-Χαίρετε, λοιπόν (το ξαναγράφω επειδή ασχολούνται συστηματικά και κάθε μέρα έχει και μια πιο φρέσκια εκδοχή) πάρτε χαρτί και μολύβι, αφαιρέστε 4 μονάδες από τη Ν.Δ. και 4 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσθέστε 5 μονάδες στο ΚΙΝΑΛ από τα αποτελέσματα του Ιουλίου 2019 και έχετε τη σημερινή δημοσκοπική εικόνα των τριών κομμάτων. Σημειώστε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερά πτωτική τάση -δηλαδή, είναι στο 13%, ενώ το «είχαν δει» προ μηνών και στο 17%- ενώ η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ ανοδική. Το ΚΚΕ είναι η παγκόσμια σταθερά του 5,5%, ο «Βελό» είναι ολίγον πτωτικός περί το 5,2%, ο Βαρούφας στο «δοκάρι και μέσα» ή στο «δοκάρι και έξω» του 3% και ο Μπογδάνος μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτεί γιατί ανιχνεύεται κάτω από 1% ή έστω 1%, αν και τώρα που θα πάρει μεταγραφή αεροδρομίου (Σαλόνικα) τη Λατινοπούλου μπορεί να πάει και καλύτερα. Αν λοιπόν λέω εγώ, αν στις αρχές του θέρους και σε μη προεκλογική περίοδο η Ν.Δ. έχει περί το 36% με αυστηρές αναγωγές και όχι με «αέρα-πατέρα» υπολογισμούς, γιατί να μην πάει κοντά στο 38,2% που χρειάζεται για 150 βουλευτές; Ε, καλά και 148 να έχει… τι ψυχή έχουν τρεις βουλευτές, ρε παιδιά, εδώ έγινε της μουρλής για να βγουν τα κουκιά στη Βουλή για τη Βόρεια Μακεδονία. Τώρα ο Αλέξης είναι για να πανηγυρίζει αν πάει κοντά στα ποσοστά του και κτίζει με περίπου το ίδιο σκορ με το 2019; Δεν γνωρίζω απ’ αυτά, αλλά γενικώς απ’ αυτά που βλέπω μην ορκίζεστε ότι δεν θα ψηφίσετε με σορτσάκι και t-shirt από την παραλία.

Καλύτερα να μην τα συζητάμε

-Για τις αγορές είναι καλύτερα να μην τα συζητάμε. Η καταιγίδα, που έλεγε ο J. Dimon της J P Morgan, μπορεί να είναι καθ’ οδόν για επιχειρήσεις και οικονομία, αλλά είναι εδώ για τις αγορές. Το κλίμα φυσικά παρασύρει και το Χρηματιστήριο της Αθήνας όπου καταγράφονται σημαντικές απώλειες. Σύμφωνα με τα κλεισίματα της Τετάρτης, από τις αρχές του χρόνου στον 25άρη δείκτη οι πρωταθλητές στην πτώση είναι η ΔΕΗ με -42,3% κι έπεται η Coca Cola με -32,6%. Υπάρχει μια κατηγορία μετοχών που είναι πάνω - κάτω στα ίδια, όπως π.χ. ΟΤΕ +0,9%, Μυτιληναίος -0,6%, Eurobank +2,6%, ενώ ξεχωρίζουν με τα περισσότερα κέρδη η ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 30,9% και η Motor Oil με 28,1%.

Τα επιτόκια είναι μόνον η αρχή

-Σε πλήρη συντονισμό Ευρώπη και Αμερική ανεβάζουν τα επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας με την -κατά μισή μονάδα- αύξηση-έκπληξη, έδωσε μήνυμα ότι γνωρίζει τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ακολούθησε η Bank of England με την 5η διαδοχική αύξηση επιτοκίων της λίρας. Η Λαγκάρντ θα ανεβάσει τα επιτόκια του ευρώ, είναι σίγουρο. Μάλλον κατά μισή μονάδα. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει επειγόντως, είναι να «διορθωθεί» η ισοτιμία ευρώ -δολαρίου. Το φθηνό ευρώ στηρίζει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, αλλά ταυτόχρονα ακριβαίνει υπερβολικά τις εισαγωγές ενέργειας και πρώτων υλών που τροφοδοτούν την ακρίβεια. Ντράγκι-Λαγκάρντ και Μακρόν θα πάρουν συντονισμένες πρωτοβουλίες ώστε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο να επιστρέψει στο 1,10 ή 1,12 (από 1,04 σήμερα) γιατί αυτός είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος χαλιναγώγησης των πληθωριστικών πιέσεων. Τα επιτόκια είναι μόνον η αρχή.

Το mea culpa του Πάουελ

-O επικεφαλής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, παραδέχθηκε το λάθος του: «Πέρυσι το καλοκαίρι, βλέπαμε τον πληθωρισμό να πέφτει. Μας ξεγέλασε. Από τον Σεπτέμβριο πήρε την ανιούσα» είπε χθες ο Τζερόμ Πάουελ. Τι συνέβη, άραγε, τον περασμένο Σεπτέμβριο και πήραν φωτιά οι τιμές; Ο πόλεμος δεν… υπήρχε ακόμη στον ορίζοντα. Το μόνο που άλλαξε ήταν η απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης για «μηδενική ανοχή στον CoViD» που εφαρμόστηκε με το κλείσιμο των λιμανιών και τα lockdowns. Tίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο και φέτος το Φθινόπωρο.

Η ώρα της ΙΟΝ;

-Για την Πέμπτη 30 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η τακτική Γενική Συνέλευση της «εθνικής σοκολατοβιομηχανίας» ΙΟΝ. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνουν τα συνηθισμένα, όπως εγκρίσεις οικονομικών καταστάσεων και των εκθέσεων διαχείρισης, αλλά και της διάθεσης καθαρών κερδών. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι για την ακριβώς επομένη, δηλαδή την Παρασκευή 1η Ιουλίου, έχει προγραμματιστεί έκτακτη Γενική Συνέλευση με ένα και μοναδικό θέμα: «Την έγκριση χορήγησης άδειας κατά τα άρθρα 99 και επόμενα του νόμου 4548/2018 για την πώληση μετοχών κυριότητας της εταιρείας σε συνδεδεμένα μέρη και την παροχή των σχετικών εξουσιοδοτήσεων». Μήπως αυτή είναι η μεγάλη ώρα της ΙΟΝ; Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Μαρτίου και έπειτα από αρκετές διαψεύσεις… επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον πολυσχιδή επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο να εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της σοκολατοβιομηχανίας, που διανύει αισίως το 92ο έτος της «ζωής» της. Στην επίσημη ανακοίνωση αναφερόταν ότι «οι μέτοχοι της ΙΟΝ Α.Ε. και ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν τη συμφωνία τους για τη δημιουργία στρατηγικής συνεργασίας με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας». Όπως διευκρινιζόταν, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αποκτώντας αρχικά το 45% των μετοχών, ενώ μελλοντικά θα δύναται να αποκτήσει και την πλειοψηφία τους. Η διοίκηση της ΙΟΝ προβλέπεται ότι θα παραμείνει στα χέρια της οικογένειας Κωτσιοπούλου και της σημερινής εκπροσώπου της Κωνσταντίνας Κωτσιοπούλου.

Οι τσιγκουνιές του Σαράντη

-Η Σαράντης είναι μια καλή εταιρία: Εξωστρεφής, ανταγωνιστική και καλά οργανωμένη. Με δυο λόγια, είναι από τις εταιρίες που έχει ανάγκη το ελληνικό Χρηματιστήριο. Το να είσαι όμως εισηγμένη εταιρία και να αποτιμάται καθημερινά η αξία της επιχείρησής σου συνεπάγεται και συγκεκριμένες υποχρεώσεις, με σημαντικότερη αυτή της πλήρους και ορθής ενημέρωσης των επενδυτών - μετόχων σου. Στην περίπτωση του διαζυγίου της Sarantis με την Estee Lauder η ανακοίνωση της εταιρίας είναι αόριστη, γενικόλογη και μάλλον συσκοτίζει για το τι συνέβη, αντί να διαφωτίζει τους μετόχους για τα τεκταινόμενα. Για παράδειγμα, δεν αναφέρει τι κέρδη εισέφερε η κοινοπραξία με την Estee Lauder στη Σαράντης, ενώ αναφέρει ότι “η υφιστάμενη κερδοφορία του Joint Venture θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 150%, από δραστηριότητες απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητες του Ομίλου”, χωρίς φυσικά να αναφέρει πώς θα αναπληρωθεί τουλάχιστον κατά 150%. - Από διάφορα στοιχεία (και όχι από την ανακοίνωση της Σαράντης) φαίνεται πως το διαζύγιο της εισηγμένης με την Estee Lauder ήρθε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Το joint venture των δύο εταιρειών (ELCA) χρονολογούνταν από το 2001 και πέρυσι ο γαλλικός όμιλος είχε ενεργοποιήσει την option σύμφωνα με την οποία μπορεί να αποκτήσει τις μετοχές που κατείχε η Sarantis στην ELCA. Οι Αμερικάνοι (και όχι Γάλλοι, όπως πολλοί νομίζουν) αύξησαν το ποσοστό τους στο 51% αρχικά και η συμφωνία προέβλεπε πως το 100% θα περνούσε στον έλεγχο της Estee Lauder κλιμακωτά, μέχρι το 2027. Ωστόσο, για κάποιον λόγο που δεν γνωρίζουμε, το joint venture (αφορούσε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κύπρο) έληξε πέντε χρόνια νωρίτερα και το εναπομείναν 49% πουλήθηκε έναντι 55 εκατ. ευρώ. Η Sarantis από τη συμμετοχή της στην κοινοπραξία έγραφε στον ισολογισμό της λειτουργικά κέρδη περί τα 10 - 11 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, δηλαδή περίπου το 20% της συνολικής κερδοφορίας της, σύμφωνα με τα στοιχεία 2020. Τώρα η εταιρεία υποστηρίζει ότι θα καλύψει το κενό με νέες συνεργασίες και δραστηριότητες «απολύτως συμβατές με τις στρατηγικές δραστηριότητες του Ομίλου» τις οποίες δεν αποκαλύπτει, αν και ισχυρίζεται ότι θα καλύψουν την κερδοφορία κατά 150%. Προφανώς βέβαια είναι διαφορετικό το επιχειρηματικό status όταν έχεις έναν συνεργάτη του μεγέθους της Estee Lauder και διαφορετικό όταν πρόκειται για κάποιον ανώνυμο που θα καλύψει την κερδοφορία “τουλάχιστον 150%”. Κι εδώ που τα λέμε, γιατί 150% κι όχι 200%; Τσιγκουνιές;

Προετοιμασίες

Πρόσκληση προς τους ομολογιούχους των δύο ομολόγων της (με ονομαστική αξία 500 εκατ. και 120 εκατ. ευρώ) δημοσιοποίησε χθες το βράδυ η ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Μοναδικό θέμα συζήτησης στις 27/6 είναι να ζητηθεί η συναίνεσή τους να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από τυχόν πώληση asset της εταιρίας για τις επενδύσεις που προβλέπουν τα ομόλογα. Σημειώστε πως δεν χρειάζεται η συναίνεση των ομολογιούχων για την πώληση, αλλά για τη διατήρηση της χρήσης των εσόδων από τυχόν πώληση, σύμφωνα με τους όρους των ομολόγων. Προετοιμασίες...

Ντεμπούτο ΟΤΕ στις ηλεκτρονικές πληρωμές

-Σύντομα αναμένεται το ντεμπούτο του ΟΤΕ στην αγορά των ηλεκτρονικών πληρωμών με την Cosmote Payments. Ο επικεφαλής του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας χθες στο προσωπικό του Οργανισμού, στο πλαίσιο του CEO Business Talk, ανέφερε πως η Cosmote Payments θα επικεντρωθεί στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι και στις μικροσυναλλαγές. Στον ΟΤΕ πιστεύουν πολύ την υπηρεσία αυτή και προβλέπουν πως θα πάει εξαιρετικά καλά. Εξάλλου, υπάρχει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δικτύου καταστημάτων (Γερμανός, Cosmote) που σήμερα αριθμεί 400 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα πιστοποιηθούν ως αντιπρόσωποι της Cosmote Payments, αποτελώντας στην ουσία, σημεία φυσικής εξυπηρέτησης των πελατών της.

Η Dimand (αντίθετα με όλους εμάς) δεν φοβάται

-Επιμένει η διοίκηση της Dimand ότι παρά τη διεθνή χρηματιστηριακή αναταραχή τα σχέδια εισόδου της στο Χρηματιστήριο δεν αλλάζουν. Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πάνος Παναγιωτίδης και Νίκος Δήμτσας επιμένουν ότι από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η αύξηση κεφαλαίου των 100 εκατ. ευρώ με την έκδοση νέων μετοχών. Η αισιοδοξία στηρίζεται στην ακίνητη περιουσία, συνολικής αξίας περίπου 950 εκατ. ευρώ, που έχει πλέον υπό διαχείριση η ΑΕΕΑΠ, αλλά και στις στρατηγικές συνεργασίες με την EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) και με το HIG Fund.

Goldman Sachs για MOH

-Στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνεδρίαση στάθηκε με αξιοπρέπεια (+0,74%) η μετοχή της Motor Oil. Πιθανόν η κίνηση κόντρα στο ρεύμα της μετοχής οφείλεται στο report της Goldman Sachs που κυκλοφόρησε την Τετάρτη και θέτει τιμή στόχο τα 25 ευρώ.

Ο Κορωνιάς πάει στο ταμείο

Power Factors είναι μια αμερικανική εταιρεία ηγέτης στο λογισμικό διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την Καλιφόρνια, ανακοίνωσε χθες ότι εξαγοράζει την εταιρεία Inaccess που παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις λογισμικού, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες και υλικού για ΑΠΕ. Η Inaccess προσφέρει τεχνολογικές λύσεις σε επιχειρήσεις κοινής ωφελείας παγκοσμίως, μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κλπ. Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Inaccess είναι ο Χρήστος Γεωργόπουλος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο. Αξιοσημείωτο όμως είναι το όνομα του πρώτου και μεγαλύτερου επενδυτή που στήριξε από την αρχή το όραμα του Γεωργόπουλου. Ο μεγάλος κερδισμένος από το deal είναι ο Γιώργος Κορωνιάς που, μετά τη Vodafone, ασχολήθηκε με τα καράβια και μετά τη θάλασσα επένδυσε εγκαίρως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.