-Χαίρετε, πάμε για δυνατό ανοιξιάτικο τριημεράκι Πρωτομαγιάς με καλό καιρό και μάλλον πιο κοντινή έξοδο (το Πάσχα έπεσε πολύ κοντά φέτος) και η προεκλογική εκστρατεία part A, -γιατί το Part B αρχίζει μετά τις 21 Μαΐου- μπορεί να περιγραφεί ως εξής. Η ΝΔ με τον Μητσοτάκη ξεδιπλώνει μια άκρως θετική καμπάνια για το πρόγραμμά της την επόμενη τετραετία, κυρίως βασιζόμενη στην οικονομία. Ο πρωθυπουργός έχει ένα μεγάλο όπλο στα χέρια του, μπορεί να προαναγγέλλει θετικά μέτρα, αυξήσεις μισθών, συντάξεων, μείωση φόρων κ.λπ. και να υποστηρίζει άφοβα ότι «εγώ ό,τι είπα την πρώτη τετραετία το έκανα στην οικονομία». Ρίχνει βέβαια και καμιά στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως σε προσωπικό επίπεδο, αλλά σε ιδεολογικό, με βάση τα… σημεία και τέρατα που έκανε η αξιωματική αντιπολίτευση και Βαρουφάκης μαζί στο εγγύς παρελθόν. Τώρα, αν προσθέσεις ότι στην ίδια ρότα αβαντάρουν τέτοιες λογικές και σήμερα στελέχη όπως ας πούμε χθες ο Φάμελλος και ο Σταθάκης ή και ο Τσακαλώτος με τον Δραγασάκη προ ημερών (νέοι φόροι στα μερίσματα, κρατικοποιήσεις επιχειρήσεων και τραπεζών κ.λπ.) τότε κάπου όλα αυτά «τέμνονται» στη συλλογική μνήμη με το 2015 και φρεσκάρουν στο μυαλό του ψηφοφόρου τις βλακείες με τις «Δήμητρες» που αραδιάζει ο Βαρουφάκης, με αποτέλεσμα να την πληρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αναποφάσιστοι

-Η προχθεσινή δημοσκόπηση του Γεράκη της Marc έδειξε ανάγλυφα ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των αναποφάσιστων προέρχεται από τον χώρο του Κέντρου. Με όλα αυτά που περιγράψαμε γίνεται κατανοητό ότι ο Τσίπρας όχι δεν πρόκειται να πάρει τίποτα από εκεί, αλλά δεν το διεκδικεί καν, «του μοιάζει με χαμένο κοινό, τον ενδιαφέρει μόνο ό,τι έχει στ' Αριστερά του και αυτό μας βολεύει», λένε στο Μ.Μ. Ετσι, όλη η εικόνα της έως σήμερα προεκλογικής εκστρατείας παραπέμπει σε ένα κόμμα, τη ΝΔ, που ξέρει ότι είναι πρώτο και πάει να πάρει τους αναποφάσιστους που κινούνται στον χώρο της και ένα κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, που παλεύει να χάσει ευπρεπώς με τελικό στόχο στη δεύτερη κάλπη να μην πέσει κάτω από τα ποσοστά του 2019. Αριθμητικά μοιάζει να τα καταφέρνει γιατί δεν τραβάει το ΠΑΣΟΚ και δεν φαίνεται τα δυο μεγάλα κόμματα να πάνε κάτω από ένα άθροισμα 65%, λένε οι δημοσκόποι, αλλά στην πράξη θα φανεί στο τέλος. Γιατί η 2α Ιουλίου είναι μακριά.

Μέγαρο Μαξίμου

Τώρα στο Μ.Μ φυσικά παρακολουθούν με ικανοποίηση την «επιστροφή» στο άνοιγμα της ψαλίδας απ' όλους τους δημοσκόπους περί τις 5-6 μονάδες (ακόμα και ο Μαύρος της ΜRB) αλλά έχουν έναν προβληματισμό. Δεν θέλουν να… χαλαρώσει το σύστημα και οι ψηφοφόροι να σκεφτούν ότι τελείωσε το ματς. Αντε και κάποιοι Πασόκοι να πουν «ας το ρίξω στο ΠΑΣΟΚ να μην εξαφανιστεί, δεν έχει ανάγκη η ΝΔ, θα βγει...». Αυτή είναι βεβαίως η μια εκδοχή, γιατί η άλλη είναι ότι η διαφορά και το άνοιγμα της ψαλίδας δημιουργεί αέρα νίκης και ως γνωστόν όλοι θέλουν τον νικητή.

Ακροδεξιά πολυκατοικία

Πάντως, παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στα (ακρο)δεξιά της ΝΔ. Πήξαμε στους Ελληνες και στις Πατρίδες και… γίνανε μαλλιά - κουβάρια.

Μούδιασαν στην Εθνική

-Το θέμα συζήτησης χθες ήταν η παραίτηση της Φ. Ιωάννου από την Εθνική Τράπεζα αλλά το Dark Room είναι ικανοποιημένο, γιατί έπειτα από καιρό -επιτέλους- άναψαν λίγο τα αίματα στην τραπεζική πιάτσα. Στην τράπεζα, όπως πιθανόν φαντάζεστε, δεν χάρηκαν με την εξέλιξη. Το ακριβώς αντίθετο, μάλιστα. Αιφνιδιάστηκαν καθώς η Φ. Ιωάννου, εκτός των ικανοτήτων, ήταν και poulaine του Π. Μυλωνά. Υπενθυμίζω πως εργαζόταν στη Εθνική, μετακόμισε στην Πειραιώς για δύο χρόνια και μετά την έφερε πίσω στην ΕΤΕ ο Μυλωνάς. Τρία χρόνια μετά ο κύκλος κλείνει, οπότε αναπόφευκτο το μούδιασμα στην ΕΤΕ. Πριν από το Πάσχα το έμαθε ο Π. Μυλωνάς. Αυτήν την εβδομάδα συζητήθηκε ευρύτερα στην τράπεζα, οπότε χθες έκανε τον γύρο της αγοράς.

Τo bank run που γλιτώσαμε

-Νομίζω πως ήταν η ωραιότερη (και πιο αιχμηρή) ατάκα που ακούστηκε χθες στους Δελφούς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εναντίον του Ηρακλή, εναντίον της ανακεφαλαιοποίησης της Πειραιώς το 2021 και δεν έκανε τίποτε για τα κόκκινα δάνεια. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε παραμείνει στην εξουσία το 2019, σήμερα, με παγκόσμια τραπεζική κρίση, θα είχαμε bank run στην Τράπεζα Πειραιώς και φόβο κουρέματος. Τάδε έφη Αλέξης Πατέλης.

Η Goldman Sachs βλέπει ράλι των τραπεζικών μετοχών

-Συνέχεια στην άνοδο των τραπεζικών μετοχών αναμένει η Goldman Sachs και βλέπει περιθώριο ανόδου 43% για την Alpha Bank, 29% για την Εθνική, 25% για την Πειραιώς και 15% για τη Eurobank.

Δικαστική ψυχρολουσία Ευμορφίδη - Μπλε Κέδρου για το ξενοδοχείο

-Άσχημα τα… μαντάτα από το δικαστικό πεδίο για την Μπλε Κέδρος και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για το περίφημο ξενοδοχείο της Coco-Mat στην περιοχή της Ακρόπολης. Όπως πληροφορείται η στήλη, χθες, Πέμπτη, εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αίτηση-ανακοπή της εταιρείας που ζητούσε την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή των προστίμων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την αρμόδια Διεύθυνση Δόμησης του δήμου Αθηναίων ανέρχονται συνολικά σε 6 εκατ. ευρώ και… κάτι ψιλά. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο ανέγερσης είναι 4,06 εκατ. ευρώ και το ετήσιο πρόστιμο διατήρησης 2,03 εκατ. ευρώ. Το δικαστήριο λοιπόν απέρριψε την αίτηση της εταιρείας, συμφερόντων των αδελφών Ευμορφίδη, καθώς δεν πείστηκε από την επιχειρηματολογία της. Πάντως ο δικαστικός αγώνας αναμένεται μακρύς και δύσκολος, ενώ θα προσθέταμε και… αμφιβόλου αποτελέσματος. Και αυτό γιατί, όπως όλα δείχνουν, τελικά η Μπλε Κέδρος δύσκολα θα αποφύγει να… πάει ταμείο για να πληρώσει τα πρόστιμα. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι από πλευράς του δήμου Αθηναίων έχει τεθεί «κόκκινη γραμμή» σε σχέση με τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Ενδεικτικό της αποφασιστικής στάσης του δήμου είναι άλλωστε και το γεγονός ότι επέλεξε να τον εκπροσωπήσει στο χθεσινό δικαστήριο ο ομότιμος καθηγητής του Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Φίλιππος Σπυρόπουλος, δηλαδή ένας από τους καλύτερους νομικούς της χώρας.

Η Intrakat πατάει γκάζι για έργα ΑΠΕ

-Βελτιωμένα τα μεγέθη της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, σύμφωνα με τα στοιχεία β’ εξαμήνου χρήσης 2022. Το ανεκτέλεστο (χωρίς τις συμβάσεις που υπέγραψε το 2023) είχε φτάσει το 1,32 δισ., η εταιρία γύρισε σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων σε κερδοφορία, ενώ η διοίκηση έθεσε βασική επενδυτική προτεραιότητα την ενίσχυση των έργων ΑΠΕ - οπότε περιμένετε γιατί θα έχουμε εξελίξεις. Χώρια την εξαγορά της Άκτωρ κατασκευαστικής που έκανε την Intrakat τον 2ο μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στη χώρα.

Τα τσουβάλια με χρήμα της Καρέλιας

-Ως γνωστόν η Καρέλιας κάθεται πάνω σε τσουβάλια με λεφτά, έχοντας από τα πιο γεμάτα ταμεία μεταξύ των εταιρειών του Χρηματιστηρίου. Στο τέλος του 2022 τα ταμειακά της διαθέσιμα έφθασαν τα 640 εκατ. ευρώ. Το πολύ ενδιαφέρον, όμως, έχει να κάνει με τη διαχείριση των κεφαλαίων αυτών που αποδεικνύεται ιδιαίτερα ενεργή. Η διοίκηση της ιστορικής καπνοβιομηχανίας ανέφερε πως πέρυσι, λόγω χαμηλότερων θετικών συναλλαγματικών διαφορών σε σχέση με τη χρήση του 2021, αλλά και λόγω της δυσμενέστερης αποτίμησης των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει σε αμοιβαία κεφάλαια ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, ως αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ, επηρεάστηκαν ελαφρώς τα κέρδη της. Στην παρούσα φάση λέει πως παρακολουθεί πολύ στενά τις οικονομικές εξελίξεις και προσαρμόζει την επενδυτική πολιτική της για την προστασία των υψηλών διαθεσίμων της, επιλέγοντας, μεταξύ άλλων, βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και στρέφοντας σταδιακά μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών της σε κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοληπτικής βαθμίδας.

Δεν βλέπουν νέες εξαγορές στον ΟΠΑΠ

-Αυτές τις μέρες στη Λεωφόρο Αθηνών, στα κεντρικά γραφεία διοίκησης του ΟΠΑΠ, επικρατεί οργασμός προετοιμασιών. Η διοίκηση ετοιμάζεται να ρίξει στην αγορά ένα μπουκέτο on line παιχνιδιών, με πρώτο και καλύτερο το παραδοσιακό ΚΙΝΟ, με στόχο όχι μόνο την αύξηση του τζίρου αλλά κυρίως τη βελτίωση των δημογραφικών στοιχείων του πελατολογίου του ΟΠΑΠ. Με το νέο μπουκέτο παιχνιδιών θα αυξηθεί το “engagement” και θα συμμετέχουν νέοι παίκτες διαφορετικών ηλικιών και κοινωνικού status στα παιχνίδια. Tα συγκεκριμένα οικονομικά αποτελέσματα από αυτή τη νέα προσπάθεια θα γίνουν ορατά μετά τον Σεπτέμβριο, αλλά τα πρώτα συμπεράσματα θα βγουν μέσα στο καλοκαίρι. Η διοίκηση πάντως στη γενική συνέλευση των μετόχων ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο νέων εξαγορών (μετά τη Stoiximan) αλλά και για την έκδοση νέου retail bond, κρατώντας αποστάσεις και από τα δύο. Ο CEO Γιαν Κάρας ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι να σχολιάσει και πως δεν υπάρχει κάτι στον ορατό ορίζοντα.

Κόψαμε και το νερό;

ΕΥΔΑΠ, όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της, επιβαρύνθηκε από διπλάσιο -σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά- ενεργειακό κόστος (22+22 εκατ. ευρώ). Η μεγάλη όμως έκπληξη ήταν η μείωση του κύκλου εργασιών (τζίρου) κατά 20,6% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σταματήσαμε να πίνουμε νερό και να κάνουμε μπάνιο; Προφανώς όχι, αλλά το γεγονός είναι ότι η κατανάλωση νερού μειώθηκε. Η απάντηση που δίνουν στην εταιρία είναι ότι πιθανόν λόγω ενεργειακού κόστους τα νοικοκυριά έβαζαν λιγότερα πλυντήρια και επίσης -επειδή πέρυσι δεν είχαμε πολλούς καύσωνες- περιορίστηκαν τα ποτίσματα.

Ο Σκυλακάκης βιάζεται (και καλά κάνει)

-Ισχυρές πιέσεις ασκεί ο αναπληρωτής Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στην Κοινωνία της Πληροφορίας (που αποτελεί τον βασικό φορέα υλοποίησης και διαχείρισης συστημάτων και υποδομών Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) των Φορέων της Δημόσιας Διοίκησης), για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό -οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές- οι κατακυρώσεις των διαγωνισμών που έχουν προγραμματιστεί. Το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να υποβάλει και τρίτο αίτημα για εκταμίευση πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Αν μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να εκταμιεύσει την τρίτη δόση (τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ) και μετά θα τρέχει με αγωνία να προλάβει το Φθινόπωρο.

Η πρώτη απόφαση

-Μπορεί το θέμα της να είναι εντελώς τυπικό, αλλά καθότι πρόκειται για την πρώτη απόφαση της Ρ.Α.Ε. από τότε που έγινε Ρ.Α.Α.Ε.Υ. διεκδικεί κι αυτή τη θέση της στην… Ιστορία. Η «Υπ’ αριθμ. 01/2023 Απόφαση Αντιπροέδρου του Κλάδου Ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ.», λοιπόν, αφορά την αποδοχή παραίτησης του εργαζόμενου με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), Ε. Β. Εδράζεται στις διατάξεις του ν. 5037/2023 «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ2018/2011 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος» (ΦΕΚ Α΄78), ως ισχύει». Η απόφαση αυτή με ημερομηνία 20 Απριλίου 2023 φέρει την υπογραφή του Αντιπροέδρου του κλάδου Ενέργειας της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. Δημητρίου Φούρλαρη. Άντε και σε πολλές ακόμη…

Τράπεζες: Θα μας απασχολήσουν τουλάχιστον τις επόμενες 2 εβδομάδες

-Χαμηλή αξία συναλλαγών, προσεκτικές κινήσεις σε ασφαλή τοπία και στάση αναμονής. Οι αρνητικές εξελίξεις στην αμερικανική τραπεζική αγορά φαίνεται πως θα μας απασχολήσουν για τις τουλάχιστον 2 επόμενες εβδομάδες. Συνήθως μια τράπεζα μπαίνει στο κόκκινο όταν χάνει ξαφνικά το 10%-12% των καταθέσεών της. Η First Republic Bank του Σαν Φρανσίσκο έχασε το 40% και ακόμη πιστεύει πως είναι ζωντανή, ενώ έχουν προηγηθεί τα επεισόδια με Silvergear Bank, Silicon Valley και Signature Bank. Προσέξτε τώρα τι παιχνίδι παίζεται στις ΗΠΑ και γράφουμε για δύο εβδομάδες. Η First Republic προσέλαβε τον περασμένο μήνα τις Lazard και J P Morgan ως συμβούλους. Σύμφωνα με τo CNBC γίνεται διαπραγμάτευση να αγοράσουν μεγάλες τράπεζες ομόλογα της First Republic πάνω από την τιμή τους στην αγορά, χάνοντας έτσι μερικά δισεκατομμύρια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την παραπαίουσα τράπεζα. Αν δεν δεχθούν την αγορά των ομολόγων -λέει το CNBC- οι ίδιες τράπεζες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περίπου 30 δισ. δολάρια που θα χρειαστεί να εισφέρουν στο Ομοσπονδιακό Ταμείο Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC). Δηλαδή, διαλέξτε και πάρτε: Λίγα τώρα ή πολλά αργότερα. Ωραίο;

Ο κόσμος αλλάζει

-Τα στοιχεία είναι επίσημα, γι’ αυτό είναι του 2021. Το μέγεθος της οικονομίας της Βραζιλίας είναι 1,6 τρισ. δολάρια. Της Αυστραλίας 1,6 τρισ. $. Της Ισπανίας 1,4 τρισ. Της Ολλανδίας 1 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, το ΑΕΠ της Νέα Υόρκης (μόνο New York City) έχει ήδη ξεπεράσει το 1,6 τρισ. δολάρια δείχνοντας γιατί θεωρείται μητρόπολη του καπιταλισμού. Από την άλλη πλευρά: το κινεζικό γιουάν ξεπέρασε το δολάριο -για πρώτη φορά στην ιστορία της Κίνας- για όλες τις διασυνοριακές της συναλλαγές. Η επιθετική πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης ανησυχεί σφόδρα τους αναλυτές και τους πολιτικούς της Ουάσιγκτον.