-Xαίρετε, καλό μήνα και Άνοιξη αλλά… δεν ξεκινήσαμε καλά γιατί εδώ, όπως διαβάζω από τον πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών (εν Ελλάδι, ε;), συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, όπως καταγγέλλει ο Νίκος Νικολόπουλος: «Μαξιμόπαιδα και χάκερς του Πιερρακάκη, μας απέκλεισαν από τις εκλογές». Όπως αντιλαμβάνεστε, εκ Δεξιών του ο Μητσοτάκης έχει πλήθος από νούμερα που δεν μπορούν να καταθέσουν ούτε συνδυασμούς στον Άρειο Πάγο, γιατί το να πιστέψει κανείς ότι η ολομέλεια του εκλογοδικείου του Α.Π. «στήνει» τον Μπογδάνο, τον Εμφιετζόγλου, τη Λατινοπούλου και τον Νίκο Νικολόπουλο, είναι ολίγον υπερβολικό.

Βελόπουλος

-Άρα, τι μένει εκ Δεξιών της ΝΔ, ένας τύπος που πούλαγε κηραλοιφές και τις επιστολές του Ιησού σε τηλεμάρκετινγκ καταγγέλλεται σήμερα για φοροδιαφυγή από δυο βουλευτές του και έχει και μια εκκρεμότητα στην εφορία με… λίγο από ΦΠΑ. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί όλος αυτός ο εκ Δεξιών θίασος που φυσικά θα εμφανιστεί κατά πάσα πιθανότητα στη δεύτερη κάλπη, πλην βεβαίως του Βελόπουλου που φέρεται εντός Βουλής από την πρώτη Κυριακή - αν και χαμηλά.

Exit Polls

-Ξαναρώτησα χθες τη πηγή μου στα δημοσκοπικά τι γίνεται, πώς πάνε οι έρευνες, ιδού η απάντηση που πήρα αυτούσια: «Ξαναρχίζουμε από την Τρίτη (σήμερα) γιατί την προηγούμενη εβδομάδα δεν μετρήσαμε. Αν δεν έχουμε κάποιο σοβαρό γεγονός μέχρι τις 21 Μαΐου μπορώ να σου πω… από τώρα τα exit polls, το απόγευμα των εκλογών στις 7 θα δεις στα κανάλια: ΝΔ 32%-35% ή 33%-36%, ΣΥΡΙΖΑ 26%-29% ή 27%-30% και ΠΑΣΟΚ 8%-11% ή 9%-12%». Η απόκλιση του 3% να σας θυμίσω είναι υποχρεωτική και πάντα τη δίνουν τα exit polls, οπότε έχει μεγάλη σημασία η πάνω με την κάτω «σκάλα» του αποτελέσματος και για τα τρία κόμματα. Ολα αυτά φυσικά σήμερα είναι λόγια δημοσκόπων, 20 ημέρες πριν από τις εκλογές.

Κάλπες εξωτερικού

-Ρωτούν πολλοί ποτέ θα ψηφίσουν από το εξωτερικό και απαντώ ότι μάλλον μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο, αλλά επ’ ευκαιρία να θυμίσω ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δυο φορές -πρώτα επί υπουργείας Θεοδωρικάκου και μετά επί Βορίδη- προσπάθησαν να περάσουν από τη Βουλή (χρειαζόταν αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών) μια απλή διαδικασία να ψηφίζουν όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από τον τόπο διαμονής τους ή έστω να βρουν μια απλή διαδικασία που δεν θα αποκλείει κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Βαρουφάκη που φωνάζει σήμερα για… τη χαμένη ψήφο όσων εργάζονται εκτός περιφέρειάς τους, έδωσαν λυσσαλέα μάχη και έβαλαν απίθανα εμπόδια για τους απόδημους. Για να τελειώνουμε, όποιος έχει διαβατήριο ψηφίζει, αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο.

Oι ειδοί του Ιουνίου για τα ΔΣ των τραπεζών

-Οι ειδοί του Μαρτίου ήταν για τους Ρωμαίους ημέρα θρησκευτικών εορτασμών και αποπληρωμής χρεών. Στην Ιστορία, οι ειδοί του Μαρτίου έλαβαν δυσοίωνη χροιά, καθώς ήταν η ημέρα που δολοφόνησαν τον Ιούλιο Καίσαρα. Η εισαγωγή απαραίτητη γιατί τον Ιούνιο λήγουν οι θητείες πολλών μελών στα Διοικητικά Συμβούλια των τραπεζών, οπότε μάλλον πρέπει να τα περιμένουμε όλα: παλιά χρέη που θα ξεπληρωθούν, "σφαγές" από διάφορους Βρούτους και εορταστικούς αποχαιρετισμούς.

Tράπεζα Πειραιώς: Ενα βήμα σημειωτόν (Natech) δυο βήματα εμπρός (κέρδη - Strix)

-Προβλήματα γραφειοκρατίας και συνεννόησης αντιμετωπίζει ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στην προσπάθεια να πάρει ξεχωριστή τραπεζική άδεια, από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τη νέα, αυτόνομη και αποκλειστικά ψηφιακή τράπεζα Natech που έχει ξεκινήσει στα Ιωάννινα. Την Παρασκευή η Τρ. Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023, τα οποία και θα είναι θεαματικά καλά όπως ακούω στην αγορά, αποκαλύπτοντας σημαντικά αυξημένο επιτοκιακό περιθώριο κέρδους. Επίσης μέσα στην εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί και η συναλλαγή της Strix με τις μετοχές του Attica Group στη MIG που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δημόσια προσφορά και για την απορρόφηση της ΑΝΕΚ (εφόσον εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού). Το show Ηλιόπουλου έχει τελειώσει και μάλιστα πολύ ευχάριστα για τον ίδιο, καθώς η κόρη του βγαίνει από όλη αυτή την ιστορία κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ πλουσιότερη.

Τα στελέχη της MIG πούλησαν τις μετοχές τους

-Στο μεταξύ, Παρασκευή απόγευμα και αρκετά μετά το κλείσιμο της αγοράς, την ώρα που οι περισσότεροι είχαν το νου τους στο τριήμερο λόγω Πρωτομαγιάς, αναρτάται στο Χρηματιστήριο η ανακοίνωση της MIG για τις πωλήσεις μετοχών των στελεχών της, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς της Τράπεζας Πειραιώς που ολοκληρώθηκε στις 21 Απριλίου. Τι προκύπτει από την ενημέρωση; Ότι στις 27 Απριλίου τρία στελέχη προχώρησαν σε εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση μετοχών της MIG που κατείχαν προς την Τρ. Πειραιώς στο πλαίσιο της Δ.Π. Μεταξύ αυτών ένα μέλος ΔΣ, ένα παλιό στέλεχος αλλά και ο Διευθύνων Σύμβουλος της MIG, Γεώργιος Ευστρατιάδης, ο οποίος προσέφερε 620.010 μετοχές αντί συνολικού ανταλλάγματος ύψους 134,5 χιλ. ευρώ. Ο CEO με βάση προηγούμενες ανακοινώσεις στο Χ.Α., είχε αγοράσει στις 17 και 18 Ιανουαρίου 2023, πριν δηλαδή γίνει γνωστή στην αγορά η είσοδος του μπλοκ Ηλιόπουλου και ακολουθήσει η δημόσια πρόταση της τράπεζας που εκτόξευσαν τη τιμή της MIG στο ταμπλό, συνολικά 200 χιλιάδες μετοχές έναντι μόλις 7,6 χιλ. ευρώ. Τελικά, η συμμετοχή του αποδείχθηκε κατά πολύ μεγαλύτερη, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση μεταβίβασε 620 χιλιάδες μετοχές. Θυμίζουμε πως αρχές Ιανουαρίου και ο πρόεδρος του ΔΣ της MIG, Πέτρος Κατσούλας, είχε αποκτήσει 1 εκατ. μετοχές της εταιρείας και λογικά αναμένεται ανάλογη ενημέρωση όπως ορίζει η νομοθεσία.

Φόρουμ Δελφών: Ο Νίκος, ο πρωτοεμφανιζόμενος και τα καλύτερα πάρτι

-Όσον αφορά το Φόρουμ των Δελφών το οποίο ολοκληρώθηκε, σας γράφω ορισμένα παραλειπόμενα. Για παράδειγμα, εντύπωση προκάλεσε ο αριθμός των κυριών που επέλεξε να ακούσει και να δει από κοντά τον Ν. Σταθόπουλο. Μάλιστα, ο Νίκος απομονώθηκε για ένα τετ α τετ με τον Δημήτρη Ανδριόπουλο της Dimand με τον οποίο προφανώς συζητούσαν κάποια νέα δουλειά. Επισημαίνω επίσης τη δημόσια εμφάνιση -για πρώτη φορά- από το αφεντικό του Switz Group, Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει επενδύσει στην Ελλάδα στις Οlympic Foods, Κρητών Αρτος, Κουλουράδες κά. Ήταν εξαιρετικά σεμνός για επιχειρηματία με επενδύσεις σε 15 διαφορετικές χώρες και έλεγε πως ετοιμάζει μια ακόμη εξαγορά. Κατά τα λοιπά, το πάρτι που συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο ήταν της Παπαστράτος με τη Howden στο Sapen, σε βαθμό που κάποια στιγμή από τα πλήθη έκλεισε ο κεντρικός δρόμος της Αράχωβας. Μάλιστα, στο πάρτι Παπαστράτου - Howden έδωσε το «παρών» κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης. Καλύτερο prive πάρτι του Ισμαήλου της Μercedes στο σπίτι του, στο χωριό Χρισσό. Μπορώ να σας πω για το party animal των φετινών Δελφών, ποιος επιχειρηματίας κοπιάρει το στυλ Σταθόπουλου ή πώς βασανίστηκαν τα κορίτσια με τα ψηλοτάκουνα στα καλντερίμια, αλλά σταματώ εδώ και κλείνω με ένα καλό παράδειγμα για το ευ... ανταγωνίζεσθαι, τον Π. Μυλωνά που ήταν πρώτο τραπέζι πίστα στην ομιλία Π. Γουάτσα ή τον πρόεδρο της ΑΒ Ν. Λαβίδα που παρακολουθούσε (και χειροκροτούσε) τον Παντελιάδη και άλλους ανταγωνιστές.

Διαγωνισμός για την πλαζ της Βουλιαγμένης

-Μέσα στο επόμενο τρίμηνο, κατά Παναγ. Μπαλωμένο, η ΕΤΑΔ θα βγάλει τον διαγωνισμό για την πλαζ της Βουλιαγμένης. Στο ίδιο χρονικό διάστημα η ΕΤΑΔ φιλοδοξεί να βγάλει και τον διαγωνισμό για το Τάε Κβον Ντο, την πλατεία Νερού και τη μαρίνα. Αυτός τουλάχιστον είναι ο προγραμματισμός της ΕΤΑΔ, η στήλη πάντως κρατά ορισμένες επιφυλάξεις για το χρονοδιάγραμμα.

Το Zaitech ψάχνεται να αποεπενδύσει από τη Mediterra

-Μεγάλη μέρα ήταν το περασμένο Σάββατο για τη Χίο. Παρουσία πολλών προσκεκλημένων εγκαινιάστηκε το Κέντρο Έρευνας Μαστίχας, ένα έργο που θα συνδέσει την έρευνα για τη μαστίχα με την εμπορική της αξιοποίηση. Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Χιώτη Sir Μενέλαο Πάγκαλο, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της AstraZeneca, ενώ το παρών έδωσε και ο (επίσης Χιώτης, ως γνωστόν) καπετάν Παναγιώτης Τσάκος. Ιδρυτικοί μέτοχοι του Κέντρου Έρευνας είναι η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (36%), η εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά Mediterra (36%), η Iasispharma του Κ. Παχή (20%), η Pharmaq (4%) και η Pharmagnose (4%). Θυμίζουμε πως ο εμπορικός βραχίονας της Ένωσης, η Mediterra, στην οποία συμμετέχουν και εφοπλιστικά κεφάλαια, ποσοστό 29% συνεχίζει να κατέχει το fund Zaitech, μέτοχο μεταξύ άλλων στην Attica Bank. Πηγές πολύ κοντά στο fund ανέφεραν πως έφθασε πλέον η ώρα της αποεπένδυσης από τη Mediterra, με δεδομένο ότι η τοποθέτηση αυτή έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επενδυτικό ορίζοντα του fund. Η στιγμή είναι ευνοϊκή καθώς η Mediterra, με επικεφαλής τον Γιάννη Μανδάλα, καταγράφει δυναμική ανάπτυξη, με τζίρο που ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ πέρυσι, δρομολογώντας νέες επενδύσεις για επέκταση δικτύου, υποδομών, ενίσχυση εξαγωγών και την εξαγορά τουριστικής μονάδας (στα Μεστά) για την είσοδο στην αγορά παροχής υπηρεσιών με άξονα τη μαστίχα.

Συμφωνία Volton με Vodafone

-Νέος εικονικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας (MVO) θα είναι η Volton. Όπως ανακοίνωσε στους Δελφούς ο Γενικός Διευθυντής της Διονύσης Τσίτος, έκλεισε η συμφωνία της Volton με τη Vodafone και σύντομα η αγορά μας θα αποκτήσει έναν ακόμη πάροχο κινητής τηλεφωνίας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα που στοχεύει να εκμεταλλευτεί η Volton είναι οι «έξυπνες υπηρεσίες».

Δυσκολεύεται ο Λιβάνης

-Ο Όμιλος Λιβάνη ανακοίνωσε ότι δεν έχει ακόμη τη δυνατότητα να δημοσιεύσει αποτελέσματα για τη χρήση 2022, κατά συνέπεια, σήμερα ανακοινώνεται η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής. Είναι εντυπωσιακό ότι περίπου 15 εισηγμένες εταιρείες μέχρι σήμερα το πρωί δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για τη χρονιά που έχει τελειώσει εδώ και 120 μέρες. Αρκετές θα εκμεταλλευτούν τα τελευταία περιθώρια του νόμου και θα ανακοινώσουν σήμερα -κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- τα αποτελέσματα του ισολογισμού τους.

Δύσκολη χρονιά για το ΚΡΙ-ΚΡΙ

-Οι τιμές των πρώτων υλών (γάλα) και των άλλων συντελεστών παραγωγής (ενεργειακός, κεφάλαια κίνησης κ.λπ.) εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 75%, από 13,2 εκατ. ευρώ σε 3,2 εκατ. ευρώ. Το μέρισμα προς τους μετόχους παραμένει σταθερό όπως πέρυσι και πρόπερσι: 0,2 ευρώ ανά μετοχή.

Εντυπωσιακές επιδόσεις στην οικονομία

-Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται στο Υπουργείο Οικονομικών για τη συνολική πορεία της αγοράς και της οικονομίας είναι εντυπωσιακά. Τίποτε δεν προϊδεάζει πως η χώρα θα μπει σε πολιτικές περιπέτειες. Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής +15% στο 120,1. Ο Δείκτης Μεταποίησης PMI στο 52,8 τον Μάρτιο (από 51,8 πέρυσι). Το Οικονομικό και Επενδυτικό Κλίμα στο 106,8 (από 105,4). Οι δανειακές ανάγκες της χώρας έχουν σχεδόν καλυφθεί στο σύνολό τους (υπολείπονται 200-300 εκατ. €). Το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος -με προχθεσινά στοιχεία και του Απριλίου- φαίνεται ότι διακίνησε το πρώτο τετράμηνο του έτους 7,2% περισσότερους επιβάτες σε σύγκριση με πέρυσι. Όλα μοιάζουν ήρεμα και προεξοφλούν ομαλότητα. Για να δούμε.

Η Hewlett Packard ανακοινώνει σήμερα ένα νέο κέντρο τεχνολογίας στην Ελλάδα

-Οι ανακοινώσεις έγιναν και σήμερα θα διαβάσουμε τις λεπτομέρειες. Η Hewlett Packard επέλεξε την Ελλάδα για να ιδρύσει ένα παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).Έχουν ήδη προσληφθεί περισσότεροι από 30 εξειδικευμένοι μηχανικοί λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης που δουλειά τους είναι να στηρίζουν εταιρικούς πελάτες σε ολόκληρο τον κόσμο για να ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους. Στη δεύτερη φάση έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 30 προσλήψεις.

Στην Αμερική το chatGPT φέρνει απολύσεις

-Στην αμερικανική οικονομία οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, αλλά και για τη σημαντική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει το chatGPT και οι ραγδαίες εξελίξεις στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ας ξεκινήσουμε με το αμερικανικό ΑΕΠ το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκε κατά +1,6%, ενώ η αγορά περίμενε αύξηση +2%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο τρίμηνο του 2022 το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά +2,6% και το προηγούμενο τρίμηνο +3,2%. Το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο πέρυσι, το 2022, η αμερικανική οικονομία είχε διολισθήσει κατά -1,6% και -0,6% αντίστοιχα. Η εισηγμένη στη Wall Street, πασίγνωστη εταιρεία τεχνολογίας Dropbox ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να απολύσει το 16% του εργατικού της δυναμικού. Η αιτιολογία έχει μεγαλύτερη σημασία: επιβράδυνση της ανάπτυξης, «ωρίμανση των δραστηριοτήτων της», αλλά και νέος προσανατολισμός της εταιρείας σε προϊόντα που χρησιμοποιούν τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης και απαιτούν λιγότερο, αλλά πολύ περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό.