Τα χρυσά παιδιά του Λονδίνου, οι κραυγές για τα Jumbo, το no go για τη ΛΑΡΚΟ και οι πύργοι του Ελληνικού ///


 

-Έξω, πάμε καλά. Και το αποδεικνύουν τα golden boys and girls της Southbridge, η οποία ξεκίνησε το 2014 με το fund «Εurope Mezzanine 1» των 65 εκατ. και επένδυσαν σε Skroutz, Αrivia, Alpha Διανομές, Hotel Brain κ.λπ. Η Εύη Αδριανού και οι Γιώργος Μαυρίδης και Μίλτος Κορνάρος αποχώρησαν από τη Eurobank, δημιούργησαν στο Λονδίνο τη Southbridge και δημιούργησαν το fund. Tώρα συγκροτούν κι ένα δεύτερο fund, τον «Εurope Mezzanine 2», με στόχο να σηκώσουν 150 εκατ. εκ των οποίων τα 30 εκατ. θα είναι συμμετοχή της EBRD.

-Μέσα όμως πάμε μαύρα χάλια. Ακούω ότι στον 7ο όροφο του υπ. Ανάπτυξης ακούστηκε η αγανακτισμένη κραυγή «Ας τα κλείσει!» για την απόφαση του Απόστολου Βακάκη να κατεβάσει τα ρολά στα καταστήματα της Jumbo στις κόκκινες περιοχές, λέγοντας ότι δεν βγαίνει να πουλάει μόνο ένδυση και χαρτικά. Το θερμόμετρο φαίνεται ότι ανέβηκε γιατί άκουσα ότι και σε ένα δείπνο (των έξι ατόμων) σε κατοικία στα Βόρεια Προάστια, ο Απόστολος τα έχωνε στην κυβέρνηση που δεν κατανοεί το σχέδιο-πρότασή του να ανοίγουν όλα τα μαγαζιά χωρίς περιορισμούς αλλά μόνον για δύο ημέρες.

-Η Αθήνα είναι μικρή, οι συγκεκριμένοι κύκλοι περιορισμένοι και τα νέα μαθεύτηκαν γρήγορα. Για αυτό ίσως και η ανακοίνωση της Jumbo ότι δεν έχει νόημα να έχει ανοικτά τα καταστήματα (μπερδεμένη σε κάποια σημεία, γιατί μου λένε ότι την έγραψε με τα χεράκια του ο ίδιος ο Θεός και φυσικά δεν υπήρξε κάποιος ανόητος μέσα στην εταιρία να τον διορθώσει) περιλαμβάνει και δηλώσεις πίστης στην κυβέρνηση και στην πολιτική της. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «παγίως» και «χωρίς επιφύλαξη» στηρίζει την κυβέρνηση και καταλήγει ότι κλείνει τα καταστήματα διότι με τον συμβιβαστικό τρόπο που επίλεξε να λειτουργεί, «ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκληφθεί ως μια προσπάθεια άμεσης ή έμμεσης καταστρατήγησης των επιλογών της Ελληνικής Κυβέρνησης».

-Πάντως για να είμαστε δίκαιοι, καταστήματα τύπου Jumbo, Zara κ.λπ. βασίζονται στο λεγόμενο Impulsive buying. Δηλαδή, ο πελάτης αγοράζει και κάτι άλλο, επειδή είναι φθηνό. Ε… σε συνθήκες πανδημίας οι παρορμητικές αγορές δεν δουλεύουν.

ΛΑΡΚΟ παράγει σιδηρονικέλιο (που χρησιμοποιείται για παραγωγή ανοξείδωτου ατσαλιού) κι όχι νικέλιο ή κοβάλτιο (που χρησιμοποιούνται για μπαταρίες ΙΧ, προηγμένα υλικά κλπ) είπε ο Ευαγ. Μυτιληναίος στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παρουσιάζοντας την πραγματική εικόνα για τη ΛΑΡΚΟ και τις μεγάλες δυσκολίες της εξίσωσης που παραμένει άλυτη την τελευταία 15ετία.

-Στις 19 Φεβρουαρίου θα υποβληθούν σε Deloitte και Savills οι μη δεσμευτικές προσφορές για τους δύο «πύργους» του project στο Ελληνικού. Ωστόσο, μην ξεθαρρεύετε, γιατί δύσκολα θα δούμε το project να περπατάει πριν από τον Σεπτέμβριο. Άλλωστε μόνον και μόνον για να εκδοθούν οι εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ μπορεί να φάμε το πρώτο εξάμηνο. Όπως έλεγε καλά ενημερωμένη πηγή, υπάρχει μία σκοπούμενη καθυστέρηση στην έναρξη του Ελληνικού. Όχι, όχι μην πάει ο νους σας στο κακό. Απλώς όπως είναι τώρα τα πράγματα η καθυστέρηση βολεύει τους πάντες ή σχεδόν τους πάντες. Γιατί μόλις πατηθεί το κουμπί πρέπει να αρχίσει να ρέει το χρήμα. Για να έχετε μία ιδέα, μόνον για τις υποδομές (απομάκρυνση παλαιών υποδομών, δημιουργία νέων δικτύων κλπ ) χρειάζεται επένδυση της τάξης των 700-800 εκατ. ευρώ.

-Στο μέτωπο της εξαγοράς της Ίντερ έχει επικεντρωθεί ο Νίκος Σταθόπουλος της BC Partners, έχοντας κλείσει όλα (σχεδόν) τα μεγάλα μέτωπα στη Forthnet. Στην εταιρεία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με τα κεντρικά της United Group για να συντονιστούν με τις κατευθυντήριες γραμμές του Ομίλου. Την αποστολή έχει αναλάβει ο Δημήτρης Τζελέπης που “τρέχει” την εταιρεία μετά την αποχώρηση του Πάνου Παπαδόπουλου.

-Τώρα που τελείωσε το σίριαλ ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οφείλουμε να διευκρινίσουμε το εξής, για να μην αδικούμε ανθρώπους. Η δυσμενέστατη κατάληξη της υπόθεσης για τους πρώην βασικούς μετόχους αλλά και για την ίδια την εταιρεία – που δεν βρίσκεται και στα καλύτερά της – δεν οφείλεται στους Αφούς Καλλιτσάντση, αλλά στον Σάκη Καλλιτσάντση. Και τούτο διότι από τον Αύγουστο του 2018 ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μετείχε στα δρώμενα της εταιρείας επί της ουσίας. Για αυτό μπορεί να δώσουν διαβεβαιώσεις πολλοί εκ του στενού διοικητικού περιβάλλοντος (μέχρι πρότινος) της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Αλλά και ο ίδιος ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης αφού λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία που έκαναν τα δύο αδέλφια-μέτοχοι με το Fund Farallon ο Δημήτρης διεπίστωσε ότι ο αδελφός του Σάκης είχε συμφωνήσει με τους χρηματοδότες να ασκεί διοίκηση μόνος του. Και όχι από κοινού με τον αδελφό του, όπως είχε αρχικώς προφορικά συμφωνηθεί. Πάρα ταύτα ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν θέλησε να δυναμιτίσει τη συμφωνία με την Farallon (change4Elactor) προκειμένου να μη «χαθεί» η εταιρεία. Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η Ιστορία, σε βιβλίο ή στα δικαστήρια.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Δημοφιλή