-Χαίρετε, ο βήχας και ο έρωτας δεν κρύβεται, λέει ο λαός και έτσι μοιάζει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τον Βαρουφάκη και τη Ρωσία! Η ανάλυση είναι απλή, εντός Ευρώπης είναι όντως γεγονός ότι μπορεί να κατέχουμε και τα πρωτεία σε φιλορωσικά αισθήματα και αν εξαιρέσεις το ΚΚΕ, που ζουν ακόμα πολιτικά στην εποχή της Σοβιετίας και του Βαρουφάκη (που είναι άλλα αντ’ άλλων), στον ΣΥΡΙΖΑ οι άνθρωποι δεν το κρύβουν, πλέον. Λίγο το παρελθόν τους, λίγο η ψηφοθηρία που είναι μέσα στο αίμα τους και χθες ξεσάλωσαν από μία αληθώς άστοχη κίνηση να μιλήσει ένας στρατιώτης του τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή - κατ’ εντολήν πάντοτε του Ζελένσκι και, μάλλον, χωρίς να το πάρει είδηση η ελληνική κυβέρνηση.

Η «μητερούλα Ρωσία»

-Ο ίδιος ο Τσίπρας έκανε δήλωση και μίλησε για ντροπή που εμφανίστηκε στη Βουλή αυτός ο στρατιώτης του τάγματος Αζόφ, αλλά πριν από λίγες ημέρες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη μιας προσωπικής δήλωσης για τον «χασάπη της Μπούτσα», τον Πούτιν, που σφαγίασε εκατοντάδες άμαχους. Ολοι αυτοί οι απίθανοι Αριστεροί μετά βίας άνοιξαν τον στόμα τους στη «θέα» των πτωμάτων μωρών σε κουβάδες στα περίχωρα του Κιέβου, αλλά σεληνιάστηκαν με τον... Αζόρ. Είναι ακριβώς οι ίδιοι τύποι που μαζί με τους «Πανοκαμμένους» και τους Bαρούφες κυβερνούσαν αποκαλώντας γερμανοτσολιάδες όλους τους Ελληνες που ήταν υπέρ του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για το ευρώ. Και μαζί με τους Λαφαζάνηδες υποκλίνονταν στον Πούτιν να μας στείλει η «μητερούλα Ρωσία» ρούβλια για να μας σώσει. Όπως… «το ΕΑΜ που μας έσωσε από την πείνα και θα μας σώσει και από τον φασισμό». Εκεί έχουν μείνει οι τύποι κι αυτά ονειρεύονται. Μόνο «ναυτία» για την τόσο μεγάλη υποκρισία μπορεί να αισθάνεται κανείς για εκείνους που δεν δίκασαν τέσσερα χρόνια τους Κασιδιάρηδες και κυβέρνησαν με τους Καμμένους.

Αιφνιδιάστηκαν

-Φαίνεται ότι στην Τράπεζα Πειραιώς οι αποφάσεις για τη συνεργασία με τις Natech και Neptune -που θα παρέχουν προϊόντα Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later και άλλα- ελήφθησαν σε ανώτατο επίπεδο, καθώς αιφνιδίασαν ακόμη και τους αρμόδιους της τράπεζας, αφού το ΙΤ τμήμα της τράπεζας έκπληκτο -όπως λένε οι πηγές μου- πληροφορήθηκε δια του Τύπου τις εξελίξεις. Η Natech, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της το 2020, εμφάνισε κύκλο εργασιών 2 εκατ. ευρώ, από 1,44 εκατ. το 2019 (+39%) και κέρδη προ φόρων 294 χιλ. ευρώ, από 166 χιλ. ευρώ το 2019 (+77%). Από το σύνολο των κερδών της, τα 203 χιλ. ευρώ μοιράστηκαν σε μέρισμα, ενώ αναφέρεται πως η εταιρεία έχει μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (δάνεια) 282 χιλ. ευρώ. -Η εταιρεία financial software Natech ιδρύθηκε από τον Θανάση Ναυρόζογλου, στα Γιάννενα. Από τους πρώτους της πελάτες ήταν η Τράπεζα Ηπείρου, σχέση που διαρκεί μέχρι σήμερα. Στην πορεία του χρόνου η Natech αναπτύχθηκε ταχύτατα και σήμερα διαθέτει πελάτες σε περισσότερες από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών οι Zenith Bank, TORA WALLET (ΟΠΑΠ), Ziraat Bank, Credit Agricole, FCA BANK, BFF Banking Group, τα EΛΤΑ, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το σύνολο των ελληνικών Συνεταιριστικών Τραπεζών στην Ελλάδα. To 2021 o Χάρης Αντωνίου της Neptune μπήκε στο Δ.Σ. της Natech, στο οποίο μετέχουν επίσης ο Δημήτρης Ναυρόζογλου (CFO), ο βετεράνος του FinTech Νεκτάριος Λιόλιος, ο γνωστός venture capitalist Σπύρος Μάργαρης και ο Νώντας Βιρβιδάκης, με θητεία στη Morgan Stanley κ.ά.

Τα πρόσωπα της Neptune

-Οσον αφορά τη Neptune International, ιδιωτική εταιρεία επενδύσεων και παροχής συμβουλών, που εστιάζει σε αποτελεσματικές τεχνολογίες και real assets, έχει έδρα στο γνωστό για το ελκυστικό φορολογικό του καθεστώς ελβετικό καντόνι Zug. Ιδρύθηκε από τον Χάρη Αντωνίου ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρία στον χρηματοοικονομικό κλάδο, με προϋπηρεσία στην ABN AMRO (μεταξύ 2009 και 2013 διετέλεσε Διευθύνων Σύμβουλος Ενέργειας, Εμπορευμάτων και Μεταφορών και μέλος του Ομίλου Διαχείρισης της ABN AMRO) και στην Amsterdam Trade Bank (πρόεδρος του ΔΣ από τον Μάρτιο του 2016 έως τον Φεβρουάριο του 2020). Στην ομάδα της Νeptune μετέχουν τραπεζικά και ναυτιλιακά στελέχη τους όπως ο Ηρακλής Τσιριγώτης (με θητεία σε Amsterdam Trade Bank και ABN AMRO), Σάκης Βούδρης (με θητεία σε Latsco Shipping και ABN AMRO) και οι Gabriella Kindert (με επιτελικές θέσεις σε Fortis, BNP Paribas και NN) και Rik van der Kolk (πρώην στέλεχος της Amsterdam Trade Bank N.V.). Anchor investor στη Neptune είναι το Latsco Family Office, της οικογένειας της Μαριάννας Λάτση.

Αποχωρεί ο Α. Πατούνης

-Γενικότερα φαίνεται πως η Πειραιώς είναι σε ένα στάδιο βαθέως μετασχηματισμού το οποίο βασίζεται σε μια σειρά συνεργασιών που αναδεικνύουν ένα νέο μοντέλο, στο οποίο η τράπεζα -σε μια σειρά συγκεκριμένων τομέων- μετατρέπεται ουσιαστικά σε limited partner με τις συνεργαζόμενες εταιρίες να αναλαμβάνουν ρόλο general partner. Το νέο μοντέλο μάλιστα οδηγεί και σε ανακατατάξεις. Για παράδειγμα, ακούω ότι αποχωρεί ο επικεφαλής του Private Banking και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Αλέξανδρος Πατούνης. Η Πειραιώς -όπως δήλωσε και ο Χ. Μεγάλου, μιλώντας στο Bloomberg- στο επιχειρηματικό της πλάνο εστιάζει στην ανάπτυξη του asset management και μετά τη συμφωνία με την Iolcus Asset Management ο Α. Κοντογούρης θα έχει αναβαθμισμένο και διευρυμένο ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα.

Kορίτσια… ο Ferragamo

-Βιολογικά κρασιά κατευθείαν από την Τοσκάνη στην Ελούντα δια χειρός Salvatore Ferragamo Junior: Το Il Borro Tuscan Bistro Elounda της οικογένειας Ferragamo είναι το πρώτο εγχείρημα στην Ελλάδα για το διάσημο εστιατόριο που θα λειτουργήσει από τον Μάιο στο Elounda Peninsula Αll Suite Hotel της οικογένειας Σπύρου Κοκοτού, το οποίο μάλιστα έχει περάσει και από ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης την τελευταία διετία, ύψους 9 εκατ. ευρώ. Η ιδέα και το γαστρονομικό πρόγραμμα προέρχονται από το διάσημο Il Borro, the Tuscan Estate, που ανήκει στον Ferruccio Ferragamo, γιο του θρύλου της ιταλικής μόδας Salvatore Ferragamo, «γνωστού επίσης για την αγάπη του στη βιολογική γεωργία και τη βιώσιμη κουλτούρα». Η οικογένεια Κοκοτού ήθελε στην Ελούντα ένα ‘’επώνυμο’’ εστιατόριο -εξ ου και η συνεργασία- χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν το εγχείρημα είναι επιτυχημένο- να επεκταθεί και αλλού στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο πάντως είναι το τρίτο εστιατόριο της οικογένειας Ferragamo εκτός Ιταλίας, αφού το Il Borro διαθέτει εστιατόρια στο Ντουμπάι και στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την Orange Investment Group, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας.

Ο Μ. Βερέμης μάζεψε μια 100στάρα

-Πολύς κόσμος ανηφόρισε στους Δελφούς για το 7ο Οικονομικό Φόρουμ, και πολλά συνέβησαν και ειπώθηκαν στο περιθώριο του Forum, στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις, συνομιλίες και συμφωνίες που έγιναν στις ταράτσες του Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, αλλά και στις σουίτες των ξενοδοχείων της περιοχής. Ο Μάρκος Βερέμης, πρόεδρος της Upstream και εταίρος της BigPi Venture Capital, ήταν από τους πρωταγωνιστές των τραπεζικών πάνελ, αλλά και των συζητήσεων στο παρασκήνιο. Εκεί μάθαμε ότι έχει καταφέρει ήδη να συγκεντρώσει 100 εκατ. ευρώ για να δημιουργήσει ένα δεύτερο venture capital, το BigPi 2, το οποίο θα ασχοληθεί «μόνον με deep tech», δηλαδή με πολύ προχωρημένη εφαρμοσμένη τεχνολογία.

Παράταση για Αττική Οδό (και ολίγον παρασκήνιο)

-Για την 5η Μαΐου μετατίθεται τελικά η καταληκτική ημερομηνία υποβολής εκδηλώσεων ενδιαφέροντος για την Αττική Οδό. Η παράταση θεωρείται τεχνική, αφού η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ απαντά σε δεκάδες ερωτήσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών, οι όροι του διαγωνισμού βελτιώνονται και η νομοθεσία απαιτεί μια χρονική αναπροσαρμογή. Ο κεντρικός στόχος παραμένει: Οι δεσμευτικές προσφορές θα υποβληθούν μέσα στο έτος ώστε να μην υπάρξει κάποιο κενό στη λειτουργία του άξονα. Πάντως, στο άκουσμα της είδησης, η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ εκτινάχθηκε στο +4%. Βλέπετε, είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι επίκεινται σημαντικές μετοχικές αλλαγές και τα χαρτιά των εφοπλιστών θα περάσουν σε χέρια νέου ισχυρότερου οικονομικού παράγοντα.

Επανεμφάνιση Γιάννη Στρούτση

-Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καταγράφηκε η διακριτική εμφάνιση του Γιάννη Στρούτση που κάποτε μεσουρανούσε στην αγορά με την Ηλεκτρονική Αθηνών, η οποία πέρασε στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών και εκποιήθηκε. Ο Γιάννης Στρούτσης ζει τώρα μια πολύ πιο ήρεμη ζωή, κοντά στην οικογένειά του, με περισσότερο ελεύθερο χρόνο και επενδύει τις οικονομίες του σε ακίνητα αλλά και σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, με ιδιαίτερη προτίμηση το Ισραήλ. Οδήγησε το ηλεκτρικό αυτοκίνητό του μέχρι τους Δελφούς, παρακολούθησε πολλές από τις συζητήσεις του Delphi Economic Forum και απέφυγε τις νυκτερινές εξόδους.

Μας κουνάει μαντήλι ο Καραμολέγκος

-Τον δρόμο προς την έξοδο από το Χρηματιστήριο παίρνει η Καραμολέγκος καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η σχετική δημόσια πρόταση. Ο προτείνων (εταιρεία συμφερόντων του βασικού μετόχου Μανώλη Καραμολέγκου) και τα συντονισμένα πρόσωπα ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) και στη συνέχεια θα συγκληθεί έκτακτη Γ.Σ. για τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο. Εκτός Χρηματιστηρίου, εξάλλου, μια πώληση έχει λιγότερα εμπόδια, σε μια περίοδο όπου ο κλάδος των τροφίμων (και του λιανεμπορίου) βρίσκεται στο μικροσκόπιο γνωστών και μεγάλων funds.

Ο καυγάς ΟΤΕ-Vodafone, part II

-Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα της κόντρας για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στο σταθερό ίντερνετ που έχει ανακοινώσει ο ΟΤΕ για τους συνδρομητές του. Λίγο μετά τις 11 αναμένεται να ξεκινήσει η ακρόαση στην ΕΕΤΤ του αιτήματος της Vodafone. Η απόφαση μάλλον πρέπει να αναμένεται σχετικά σύντομα, αφού δεν είναι στο συμφέρον κανενός να μπει στο κάδρο ως υπαίτιος για την καθυστέρηση μεγάλων επενδύσεων που αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές.

Αχός βαρύς ακούγεται στην Τράπεζα Αττικής

-Αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν… Το πασίγνωστο δημοτικό τραγούδι περιγράφει τα όσα συμβαίνουν σήμερα στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Attica Bank. To ΤΧΣ δεν θέλει να παραδεχθεί τον επικουρικό του ρόλο στην Τράπεζα και θέλει να έχει λόγο και άποψη σε κάθε απόφαση της νέας διοίκησης του Μιχάλη Ανδρεάδη. Η Ellington, που έχει βάλει λεφτά, βλέπει τις μέρες, τις εβδομάδες, τους μήνες να περνούν και τα προβλήματα να παραμένουν, ενώ ο Σπύρος Παντελιάς από την ΤτΕ είναι έτοιμος να βγάλει «κόκκινες κάρτες».

Αυτό το ακίνητο ποιος θα το πάρει;

Για τις 23 Μαΐου έχουν οριστεί οι εκποιήσεις για πτωχευτικά ακίνητα της ΑΤΛΑΝΤΙΚ μετά και τις σχετικές εκθέσεις του Εισηγητού των Πτωχεύσεων του Πρωτοδικείου Αθηνών: Πρόκειται για «αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο στην κτηματική περιοχή Αγροκτήματος Αγχιάλου δήμου Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, εκτός σχεδίου και ζώνης επιφανείας 22.273 τ.μ., μαζί με κτίσμα 5.000 τ.μ. που περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους, γραφεία κ.ά, μία επιπλέον βιομηχανική βοηθητική αποθήκη 1.490 τ.μ., υποσταθμό ΔΕΗ (κτίσμα) 57,50 τ.μ. καθώς επίσης και μηχανοστάσιο αντλιοστάσιο 132 τ.μ.».

Γέμισε το Orbit

Grand succes για το επιβλητικό κτίριο Orbit της Noval του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Επενδύθηκαν 20 εκατ. ευρώ, χρειάστηκαν 3 χρόνια σχεδιασμού και κατασκευών και τώρα το κτίριο στην κάθοδο της λεωφόρου Κηφισίας, πριν από το φανάρι της Πανόρμου, γέμισε πλήρως από μισθωτές και αποδίδει υψηλά έσοδα στον ιδιοκτήτη του.