-Χαίρετε, αν κάποιος παρακολουθήσει με προσοχή τις μεταπασχαλινές δημοσκοπήσεις, ειδικά στις λεπτομέρειές τους -όχι απλά την ανοδική τάση της ΝΔ, αλλά για παράδειγμα τις ροές ψηφοφόρων μεταξύ κομμάτων κυρίως της «πέραν του Κέντρου Αριστεράς»- τότε ίσως μπορεί να εξηγήσει πιο εύκολα και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που φυσικά είναι το κυρίαρχο κόμμα του χώρου. Ο Τσίπρας αφού είδε ότι τα Τέμπη, αντί να δώσουν κάτι σ' αυτόν, ξανάβαλαν για τα καλά στο παιχνίδι τον Βαρουφάκη, αφού είδε (...κι απόειδε) ότι με τη στροφή στο Κέντρο δεν βγήκε τίποτα, επιχειρεί να μαζέψει ό,τι μπορεί από τα Aριστερά του, άντε και από ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που παραμένει αντιδεξιό. Γι' αυτό, μου λέει (η δημοσκοπική) πηγή μου ''βλέπεις ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν «το ξεκόβει» με τον Βαρουφάκη, παίζει το blame game για συγκυβέρνηση ή κυβέρνηση ανοχής κ.λπ. Δεν θέλει (και λογικά) να προβοκάρει και να απομακρύνει τους ψηφοφόρους του Βαρουφάκη γιατί πιστεύει ότι πρώτον… είναι δανεικοί, μπορεί να ξαναγυρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ και, δεύτερον, φτιάχνει στρατηγική δεύτερου γύρου. Να πάρει όλη την αντιδεξιά ψήφο τη δεύτερη Κυριακή», μου λέει η ίδια πηγή και παρότι όλο αυτό μοιάζει επικίνδυνο, ως πολιτικό παίγνιο βγάζει νόημα γιατί το κάνει.

Μega ΑΜΚ και mega σχέδια για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεων

-Ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες η… mega ΑΜΚ ύψους 112.250.000 ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεων, τον νέο και διαρκώς ενισχυόμενο βραχίονα του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η εταιρεία ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ και τον Μάρτιο του 2022 έγινε η πρώτη αύξηση κατά 35 εκατ. ευρώ με την καταβολή μετρητών. Ακολούθησε κατά την έκτακτη Γενική Συνέλευση -την 1η Δεκεμβρίου 2022- η απόφαση για νέα ΑΜΚ ύψους 112.250.000 ευρώ, επίσης με καταβολή μετρητών που δόθηκαν σε τέσσερις δόσεις των 28.062.500 ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση, η τελευταία δόση έπρεπε να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, όπως και έγινε. Έτσι, πρόσφατα πιστοποιήθηκε η ολική καταβολή της ΑΜΚ, με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται πλέον σε 147.275.000 ευρώ, διαιρούμενο 147.275.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας ενός ευρώ εκάστης. Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Παραχωρήσεων περνούν σταδιακά κρίσιμα projects του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, όπως το αεροδρόμιο στο Καστέλι, και ο κεφαλαιακός «εξοπλισμός» της δείχνει ότι προορίζεται για μεγάλα σχέδια.

Η ΑΒΑΞ διανέμει μέρισμα έπειτα από 12 χρόνια

-Ένα από τα θέματα που η αγορά εστίαζε τα προηγούμενα χρόνια ήταν ο δανεισμός της ΑΒΑΞ λόγω του ύψους του. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Ομίλου για το 2022 ήταν χαρακτηριστική των προσπαθειών του management στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου τη τελευταία διετία μειώθηκε κατά 250 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται περαιτέρω σημαντική μείωση και το 2023, σύμφωνα με τη διοίκηση. Πέρυσι μόνον έγιναν αποπληρωμές 135,3 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2022 ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός της ΑΒΑΞ μειώθηκε σε 307 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 107,9 εκατ. ευρώ (33%), ανερχόμενος σε 220,4 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως στο τέλος του 2022 το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων έργων του Ομίλου έφτανε τα 1,9 δισ. ευρώ και σήμερα ανέρχεται στα 2,2 δισ. ευρώ. Η βελτίωση στον ισολογισμό του Ομίλου φαίνεται και από την πρόβλεψη για διανομή μερίσματος, συγκεκριμένα 0,07 ευρώ ανά μετοχή, καθώς η διοίκηση αναφέρει χαρακτηριστικά πως η μακρά περίοδος οικονομικής καχεξίας και μη διανομής μερίσματος λόγω ζημιογόνων χρήσεων έχει παρέλθει και πλέον ανοίγονται θετικές προοπτικές ανταμοιβής λόγω της ανάκαμψης των οικονομικών αποτελεσμάτων. Τελευταία φορά που η Άβαξ είχε διανείμει μέρισμα ήταν για τη χρήση του 2010. Το προτεινόμενο μέρισμα δίνει στη μετοχή μερισματική απόδοση μεγαλύτερη του 8%.

Στο σφυρί δυο παλιά αρχοντικά της Κηφισιάς

-Δεν γλίτωσε τελικά από το ηλεκτρονικό σφυρί το εντυπωσιακό ακίνητο επί της οδού Σωκράτους στην Κηφισιά. Αφού βγήκε και ξαναβγήκε χωρίς αποτέλεσμα, τελικά χθες Τετάρτη 26 Απριλίου χτύπησε και πάλι το σφυρί με την τιμή εκκίνησης να έχει μειωθεί κατά 35% σε σχέση με την αρχική, και άλλαξε χέρια. Και αυτό με ένα μόνο «χτύπημα» καθώς ο πήχης είχε τεθεί στα 1.490.560,89 ευρώ και κατακυρώθηκε στα 1.490.561,89 ευρώ. Πρόκειται για ιδιοκτησία της κυπριακής εταιρείας Melitia Com Limited, που βρίσκεται στη θέση «Βαλτάνι», κάτω από τον σιδηροδρομικό σταθμό επί της γωνίας των οδών Αγίων Ασωμάτων και Σωκράτους 14. Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Melitia Com Limited, φέρεται να συνδέεται με τη γνωστή δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Άννα Δρούζα. Τούτο προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι στο εν λόγω ακίνητο εμφανίζεται να εδρεύει η «Boro Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.» με διαχειρίστρια την ίδια, αφετέρου ήταν εκείνη μαζί με την εταιρεία που υπέβαλαν ανακοπή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με αίτημα αύξησης της αρχικής τιμής πρώτης προσφοράς (ήταν στα 1.842.554 ευρώ). Το αίτημα έγινε δεκτό και τον Ιούλιο του 2022 η τιμή εκκίνησης ορίστηκε στα 2.293.170,60 ευρώ. Η οποία μάλλον θεωρήθηκε «αλμυρή» από τους μνηστήρες... Επισπεύδουσα ήταν η Intrum και όσον αφορά το ακίνητο πρόκειται για οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο έκτασης 1.288 τ.μ. επί του οποίου κατά τον απώτερο τίτλο κτήσεως, υπήρχε παλαιά μονώροφη οικοδομή με υπόγειο, κτισμένη προ πεντηκονταετίας. Σήμερα αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 176,82 τ.μ. και πρώτο όροφο, 123,18 τ.μ. οι οποίοι επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική σκάλα. Επίσης, στο βάθος του οικοπέδου υπάρχει ισόγειο βοηθητικό κτίσμα, επιφάνειας 50,88 τ.μ. Σύμφωνα με την αυτοψία, η οικοδομή είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ γύρωθεν υπάρχει κήπος με γκαζόν και καλλωπιστικά φυτά.

Τρία στρέμματα κήπος στην Κηφισιά

-Κι επειδή όπως γνωρίζουν οι παλιοί - πιστοί αναγνώστες, η στήλη επιδίδεται και στη μεσιτεία ακινήτων καθώς οι εποχές είναι δύσκολες, το σφυρί θα χτυπήσει στις 3 Μαΐου για ένα ακόμη μοναδικό ακίνητο της Κηφισιάς. Βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας 329 με πρόσοψη 41 μέτρων στη Λεωφόρο, και πρόκειται για μια δυόροφη πέτρινη βίλα 580 τμ., ενώ στο οικόπεδο υπάρχουν υπάρχουν και βοηθητικά κτίρια 281 τμ. Το κυρίως ακίνητο περιβάλλεται από κήπους καθώς το οικόπεδο είναι 3,13 στρέμματα ενώ διαθέτει και πισίνα. Το σπίτι μού λένε ότι είναι παλιού επιχειρηματία του real estate και βγαίνει στην ηλεκτρονική δημοπρασία με αρχική τιμή 4,16 εκατ. ευρώ.

Πληρότητες 94% για «Μεγάλη Βρεττανία» και «King George»

-Πληροφορήθηκα χθες ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεττανία» και «King George» έχουν πληρότητα 94%, ενώ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο φυσικά είναι fully booked. Είπατε τίποτα για τη σεζόν που μας περιμένει;

Εντυπωσιάστηκαν και τα παιδιά της UBS

-Η UBS έστειλε στην Αθήνα κλιμάκιο αναλυτών της οι οποίοι και πέρασαν τρεις ημέρες συναντώντας τις διοικήσεις μεγάλων ελληνικών ομίλων, όπως Alpha Βank, Eurobank, Εθνική Πειραιώς, Jumbo κ.ά. Οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας έγραψαν στο report που συνέταξαν μετά την επίσκεψη ότι «το θετικό κλίμα στην Αθήνα ήταν δύσκολο να μη φανεί με την ασυνήθιστη υψηλή κίνηση στο αεροδρόμιο (για αυτή την εποχή του έτους), καθώς οι επισκέπτες από το εξωτερικό κατευθύνονταν για κρουαζιέρες στα νησιά, γέμιζαν τα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης, υποστηρίζοντας αυτό το ευνοϊκό κλίμα».

Ο τουρισμός “απογειώνει” Autohellas και Μοτοδυναμική

-Τα μεγέθη τους δεν είναι συγκρίσιμα, ωστόσο αμφότερες επενδύουν και ωφελούνται από την πρωτοφανή έκρηξη στον ελληνικό τουρισμό. Χθες, η μετοχή της Autohellas ξεκίνησε «κόβοντας» το μέρισμα των 0,6175 ευρώ με πτώση -4%. Πολύ γρήγορα όμως οι αγοραστές στη μετοχή κάλυψαν πάνω από τις μισές απώλειες του μερίσματος και έκλεισε με απώλειες 0,22 ευρώ στα 12,94 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 629,3 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Μοτοδυναμικής έχει τους δικούς της στόχους να υλοποιήσει. Ο στόχος της είναι να ξεπεράσει την κεφαλαιοποίηση των 100 εκατ. ευρώ ώστε να είναι «ορατή στα ραντάρ των θεσμικών διαχειριστών». Με εντυπωσιακή αύξηση τζίρου και κερδών, η μετοχή έχει κερδίσει +12,5% μέσα σε έναν μήνα και 51% το τελευταίο τρίμηνο (που περιλάμβανε το ατύχημα των Τεμπών, την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, την Credit Suisse και όλα τα υπόλοιπα). Η κεφαλαιοποίηση της Μοτοδυναμικής ξεπέρασε ήδη τα 95 εκατ. ευρώ, επομένως απέχει ελάχιστα από τον στόχο της που η αγορά ευελπιστεί να κατακτήσει μέσα στην εβδομάδα.

Τα μπλουζάκια του ΠΑΣΟΚ δεν πουλάνε στους boomers

-H Δούρος ήταν γνωστή για τα αρκετά ποιοτικά της ρούχα, με το σήμα DUR, που σε άλλες εποχές, πιο... ΠΑΣΟΚ, φορέθηκαν πολύ, ειδικά τα μπλουζάκια με γιακά που θύμιζαν τη γραμμή των Lacoste. Έκτοτε οι εποχές και οι προτιμήσεις άλλαξαν, οι τότε αγοραστές έγιναν... boomers, οι πωλήσεις της άλλοτε δυναμικής πατρινής εταιρείας άρχισαν να φθίνουν, η παραγωγή αντικαταστάθηκε από φασόν και τα τελευταία χρόνια οι ζημιές μεγάλωναν διαρκώς, απόρροια και της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα, ενώ τα ίδια κεφάλαια κατέστησαν αρνητικά. Πλέον η μετοχή της εταιρείας τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης αφού η εταιρεία ενημέρωσε πως αδυνατεί να συντάξει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για το 2022. Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, και προ τριετίας είχε τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης για τους ίδιους λόγους και τελικά κατάφερε να επανέλθει.

Η νέα γενιά της Οικογένειας Στασινόπουλου και οι νέοι ορίζοντες

-Η νέα γενιά της ΒΙΟΧΑΛΚΟ είναι παρούσα και στο φετινό Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Δεν χρειάζονται πολλές συζητήσεις για να διαπιστώσει κανείς ότι οι Στασινόπουλοι έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία και την αξία της εξάπλωσης σε νέες αγορές προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν πως τα σχέδια επέκτασης του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ δεν αφορούν μόνον τη Βόρεια αλλά και τη Νότια Αμερική. Περισσότερα δεν μπόρεσα να μάθω.

Μάζεψε τις απώλειες με οδηγό την Εθνική

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει συμπληρώσει 5 διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες και είναι λογικό να είναι μικρές οι ελπίδες για μια 6η ανοδική εβδομάδα για τον γενικό δείκτη. Ιδιαίτερα τώρα που η αξία των συναλλαγών συρρικνώνεται κάτω από την πίεση της προεκλογικής περιόδου και των φόβων για πολιτική αστάθεια διαρκείας. Ο τζίρος κυμαίνεται ανάμεσα στα 50 και τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέσος όρος στις ανοδικές εβδομάδες που προαναφέραμε ήταν πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, χθες, η αγορά έδειξε χαρακτήρα και αντιστάθηκε σε όλες τις μίζερες προβλέψεις. Ο Γενικός Δείκτης έφτασε να χάνει χθες μία ποσοστιαία μονάδα, βρήκε όμως τη δύναμη να γυρίσει θετικός, με τη μετοχή της Εθνικής να κρατά ψηλά το λάβαρο της αντεπίθεσης. Το κλίμα διεθνώς είναι ευμετάβλητο, στην Αθήνα έρχεται ένα ακόμη τριήμερο αργίας κι αμέσως μετά νέες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Δικαιολογημένες λοιπόν οι απουσίες μεγάλων επενδυτικών χαρτοφυλακίων.

Τα McDonalds, η Coca Cola και τα CDS δείχνουν τον δρόμο

-Όταν η αμερικανική οικονομία δεν πάει καλά, οι καταναλωτές προτιμούν το γρήγορο και φθηνό φαγητό των McDonalds. Όταν ο τζίρος των καταστημάτων αυτών αυξάνεται με ρυθμό +12,6 στο τρίμηνο, οι οικονομολόγοι βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα. Το ίδιο συμβαίνει με την Coca Cola η οποία αποφάσισε να μην ανεβάσει τις τιμές της, γιατί φοβάται ότι θα μειωθεί η κατανάλωση. Επικαλείται την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά στην ουσία προσέχει για να έχει. Μετά έρχεται η αγορά των CDS (Credit Default Swaps). Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας του αμερικανικού δημοσίου για τα ομόλογα ενός έτους αυξήθηκαν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ. Οι αγορές εκτιμούν (και τιμολογούν τα CDS) ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας του αμερικανικού δημοσίου είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Κίνας.