-Χαίρετε, άκουσα χθες στην TV (Σκάι) τη συζήτηση μεταξύ Βίτσα (ΣΥΡΙΖΑ) και Γεωργιάδη, όπου οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τον πρώτο «πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις, κύριε Βίτσα, δεν πάνε και πολύ καλά, 8,5 μονάδες διαφορά… (της Alco)». Η απάντηση του κ. Βίτσα καταπληκτική, ωραίος και χαλαρός «ε, γιατί, μία χαρά είναι, δείτε το ποσοστό ΣΥΡΙΖA, βάλτε και του ΠΑΣΟΚ και του ΜΕΡΑ25, ε, και με ανοχή του ΚΚΕ βγάλαμε πλειοψηφία...». Τώρα καταλαβαίνετε το αδιέξοδο του Ανδρουλάκη που ο ΣΥΡΙΖΑ τον αθροίζει άνευ αδείας, την… εκκλησία που κλέβει ο Μητσοτάκης και γιατί ο Αδωνις σε λίγο θα… πηγαίνει και για μασαζάκι. Επίσης, είδα και το τρολάρισμα της Ν.Δ. στον ΣΥΡΙΖΑ περί ανάπτυξης το 2021 όπου από τον Πρόεδρο Τσίπρα, μέχρι τον εξάδελφο Γιώργο, την Αχτσιόγλου, τον Ζαχαριάδη, τον Σκουρλέτη, τον Παπαδημούλη έως τον Βίτσα και τον Σπίρτζη, εν χορώ προέβλεπαν από ύφεση έως τελείως ανεδαφικό ένα ποσοστό της τάξεως του 3,5%. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε λοιπόν ανάπτυξη του ΑΕΠ 8,4% το 2021. Τώρα καταλαβαίνετε γιατί ουδείς στοιχειωδώς ενημερωμένος άνθρωπος δεν «ακουμπάει» από εκεί.

Ανεβαίνουν οι τιμές για Marina Tower και βίλες

-Στον απόηχο της τελετής εγκαινίων του Ελληνικού, η πηγή μου έμαθε διάφορα «ντεσού» για το πώς προχωράει το πρότζεκτ διαμερισμάτων στον ουρανοξύστη Marina Tower αλλά και των υπολοίπων βιλών που έχουν σχεδιαστεί πέριξ του ιδίου χώρου. Λοιπόν, για τον ουρανοξύστη υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο waiting list από ενδιαφερόμενους, ενώ η Lamda -και λογικά- θα ζητήσει ωσονούπω από όσους έχουν δώσει ένα σχετικά μικρό «καπάρο» περί τις 200.000 ευρώ (10-15 χιλιάδες ευρώ το μέτρο κάνει το τ.μ. στον Πύργο, αναλόγως τον όροφο) να πληρώσουν περίπου το 50%-70% του ποσού και έτσι να δεσμευτούν ότι θα το αγοράσουν. Αν κάποιος εξ αυτών έχει αλλάξει γνώμη… χαράς ευαγγέλια για τη Lamda. Θα δώσει το «καπάρο» πίσω και θα το πωλήσει 20% ακριβότερα, αφού οι τιμές έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί όχι μόνο εντός του χώρου – αλλά λόγω του project – σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Ηδη αν θες να αγοράσεις μία βίλα χωρίς θέα θάλασσα (condo το λένε) μέσα στις εγκαταστάσεις θα πρέπει να πληρώσεις 10%-15% παραπάνω απ’ ό,τι στο Marina Tower και αυτό γιατί εκεί ήταν με τιμές εκκίνησης του project.

Κυβέρνηση: Ανοίγει το παιχνίδι στις τράπεζες

-Η είδηση της ημέρας είναι αναμφίβολα το ενδιαφέρον της Ion Group (είναι μέτοχος της Illimity, Cerved και Cedacri) για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς. Όπως έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας στη στήλη, “με τους Άραβες και τώρα τον Ιταλό ξεκινά ένα γαϊτανάκι στις τράπεζες που δεν ξέρουμε στο τέλος πού μπορεί να καταλήξει”. Πάμε λοιπόν καταρχήν από τα γεγονότα: O Ιταλο-Βρετανός τραπεζίτης Andrea Pignataro, επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Ion Group, πήγε στον Ηλία Ξηρουχάκη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου και κατέθεσε την πρότασή του. Ο Η. Ξηρουχάκης απευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και πήρε το «πράσινο φως»: Να προχωρήσει στην αξιολόγηση της πρότασης, με τις σωστές διαδικασίες.

Θετική εξέλιξη η πρόταση για το 27% της Πειραιώς

-Η κυβέρνηση θεωρεί την εξέλιξη θετική και έτσι την αντιμετωπίζει. Ο Ιταλός κρίνεται ως σοβαρός επενδυτής που έχει επενδύσει στο fintech, με καλό όνομα στην αγορά και διαθέτει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα. Θεωρούν ότι έχει ψάξει πολύ το deal κι ότι έχει συγκεκριμένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως εφαλτήριο για ανάπτυξη στα Βαλκάνια. Γενικά είναι ικανοποιημένοι για την πρόταση, καθώς πριν από τρία χρόνια η συζήτηση που είχαν, ήταν πώς θα διαχειριστούν το πρόβλημα Τράπεζα Πειραιώς και τώρα -εν μέσω πολέμου- υπάρχει μια πρόταση με σημαντικό premium. Όλο αυτό το μεταφράζουν από την πλευρά τους (και δικαίως) ως επιτυχία. Η συγκεκριμένη πρόταση μπαίνει για την Κυβέρνηση στο τραπέζι δίπλα στο σαουδαραβικό ενδιαφέρον για την Εθνική τράπεζα. “Αν πηγαίναμε με διαδικασίες book building”, λένε, “θα συζητούσαμε για τιμές με discount. Τώρα έχουμε προτάσεις με premium και πρέπει να δούμε πώς θα τις διαχειριστούμε”.

Τέλος Νοεμβρίου οι αποφάσεις - Το σχέδιο για competitive process

-Το παιχνίδι, πάντα κατά κυβερνητικές πηγές, θα ανοίξει στο τέλος Νοεμβρίου όταν η Rothschild θα καταθέσει την πρότασή της για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Μια πρόταση που εκ των πραγμάτων – πλέον – υποχρεωτικά πρέπει να λάβει υπόψη το εκπεφρασμένο και επίσημα ενδιαφέρον του PIF των Σαουδαράβων και της ιταλικής ΙΟΝ. Έχοντας το σχέδιο της Rothschild ως οδικό χάρτη, θα τεθούν οι διαδικασίες, ενώ πολλές πιθανότητες συγκεντρώνει η υιοθέτηση μιας competitive process, δηλαδή κάποιου είδους πλειοδοσίας, ώστε να εξασφαλιστεί η υψηλότερη τιμή.

Συγκρατημένη η αγορά πίσω από την πρόταση της ΙΟΝ

-Η αγορά εμφανίζεται συγκρατημένη απέναντι στην πρόταση και μάλλον επιφυλακτική. Λένε ότι η πρόταση δεν προβλέπει due diligence, οπότε δύσκολα να υπάρξει αντιπρόταση, καθώς κανένας θεσμικός παίκτης δεν θα κινηθεί στα τυφλά. Αναγνωρίζουν την οικονομική δυνατότητα της ΙΟΝ, αλλά πιστεύουν ότι ακόμη και με το καλύτερο σενάριο θα χρειαστούν αρκετοί μήνες επειδή το ΤΧΣ εκ του νόμου έχει βαριές διαδικασίες να τηρήσει (δυο απόψεις συμβούλων, ερωτήματα στον SSM κ.λπ.). Εκτιμούν ότι ο Πόλσον δεν θα είναι αντίθετος, καθώς είναι ένα σενάριο που φεύγει το Δημόσιο από τη μέση και πιθανόν δημιουργεί καλύτερες συνθήκες και για δικό του exit. Υπάρχουν και αυτοί που είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί στην αγορά και υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του Ιταλού είναι κυρίως για το digital, θεωρούν ότι στοχεύει σε πολύ γρήγορη απόσβεση και δεν βλέπουν διάθεση χρηματοδότησης εξ ιδίων πόρων. Σημειώστε πως παίκτες που προσπαθούν “να πατήσουν πολύ γρήγορα σε όλες τις κορφές” εμφανίζονται συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις και το είδαμε αυτό π.χ. στην Τράπεζα Αττικής όπου εμφανίστηκαν πρόθυμοι Ινδοί και άλλοι εξωτικής προέλευσης επενδυτές που τους ενδιέφερε να πάρουν το πηδάλιο και τα υπόλοιπα τα βρίσκουμε στην πορεία. Όπως και να έχει όμως, υπάρχει μια αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα: Το παιχνίδι στις τράπεζες άνοιξε, χωρίς να γνωρίζουμε πού θα καταλήξει.

Τα νεότερα για τον μετασχηματισμό του ομίλου Κόκκαλη

-Και επειδή είμαστε στον αστερισμό αλλαγών και ανακατατάξεων, περνάμε στον Σωκράτη Κόκκαλη και τις κινήσεις προσαρμογής που κάνει ο επιχειρηματίας στον όμιλο;o του. Η Ιntracom ξεκίνησε ως ένας μεγάλος όμιλος εταιρειών με συναφές αντικείμενο ή τουλάχιστον με συνδυαζόμενες δραστηριότητες και εξελίσσεται σε ένα ισχυρό ταμείο που θα επενδύει τα κεφάλαια από τις πωλήσεις των θυγατρικών της. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι στην αγορά τελευταία έχουν επανέλθει τα σενάρια για τους Ισραηλινούς και την Intrakom Defence. Ταυτόχρονα, τα ακίνητα πέρασαν σε ένα SPV, γεγονός το οποίο ερμηνεύεται από την αγορά ως προετοιμασία για την πώλησή τους. Η προσοχή όμως του Σ. Κόκκαλη είναι στραμμένη κυρίως στην Intralot και τα σχέδια για εισαγωγή της θυγατρικής Intralot USA στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν από τον Σ. Κόκκαλη στην τελευταία Γενική Συνέλευση, θα είχαμε νεότερα για το σχέδιο Οκτώβριο - Νοέμβριο, που θα ερχόταν και ο Κορεάτης συνέταιρος στην Αθήνα για να αποφασίσουν για την εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Σχέδιο που, δεδομένης της κατάστασης στις αγορές, δεν πρέπει να ευημερεί - αν κρίνω κι απ' το γεγονός ότι ούτε στα τηλέφωνα δεν απαντούν.

Οι απόφοιτοι του LSE

-Αύριο Πέμπτη, στις 7μ.μ. στην πρεσβευτική κατοικία της Μεγάλης Βρετανίας στο Κολωνάκι, θα μιλήσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος με θέμα «Ενεργειακή ασφάλεια και το μέλλον της Ευρώπης σε περιβάλλον συνεχών κρίσεων». Ο επιχειρηματίας είναι keynote speaker σε εκδήλωση που διοργανώνουν ο Πρόεδρος δρ Βασ. Αποστολόπουλος και τα μέλη του Συλλόγου αποφοίτων LSE, όπου θα βραβεύσουν εξέχουσες προσωπικότητες απόφοιτους του Πανεπιστημίου.

Η Coca Cola 3E ταρακουνάει την αγορά ποτών

Η εταιρεία Β.Σ. Καρούλιας είναι ο πρωταθλητής στην Ελλάδα στον τομέα διακίνησης αλκοολούχων ποτών. Είχε ένα συμβόλαιο με την Anheuser-Busch InBev (ABInBev) για την αντιπροσώπευση και διανομή των εμβληματικών σημάτων μπύρας (Corona, Stella Artois, Beck’s, Franziskaner, Leffe, Hoegaarden, Bud, Beck’s) η οποία όμως τελειώνει -κάπως απότομα μετά από σχέση 2 μόλις ετών- στα τέλη Δεκεμβρίου. Στην αγορά κυκλοφορούν πληροφορίες, με ιδιαίτερη σιγουριά μάλιστα, αλλά χωρίς επίσημη επιβεβαίωση, ότι τη διακίνηση αυτών των προϊόντων ζύθου θα αναλάβει η Coca Cola 3E που μπαίνει δυναμικά στην αγορά της μπύρας. Από 'δω και πέρα ξεκινούν οι σεισμικές αναταράξεις. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται με την είσοδο της Coca Cola 3E στην αγορά της μπύρας. Η Coca Cola 3E φιλοδοξεί να καλύπτει τις ανάγκες του Έλληνα καταναλωτή από το πρωί με τα δημητριακά του μέχρι το βράδυ και το τελευταίο ποτό της μέρας. Φυσικά, θα διαπραγματεύεται με άλλη δυναμική τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα ψυγεία και τις τιμές με τις απαραίτητες επιστροφές.

Ο γίγαντας του Πειραιά

«Ξυπνήσαμε μετά από 50 χρόνια τον κοιμώμενο γίγαντα του Πειραιά». Έτσι χαρακτήρισε το project του Πύργου του Πειραιά ο επικεφαλής της Dimand Δημήτρης Ανδριόπουλος ανακοινώνοντας τη συμφωνία για τον πρώτο anchor tenant του Πύργου, την εταιρεία Dialectica που δραστηριοποιείται στην αγορά του information services. Η Dialectica, που αριθμεί περισσότερους από 800 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τους οποίους οι 550 βρίσκονται διεσπαρμένοι σε διάφορα γραφεία στην Αθήνα, θα μισθώσει τους έξι (με option άλλους τρεις) από τους 22 ορόφους του κτιρίου. Σημειώστε ότι το ισόγειο και οι πρώτοι όροφοι του πύργου θα έχουν εμπορικές χρήσεις (εστίαση, retail και γυμναστήριο) με μισθωτές που ήδη έχουν κλείσει, όπως και κάποιοι από τους υπόλοιπους ορόφους τους οποίους θα καταλάβουν ναυτιλιακές εταιρείες. O Πύργος, που θα είναι ο πρώτος «πράσινος» ουρανοξύστης της Ελλάδας, ανήκει στον δήμο Πειραιά που για 99 χρόνια θα εισπράττει μίσθωμα από την παραχώρησή του στην κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments. Και πώς να μη γεμίσει με μισθωτές, όταν κάθε χρόνο στην Αττική υπάρχει ζήτηση για πάνω από 100.000 τ.μ. γραφειακών χρόνων, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Dimand.

Πρόεδρος (έκτακτης ανάγκης) για την ΕΠΟ

Σημειώστε πως ο Δ. Ανδριόπουλος της Dimand είναι καλός -αν παραστεί ανάγκη- και για υποψήφιος πρόεδρος κοινής αποδοχής της ΕΠΟ. Και τούτο γιατί θα εμπλακεί ως project manager και στο νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό. Δεδομένου ότι είτε ως στέλεχος, είτε ως επιχειρηματίας ως σήμερα ανέλαβε παρόμοια καθήκοντα για το Καραΐσκάκη του Ολυμπιακού, το ΑΕΛ Αrena της Λάρισας και την Αγία Σοφία της ΑΕΚ, είναι προσωπικότητα που συνδέει διαφορετικούς συλλόγους.

Μια βουτιά αξίας 5.000 ευρώ

-«Να μην πιστεύεις αυτά που διαβάζεις δεξιά και αριστερά» με συμβούλευσε φιλικά ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Euroxx. «Δεν υπάρχει deal εξαγοράς μας, δεν είναι τώρα οι εποχές…» είπε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο Ελληνικό. Υποθέτω από την πλευρά μου ότι η... περατζάδα δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αλλά αυτά που είπαν, αυτά σας λέω. Χθες, η μετοχή της Euroxx έκανε μια θεαματική βουτιά -9,75% κι έχασε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της. Μόνο που αυτή η «υπερήφανη διόρθωση» έγινε με συναλλαγές αξίας ενός 5χίλιαρου (2.800 μετοχές στα 2,42€). Που σημαίνει ότι αύριο μπορεί πάλι μ’ ένα 5χίλιαρο να ξαναβρεί τη χαμένη της αξία.

Κινητικότητα στα Λιμάνια

-Ακούω ότι το πακέτο του Ιβάν έχει βγει στην αγορά και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει το deal σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη. Μου λένε επίσης ότι η διοίκηση του ΟΛΠ έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων για να προχωρήσει σε μεγάλη «έκτακτη χρηματική διανομή». Είναι εποχή για τέτοιες γενναιοδωρίες;