-Χαίρετε, λοιπόν η ατάκα της χθεσινής ημέρας προέρχεται από τον Τσίπρα που είπε σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) ότι «θα εκπλαγείτε θετικά με την κυβέρνηση που θα σχηματίσω, η αριστεία έχει μετατοπιστεί σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση προς τα εμάς, ο Μητσοτάκης που μιλούσε για αρίστους έκανε σκληρά κομματικά ψηφοδέλτια». Θεϊκό έτσι, τώρα του… πήρε και τους αρίστους, μάλιστα τον καθηγητή Γεροτζιάφα έχω την εντύπωση ότι τον γνώρισε στα συνέδρια του (δικού μας) ygeiamou.gr. Είναι κι αυτό μια πρόοδος

Σκορδαλιές…

-Επίσης, μου έκανε εντύπωση η ατάκα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση τι θα κάνει αν θα χάσει τις εκλογές. «Πιστεύω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από πολύ μακριά και θα πάει πολύ μακριά, κι αν έλθει η ώρα θα δούμε πώς θα είναι η σκορδαλιά χωρίς σκόρδο», δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, λέω εγώ σε ελεύθερη μετάφραση – ερμηνεία. Μη λες τέτοια, πρόεδρε, σκόρδα στα μάτια τους, εγώ μαθαίνω ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις συσπειρώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα καλή δημοσκοπική εταιρεία θα τον δώσει στο 29% με 34% τη Ν.Δ. Άλλη καλή δημοσκοπική εταιρεία δίνει 33% με 27% και σε projection 36% τη Ν.Δ. με 30% τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν «συμβούν» τέτοια νούμερα στην πρώτη κάλπη, τότε ο μεν Μητσοτάκης θα πάρει αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, ο δε Τσίπρας θα… συνεχίσει τη σκορδαλιά μια χαρά, έστω και δεύτερος.

Β-Β

-Αντιθέτως, βλέπω τη μεγάλη πόρτα να στενεύει για τον Βελόπουλο που μου λένε ότι κινείται περίπου στο 3,5% (με… ΦΠΑ ή χωρίς;) και σκάρτο 4% ο Βαρουφάκης, ποσοστά που αν έρθουν έτσι στη δεύτερη κάλπη θα βρεθούν στο όριο.

Τι ετοιμάζει η BC Partners: Κτηνιατρικές κλινικές στα Pet City

-Πάμε σε κανένα μπίζνες νέο τώρα, μου λένε ότι στην BC Partners είναι ενθουσιασμένοι με τη σχετικά νέα τους δουλειά, με τα Pet City. Ετοιμάζουν ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ιατρεία για μικρά ζώα σε αρκετά από τα 100 καταστήματα που διαθέτει η αλυσίδα, εμπλουτισμό φαρμακευτικών και άλλων προϊόντων που πωλούν, ίσως κάνουν και μερικές κτηνιατρικές κλινικές. Στην Ελλάδα ασχολείται με τα pets περίπου το 17% του πληθυσμού, ενώ στην Αμερική το 70%. Εχει πολύ περιθώριο η δουλειά, αλλά και αγάπη για τα ζώα.

Το βήμα σημειωτόν της Τράπεζας Πειραιώς για τη Νatech...

-Έγραφα χθες για βήμα σημειωτόν της Τράπεζας Πειραιώς στην αδειοδότηση της Natech, της ψηφιακής τράπεζας από τα Ιωάννινα που θέλει να ιδρύσει η συστημική τράπεζα. Έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση και ίσως λίγο χειρότερα από ό,τι τα περιέγραψα, καθώς το σημειωτόν διαρκεί τρεις μήνες τώρα, αλλά δεν είχα δίκιο στα “προβλήματα γραφειοκρατίας και συνεννόησης που αντιμετωπίζει η αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος”. Η αλήθεια είναι ότι στη Natech (και προφανώς στην Τράπεζα Πειραιώς για τη Natech) μάλλον είναι λίγο dizzy, για να το θέσω κομψά. Η μισή εποπτεία στην ΤτΕ ασχολείται αυτήν την περίοδο με τη Natech, ενώ τρεις μήνες τώρα ο Χάρης Αντωνίου βλέπει κάθε εβδομάδα τον Γενικό Διευθυντή Προληπτικής Εποπτείας & Εξυγίανσης Σ. Παντελιά, αλλά άκρη ακόμα δεν έχει βγει. Η αιτία δεν είναι κάποια ιδιοτροπία της ΤτΕ. Κάθε άλλο μάλιστα αφού η κεντρική τράπεζα θέλει να βοηθήσει και λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του εγχειρήματος.

…και ο αέρας που αρνείται να αναγνωρίσει η ΤτΕ

-Η εμπλοκή όμως οφείλεται στο ότι η ΤτΕ ζητά από τη Natech να υιοθετήσει κάποιο μοντέλο, όποιο προτιμά, προκειμένου να προχωρήσει η αδειοδότηση και αρνείται -και πολύ σωστά – να αναγνωρίσει ως μέρος των κεφαλαίων την τεχνογνωσία της υπό εκκόλαψη τράπεζας. Δηλαδή, ουσιαστικά, δεν δέχεται αέρα για κεφάλαια. Και εδώ που τα λέμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που ο SSM είναι πολύ προσεκτικός λόγω των γενικότερων αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Ο CEO Χρ. Μεγάλου υποθέτω ότι ήταν απορροφημένος με τη MIG, τη μεταβίβαση στη Strix, τα καλά αποτελέσματα που ανακοινώνει η τράπεζα την Παρασκευή, οπότε το πράγμα ξέφυγε τους τελευταίους μήνες και ήθελαν να αποτιμήσουν την τεχνολογία ως κεφάλαια. Υποθέτω τώρα που πήρε δημοσιότητα η υπόθεση, τα προβλήματα με την αδειοδότηση της Natech θα λυθούν από την Τράπεζα Πειραιώς δια μαγείας, ενώ θα μοιράζονται διαβεβαιώσεις πως όλα τα ανωτέρω είναι υπερβολές.

Ματσάρουν αιτήσεις από το “Σπίτι μου” με τα ακίνητα που έχουν οι τράπεζες

-Στο μεταξύ, στις τράπεζες ξεκίνησε μια προσπάθεια να ματσάρουν τις αιτήσεις που έχουν για στεγαστικά δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος “Σπίτι μου”, με ακίνητα που οι τράπεζες έχουν ήδη στα χαρτοφυλάκιά τους. Υπολογίζεται ότι μέσω των πλειστηριασμών πάνω από 200.000 ακίνητα έχουν περάσει στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, οι αιτήσεις για το “σπίτι μου” ήταν στις 20.000 και οι περισσότερες από αυτές κολλημένες επειδή δεν είχαν εντοπίσει το κατάλληλο ακίνητο.

Νέο σφυρί για τον Ψυχάρη στις 19 Ιουλίου

-Για μια ακόμη φορά και με μειωμένη τιμή εκκίνησης οδηγείται στο σφυρί η οικία του Παναγιώτη Ψυχάρη στο Ψυχικό καθώς ο πλειστηριασμός προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 19 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος επαναληπτικός πλειστηριασμός είχε προγραμματιστεί για τις 29 Μαρτίου 2023 αλλά τελικά τέθηκε σε αναστολή, όπως και οι προηγούμενοι. Μάλιστα, η τιμή πρώτης προσφοράς είχε υποχωρήσει κατά 20% στα 1,92 εκατ. ευρώ, από 2,4 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική. Τώρα το νέο σφυρί έχει οριστεί για τις 19 Ιουλίου με την ίδια τιμή εκκίνησης (1,92 εκατ. ευρώ). Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση, ο πλειστηριασμός επισπεύδεται από την Alpha Bank «με την ιδιότητά της ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών της από 29.1.2015 σύμβασης (προγράμματος) ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης (subordinated) μετά συμβάσεων καλύψεως και πρωτογενούς διαθέσεως και ορισμού διαχειριστή πληρωμών και εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών», για είσπραξη ποσού 500.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος μεγαλύτερης απαίτησης. Ο πλειστηριασμός αφορά αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες επί οικοδομικού συγκροτήματος, κτισμένου σε οικόπεδο έκτασης 3.400 τ.μ. στο Ψυχικό. Αυτές περιλαμβάνουν μια ενιαία κατοικία εμβαδού 543,95 τ.μ., με εξώστες 208,30 τ.μ., θέσεις στάθμευσης κ.ά.

Το παρασκήνιο για ΟΤΕ στη Ρουμανία, το πωλητήριο και ο νέος παίκτης

-Ένα μίνι θρίλερ εκτυλίχθηκε το τελευταίο διάστημα στη Ρουμανία γύρω από την Telekom Romania Mobile Communications (TKRM), τη μόνη θυγατρική του ΟΤΕ στη χώρα έπειτα από την πώληση της σταθερής τηλεφωνίας (Telecom Romania Communications) στην Orange. Το πωλητήριο από DT και ΟΤΕ για τη δραστηριότητα στην κινητή έχει μπει εδώ και πολύ καιρό, συζητήσεις υπήρξαν με αρκετούς παίκτες της αγοράς, μεταξύ των οποίων η United Group (ελέγχει το Nova Group στην Ελλάδα) και η Vodafone Romania. Ωστόσο, φως στο τούνελ δεν είχε φανεί και οι φήμες έλεγαν πως οι διαθέσιμες επιλογές δεν εξετάστηκαν με τη δέουσα προσοχή. Έτσι, έγινε γνωστό πως πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 30/4 η CEO, Dina Tsybulskaya, υπέβαλε την παραίτησή της. Τα καθήκοντά της αναλαμβάνει ο Μπάμπης Μαζαράκης, ο οποίος παραμένει CFO του ΟΤΕ και μέλος του Δ.Σ. Οι τελευταίες πληροφορίες από τη Ρουμανία ανέφεραν πως υπάρχει ήδη νέος ενδιαφερόμενος, το fund Accession Capital Partners (ACP), με το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις, πιθανόν και για λογαριασμό τρίτου «παίκτη», ενώ υπάρχουν και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Παράταση στο πρόγραμμα εθελουσίας του ΟΤΕ

-Κι αφού ανοίξαμε το κεφάλαιο ΟΤΕ, να σας πω ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει το Δ.Σ. για τα εγκρίνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023 και ακολούθως την Παρασκευή θα προχωρήσει στη δημοσίευσή τους και στην πραγματοποίηση της καθιερωμένης τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές. Επίσης, στις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί εάν η ετήσια γενική συνέλευση του ΟΤΕ θα γίνει διαδικτυακά ή με φυσική παρουσία. Καλό θα είναι πάντως να μη γυρίσουμε, χωρίς λόγο, στις πρακτικές κορωνοϊού. Παρεμπιπτόντως, το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων που ενεργοποίησε ο ΟΤΕ, αν και ορισμένοι βιάζονται να ολοκληρωθεί, παραμένει ενεργό μέχρι τις 12 Μαΐου και βλέπουμε.

Σήμερα μιλά η Coca Cola…

-Σήμερα το πρωί η διοίκηση της Coca Cola ανακοινώνει τις πωλήσεις πρώτου τριμήνου, και στις 10:30 θα έχει συνάντηση με τους αναλυτές και διαχειριστές. Η Coca Cola κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά, με την αναδυόμενη δύναμη και της πολλά υποσχόμενης Αιγύπτου. Σε όγκο κιβωτίων, οι πωλήσεις μειώθηκαν στο τρίμηνο κατά 1,5% περίπου. Αλλά σε αξία πωληθέντων, λόγω των ανατιμήσεων, ο τζίρος αυξήθηκε κατά 15,7%.

…αύριο ο Mytilineos

-Θα εντυπωσιάσουν τα μεγέθη που θα ανακοινώσει ο Όμιλος Mytilineos. Ο κύκλος εργασιών θα φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν τα 187 εκατ. ευρώ (στο τρίμηνο) ενώ τα καθαρά κέρδη θα κυμανθούν γύρω από τα 105 εκατ. ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι ότι περίπου 65% των εσόδων έρχονται από την Ενέργεια και το υπόλοιπο 35% από τα μέταλλα.

Το Esperia Palace (μετά 13 χρόνια) σηκώνει ρολά τον Μάιο

-Είναι η πιο ‘’hot’’ ξενοδοχειακή άφιξη στο κέντρο της Αθήνας στο ξεκίνημα της φετινής θερινής σεζόν, σε ένα σημείο της πόλης, όπως η οδός Σταδίου, που έχει υποφέρει όλη την προηγούμενη δεκαετία. Έχοντας παραμείνει λοιπόν για παραπάνω από μία δεκαετία κλειστό, τώρα από τα μέσα Μαΐου, ανοίγει το ‘’Νyx Esperia Palace Athens’’, 5 αστέρων, από τον όμιλο Fattal, προερχόμενο (και αυτός) από το Ισραήλ. Το πρώην ξενοδοχείο Εσπέρια που είχε βάλει λουκέτο το 2010, έχει νοικιαστεί με μακροχρόνια παραχώρηση από τη Fattal μέσω διαγωνισμού του e-ΕΦΚΑ το 2019 και μετά το ολικό lifting άνω διαθέτει πλέον υπηρεσίες 5 αστέρων με 212 δωμάτια και σουίτες, σπα, εστιατόριο, μπιστρό, ευέλικτους (co-working) χώρους εργασίας και ταράτσα με restaurant bar και πισίνα με θέα Ακρόπολη και Λυκαβηττό. Με βάση τον διαγωνισμό το μίσθωμα που έχει λαμβάνειν σε ετήσια βάση ο ασφαλιστικός φορέας είναι άνω του 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εργασίες αναμόρφωσης ξεπέρασαν σε κεφάλαια τα 20 εκατ. ευρώ.

Οι Ισραηλινοί αγοράζουν και στην Κύπρο

-Παρεμπιπτόντως, οι Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν βάλει Ελλάδα και Κύπρο στο στόχαστρο αν ληφθούν υπόψη και τα νέα από την Κύπρο, όπου όπως γνωστοποίησε η αρμόδια αρχή είναι στα χέρια της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού η εξαγορά της Hawaii Hotels, που ελέγχει το Grand Resort στη Λεμεσό από τη Fattal Hotel Group. Συγκεκριμένα, η ΕΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι παραλήφθηκε κοινοποίηση συγκέντρωσης για την απόκτηση του μετοχικού κεφαλαίου της Hawaii Hotels Limited που διαχειρίζεται το 5* ξενοδοχείο Grand Resort στη Λεμεσό, από τη Fattal Limassol Limited. Το Fattal Hotel Group αυτοπροσδιορίζεται ως ο «μεγαλύτερος οργανισμός φιλοξενίας στο Ισραήλ και ένας από τους αναπτυσσόμενους ξενοδοχειακούς ομίλους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, με παρουσία σε 20 χώρες, 117 πόλεις (στην Ελλάδα, σε Αθήνα και Ρόδο μέχρι στιγμής ενώ έπεται και η Θεσσαλονίκη) και 255 ξενοδοχεία με 47.000 δωμάτια και 12.000 εργαζομένους”.

Ο πιο γκαντέμης διαχειριστής κεφαλαίων (σε παγκόσμια κλίμακα)

-Το μεγαλύτερο Ασφαλιστικό Ταμείο της Σουηδίας είναι το Alecta. Διαχειρίζεται τις αποταμιεύσεις 2,6 εκατομμυρίων Σουηδών κι έχει υπό διαχείριση 1,2 τρισεκατομμύρια κορώνες (115 δισεκατομμύρια δολάρια). To Alecta, την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόλυση -με άμεση ισχύ- του Διευθύνοντος Συμβούλου του Magnus Billing. O άτυχος διαχειριστής είχε επιλέξει να τοποθετήσει τα λεφτά των ασφαλισμένων του σε μετοχές 3 μόνο αμερικανικών τραπεζών: στη First Republic Bank, στη Silicon Valley Bank και στη Signature Bank. Εντελώς συμπτωματικά, αυτές μόνο οι 3 συγκεκριμένες τράπεζες κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλώντας ζημιές ύψους 19,6 δισεκατομμυρίων σουηδικών κορωνών στο Ασφαλιστικό Ταμείο. «Αυτές οι απώλειες τραυμάτισαν την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων όσον αφορά τη διαχείριση των εισφορών τους» έγραφε η ανακοίνωση του Alecta. To ερώτημα είναι αν ο ατυχής Μ. Billing είναι ο μόνος Ευρωπαίος διαχειριστής που είχε τόσο πετυχημένες εμπνεύσεις…

Οι αμερικανικές τράπεζες, τα νούμερα και ο Κάρολος Μαρξ

-Όπως είχε προβλέψει ο Κάρολος Μαρξ, ο καπιταλισμός έχει την τάση να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του. Στις ΗΠΑ οι μεγάλες τράπεζες απορροφούν τις μικρές, αυτές που μέχρι σήμερα επιβίωναν γιατί προσέφεραν προσωποποιημένη εξυπηρέτηση που οι μεγάλες -με τη βοήθεια της τεχνολογίας- δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσφέρουν. Πριν από 30 χρόνια, στις ΗΠΑ λειτουργούσαν 10.894 τράπεζες. Σήμερα επιβιώνουν 4.135. Στην αμερικανική πραγματικότητα κυριαρχούν 3 τράπεζες: H JP Morgan, η Goldman Sachs και η BlackRock. Περίπου 200 τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα αντίστοιχα με της Silicon Valey Bank. Όσον αφορά τα μεγέθη, σημειώστε το εξής απλό: Όλα τα κρυπτονομίσματα του κόσμου, μαζί, αξίζουν σήμερα στις αγορές 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι καταθέσεις μόνον της JP Morgan Chasse ξεπερνούν ήδη τα 2,4 τρισ. δολάρια.