-Χαίρετε, απεδείχθη τελικώς ότι αν δεν είχε γίνει η τελευταία «κυβερνητική κίνηση» με την τροπολογία ώστε να πάει η υπόθεση Κασιδιάρη στην ολομέλεια των 10 δικαστών - και όχι στο τμήμα των 5 – τώρα μπορεί και να ήταν εντός εκλογών το κόμμα του. Ένας ο Τζανερίκος κι ένας ακόμη ο δικαστής που ψήφισε υπέρ των «Ελλήνων» του Κασιδιάρη, δυο ψήφοι. Άρα… έψαχναν γι’ άλλον έναν να περάσει 3-2 από το «μικρό εκλογοδικείο». Ή όχι;

Αλιβιζάτος

-Πάντως, αυτός που προκάλεσε εντύπωση προχθές ήταν ο συνταγματολόγος Αλιβιζάτος που αποκάλυψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε πίσω από τη σύνταξη του κοινού υπομνήματος ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ κατά του Κασιδιάρη. Το ερώτημα είναι, πέραν του ηθικού ζητήματος, μήπως όλο αυτό το «πάσο» με τους ακροδεξιούς αποδειχθεί δίχως κέρδος κέρατο. Πολύ το… φοβάμαι, αλλά δεν μου πέφτει και λόγος.

Συσπείρωση προς τη Δεξιάααα

-Μας λένε οι δημοσκόποι ότι στα Focus groups βρίσκουν μια μουρμούρα από τους παλαιούς δεξιούς για την πρώτη κάλπη. «Οι κλασικοί δεξιοί πάντα μουρμουρίζουν πριν, θέλουν τον χρόνο τους και τους συμβολισμούς τους» λέει η πηγή μου στο Μ.Μ. Γι’ αυτό και την Τρίτη στο Ζάππειο προγραμματίστηκε κοινή εκδήλωση, Μητσοτάκη, Σαμαρά, Καραμανλή. Ο Σαμαράς είναι σε μεγάλα κέφια, «δώστου κόντρα στον Τσίπρα και πάρτου την ψυχή» λέει η πηγή για τον Καραμανλή (Ραφήνας) όπου δεν ξέρω πόσο χαρούμενος είναι, αλλά η αλήθεια είναι ότι εσχάτως όχι μόνο δεν δημιουργεί θέματα, αλλά λέει και παντού ότι η Ν.Δ. θα κερδίσει άνετα.

Τουρκία

-«Τι γίνεται στην Τουρκία;» ρώτησα πολύ σοβαρή, επί του θέματος, πηγή για το εκλογικό αποτέλεσμα και τι πρέπει να αναμένουμε. «Άκου, εγώ πιστεύω ότι ο Ερντογάν μάλλον θα χάσει, είναι η φθορά των ετών διακυβέρνησης και η οικονομία. Μετά βέβαια ούτως ή άλλως θα μπουν στην περιπέτεια του ΔΝΤ. Αν κερδίσει (ο Ερντογάν) μην περιμένεις να κάτσει ήσυχος με εμάς όπως κάθεται τώρα, προεκλογικά. Θα ξεσαλώσει πάλι». «Άρα, εμείς είμαστε υπέρ του Κιλιντσάρογλου;», ρώτησα, για να πάρω την απάντηση. «Πολύ μυστήρια περίπτωση κι αυτός, αν και δεν θα είμαστε οι πρώτοι στην ατζέντα του, σε κάθε περίπτωση την Τουρκία θα την… ξαναβρούμε μπροστά μας πιο σύντομα απ’ ό,τι δείχνει». Αναμενόμενο, αλλά πάντα επικίνδυνο ιδιαιτέρως, αν εμείς δεν έχουμε σταθερή κυβέρνηση.

Το τριπλό σχέδιο της Alpha Bank

-Στις 7 Ιουνίου, στο investor day που διοργανώνει η Alpha Bank, ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης παρουσιάζει το νέο business plan της τράπεζας για την περίοδο 2023 – 2025. Η διοίκηση θέτει τους πυλώνες του αναπτυξιακού σχεδίου της που βασίζονται στην περαιτέρω αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Alpha Bank, δηλαδή στις παραδοσιακά καλές και στενές σχέσεις της τράπεζας με τον επιχειρηματικό κόσμο και στην τεχνογνωσία που διαθέτει στους τομείς των επενδύσεων, του bankassurance, του private banking κ.ά. Επιπλέον, η νέα στρατηγική της Alpha εστιάζει με έμφαση στις αγορές του εξωτερικού που έχει σήμερα παρουσία η τράπεζα, δηλαδή τη Ρουμανία, την Κύπρο και το Λονδίνο.

Τα road shows των Wood και Goldman Sachs

-Έχουμε μπροστά μας δύο road shows. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τη Wood στις 11 και 12 Μαΐου. Το δεύτερο είναι της Goldman Sachs για τον χρηματοοικονομικό κλάδο και έχει προγραμματιστεί για τις 13 με 15 Ιουνίου στο Παρίσι.

Ο “απολυμένος” είναι Managing Director της Goldman Sachs

-Κι επειδή η κουβέντα ήρθε στην Goldman Sachs, θυμήθηκα ότι ίσως τους τελευταίους μήνες να ακούσατε γκρίνιες για έναν πακιστανικής καταγωγής αναλυτή της Goldman Sachs, ο οποίος παρουσιάστηκε ότι «αδίκησε» συγκεκριμένη συστημική τράπεζα σε κάποιο από τα reports του επενδυτικού οίκου. Ο περί ου ο λόγος, Waleed Mohsin, όπως επιβεβαιώνεται από την εταιρεία που εκπροσωπεί σε θέματα media την GS στην Ελλάδα, αλλά και από το προφίλ του ίδιου στο linkedin, παραμένει στη θέση του και μάλιστα όχι ως απλός αναλυτής, αλλά ως Head of Banks and Financials Research για τη γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνεται και η χώρα μας, καθώς και ως Managing Director, Global Investment Research της Goldman Sachs. Μάλιστα, το προ ημερών report της GS για τις ελληνικές τράπεζες (με ημερομηνία 27/5) συνυπογράφεται από τον Mohsin και τον Mikhail Butkov, παρότι, όπως σημειώνεται, ο τελευταίος αναλαμβάνει την κύρια κάλυψη των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών. Αντίθετα, μετά το report στις 17/1, το όνομα ενός Equity Research Associate, του Ashwath P T, με σπουδές στο LSE, δεν εμφανίζεται πλέον στα report της Goldman για τις ελληνικές τράπεζες.

Ήγγικεν η ώρα για την εκκίνηση του Skyline με τα 573 ακίνητα

-Mέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι λεπτομέρειες και η πρώτη παρουσίαση για το project Skyline με τα συνολικά 573 ακίνητα, σε συνέχεια της συμφωνίας της Alpha Βank με το δίδυμο των Dimand – Premia. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand, χθες,στο πλαίσιο της παρουσίασης της εταιρείας στο Χρηματιστήριο, αν και ερωτηθείς σχετικά, απέφυγε τα πολλά πολλά ώστε (προφανώς) να κρατηθεί η έκπληξη για τον προσεχή Ιούνιο. Αυτό που είπε ωστόσο είναι ότι η παραλαβή από το επενδυτικό σχήμα των ακινήτων του Skyline θα γίνει σε 5 φάσεις, ξεκινώντας από τον Ιούνιο του 2023 για το πρώτο πακέτο, ενώ οι προ-πωλήσεις του πακέτου των ακινήτων που οδεύουν προς πώληση δείχνουν ότι πηγαίνουν πολύ καλά τόσο ως προς τον αριθμό όσο και ως προς την αξία πωλήσεων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας που έχουν ήδη γίνει γνωστοί, το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων θα μεταβιβαστεί στην εταιρεία ‘’Skyline’’. Εκεί μέτοχοι θα είναι με 65% το κοινό σχήμα που έχουν συστήσει οι Dimand και Premia (με ποσοστά 75%- 25%, ενώ αργότερα προβλέπεται να μπει και η EBRD, με την Dimand να μειώνει το ποσοστό της κατά 23%) και το υπόλοιπο 35% θα ελέγχεται από την ίδια την Alpha Bank, ενώ από τα συνολικά 573 ακίνητα του πακέτου θα διακρατηθούν προς αξιοποίηση και εκμετάλλευση περί τα 75 ακίνητα, προχωρώντας σε σταδιακή πώληση των υπόλοιπων τα επόμενα χρόνια.

Στρατηγική συνεργασία Dimand – Εθνικής Ασφαλιστικής

Δ. Ανδριόπουλος ρωτήθηκε χθες και γι' αυτό που αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις του 2022 δηλαδή, ότι στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας η Εθνική Ασφαλιστική κάλυψε εξ ολοκλήρου, στις 28 Μαρτίου, έκδοση ομολογιακού δανείου της Dimand, ύψους 10 εκατ. ευρώ, διάρκειας 3 ετών, με σταθερό επιτόκιο 8%. Ο ίδιος ανέφερε ότι "αφορά κομμάτι μιας ευρύτερης συνεργασίας, χωρίς να μπορούν να ειπωθούν περισσότερα αυτή την στιγμή, πρόκειται για μία στρατηγική συνεργασία''.

Ελληνικό: 7,64 εκατ. το οικοπεδάκι και 4,68 εκατ. το διαμερισματάκι

-Βλέπω τα αποτελέσματα της Lamda Development για το 2022 τα οποία περιλαμβάνουν εκτιμήσεις της εταιρίας για τα συνολικά μικτά έσοδα από τις πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό βάσει των στοιχείων από την εξέλιξη των πωλήσεων. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, τα μικτά έσοδα από την πώληση των 28 οικοπέδων θα ανέλθουν σε 214 εκατ. που σημαίνει ότι το κάθε οικόπεδο (χώρια φόρους, συμβολαιογραφικά κλπ) κόστισε στον ιδιοκτήτη 7,64 εκατ. ευρώ. Για τα 170 διαμερίσματα του πύργου (Riviera Tower) η Lamda αναμένει μικτά έσοδα 625 εκατ. ευρώ που οδηγεί σε μέση τιμή διαμερίσματος 4,68 εκατ. ευρώ. Δεν τα λες και λίγα.

Ο Καμπουρίδης… πάει στο Ναυτικό

-Μετά τις αναταράξεις που ακολούθησαν το «διαζύγιο» της Dolphin Capital Partners (DCP) του Μίλτου Καμπουρίδη με τους Άγγλους της Dolphin Capital Investors λόγω της γνωστής υπόθεσης με το ποσοστό 15% του Amanzoe στο Πόρτο Χέλι, η DCP αποφάσισε (έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα προφανώς ) να διευρύνει τους… ορίζοντές της. Με απόφαση λοιπόν της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων στις 24 Απριλίου αυξήθηκαν οι σκοποί της εταιρείας κατά έναν. Ποιος είναι αυτός; «Η ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού πλωτών μεταφορών». Όχι ότι προκαλεί και τεράστια έκπληξη αυτή η εξέλιξη, εάν σκεφτούμε ότι ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής οικογενείας με τα κότερα. Κατά τα άλλα οι υπόλοιποι σκοποί παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή, συγκεκριμένα: Η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών διαχείρισης και επένδυσης κεφαλαίου σε τρίτα πρόσωπα, η ίδρυση, ανάπτυξη, αγορά και πώληση οποιουδήποτε είδους εταιρείας, ακίνητης περιουσίας, επενδυτικού κεφαλαίου και οποιουδήποτε άλλου επενδυτικού σχήματος και η για ίδιο λόγο απόκτηση, διάθεση και διαχείριση μετοχών, μετοχικών εν γένει δικαιωμάτων, εταιρικών μεριδίων ή μεριδίων συμμετοχής νομικών προσώπων, κοινοπραξιών και γενικά επιχειρήσεων της ημεδαπής ή και της αλλοδαπής. Έτσι η Dolphin Capital Partners εκτός από τη στεριά, βλέπει και προς τη θάλασσα.

Η «βουτιά» της Κυριακούλης

Και αφού ανοίξαμε το κεφάλαιο με τα κότερα και το ναυτικό, να σημειώσουμε πως η γνωστή εταιρεία διαχείρισης σκαφών αναψυχής και τουριστικών λιμένων Κυριακούλης, βρέθηκε χθες στο κλείσιμο της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο με ένα μεγαλοπρεπές -23%. Αιτία, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 που παρά την εξαιρετική πορεία του τουρισμού πέρυσι, βγάζουν... μάτι. Αν και τα έσοδα αυξήθηκαν, οι σημαντικές προβλέψεις που πήρε και τα «λοιπά έξοδα» ύψους 3,9 εκατ. (έναντι 1,8 εκατ. ευρώ του 2021) επέδρασαν στα αποτελέσματα και έτσι οι ζημιές προ φόρων να εκτοξευτούν στα 2,7 εκατ., από 1,9 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, το καθαρό κεφάλαιο κίνησης στο τέλος του 2022 ήταν αρνητικό (από θετικό το 2021), σημαντική είναι και η μείωση στα ίδια κεφάλαια έναντι του 2021, ενώ οι απαιτήσεις του Ομίλου ανέρχονται πλέον στο 45,92% του συνόλου περιουσιακών στοιχείων. Παρ' όλα αυτά αποπλήρωσε σημαντικές δανειακές υποχρεώσεις και αύξησε το περιθώριο κέρδους της.

Δυο εισηγμένες εκτός ταμπλό από την Ε. Κεφαλαιαγοράς

-Όταν η τελευταία ημέρα δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι αργία, παγίως η λήξη της προθεσμίας μεταφέρεται για την πρώτη εργάσιμη. Αυτό συνέβη στο τέλος Απριλίου, η 1η Μαΐου ήταν αργία οπότε η λήξη της προθεσμίας μεταφέρθηκε για τις 2 Μαΐου. Έτσι, χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε τον λογαριασμό και έθεσε εκτός διαπραγμάτευσης δύο εισηγμένες: Η μια ήταν η Βαρβαρέσος, επειδή ο ορκωτός ελεγκτής διατύπωσε επιφύλαξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετοχή μένει εκτός διαπραγμάτευσης για διάστημα δέκα ημερών κατά το οποίο η διοίκηση της Βαρβαρέσος πρέπει να πει τι σχεδιάζει να κάνει για να διαχειριστεί τα προβλήματα. Η δεύτερη εισηγμένη είναι η Λιβάνης που δήλωσε αδυναμία να συντάξει οικονομικές καταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση μένει εκτός ταμπλό μέχρι να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία.

Λείπει ο Μάριο Ντράγκι περισσότερο από ποτέ…

-Η Fed πήρε χθες τις αποφάσεις της. Σήμερα στην Ευρώπη, η Λαγκάρντ θα ανακοινώσει ότι στο εξής θα δέχεται καταθέσεις στην ΕΚΤ με επιτόκιο 3,25% αλλά θα δανείζει τις τράπεζες με 4%. Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει με 6,9%. Στην Ευρώπη, το 10ετές ομόλογο σήμερα φέρει επιτόκιο 2,25% που είναι κατά 40 μβ χαμηλότερο από το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου (2,64%). Συμπέρασμα; Οι τράπεζες στην Ευρώπη αποφεύγουν τον μακροχρόνιο (άρα, επενδυτικό) δανεισμό. Το πρόβλημα με τις αγορές, σε Δύση και Ανατολή, είναι ότι δεν εμπιστεύονται τους κεντρικούς τραπεζίτες. Τους θεωρούν μέρος του πολιτικού συστήματος και όχι του οικονομικού. Παλαιότερα, μιλούσε ο Μάριο Ντράγκι και όλοι σιωπούσαν. Σήμερα μιλά ο Πάουελ και όλοι αμφισβητούν (με τα λεφτά τους) τις διαβεβαιώσεις του.

Το στεγαστικό δάνειο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ

-Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ συρρικνώνεται. Σήμερα οι 15 μεγάλες αμερικανικές τράπεζες ελέγχουν το 75% των καταθέσεων της χώρας. Σύντομα θα ελέγχουν το 90%. Οι «μικρές κι ευέλικτες» τράπεζες που εξυπηρετούσαν τους πλούσιους Αμερικανούς σηκώνουν λευκή σημαία και παραδίδονται στις μεγάλες. Η First Republic Bank, το 2012, είχε αναχρηματοδοτήσει το στεγαστικό δάνειο του ιδρυτή του Facebook Μαρκ, για την πολυτελή κατοικία του στο Πάλο Άλτο, με επιτόκιο 1,05% για 30 χρόνια. Την εποχή εκείνη το 30ετές ομόλογο είχε επιτόκιο 3,5%. Σήμερα η αξία του Πάλο Άλτο είναι μικρότερη από εκείνη του παρελθόντος, κυρίως γιατί το κόστος χρηματοδότησης της αγοράς της είναι 6πλάσιο. Αυτού του είδους η τραπεζική, όσο κι αν στηρίζεται στην «προσωπική εξυπηρέτηση με χαμόγελο», δεν έχει πια μέλλον.