-Χαίρετε, λοιπόν σήμερα κιόλας θα εκδηλωθεί η κυβερνητική παρέμβαση για τα υπέρογκα ναύλα της ακτοπλοΐας τα οποία όπως όλοι γνωρίζουν στη χώρα που… ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα παρέμειναν στα περσινά επίπεδα, ενώ τα καύσιμα έχουν πέσει κατά 41%-45%. Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα Τρίτη έχουν κληθεί στο Μ.Μ. οι αρμόδιοι υπουργοί, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα κληθούν και εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών να πουν τη γνώμη τους για το πώς… μαζεύεται η αρπαχτή που κάνανε αυτοί οι ίδιοι. Γιατί τα άλλα είναι σάλτσα… Όταν αυξάνεις την τιμή του ναύλου, γιατί το καύσιμο πήγε 1.250 ευρώ από 250 ευρώ, να το καταλάβω. Όταν όμως το καύσιμο ξαναπέφτει στα 400 ευρώ ας πούμε, ε, αν δεν είσαι πειρατής… κάτι μειώνεις. Ετσι δεν είναι; Απορώ, αυτός ο απίθανος τύπος ο Πλακιωτάκης τι έκανε τόσους μήνες, επειδή η μείωση των καυσίμων έχει ξεκινήσει εδώ από την Άνοιξη.

Πρόβλημα οι προκρατήσεις

-Τώρα επί της ουσίας υπάρχει το τεχνικό πρόβλημα ότι οι περισσότεροι ταξιδιώτες, Έλληνες και ξένοι, έχουν κρατήσει και πληρώσει ήδη τα εισιτήρια των πλοίων για τις διακοπές τους. Θα τους δώσουν τα λεφτά τους πίσω, γίνεται αυτό; Αν θέλει το κράτος φυσικά και γίνεται, αλλά υπάρχει και άλλη λύση λέω εγώ, να τους τραβήξει μια έκτακτη φορολόγηση για υπερκέρδη εάν δεν συμμορφώνονται και να τελειώσει η υπόθεση με… αναίμακτο τρόπο. Η άλλη εξίσου εφικτή λύση είναι το πλαφόν. Και οι δυο προβλέπονται νομοθετικά μια χαρά, οπότε «το δεν υπάρχουν λύσεις» απλά δεν υφίσταται στο μυαλό του Μητσοτάκη.

Χρυσοχοΐδης

-Με τις διοικήσεις των νοσοκομείων ασχολείται αυτή την περίοδο ο Χρυσοχοΐδης και κυρίως με την οργάνωσή (ή ανοργανωσιά) τους. Χθες μου είπαν ότι είχε τηλεδιάσκεψη με αρκετούς από τους διοικητές σε όχι και τόσο ήπιο και συναινετικό κλίμα, αφού κάποια στιγμή ο υπουργός είπε σ’ έναν εξ αυτών «αν δεν σ’ αρέσει σήκω φύγε, εμείς έτσι θα δουλεύουμε από εδώ και στο εξής». Το «εμείς» πάει και στον υφυπουργό Θεμιστοκλέους που έχει αναλάβει για λογαριασμό του υπουργείου τη δουλειά αυτή. Άντε μήπως συμμαζευτεί λίγο η κατάσταση.

Τα πρώτα ραντεβού Παπαθανάση με την Κομισιόν

-Μια πολύωρη σύσκεψη με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε χθες ο αναπλ. Υπουργός Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης με αντικείμενο κάποιες μικρές -περιφερειακές- αλλαγές στο σχέδιο Ελλάδα 2.0 του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης. Η on line σύσκεψη με τις Βρυξέλλες κράτησε αρκετή ώρα, το σημαντικό όμως είναι ότι ο Έλληνας Υπουργός είχε καλά προετοιμαστεί με πολύωρες συσκέψεις, με τα στελέχη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης. Αύριο πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο μια εξίσου μεγάλη και σημαντική συνάντηση στελεχών από τις Βρυξέλλες και την Αθήνα για την προετοιμασία του επόμενου ΕΣΠΑ (2027-2034).

Το Χρηματιστήριο παίρνει μπόνους

-Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάταξη του Χρηματιστηρίου και την προσέλκυση νέων εταιρειών προχωρά. Οι βασικές γραμμές έχουν ήδη δρομολογηθεί και όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έρχονται μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%, μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών και κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκπτώσεις από τις δαπάνες παραμονής στο Χ.Α. (κάτι που είχαν ζητήσει και φορείς της κεφαλαιαγοράς). Και όλα αυτά σε μια στιγμή που η Goldman Sachs σε χθεσινό της report χαρακτηρίζει ελκυστική την αποτίμηση των ελληνικών μετοχών και βλέπει υψηλότερα κατά 15% την αγορά (στις 1.375 μονάδες), ενώ η Morgan Stanley έδωσε μεγάλα περιθώρια ανόδου στις τραπεζικές μετοχές.

Ο «χορός» των τραπεζών

-Τα «μεγάλα παιδιά» των επενδυτικών τραπεζών (Goldman Sachs, JPM κ.λπ.) λοιπόν ασχολούνται σταθερά με τις τραπεζικές μετοχές καθώς οι εξελίξεις στον κλάδο τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες. Προτού κλείσει ο Ιούλιος θα έχουμε μάθει το χρονοδιάγραμμα των πρώτων πωλήσεων πακέτων μετοχών. Στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ θα προχωρήσει πρώτα στην πώληση ενός πακέτου 20% των μετοχών της. Είναι πολύ πιθανό ένα κομμάτι από αυτό το πακέτο να διανεμηθεί με δημόσια εγγραφή μέσω του Χρηματιστηρίου. Σε δύο δόσεις θα πωληθεί και το πακέτο 27% των μετοχών της Τρ. Πειραιώς που έχει στη διάθεσή του το ΤΧΣ. Η λογική είναι πως μετά τις πρώτες κινήσεις, μετά την επενδυτική βαθμίδα και καθώς θα εξελίσσεται το νέο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, η αξία του υπολοίπου των μετοχών (αυτό που δεν θα πωληθεί σε πρώτη φάση) θα πάρει πολύ μεγαλύτερη αξία. Πάντως, η εντολή Ξηρουχάκη στα στελέχη του ΤΧΣ είναι «μη σκέφτεστε διακοπές τον Αύγουστο, αν δεν μου παρουσιάσετε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μέχρι το τέλος Ιουλίου…».

Έρχεται και η Optima Bank

-Στο κλίμα λοιπόν αυτό, η πρώτη εισαγωγή τράπεζας, της Optima Bank, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έπειτα από 17 ολόκληρα χρόνια, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις τελευταίες τρεις εργάσιμες μέρες του Σεπτέμβρη (27-29/9). Το κλίμα είναι καλό, οι επιδόσεις και οι αποδόσεις της Optima είναι εξαιρετικές και γι’ αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση της τράπεζας επιδιώκει να ανεβάσει πιο ψηλά τον πήχη, πάνω από το 1 ευρώ που, κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι σύμβουλοι (δηλαδή, η Εθνική και η Alpha) θεωρούν ως fair value. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Optima Bank, σε σχέση με τις υπόλοιπες εισηγμένες τράπεζες, είναι ότι το χαρτοφυλάκιό της δεν βαρύνεται με μη εξυπηρετούμενες απαιτήσεις και δάνεια, ενώ και η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων της είναι μεγαλύτερη. Προφανώς οι τελικές αποφάσεις για την τιμή εισαγωγής θα ληφθούν αργότερα με βάση τα δεδομένα του φθινοπώρου, αλλά προς το παρόν στο Μαρούσι επικρατεί αισιοδοξία.

Κόντρες στη «Μάρμαρα Παυλίδης» μετά την εξαγορά

-Ένταση και διαφωνίες έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στην ECM, τον καινούργιο ιδιοκτήτη της «Μάρμαρα Παυλίδης», και στο managnent της εταιρείας. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στις αρχές του χρόνου και ενώ η εταιρεία μέχρι στιγμής παρουσιάζει περίπου τα αναμενόμενα αποτελέσματα, παρ' όλα τα προβλήματα της κινεζικής αγοράς, οι επενδυτές και το management διαφωνούν σε βασικές παραμέτρους, για το πώς η εταιρεία πρέπει να λειτουργεί και για το πώς θα προχωρήσει στο μέλλον. Μάλιστα, στο τελευταίο ΔΣ που έγινε στη Δράμα, οι φωνές ακούστηκαν μέχρι τα λατομεία. Η γκρίνια, η ένταση και η κόντρα για το ποια θα είναι η στρατηγική της εταιρείας, άραγε θα φέρει αλλαγή στο management; Αναμένουμε εξελίξεις…

Ο Ιβάν, το λιμάνι και η επένδυση στη Χαλκιδική που ακόμη περιμένει

-Το Δημόσιο που απαιτεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ήταν λοιπόν η αιτία, σύμφωνα με κύκλους του ΟΛΘ, για τη χαρακτηριστική καθυστέρηση υλοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων του ομίλου Σαββίδη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Η αγορά έμαθε μέσω διαρροών πως έπρεπε να επικαιροποιηθεί το business plan και εν τω μεταξύ είναι και καλοκαίρι, είχαμε και εκλογές οπότε λογικές οι καθυστερήσεις, ανεξαρτήτως του γεγονότος πως η Belterra του Ρώσου επενδυτή μπήκε στον ΟΛΘ το 2018 και έχουμε 2023... Βέβαια, δεν είναι η μόνη επένδυση που κινείται «χαλαρά»: εκτός από τα 180 εκατ. ευρώ της επέκτασης του προβλήτα 6 στον ΟΛΘ που αποτελούν συμβατική υποχρέωση και ακόμη είναι στην αναμονή, ο όμιλος Σαββίδη είχε αποκτήσει πάλι μέσω ΤΑΙΠΕΔ έκταση 320 στρεμμάτων στη Χαλκιδική την οποία θα αξιοποιούσε. Όμως από το 2014 που αποκτήθηκε λίγα έχουν γίνει, καθώς μεταξύ άλλων υπάρχουν και άλλες εκκρεμότητες.

Ο Σαουίρις στη Μύκονο

-Σε άλλα, πιο glamourous νέα, τo νέο «party hotel» της Μυκόνου συνδέεται με ένα ηχηρό διεθνές επιχειρηματικό όνομα, υπό τη διαχείριση της γνωστής εταιρείας SWOT Hospitality. Ο λόγος για το ολοκαίνουριο Yi Hotel Mykonos, στην περιοχή της Ελιάς, ιδιοκτησίας της Ora Hospitality του ομίλου του Αιγύπτιου κροίσου Ναγκίμπ Σαουίρις (γνωστού στην Ελλάδα από την πάλαι πότε Tellas-WIND) που κάνει ντεμπούτο σε αυτή την κάπως… περίεργη σεζόν για το νησί των Ανέμων (αν και τις τελευταίες ημέρες οι κρατήσεις ανεβαίνουν). Η σύνδεση με την Αίγυπτο είναι εμφανής στο νέο ξενοδοχείο με μία συλλογή από έργα τέχνης Αιγυπτίων καλλιτεχνών, αποτίοντας φόρο τιμής στους ισχυρούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Από την πλευρά της, η Ora Hospitality, η οποία έχει παρουσία στον κλάδο της πολυτελούς φιλοξενίας και στη Γρενάδα της Καραϊβικής, φαίνεται ότι πιστεύει πολύ στη Μύκονο, αν κρίνει κανείς από τις μέχρι σήμερα αλλά και τις σχεδιαζόμενες κινήσεις της στον προορισμό. Το ‘’Υi’’ , που πέρα από την ελληνική ‘’γη’’, σημαίνει «ένας και μοναδικός» στα Γιαπωνέζικα, έχει 41 δωμάτια και σουίτες με ιδιωτική πισίνα και υδρομασάζ, ενώ προσφέρει και μαθήματα Dj-ing δίπλα από την πισίνα υπό την καθοδήγηση του DJ Alejandro... Αυτά προς το παρόν, για να μπαίνουμε και σε καλοκαιρινό mood.

Το double score της ABAΞ

-Μακάριοι τελικά οι υπομονετικοί στο Χρηματιστήριο. Αφού πέρασαν μήνες... συσσώρευσης, η μετοχή της ΑΒΑΞ σημειώνει μια εντυπωσιακότατη επίδοση με double score στην τιμή της (από τα 0,76 ευρώ τέλος Μαρτίου στα 1,55 ευρώ πλέον) καταγράφοντας 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και φθάνοντας σε κεφαλαιοποίηση τα 225 εκατ. ευρώ.

Ανεβαίνει το κόστος για θυρίδες

-Θυμάστε την κυρία Βαλαμβάνη, αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών το 2015, που δημόσια είχε προαναγγείλει πως θα έβαζε χέρι στα μετρητά που υπήρχαν στις θυρίδες των τραπεζών; Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η κανονικότητα επέστρεψε, αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν πλέον λόγο να προστατεύσουν από τα παλαβά του ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματά τους σε θυρίδες και οι τράπεζες (που παράλληλα περιορίζουν το δίκτυο καταστημάτων τους) ανεβάζουν τώρα τα κόστη για τις μισθώσεις θυρίδων. Η Alpha Bank στα τέλη Αυγούστου θέτει σε εφαρμογή τη νέα τιμολόγηση, με τη σχετική αναπροσαρμογή να εφαρμόζεται κατά την ετήσια ανανέωση των συμβάσεων κάθε μισθωτή.

Το στοίχημα της Lamda Development στις μαρίνες

-Ανάπτυξη και στο κομμάτι των μαρινών και γενικότερα στις premium υπηρεσίες που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αγορά βλέπει η Lamda Development. Η εταιρεία του ομίλου Λάτση εκτός από τις υπόλοιπες μαρίνες που διαχειρίζεται, πάτησε πόδι και στην Κέρκυρα έχοντας επιλεγεί ως προτιμητέος επενδυτής στον διαγωνισμό για την υπο-παραχώρηση της μαρίνας τύπου mega yacht στο νησί, σχεδιάζοντας επένδυση 50 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία γενικά σε αυτή τη συγκυρία βλέπει υπερβάλλουσα ζήτηση στις μαρίνες που τρέχει. Η χωρητικότητα στη Μαρίνα Φλοίσβου, υπό τη διαχείριση της εταιρείας, είναι 310 θέσεις, ενώ στον Αγιο Κοσμά είναι 337 με περαιτέρω σχεδιαζόμενες επενδύσεις ώστε να εξυπηρετούνται μεγαλύτερα σκάφη έως το 2026, στην πρώτη φάση ολοκλήρωσης των έργων της πρώτης πενταετίας του Ελληνικού.

Έκαψαν τα δάκτυλά τους…

-Στην αμερικανική οικονομία τα θεμελιώδη μεγέθη που ανακοινώνονται επισήμως δεν ενθουσιάζουν τους αναλυτές. Μετά τη ζημιά που έπαθαν στον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο, οι εποπτικές αρχές ετοιμάζουν και προαναγγέλλουν ένα νέο πολύ πιο αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος που μαζί με τα επιτόκια τα οποία συνεχώς ανεβαίνουν, την ακρίβεια και τους φόβους για ύφεση, προβληματίζουν τους επενδυτές της Wall Street. Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με το Bloomberg, όσοι στοιχημάτισαν σε πτώση των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου, οι περιβόητοι short sellers, έχασαν τα λεφτά τους, περίπου 37 δισ. δολάρια…