-Χαίρετε, να ξεκινήσω… για να μην το ξεχάσω με ένα «εύγε» στην κυβέρνηση (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης) που πήραν πίσω την έφεση του Δημοσίου κατά του Γεωργίου για την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτό θα έλειπε, πια, με τόσο… κάρβουνο που έχει φάει ο άνθρωπος αυτός.

Κέντρο Αθήνας

-Βλέπω τι γίνεται στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο -ακριβώς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου- έχει ξαναγίνει εργοτάξιο η Πανεπιστημίου. Το ότι πήγε λάθος όλο αυτό το project είναι πασιφανές, το ότι μπορεί τώρα ο Μπακογιάννης να προσπαθεί να κάνει το σωστό, κι αυτό μπορεί (μακάρι) να είναι έτσι. Αλλά έλεος, αρχές Ιουλίου διαλέξανε; Πάνω στην καλύτερη τουριστική χρονιά της Αθήνας; Και να σκεφτεί κανείς ότι τις δημοτικές θα τις κερδίσει εύκολα. Τι το ήθελε καλοκαιριάτικο;

Προγραμματικές δηλώσεις

-Στα κυβερνητικά τώρα, πάντοτε οι προγραμματικές δηλώσεις έχουν μεγάλο ενδιαφέρον γιατί ξεκινάει έτσι μία νέα τετραετία, εσείς σημειώστε ότι ο Μητσοτάκης ξεκινάει τη θητεία με την κατάθεση ενός φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο εκπληρώνει προεκλογικές υποσχέσεις για μειώσεις φόρων. Δεν είναι ότι παίζει μόνος του, αλλά παίζει και σωστά.

Επιτελικό κράτος

-Τις αλλαγές πάντως του επιτελικού κράτους δεν τις βιάζεται όπως φαίνεται, αφού πάνε για τον Σεπτέμβριο, άρα μη φανταστείτε ότι θα γίνει και τίποτα τρομερό.

Ναυάγησε η πώληση της Aegean Baltic Bank

-Ανεβαίνει το θερμόμετρο, ο τόπος βράζει αλλά η πώληση της ABB πάγωσε για τα καλά. Και μάλλον πολύ ευγενικά το λέω, γιατί η πραγματικότητα είναι ότι παρά το ΜοU που είχε υπογραφεί πρόσφατα, η δουλειά χάλασε. Αυτό το εμπρός/πίσω και αμέσως μετά πίσω/εμπρός, κούρασε κι αν δεν συμβεί ένα θαύμα, η πώληση της Aegean Baltic Bank στον Τέλη Μυστακίδη ναυάγησε. Με απλά λόγια, οι διαρκείς αλλαγές στάσης κούρασαν τον μεγιστάνα και τον οδήγησαν στην αποχώρηση. Δεν ξέρω τι λέει τώρα ο Πέτρος Χριστοδούλου, που εκπροσωπούσε τους δύο εφοπλιστές μετόχους, αλλά όπως λένε στην αγορά «τα deals είναι σαν τα μακαρόνια. Αν τα παραβράσεις δεν τρώγονται».

Παραιτείται ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας - πήρε μεταγραφή στο εξωτερικό

-Η μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού ήταν βέβαια ο Καρίμ Μπενζεμά. Αντί για την ευρωπαϊκή δόξα προτίμησε τη χρυσή πρόταση της Σαουδικής Αραβίας κι ας ήταν από τη μια η Ρεάλ κι από την άλλη η Αλ Ιτιχάντ, την οποία πιθανότατα δεν έχετε δει ποτέ να παίζει. Το «σύνδρομο Ρονάλντο» που έκανε την ίδια επιλογή πέρυσι, χτυπάει τώρα όχι το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά τις τράπεζες. Ένα ανώτατο στέλεχος συστημικής τράπεζας αναχωρεί σε λίγες μέρες για χώρα του Κόλπου, για να αναλάβει σημαντική θέση σε τοπική τράπεζα. Οι Άραβες έχουν έναν απλό τρόπο να γίνονται πειστικοί όταν θέλουν μια μεταγραφή - απλώς προσθέτουν τον αναγκαίο αριθμό μηδενικών στο συμβόλαιο. Υπάρχει όμως και μια άλλη όψη σε αυτή την υπόθεση. Οι ελληνικές ιδεοληψίες που δυσκολεύουν ιδιαίτερα τον τραπεζικό τομέα, στην προσπάθεια να κρατήσει τα ικανά στελέχη του. Και δεν έχει μόνο η κεντροαριστερά τέτοιο προνόμιο - αρμόδια κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν μέχρι και πρόσφατα ταμπού το θέμα των αμοιβών για τα τραπεζικά στελέχη. Τώρα στα λόγια θέλουμε να φέρουμε πίσω τα πολλά ικανά στελέχη που την περασμένη δεκαετία έφυγαν και στελέχωσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Φρανκφούρτη και παντού στην Ευρώπη. Στην πράξη, εμποδίζοντας την ανταμοιβή τους από τους (ξένους) μετόχους των τραπεζών, ανοίγουμε τις πόρτες για να φύγουν κι άλλοι.

Μεταγραφές από τη Wood έκανε η Εuroxx

-Ολοκληρώθηκε -ακούω- η χρηματιστηριακή μεταγραφή που είχε προαναγγείλει η στήλη. Συγκεκριμένα η Εuroxx απέσπασε τους αναλυτές της Wood & Company που ασχολούνταν με την Ελλάδα και άλλες αναδυόμενες αγορές. Τα δυο στελέχη της Wood που εντάσσονται στο δυναμικό της Εuroxx είναι ο Αλέξανδρος Μπουλουγούρης και η Φανή Τζιουκάλια. Η Euroxx ενισχύει με νέα στελέχη το τμήμα ανάλυσης, καθώς ετοιμάζει το relaunching των συγκεκριμένων υπηρεσιών προς τους πελάτες της.

Βγήκε η Tράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται η Εθνική

-Κι αφού ευλογούμε τα γένια μας, για το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς τα είχαμε πει από την περασμένη Τρίτη, ότι στην τράπεζα είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί. Η σκυτάλη θα περάσει αμέσως μετά στην Εθνική Tράπεζα που ήδη συζητά με τις ξένες τράπεζες τους όρους της έκδοσης. Και φυσικά δεν σταματάμε εδώ, καθώς επίκεινται και άλλες εκδόσεις. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία επικαλείται στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης, απομένουν περίπου 6,7 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από τις ελληνικές τράπεζες με αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού έως το τέλος του 2025.

Νέο πακέτο NPEs ύψους άνω των 200 εκατ. Intrum – Τράπεζας Πειραιώς

-Στις 28/6/23 έγινε από την Intrum Hellas σύσταση ενεχύρου με την Τράπεζα Πειραιώς επί τραπεζικών λογαριασμών μέχρι του ποσού των 31,3 εκατ. ευρώ προς εξασφάλιση απαίτησης της Τρ. Πειραιώς από την Ιntrum Holding. Κατά πληροφορίες, το ενέχυρο συνδέεται με συναλλαγή κόκκινων δανείων για την οποία το τίμημα θα καταβληθεί τμηματικά και για αυτό δόθηκε ενέχυρο. Πρόκειται για ένα πακέτο που η αξία του υπερβαίνει τα 200 εκατ. με δάνεια ιδιωτών, τα οποία η Τράπεζα Πειραιώς πουλά στην Intrum Hellas. Η πώληση του συγκεκριμένου πακέτου δείχνει τη διάθεση της Τρ. Πειραιώς να επιταχύνει το ξεκαθάρισμα του κόκκινου χαρτοφυλακίου. Με την ευκαιρία, σημειώστε πως η Intrum Hellas έχει μεταφέρει το βάρος της στην ολοκλήρωση της σύνθετης συναλλαγής, που ήδη τρέχει, με την ταυτόχρονη πώληση επτά διαφορετικών πακέτων NPEs. Από το πακέτο των οινοποιείων προχωρεί μόνον ένα στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ πάει πίσω και το σχέδιο για το πακέτο των εταιριών τροφίμων.

Στον “Μαθιό Πυρίμαχα” θα δούμε έργο

-Σήμερα πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Μαθιός Πυρίμαχα και είναι πιθανόν να μας διαφωτίσει για τις προθέσεις του επιχειρηματία Γιώργου Μιχαηλίδη ο οποίος ξαφνικά αύξησε στο 5,1% το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης. Μεταξύ της διοίκησης της Μαθιός και του επιχειρηματία δεν έχει γίνει κάποια επαφή μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η στήλη θα σημειώσει δύο θέματα: Πρώτον, για να συγκεντρώσει κάποιος το 5,1% της Μαθιός χρειάζεται μήνες, καθώς η εμπορευσιμότητα είναι περιορισμένη. Δεύτερον, ο Γ. Μιχαηλίδης (γνωστός ευρύτερα από τις τσάντες ΚΕΜ) το 2007 είχε συγκεντρώσει 8,72% της Καλπίνης -Σίμος και τότε είχε κατηγορήσει τη διοίκηση ζητώντας διαχειριστικό έλεγχο, με την εταιρία να απορρίπτει τις κατηγορίες που εξαπέλυσε. Δεδομένου ότι η Μαθιός Πυρίμαχα έχει κεφαλαιοποίηση μόλις 11,8 εκατ. ευρώ, το πιθανότερο είναι… να δούμε έργο. Τώρα, πότε θα ξεκινήσει η προβολή, αν θα είναι θρίλερ, ταινία τρόμου ή περιπέτεια, θα το διαπιστώσουμε όλοι μαζί το επόμενο διάστημα.

Eρχονται αυξήσεις στα κινητά

-Διακριτικά μεν, σταθερά δε, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι θυμίζουν πως τα τελευταία χρόνια έχουν απορροφήσει όλα τα αυξημένα κόστη χωρίς να τα έχουν μετακυλίσει στους καταναλωτές, συνεχίζοντας παράλληλα τις μεγάλες επενδύσεις που υλοποιούν σε δίκτυα και υποδομές. Τώρα όμως λένε πως έφτασε η ώρα για αυξήσεις στα τιμολόγιά τους. Έτσι, από πλευράς Vodafone -που χθες είχε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους- υπήρξε τοποθέτηση σχετικά με την πιθανότητα να επιτραπεί από την ΕΕΤΤ η δυνατότητα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις τηλεπικοινωνίες, πως πλέον συντρέχουν οι προϋποθέσεις ώστε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο και στην Ελλάδα, στα βήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ουγγαρία και η Μ. Βρετανία. Οι πάροχοι λένε πως το ενεργειακό κόστος παραμένει αυξημένο και έχει πλήξει σφοδρά τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, που έχει τεράστιες ανάγκες ρευματοδότησης σε σταθμούς βάσης, δίκτυα, data centers κ.λπ. Επιπρόσθετα, έγιναν σημαντικές αυξήσεις και σε υλικά, πρώτες ύλες, υπηρεσίες τρίτων, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καλώδια οπτικών ινών που είναι απαραίτητα για υποδομές 5G και FTTH, η τιμή των οποίων αυξήθηκε κατά 70% μόνον πέρυσι. Το θέμα είναι κατά πόσον σε μια στιγμή που έχει ξεκινήσει συντονισμένα μια κυβερνητική προσπάθεια να ανακοπεί το κύμα της ακρίβειας και να πέσουν οι τιμές γενικά στην αγορά, να περάσουν αυξήσεις τους λογαριασμούς των Ελλήνων για κινητό και ίντερνετ.

Ο Βακάκης με βερμούδα και ο νέος χρησμός του

-Την πρόβλεψη ότι η οικονομία αναγκαστικά θα εισέλθει σε φάση αποπληθωρισμού διατύπωσε στη χθεσινή Γενική Συνέλευση -όπου είχε μαζευτεί πλήθος μετόχων- ο Απ. Βακάκης. Όπως είπε, ο αποπληθωρισμός είναι αναπόφευκτος, μπορεί να γίνει και βίαια, καθώς η οικονομική ισχύς του καταναλωτή δεν μπορεί πλέον να συμβαδίσει με τις τιμές, ενώ πρόσθεσε πως η πτώση των τιμών θα επηρεάσει και τα τρόφιμα. Κατά τα άλλα, ο Α. Βακάκης στη χθεσινή συνέλευση δεν ήταν ορεξάτος, όπως μας είχε συνηθίσει σε άλλες συνελεύσεις, ενώ ήταν εμφανώς σε καλοκαιρινή διάθεση καθώς φορούσε άσπρη βερμούδα, άσπρο πουκάμισο και αθλητικά παπούτσια.

Πολλές δουλειές και Αrtificial Intelligence στην doValue

-Εκεί κάτω στο Μοσχάτο, στα γραφεία της doValue, επικρατεί οργασμός δραστηριοτήτων. Ξεκίνησαν ήδη να δουλεύουν τα δάνεια του Frontier II που πήραν από την Εθνική. Ονομαστική αξία 2,5 δισ. ευρώ και από αυτά 1,7 δισ. αφορούν δάνεια λιανικής. Το καινούργιο στοιχείο που εκπλήσσει ωστόσο είναι η χρήση του Artificial Intelligence (AI) στη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Έχει ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία, ελπίζουν ότι θα την εντάξουν σταδιακά στις καθημερινές εργασίες τους, από τον Δεκέμβρη και μετά. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ειδικά συστήματα πληροφορικής καταγράφουν τις συνήθειες των κόκκινων δανειοληπτών, πότε απαντούν στο τηλέφωνο και πότε όχι, αν προτιμούν άνδρα ή γυναίκα συνομιλητή, μικρής ή μεγαλύτερης ηλικίας. Τα συστήματα στέλνουν αυτόματα SMS με υπενθύμιση για την πληρωμή μιας δόσης και δημιουργούν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προσέγγισης με βάση τα οικονομικά, αλλά και τα κοινωνικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει ο Όμιλος.

Αυτή είναι μετοχή…

-Οι κινήσεις «μεγάλου παίκτη» από πλευράς Παντελή Μαντωνανάκη συνεχίζονται σε αυτό το… ατελείωτο μπρα ντε φερ με τις τράπεζες και την ΕΤΑΔ. Εσχάτως υπήρξε μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη γύρω από τις μετοχές της εταιρείας «Αττικός Ήλιος» (που διαχειρίζεται το Grand Resort Lagonissi). Συγκεκριμένα, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, που έγινε στις 30 Ιουνίου 2023, αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο κατά 1.047.000 ευρώ, με καταβολή μετρητών και έκδοση 1.047.000 μετοχών ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη. Ταυτόχρονα, όμως -και εδώ είναι το καλύτερο- με απόφαση της ίδιας Γενικής Συνέλευσης μετατράπηκε η ονομαστική αξία της μετοχής από 1 ευρώ σε 100 ευρώ εκάστη! Έτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται πλέον σε 73.143.100 ευρώ και διαιρείται σε 731.431 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία. Τύφλα να 'χουν τα bluechips…

Το μικρό μυστικό του Κωτσόβολου

-Σήμερα, η διοίκηση της Κωτσόβολος ανακοινώνει τα αποτελέσματα και τις προοπτικές για την πορεία της. Προφανώς θα ερωτηθεί για το αν υπάρχει ενδιαφέρον αγοράς της Κωτσόβολος από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το μικρό μυστικό στον ισολογισμό της Κωτσόβολος κρύβεται στα έσοδα από «υπηρεσίες προς τρίτους». Λίγοι καταναλωτές γνωρίζουν ότι κάποιες εμπορικές αλυσίδες έχουν συμφωνία με την Κωτσόβολος και στις ηλεκτρονικές τους πωλήσεις παραδίδουν τα εμπορεύματα σε καταστήματα της Κωτσόβολος ή μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους με τον στόλο της Κωτσόβολος. Επίσης, αν μπείτε σ’ ένα κατάστημα του Ομίλου θα παρατηρήσετε ότι οι τηλεοράσεις δεν εκπέμπουν μόνο τηλεοπτικό πρόγραμμα αλλά και -πληρωμένες, φυσικά- διαφημίσεις άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Εξωτικές επενδύσεις

-Τα επίσημα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι οι επενδυτές από τις ΗΠΑ τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν τοποθετήσει περισσότερα από μισό δισεκατομμύριο δολάρια σε κινεζικές μετοχές και κινεζικά εταιρικά ομόλογα. Αν ο αριθμός σάς φαίνεται μεγάλος, κρατηθείτε: Τα ίδια επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις στην Κίνα από εξωχώριους παραδείσους (π.χ. Νησιά Κέιμαν) ξεπερνούν το 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια! Το 70% των αμερικανικών και ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Κίνα ξεκινά από εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους. Παρά τα όσα λένε επισήμως για την Κίνα οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες δείχνουν εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της.

To μεγάλο γερμανικό καράβι…

-Οι αναλυτές βλέπουν την καμπύλη απόδοσης των γερμανικών ομολόγων πλήρως αντεστραμμένη για πρώτη φορά τα τελευταία 31 χρόνια. Είναι ένα σαφές μήνυμα για την επερχόμενη ύφεση της άλλοτε ατμομηχανής της Ευρώπης. Η γερμανική οικονομία θα δείξει αρνητική ανάπτυξη στο β’ τρίμηνο του έτους, μαζί με πληθωρισμό της τάξης 6,1% και σημαντική μείωση των δεικτών μεταποίησης ΡΜΙ.