-Χαίρετε, τώρα, να σας πω ότι το φαινόμενο στη... μισή χώρα (Αθήνα) να έχουμε πυρκαγιές και στην υπόλοιπη (Θεσσαλονίκη) να έχουμε πλημμύρες δεν είναι και τόσο φυσιολογικό για την εποχή (για ποια εποχή, άραγε, είναι;) θα σας το πω. Κατά τα άλλα, το τριήμερο ζέστανε λίγο την αγορά που λόγω ενεργειακής κρίσης δεν είχε πάει καλά το τελευταίο τρίμηνο, αλλά ο φόβος των αγορών που συνεχίζουν κόκκινες εδώ και μία εβδομάδα σκεπάζει τα πάντα. Προβλέψεις δεν γίνονται εύκολα γιατί αν διαβάσετε τι έχει ειπωθεί από τα πλέον επίσημα χείλη (Κριστίν Λαγκάρντ, ΕΚΤ) μέχρι τις προβλέψεις της Κομισιόν για τον πληθωρισμό θα… βάλετε τα γέλια ή τα κλάματα, καθώς το φαινόμενο θα είχε υποχωρήσει, κατά όλους αυτούς τους έμπειρους και σοφούς ανθρώπους, σταδιακά από τα Χριστούγεννα. Πέρασε το Πάσχα, καλοκαιριάσαμε και ο πληθωρισμός φουντώνει. Και φυσικά καλοκαίρι και μάλιστα με τόσο τουρισμό παγκοσμίως μόνο «για πάνω» θα πηγαίνει.

Τι δείχνουν τα γκάλοπ των γκάλοπ

-Στο Μ.Μ. ό,τι και να μου πείτε εσείς εγώ βλέπω προεκλογική προετοιμασία. Όχι, ο Μητσοτάκης δεν το έχει αποφασίσει, αν ρωτάτε, αλλά το μετράει κάθε μέρα και θα το μετράει μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Αν πάει καλά, τότε θα πατήσει το κουμπί. Στις δημοσκοπήσεις που κάνουν οι δικοί του, χρησιμοποιώντας στοιχεία απ’ όλους τους σοβαρούς δημοσκόπους (4-5 εταιρείες), μαζί και με τα Focus Groups που κάνουν, βλέπουν ότι η Ν.Δ. κινείται στο 35,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7-27% και το ΠΑΣΟΚ περί το 15%. Έχουν μία δυσκολία να κατανοήσουν αν οι ερωτώμενοι όταν απαντούν έχουν στο μυαλό τους την πρώτη ή τη δεύτερη Κυριακή και γι’ αυτό και όλοι οι δημοσκόποι έχουν μια αγωνία για το τι σημαίνει αυτό. Όμως, αν είναι έτσι τα νούμερα μ' ένα καλό καλοκαίρι χωρίς δράματα από φωτιές ή καμιά «βαριά στραβή» με τους Τούρκους δεν βλέπω λόγο να περιμένει κάτι άλλο ο Πρωθυπουργός. Ο χειμώνας με 10-12% πληθωρισμό δεν προμηνύεται εύκολος, αλλά και το σκηνικό αστάθειας στα εθνικά θέματα και στην οικονομία τον δυσκολεύει μεν, αλλά και τον ευνοεί. «Αν δεν ψηφίσουν Μητσοτάκη τώρα, τι θα ψηφίσουν για τα δύσκολα;», λένε στο Μ.Μ.

Η νύχτα των κρυστάλλων ήταν μέρα μεσημέρι

-Δεν χρειαζόταν κληρονομικό χάρισμα για να γνωρίζει κάποιος ότι χθες θα ήταν δύσκολη η συνεδρίαση στο ΧΑ , αλλά τόσο δύσκολη ομολογώ ότι δεν το περίμενα. Πραγματική σφαγή καθώς σε μία μόνο συνεδρίαση χάθηκαν 2 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Κατακόκκινο το ταμπλό, βιαστικοί και αγχωμένοι οι πωλητές, μεγάλες διακυμάνσεις και -κυρίως- margin calls που έληγαν και οδηγούσαν σε νέο ντόμινο υποχρεωτικών πωλήσεων. Οι χρηματιστές σε ρόλο ψυχολόγου, το διεθνές περιβάλλον αρνητικό, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου στο 4,5% και της Ιταλίας στο 4% (το υψηλότερο της 8ετίας). Μέσα σ’ όλα αυτά «ξύπνησαν» και οι μεριδιούχοι των αμοιβαίων κεφαλαίων που έσπευσαν να κατοχυρώσουν ό,τι κέρδη αποκόμισαν από το παρελθόν. Βέβαια, κάποιοι μεριδιούχοι είχαν «ξυπνήσει» νωρίτερα καθώς στην αγορά των Α/Κ έγιναν κάτι εξυπνάδες τελευταία (που πληρώθηκαν ακριβά) αλλά αυτή δεν είναι ιστορία να ασχοληθούμε μια τέτοια ημέρα.

Η διαθήκη που ανέστησε τη Μουζάκης (ενώ πέθαιναν όλοι οι άλλοι)

-Μέσα στις ανοδικές εξαιρέσεις της χθεσινής συνεδρίασης και η μετοχή του… Μουζάκη γιατί κάποιοι φρόντισαν να… «ενημερώσουν» την αγορά ότι φέτος, λήγουν οι δεσμεύσεις που είχε επιβάλει η διαθήκη του αείμνηστου Ελευθερίου Μουζάκη ο οποίος το… μακρινό 2006 είχε δεσμεύσει τους κληρονόμους του να προσπαθήσουν -για 15 τουλάχιστον χρόνια- να διατηρήσουν ακέραιη την κλωστοϋφαντουργία και τα -πανάκριβα σήμερα - ακίνητά της. Η 15ετία πέρασε και τώρα ήρθε η ώρα της «αξιοποίησης».

Συμπεράσματα κι ευχές για τον Μπλε Κέδρο

-Δύσκολη και η πρεμιέρα της μετοχής της Μπλε Κέδρος, της οικογένειας Ευμορφίδη, που άνοιξε με ελεύθερη, χωρίς όρια, διακύμανση των πρώτων ημερών έφθασε να υποχωρεί ακόμη και 11% με την παρτίδα να σώζεται τελικά, καθώς έκλεισε αμετάβλητη, στα 2,25 ευρώ, με τζίρο 120 χιλ. ευρώ και 55 χιλ. τεμαχίων. Το συμπέρασμα: κάποιοι, προς το παρόν τουλάχιστον, προσέχουν τη μετοχή. Η ευχή: Να συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο.

Profile πουλάει, Πριόβολος αγοράζει

-Αφήνουμε τα χρηματιστηριακά και περνάμε στα νέα της αγοράς, όπου παρά το χαμηλό βαρομετρικό υπάρχει μια κινητικότης. Για παράδειγμα, θυμάστε τον Θεόφιλο Πριόβολο που είχε ενδιαφερθεί να αγοράσει τη Singular Logic από τη MIG αλλά έκανε τελικά πίσω και στη συνέχεια συμμετείχε αλλά έχασε τη διεκδίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Συμφώνησε να αποκτήσει μέσω της εταιρείας του, CRS Liknoss, το business unit της Profile Software που αφορά στο σύστημα κρατήσεων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων UTS TicketLink καθώς και το λογισμικό διαχείρισης τελωνειακών εργασιών. Το deal είναι της τάξης των 2,2 εκατ. ευρώ, θα καταβληθεί τοις μετρητοίς και θα κάνει τη διαφορά φέτος στη τελευταία γραμμή του ισολογισμού της Profile η οποία το 2021 εμφάνισε προ φόρων κέρδη για το σύνολο της χρονιάς ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται όμως για στρατηγική κίνηση και για την CRS Liknoss, την πρώην Forth-CRS της Forthnet που εξαγοράστηκε από τον όμιλο του Πριόβολου και η οποία κινείται σε niche αλλά σημαντικά επικερδείς αγορές.

Ο Τρ. Νάτσης παντρεύει τις εταιρίες του

-Να ενοποιήσει τους δύο βραχίονες της δραστηριότητάς του στην εγχώρια αγορά ακινήτων αποφάσισε ο Τρύφων Νάτσης. Ο ομογενής εκατομμυριούχος που εδρεύει στο Λονδίνο διατηρεί μέχρι τώρα δύο σχήματα. Το ένα είναι η γνωστή Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, που συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2018 και έχει ένα χαρτοφυλάκιο 9 ακινήτων, αγοραίας αξίας 83,75 εκατ. ευρώ, με «κορωνίδα» το κτιριακό συγκρότημα επί της οδού Ερμού στη Ν. Κηφισιά, πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, όπου εδρεύει η Ελλάκτωρ. Το δεύτερο, η Orilina S.A., είναι κατά τέσσερα χρόνια προγενέστερο καθώς συστάθηκε το Νοέμβριο του 2014, εγκαινιάζοντας ουσιαστικά τις επενδυτικές κινήσεις του Νάτση στο ελληνικό real estate. Η εταιρεία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τόπο καταγωγής του μετόχου του βρετανικού hedge fund Brevan Howard και έχει στο χαρτοφυλάκιό της 6 ακίνητα, εκ των οποίων 5 επενδυτικά ακίνητα και ένα που ιδιοχρησιμοποιείται, εύλογης αξίας 16,50 εκατ. ευρώ. Μαθαίνω, λοιπόν, ότι από τις 30 Μαρτίου έχει δρομολογηθεί σχέδιο συγχώνευσης με απορρόφηση της Θεσσαλονικιώτικης Orilina από την Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, της οποίας ήταν μέχρι τώρα θυγατρική. -Στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι με την εν λόγω συγχώνευση θα προκύψουν σημαντικά οφέλη όπως, οικονομίες κλίμακας μέσα από την αξιοποίηση της λειτουργικής αυτοτέλειας του ομοειδούς κλάδου δραστηριότητας των επενδύσεων και εκμετάλλευσης ακινήτων, ενώ θα επέλθει μεγαλύτερη ευελιξία στον χειρισμό και την υλοποίηση του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού των εταιρειών και θα καταστήσει δυνατή τη βέλτιστη αξιοποίηση των κεφαλαίων σε ακίνητα με υψηλότερες κατά περίπτωση αποδόσεις. Ακόμη, με τον σκοπούμενο μετασχηματισμό θα επαυξηθεί η δυνατότητα πρόσβασης στο ευρύτερο φάσμα πηγών χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι στην Orilina Properties ΑΕΕΑΠ, πρόεδρος είναι ο Στέλιος Ζαββός, διευθύνων σύμβουλος ο Μάριος Αποστολίνας και αντιπρόεδροι ο Πλάτων Μονοκρούσος και η Ναούμα Τζήκα, ενώ ο ίδιος ο Τρύφων Νάτσης διατηρεί θέση μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. Υπενθυμίζεται ότι η Οrilina έκανε πρόσφατα deal 70 εκατ. ευρώ με τη Lamda για το Ελληνικό σχετικά με branded πολυτελείς κατοικίες.

«Πάνε ταμείο» ξανά στην Αττική Οδό

-Στις 30 Ιουνίου θα συγκληθεί η Γενική Συνέλευση της «Αττική Οδός Α.Ε.», όπου εκτός από τυπικά (έγκριση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και της συνολικής διαχείρισης της εταιρείας) στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το (ευχάριστο για τους μετόχους) θέμα «Συζήτηση και λήψη απόφασης σχετικά με τη διανομή κερδών από τα κέρδη της χρήσης 01.01.2021-31.12.2021». Κάτι που σημαίνει ότι οι βασικοί μέτοχοι Ελλάκτωρ (με ποσοστό 65,75%) και Avax (34,1%) ετοιμάζονται για να… «πάνε ταμείο». Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εγκρίθηκε η διανομή προμερίσματος για το εννεάμηνο του 2021, ύψους 39,37 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι επιδόσεις της χρυσοφόρας παραχώρησης έχουν από πέρυσι επανέλθει σε μεγάλο βαθμό, στα προ πανδημίας επίπεδα, εκτιμάται ότι ο τζίρος ξεπέρασε τα 176 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 56 εκατ., με το μέρισμα για τη χρήση του 2021 να διαμορφώνεται σε 69,3 εκατ. Άρα, οι δύο ισχυροί όμιλοι έχουν λαμβάνειν ακόμη περί τα 30 εκατ. ευρώ μόνο από το μέρισμα της περσινής χρήσης. Αν υπολογίσουμε τα μερίσματα από το 2013 που άρχισε η διανομή τους, καθώς και τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 82,8 εκατ. ευρώ με ταυτόχρονη ισόποση μετατροπή του σε δευτερογενές δάνειο (όπως προβλέπει η σύμβαση), πέρυσι τον Μάρτιο, οι εισπράξεις μέχρι τώρα για τους δύο βασικούς μετόχους προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, γιατί θα... πέσουν κορμιά στον διαγωνισμό για τη νέα σύμβαση παραχώρησης.

Αχ, βρε Κολάνοβιτς

-Επικό... άδειασμα για τον γνωστό αναλυτή της JP Morgan, Μάρκο Κολάνοβιτς, ο οποίος μιλώντας στο Bloomberg TV προέβλεψε στο εβδομαδιαίο του report προς τους πελάτες της JPM πως η Fed θα μπορούσε να εκπλήξει με μια ηπιότερη («dovishly») αύξηση επιτοκίων. Λίγες ώρες αργότερα ο Μάικλ Φερόλι, Chief US Economist της JP Morgan έκανε λόγο για αύξηση 75 μονάδων βάσης από τη Fed, λέγοντας πως η έκπληξη θα είναι αν δούμε αύξηση 100 μονάδων βάσης. Ως αποτέλεσμα, τα σχόλια ορισμένων συναδέλφων του όπως άλλωστε και στα social media ήταν... βιτριολικά. Γενικά ο Κολάνοβιτς είναι από τους ελάχιστους που πηγαίνει εντελώς κόντρα στο ρεύμα, έχοντας κάνει τη φοβερή πρόβλεψη πριν λίγο καιρό πως οι αγορές θα ανακτήσουν τις απώλειες που σημειώνουν φέτος μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ μόλις προ ημερών είπε στο CNBC πως δεν βλέπει ύφεση στις ΗΠΑ ακόμη και εάν φθάσει το πετρέλαιο στα 150 δολάρια το βαρέλι. Σημειώστε πως ο Κολάνοβιτς δεν είναι κάποιος... περαστικός. Ο ακριβής του τίτλος είναι Chief Global Markets Strategist και Co-Head of Global Research της JPM και πέρυσι είχε πάρει την πρώτη θέση σε δημοσκόπηση του περίφημου Institutional Investor μεταξύ των ομολόγων του.

Το παλιό βιβλίο του πληθωρισμού

-Πριν από μερικές δεκαετίες, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι δίδασκαν: Για να βρεις τις αιτίες του πληθωρισμού ψάξε τις τιμές του χαλκού. Σήμερα η τιμή του χαλκού βρίσκεται μόλις 4% κάτω από την προ 12 μηνών αξία του. Το αλουμίνιο χάνει μόνο 6%. Το ασήμι 8%. Το χρυσάφι παραμένει παραδόξως σταθερό, όπως και η τιμή του καφέ, της ζάχαρης, κ.λπ. Συμπέρασμα: Η Ευρώπη δεν υποφέρει από την υπερθέρμανση της οικονομίας της που φέρνει πληθωρισμό. Η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει διαφορετικά φάρμακα από την Αμερική για να γιατρέψει τον πληθωρισμό κόστους (ενέργειας, κυρίως) και τα παιχνίδια της κλειστής αγοράς του νικελίου.