-Χαίρετε, ομολογουμένως προκαλεί κάποια ερωτηματικά πως φέτος έχουν… αρχίσει τα όργανα με τις φωτιές σχεδόν από το τέλος Μαΐου και συνεχίζονται σχεδόν καθημερινά. Εγώ βέβαια συνωμοσιολόγος δεν είμαι, αλλά και από τόσο νωρίς δεν το ‘χω ξαναδεί. Και αν σκέφτεστε κι εσείς το ίδιο, ότι… είναι το καλοκαίρι προ εκλογών, καλά το πάτε αφού όλα δείχνουν Φθινόπωρο, εκτός απροόπτου. Το Σάββατο (προχθές) ο Μητσοτάκης τους μάζεψε τους βασικούς στο Μ.Μ. το πρωί και ώρες ατελείωτες συζήταγαν για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης κ.λπ. Ωραίο «φόντο» μου μοιάζει για να λέει η κυβέρνηση προεκλογικά τι θέλει να κάνει την επόμενη τετραετία. Ασε που τους βουλευτές και τους υπουργούς δεν τους πιάνεις, πια, πουθενά… αλωνίζουν τις περιφέρειές τους.

Το κάλεσμα του Μιχάλη Σάλλα

-Ποιος δεν ήταν στο κάλεσμα του Μιχάλη Σάλλα το ΠΣΚ στο Ηράκλειο Κρήτης, στην εκδήλωση για την Παγκρήτια Τράπεζα που ενώθηκε με τη Συνεταιριστική Χανίων (και σε λίγο και με τoν ελληνικό κλάδο της HSBC) που μετράει 120.000 μετόχους και δημιουργείται έτσι ένα νέο τραπεζικό εγχείρημα. Κύριος ομιλητής ο Κυριάκος Πιερρακάκης με αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο («να καταστήσομεν την Ελλάδα αγνώριστη» είχε πει ο μέγας πολιτικός, αλλά για καλό, ε;). Πολλά μέλη της κυβέρνησης, δήμαρχοι, βουλευτές και, κυρίως, όλη η επιχειρηματική Κρήτη.

Σαράντης - Εstee Lauder, όπως λέμε Τζόνι Ντεπ - Αμπερ Χερντ

-Οφείλω να ομολογήσω ότι τους αδίκησα τους ανθρώπους. Ο λόγος για τη Σαράντης που βιάστηκα να κατακρίνω τη διοίκησή της επειδή ολοκλήρωσαν μερικά χρόνια νωρίτερα τη συμφωνία που είχαν με την Εstee Lauder και έβγαλαν μια γενικόλογη, αόριστη και ενδεχομένως παραπλανητική ανακοίνωση που ανέφερε ότι “η υφιστάμενη κερδοφορία του joint venture θα μπορέσει άμεσα να αντικατασταθεί κατά ποσοστό τουλάχιστον 150%” χωρίς φυσικά να αναφέρει πώς θα συμβεί αυτό. Και λέω ότι τους αδίκησα γιατί η απάντηση είναι απλή: Οι άνθρωποι προφανώς δεν γνώριζαν καθώς το διαζύγιο της Σαράντης με τους Αμερικάνους της Εstee Lauder ήταν κάπως σαν αυτό του Τζόνι Ντεπ με την Αμπερ Χερντ. -Από ό,τι πληροφορήθηκα, οι Αμερικάνοι φέρθηκαν απολίτιστα, αγενώς και γενικά πολύ απότομα στους πρώην συνεταίρους τους. Ηρθαν στην Αθήνα και τα ανέτρεψαν όλα μέσα σε ένα μόλις βράδυ, αν και υπήρχε πρόβλεψη η μετάβαση να γίνει σταδιακά έως το 2027. Δεν γνωρίζω τα κίνητρά τους. Πάντως, ήρθαν στην Αθήνα οργανωμένοι με δικηγόρους κι έναν Ολλανδό manager, τον οποίο κουβάλησαν επιτούτου και ο οποίος ανέλαβε και εκτελεί ήδη καθήκοντα CEO στην (πρώην joint venture) εταιρία. Η αλλαγή ιδιοκτησίας έγινε τόσο γρήγορα και αποφασιστικά που o Γρηγόρης Σαράντης (ο οποίος ήταν έως πρότινος επικεφαλής) ούτε καν αποχαιρέτησε τους εργαζόμενους, έπειτα από 21 χρόνια κοινής πορείας. Αλλωστε μέχρι και χθες το επίσημο site της Σαράντης στην ενότητα "ποιοι είμαστε" μνημόνευε τη "σύναψη κοινοπραξίας με την Estee Lauder Companies Inc σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο, μέσω της οποίας διευρύναμε περαιτέρω το γεωγραφικό μας αποτύπωμα στην αγορά καλλυντικών επιλεκτικής διανομής". Το ερώτημα είναι, τι εξαγρίωσε τους Αμερικάνους και πήραν επάνω τους την εταιρία μέσα σε ένα βράδυ; Υ.Γ.: Παρεμπιπτόντως, ακούω στην αγορά ότι ιδιαίτερο ρόλο για το διαζύγιο και την έκδοσή του με συνοπτικές διαδικασίες είχαν κάποιοι εργαζόμενοι της joint venture εταιρίας, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε πολλά λέγονται.

Ο A. Enria στην Αθήνα για επαφές με τις τράπεζες

-Σε 3 βδομάδες από σήμερα, στις 12 Ιουλίου, έρχεται -πάλι- στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Andrea Enria, για συνομιλίες με τις διοικήσεις των τραπεζών και φυσικά με τον Γιάννη Στουρνάρα. Τα θέματα, γνωστά: Κόκκινα δάνεια, ίδια κεφάλαια, η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC), οι ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις. Η στήλη πληροφορείται εξ εγκύρων πηγών, ότι Αθήνα και Φρανκφούρτη έχουν επεξεργαστεί νέες, καινοφανείς, εναλλακτικές λύσεις ώστε να μη χρειαστούν οι τράπεζες να αντλήσουν ξαφνικά από τις αγορές πανάκριβα MREL κεφάλαια, αλλά να εφαρμόσουν -πάντα σε συνεργασία με τον Επόπτη- άλλες μεθόδους ενίσχυσης των ιδίων κεφαλαίων τους.

Οι κινήσεις της ΔΕΗ που ανησυχούν τον ΟΤΕ

-Διαβάζω το καλό ρεπορτάζ του newmoney για το πρώτο CEO business talk στον ΟΤΕ, με τίτλο: "Τσαμάζ: Δεν μας φοβίζει ο ανταγωνισμός-Ετσι θα μείνει κυρίαρχος ο ΟΤΕ". Αλίμονο, μεγάλοι άνθρωποι είμαστε, γιατί να φοβόμαστε κάτι που δεν υπάρχει; Για να σοβαρευτούμε πάντως, στην αγορά ακούγεται ότι ο ΟΤΕ έχει ανησυχήσει αρκετά και παρακολουθεί με προβληματισμό τη ΔΕΗ και το δίκτυο οπτικής ίνας που αναπτύσσει με στόχο να παρέχει σε τρίτους υπηρεσίες χονδρικής, να πουλάει δηλαδή σε εταιρίες και γενικά μεγάλους πελάτες. Μάλιστα η ΔΕΗ για αυτόν τον λόγο "ψωνίζει" στελέχη από την αγορά και έχει κάνει προτάσεις και σε ανθρώπους του ΟΤΕ οπότε...

Οι δουλειές της Ιntrakat (με Βέλγους) στις ελληνικές θάλασσες

-Mπορεί η κυβέρνηση να καθυστερεί να «ξεφουρνίσει» το νομοσχέδιο για τις ανεμογεννήτριες μέσα στη θάλασσα (off shore αιολικά) όμως οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και οργανώνουν τις συμμαχίες της επόμενης μέρας. Μία από τις εταιρείες που μαθαίνω ότι θα ανοίξει τα «πανιά» της στις νέες μεγάλες δουλειές που ανοίγονται στις ελληνικές θάλασσες και καλοβλέπουν ουκ ολίγοι ενεργειακοί όμιλοι, αλλά και όχι μόνο, είναι και η Ιntrakat. Η κατασκευαστική εταιρεία, που τον τελευταίο χρόνο έχει μπει δυναμικά στον τομέα της πράσινης ενέργειας, έχει «ντιλάρει» με βελγική εταιρεία που αναπτύσσεται στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών και έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Οι σχετικές ανακοινώσεις είναι πολύ κοντά. «Park Wind» λοιπόν και ξερό ψωμί.

Αμερικάνοι και στο… Μαρούσι

-Μπορεί τα κατασκευαστική κόστη να έχουν εκτοξευθεί στον… Θεό και να σέρνει γενικώς μια γκρίνια, αλλά στο real estate η κινητικότητα συνεχίζεται. Αν περάσει κανείς μια βόλτα από το Μαρούσι θα δει εργοτάξια και ανακατασκευή παλιών κτιρίων για μετατροπή τους σε σύγχρονα, ενεργειακά γραφεία που έχουν αυτή τη στιγμή μεγάλη ζήτηση. Ένα από αυτά είναι και το κτίριο στην Αποστόλου Παύλου 10, που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος το karriera.gr και βρίσκεται πολύ κοντά στον ΕΟΔΥ. Το κτίριο που αγοράστηκε από τη Hellenic Properties τον Ιανουάριο του 2019 έχει μισθωθεί στο 100%, σε ξένη πολυεθνική τεχνολογίας από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Βόρεια Αμερική) που ‘’στήνει’’ στη χώρα μας γραφεία. Το κτίριο αυτή τη στιγμή ανακατασκευάζεται πλήρως, αναβαθμίζεται σε ενεργειακά και εκσυγχρονίζεται σε μία περιοχή που είναι και ‘’πιάτσα’’, ακριβώς δίπλα από το Ολυμπιακό Στάδιο και πολύ κοντά στη μεγάλη μικτή τουριστική επένδυση που προωθείται για το ‘’Voria’’ στο Μαρούσι. Οι Αμερικάνοι ένοικοι είναι new entry στην ελληνική αγορά και η ταυτότητά τους κρατείται μυστική (μην ανησυχείτε, για λόγους marketing) προκειμένου να κάνουν επικοινωνιακό θόρυβο για την εγκατάστασή στους στην ημεδαπή.

Η REDS, τα οικόπεδα και τα χαμόγελα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ

-Κι αφού είμαστε στην αγορά του real estate, με την ευκαιρία να σας πω ότι η REDS ξεκίνησε «συμμάζεμα» στα Σπάτα. Η εταιρία στην οποία ανήκει το ανοικτό εμπορικό πάρκο Smart Park, (του οποίου οι επιδόσεις Απριλίου- Μαΐου τώρα που άνοιξε και ο καιρός δημιουργούν παραπάνω χαμόγελα στη διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ) ξεκαθαρίζει ιδιοκτησίες, ενοποιεί ακίνητα, αλλά και αγοράζει οικόπεδα στα πέριξ του εμπορικού πάρκου. Μάλιστα, οι αγορές αφορούν τόσο ακίνητα τρίτων -όσο και εταιρειών του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ- με έναν σκοπό: Να δημιουργήσει μία ‘’μαγιά’’ εκτάσεων που θα μπορούν να αξιοποιηθούν με συμπληρωματικές δραστηριότητες ώστε να αυξηθεί περαιτέρω και η επισκεψιμότητα του εμπορικού πάρκου και να δημιουργηθούν μεγαλύτερες υπεραξίες. Αυτός είναι ο λόγος των κινήσεων που κάνει η REDS στα Σπάτα και όχι η δημιουργία data center, όπως ακούστηκε στην αγορά.

Κλείνουν ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

-Αυτό το Σαββατοκύριακο στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ζήσαμε τη μεγάλη αποκαθήλωση. Δεν ξέρω σε ποια υψίπεδα, εσείς θυμάστε την ισοτιμία του bitcoin (50.000 ή 60.000 ή 70.000$) αλλά χθες πάλευε μετά δυσκολίας να κρατήσει τα 18.000 δολάρια. Σε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων επαναλαμβάνεται η «ιστορία της τουλίπας». Η φούσκα έσκασε, οι πυραμίδες που είχαν στηθεί γύρω από τη δήθεν «αντισυστημική και αντικυκλική» επενδυτική δραστηριότητα κατέρρευσαν. Οι ισοτιμίες όλων των κρυπτονομισμάτων κατέρρευσαν και συγκρίνονται με τις επενδύσεις σε τουρκική ή αιγυπτιακή λίρα (κι αυτές καταρρέουν, αλλά τουλάχιστον δεν εξαφανίζονται από προσώπου γης). Οι γκουρού των κρυπτονομισμάτων εξαφανίστηκαν. Οι δικαιολογίες, πολλές: Ο πληθωρισμός και η αγωνία της αποταμίευσης, το ακριβό κόστος «εξόρυξης» επειδή το ηλεκτρικό ρεύμα ακρίβυνε, τα δάνεια των «εξορυκτών» που «κοκκίνισαν» επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μια μεγάλη μπίζνα της εποχής ήταν τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, όπου έδινες κρυπτονόμισμα κι έπαιρνες δολάρια. Αυτοί επένδυαν τα δικά σου κρυπτονομίσματα σε άλλα κρυπτονομίσματα που εσύ αγόραζες με περισσότερα δολάρια και όλοι ήταν ευτυχισμένοι. Τώρα ήρθε η συντέλεια αυτού του μικρόκοσμου. Όπως συνηθίζει να λέει ο Γουόρεν Μπάφετ, «πέφτει ξαφνικά η στάθμη του νερού και αποκαλύπτεται τι μαγιό φοράμε (αν φοράμε)»…

Κλειστή η Νέα Υόρκη, ανάσα στην Ευρώπη

-Η σημερινή αργία στη Wall Street, το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, οι αμυδρές ελπίδες για ρωσο-ουκρανικό διάλογο, τα δεδομένα της πραγματικής οικονομίας, δημιουργούν ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για τη χρηματιστηριακή αγορά. Χωρίς αμφιβολία, αν ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες θετικές ειδήσεις στην υπόθεση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, με τους υποψήφιους επενδυτές να βάζουν πολλά λεφτά σε μια πραγματική ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα έχουμε μια εξέλιξη «game changer» στην παρούσα συγκυρία, αφού αλλάζουν οι συγκριτικές αποτιμήσεις, οι προοπτικές και θα απελευθερωθεί εγκλωβισμένη ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση ο Γενικός Δείκτης απέχει πολύ από τις 974 μονάδες που ήταν το υψηλό έτους, αλλά η πτώση έως και -9% του τραπεζικού δείκτη, την περασμένη εβδομάδα, αφήνει πολλά περιθώρια για μια σταθεροποιητική ανάκαμψη.