-Χαίρετε, ασφαλώς και καλά κάνανε που διέγραψαν έναν βουλευτή (τον Πάτση, ειδικά αυτόν που σχεδόν όλοι γνώριζαν στο κυβερνών κόμμα… τι περίπτωση είναι) γιατί ανακατευόταν με διάφορες δουλειές, οι οποίες μάλιστα είναι εξαιρετικά «αντιλαϊκές», όπως οι εισπρακτικές εταιρείες, αν και οι εταιρείες αυτές είναι σύννομες με διάφορους νόμους που έχουν ψηφίσει όλα τα κόμματα και ας μην κάνουν… τις παρθένες εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί τα αποκαλούμενα «κοράκια» δουλεύανε φουλ και επί των ημερών τους. Επίσης, πολύ λογικό είναι να θεωρείται ασυμβίβαστο και μη ηθικό να παίρνει ένας βουλευτής – δικηγόρος δουλειές (έστω ως εκπρόσωπος ξένης εταιρείας, όπως αυτός ο Πάτσης) από το Δημόσιο και από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και συγκεκριμένα από τα ΕΛΤΑ. Μήπως όμως υπάρχει ηθικό θέμα και στις περιπτώσεις που τα γραφεία εν γένει πολιτικών μπορεί να παίρνουν δουλειές και από ιδιωτικές εταιρείες; Δηλαδή, θέλω εγώ να εξυπηρετήσω έναν υπουργό και πάω και δίνω δουλειές στο επαγγελματικό του γραφείο. Σ’ αυτό λοιπόν καλό θα είναι όλοι αυτοί οι αρχάγγελοι της κάθαρσης να φέρουν (αν μπορούν) έναν νόμο που να αποκλείει πλήρως τα πολιτικά πρόσωπα από άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Δεν ξέρω αν με εννοείτε, αλλά άμα το δείτε εσείς, γράψτε το μου κι εμένα…

Ρωτήστε και τον Νικολάκη…

-Και κλείνω το «θέμα Πάτση» με την εμμονή του ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ο Πιερρακάκης γιατί είναι αυτός αρμόδιος υπουργός των ΕΛΤΑ. Κι αυτό ενώ γνωρίζουν ότι τα ΕΛΤΑ έχουν περάσει στο Υπερταμείο εδώ και χρόνια. Ο ίδιος ο (… αείμνηστος) Νικολάκης Παππάς έχει απαντήσει σε ερώτηση στη Βουλή τον Μάρτιο του 2019 ότι «το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των ΕΛΤΑ, παρά μόνον επί κανονιστικών και νομοθετικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. Σύμφωνα με τον νόμο 4389/2016 το σύνολο των μετοχών των ΕΛΤΑ μεταβιβάζεται στο Ταμείο Συμμετοχών», κ.λπ. κ.λπ.

Τα 50 χρυσά διαμερίσματα του Hilton πουλήθηκαν προς 20.000 -22.000 το τ.μ.

-Ξεκινώ, κατά τα ειωθότα, από τα νέα της αγοράς και συγκεκριμένα την πιο αποδοτική επένδυση στην Αθήνα που έγινε στο real estate development. Ο λόγος για το (τέως) Hilton που πέρασε στον έλεγχο των ομίλων Κωνσταντακόπουλου και Olayan έναντι 159 εκατ. Αφού το ξενοδοχείο συνέχισε να λειτουργεί για ένα διάστημα, οι νέοι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανακαίνισης που αλλάζει πλήρως την εικόνα που είχαμε για τη μονάδα καθώς, εκτός από το ξενοδοχείο και τα εστιατόρια, προστίθενται εμπορικές χρήσεις και διαμερίσματα. Αυτά τα τελευταία δείχνουν τη μεγάλη επιτυχία του επιχειρηματικού εγχειρήματος. Το πρώην Hilton θα διαθέτει συνολικά 50 διαμερίσματα, με εμβαδό που ξεκινά από τα 75 τ.μ. και φθάνει μέχρι και τα 400 τ.μ. για τα ρετιρέ. Να μη μακρηγορώ λοιπόν, σήμερα έχουν πουληθεί και τα 50 διαμερίσματα με μέσο όρο ανά τετραγωνικό στα 20.000 με 22.000 ευρώ. Δηλαδή, περίπου 1,5 εκατ. για ένα διαμέρισμα των 75 τ.μ., έως και 8.000.000 για ένα ρετιρέ. Λονδίνο γίναμε.

Τι ψάχνει στο Λονδίνο ο Μυτιληναίος;

-Με μια μικρή ομάδα στενών συνεργατών, ο Ευαγ. Μυτιληναίος πήρε χθες τις βαλίτσες του και ταξίδεψε στο Λονδίνο με σκοπό να παρουσιάσει σε σοβαρούς μακροπρόθεσμους επενδυτές τις προοπτικές του ομίλου. Για σήμερα έχουν κλειστεί κάποια σοβαρά ραντεβού στα οποία θα εξηγηθεί ότι η καλή πορεία του Ομίλου οφείλεται όχι μόνον στις έγκαιρες και έγκυρες προβλέψεις της Διοίκησης, που πρόλαβε να πάρει τα μέτρα της προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση, αλλά και στο σωστά υπολογισμένο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο συνεχίζεται. Από του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία η αποδοτικότερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, που θα διπλασιάσει το capacity, αυξάνεται η δυναμικότητα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου, ενώ ολοκληρώνεται μια σειρά συμφωνιών για την πώληση φωτοβολταϊκών στο διεθνές χαρτοφυλάκιο.

Η βοήθεια του μεγάλου αδελφού της Coca Cola 3E

-Στα 75 εκατ. ευρώ ανέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα της Coca Cola 3E που θα εκτελεστεί φέτος και του χρόνου. Ένα μέρος από τα 75 εκατ. θα πάει στην αγορά Horeca που είναι σημαντική αγορά για τον όμιλο, δηλαδή και σε νέα ψυγεία για να υποστηρίξει την εμπορική πολιτική και μαζί με αυτήν την ταλαιπωρημένη Frigoglass. Η βοήθεια του μεγάλου αδελφού έρχεται σε μια κρίσιμη για τη Frigoglass περίοδο, ενώ η διοίκηση της Coca Cola 3E εμφανίζεται μάλλον αμήχανη για το μέλλον της επένδυσης στη Σουρωτή, όπου κατέχει το 20%, με τον Ιβάν Σαββίδη να είναι ο βασικός μέτοχος. Πάντως, οι δουλειές στην Coca Cola 3E πάνε καλά, καθώς το μερίδιο που κατέχει στην ελληνική αγορά αναψυκτικών είναι στο 50%.

Η επόμενη κίνηση του Ευτύχη Βασιλάκη

-Εντυπωσιακές οι επιδόσεις της Autohellas και φαίνεται πως ήρθε η ώρα για τον βασικό μέτοχο να κεφαλαιοποιήσει ένα μέρος της επιτυχίας. Τώρα που η χρηματιστηριακή αξία της Autohellas ξεπέρασε τα 500 εκατ. ευρώ, οι πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν πως ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου θα «τοποθετηθεί σε θεσμικά χαρτοφυλάκια» ώστε να καταγραφεί μια σημαντική υπεραξία κεφαλαίου της τάξης των 30-40 εκατ. ευρώ. Εννοείται, φυσικά, αν οι αγορές το επιτρέπουν.

Αύριο ανοίγουν οι προσφορές για ΛΑΡΚΟ

-Αύριο Πέμπτη, ενώ όλη η Ελλάδα θα προετοιμάζεται για τον τριήμερο εορτασμό της επετείου του ΟΧΙ, στο ΤΑΙΠΕΔ θα αποσφραγίζουν τις οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί για τον διπλό διαγωνισμό της ΛΑΡΚΟ. Δύο είναι τα επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τα περιουσιακά στοιχεία της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς, του Ειδικού Διαχειριστή και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρώτος αφορά μεταλλεία και ο δεύτερος τη μακροχρόνια εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα: Η Commodity & Mining Insight Ireland που ενδιαφέρεται για τα δικαιώματα των λατομείων. Η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και για τους δύο διαγωνισμούς. Ενδιαφέρεται δηλαδή και για την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και όλα για τα υπόλοιπα μεταλλεία της εταιρείας. Όποιος αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ θα πρέπει μετά να επενδύσει ουκ ολίγα κεφάλαια για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο για συμμαχίες, συνεργασίες, χρηματοδοτικές λύσεις και επενδύσεις είναι εντονότατες.

Ο Μεγάλου βλέπει επιχειρήσεις

-Τουρνέ σε μεγάλους πελάτες στη Βόρειο Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκινήσει ο Χρήστος Μεγάλου με στελέχη της τράπεζας. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η στήλη, επειδή ενώ ανακοινώθηκε χθες πως επισκέφθηκε τη Venus Growers στη Βέροια, χθες επισκέφθηκε τη Lancom, την ελληνική εταιρία που κατασκευάζει data centers και είδε την τελευταία της επένδυση, την Balkan Gate.

Το ιταλικό κανόνι που ακούστηκε και στην Ελλάδα

-Πάμε τώρα στην Ιταλία όπου το σίριαλ με την Cimolai συνεχίζεται. Όπως σας λέγαμε, ο κατασκευαστικός όμιλος καλείται με τη βοήθεια της Lazard να κλείσει μια μαύρη τρύπα 400 εκατ. ευρώ που προκλήθηκε από τοποθετήσεις σε παράγωγα επί της ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου. Το θέμα έχει συνέχεια καθώς ο διευθύνων σύμβουλος ισχυρίστηκε πως δεν είχε ιδέα για τις συναλλαγές της εταιρείας σε παράγωγα, στις οποίες όπως γράφτηκε συμμετείχαν μεγάλες τράπεζες όπως οι NatWest, Deutsche Bank AG, Morgan Stanley, JB Drax Honore, ενώ ήδη δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Cimolai από την οικονομική διεύθυνση παραιτήθηκαν. Ο ιταλικός όμιλος ζήτησε προστασία από τους πιστωτές του και υπέβαλε στο δικαστήριο της Τεργέστης σχέδιο εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του δανεισμού του. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, έχει περίπου 4 μήνες να συντάξει ένα επιχειρηματικό σχέδιο για τη διάσωσή του, το πιθανότερο μέσω της εισόδου επενδυτή και εισροή νέων κεφαλαίων από την ιδιοκτήτρια οικογένεια. Το θέμα είναι πως η Cimolai, που ίδρυσε ο σιδηρουργός Armando Cimolai και εξελίχθηκε σε έναν διεθνή κολοσσό με τεράστια τεχνογνωσία στις μεταλλικές κατασκευές, με ανεκτέλεστο άνω των 830 εκατ. ευρώ, είναι πρακτικά ακέφαλη και υπάρχει ανησυχία για τα έργα που κατασκευάζει. Στην Ελλάδα η Cimolai έχει θυγατρική και συμμετείχε στην κατασκευή των διπλών αψίδων του ΟΑΚΑ, στο έργο για το στέγαστρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχου και του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ μαζί με την FS Architecture είναι στο team που είχε αναλάβει να σχεδιάσει και κατασκευάσει το εξωτερικό κέλυφος του Πύργου Πειραιά. Το project του Πύργου που βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποιεί η Dimand (μαζί με τις EBRD και Prodea) που όμως προχώρησε έγκαιρα στις απαραίτητες ενέργειες εξαλείφοντας σχεδόν πλήρως τις επιπτώσεις.

To “mansion” της οδού Σερίφου

-Να είσαι ξένος στην Ελλάδα, να σου βγάζουν το σπίτι στο σφυρί και να μαθαίνεις ότι αυτό αξίζει 3.797.040 ευρώ, μια ταραχή την παθαίνεις… Αυτό όμως συνέβη σε έναν συνάνθρωπό μας, αραβικής καταγωγής, που άσχετα για ποιους λόγους, το διαμέρισμά του, των μόλις 50,65 τ.μ. επί της οδού Σερίφου, στα Πατήσια, κατέληξε στη λίστα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με προγραμματισμό για τις 16 Νοεμβρίου. Έλα όμως που ο «δαίμων» ξαναχτύπησε και… εκτόξευσε την τιμή πρώτης προσφοράς στα 3.797.040 ευρώ, αντί του ορθού που είναι βέβαια 37.970,40 ευρώ. Τι σου κάνει ένα μηδενικό… Μπορεί να μετατρέψει ένα διαμερισματάκι του πρώτου ορόφου σε… mansion.

Δεν είναι όλα ρόδινα με τον Ρίσι Σούνακ

-Εύλογη η ανακούφιση των αγορών, για το γεγονός ότι οι Βρετανοί Συντηρητικοί βουλευτές τελικά κατάφεραν να επιλέξουν έναν σοβαρό τεχνοκράτη για Πρωθυπουργό που θα διαχειριστεί την πιο σοβαρή κρίση της χώρας. Εδώ όμως σταματούν τα θετικά. Ο νέος -ζάμπλουτος- και σκληρός μονεταριστής πρωθυπουργός, θα ζητήσει από τους ταλαιπωρημένους από το Brexit Βρετανούς, να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι. Πρώτο δείγμα λιτότητας θα είναι το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει τη Δευτέρα. Λόγω του νεαρού της ηλικίας και της μικρής κοινοβουλευτικής εμπειρίας, θεωρείται σίγουρο ότι ο Ρίσι Σούνακ δεν θα αποφύγει τα λάθη. Τα οποία μπορεί να αποβούν μοιραία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι στη γειτονική μας Ιταλία, η άλλη νέα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, δεν το σκέφτηκε δύο φορές: Επέλεξε κοινά αποδεκτούς τεχνοκράτες, για τα 4 κρίσιμα υπουργεία της χώρας. Η Ευρώπη περνά δύσκολες στιγμές. Οι ιδεοληπτικοί πειραματισμοί δεν μπορούν να φέρουν καλά αποτελέσματα.