Aυτά όσον αφορά τη φημολογία για την οποία η στήλη δεν έχει ιδέα αν ισχύει ή όχι. Γεγονός είναι η άνοδος της μετοχής, η οποία σε γενικές γραμμές πάντα ήταν «μετρημένη» στο ταμπλό, οπότε προφανώς συνδέεται με κάποιες εταιρικές εξελίξεις.

Εθνική και Alpha Bank άλλαξαν το κλίμα στην αγορά

-Ο μεγάλος συνωστισμός στο κατώφλι της Εθνικής Τράπεζας και η δυναμική συμμαχία στο μετοχολόγιο της Alpha, έχουν αλλάξει ξαφνικά το κλίμα στην αγορά. Η επιτυχία του ΟΔΔΗΧ στη χθεσινή δημοπρασία επιτρέπει στις τράπεζες να κάνουν τιτλοποιήσεις με καλύτερους όρους. Οι κινήσεις στην αγορά των επιτοκίων αναβιώνουν τα -θαμμένα κάτω από το βαρύ χρηματοοικονομικό κόστος- μεγάλα επιχειρηματικά deals. Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έχουμε συστηματική “εξαέρωση”. Όσοι φοβούνται βρίσκουν χώρο για πωλήσεις, όσοι βλέπουν μπροστά τους ένα παράθυρο ευκαιρίας μπορούν με άνεση να επιλέξουν τις μετοχές που επιθυμούν. Στη χθεσινή συνεδρίαση είναι χαρακτηριστικό ότι είχαμε 30,9 εκατ. ευρώ συναλλαγών σε μετοχές που κινήθηκαν ανοδικά και 40,7 εκατ. ευρώ σε μετοχές με αρνητικό πρόσημο. Το υπόλοιπο του τζίρου αφορούσε μετοχές χωρίς μεταβολή. Είχαμε και 8,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών. Για να μην υπάρχει αμφιβολία περί του επίκεντρου του επενδυτικού ενδιαφέροντος, από τα συνολικά 97,3 εκατ. ευρώ της συνολικής αξίας συναλλαγών, τα 86,5 εκατ. αφορούσαν μετοχές του FTSE25.

Παραίτηση στη Viva

-Αποχώρησε από τη θέση της ως μέλος του ΔΣ της Viva η Jessica Marlborough, υψηλόβαθμο στέλεχος της JP Morgan στο Λονδίνο. Το ΔΣ εταιρείας δεν θα την αντικαταστήσει και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του με τα εναπομείναντα μέλη.

Συννεφιά στις ΑΠΕ

-Ο παράγοντας «κόστος» βαραίνει τις ΑΠΕ καθώς αυξάνονται τα κόστη μετάβασης, κατασκευής και συντήρησης. Στην Ευρώπη, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αιολική ενέργεια υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια στα οποία ορίζεται μια σταθερή τιμή για την πώληση ενέργειας. Ωστόσο, ο υψηλός πληθωρισμός επιβαρύνει όλα τα λειτουργικά και κατασκευαστικά κόστη τους. Τα υψηλά επιτόκια έχουν καταστήσει πολύ πιο ακριβή την άντληση χρηματοδότησης για νέα έργα. Οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ο δανέζικος κολοσσός Orsted, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση στην βιομηχανία της Ενέργειας, βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις. Πήρε πρόσφατα την απόφαση να αποσυρθεί από 2 μεγάλα projects υπεράκτιων αιολικών πάρκων στις ΗΠΑ, ενώ κορυφαία επιτελικά στελέχη -μέλη του δ.σ – οδηγούνται σε παραίτηση. Ήδη "τρίζει" και η θέση και του CEO Mads Nipper.

Οι μεγάλες δυσκολίες του κατασκευαστικού κλάδου στη Γερμανία

-Επειτα από 50 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης, για πρώτη φορά ο κατασκευαστικός κλάδος στη γερμανική οικονομία εκπέμπει σήματα κινδύνου. Σχεδόν οι μισές εταιρείες διαμαρτύρονται για έλλειψη παραγγελιών. Οι χρεοκοπίες στον κατασκευαστικό κλάδο αυξάνονται. Οι κοινοπραξίες αντιμετωπίζουν το υψηλότερο κόστος δανεισμού τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τους κατασκευαστές κατοικιών. Οι τιμές των πρώτων υλών εκτίναξαν στα ύψη το κόστος παραγωγής, ενώ για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες του κλάδου καταγγέλλουν τη γερμανική κυβέρνηση για ανυπόφορη γραφειοκρατία. Μιλούν για αντιπαραγωγικές γραφειοκρατικές απαιτήσεις στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας και την αδυναμία διακοπής του ενοικίου για αυτούς που δεν πληρώνουν και άλλες επαχθείς ρυθμίσεις.