-Χαίρετε, ακούω και διαβάζω ρεπορτάζ ότι ο Μητσοτάκης στη ΔΕΘ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα είναι πολύ μαζεμένος στις παροχές γιατί «είναι πολύ βαρύ το κόστος που ήδη πληρώνουμε για τη στήριξη των νοικοκυριών στην ενέργεια, έχουμε μπροστά μας έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όποτε πρέπει να κρατήσουμε δυνάμεις, κ.λπ.», τα οποία όλα αυτά είναι σωστά, έτσι είναι. Αλλά έλα που εγώ αυτά τα... ψιλοακούω βερεσέ και έχω την αίσθηση ότι το πακέτο (σε όλα) θα είναι πολύ ισχυρό και απλά ο πρωθυπουργός είναι λάτρης του «…άσε να ανακοινώσουμε κι εμείς τίποτα καλό στον κόσμο», όπως όλοι θα έκαναν στη θέση του άλλωστε. Μην ξεχνάμε ότι φτάσαμε πια στις εκλογές, η τελευταία ΔΕΘ είναι, τι θα φοβηθεί, τους Ευρωπαίους που πανικόβλητοι θυμήθηκαν τώρα να βάλουν πλαφόν στο φυσικό αέριο, έξι μήνες μετά την ενεργειακή κρίση;

Τα «αθώα μεροκάματα»

-Μερικές παρατηρήσεις για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, που εξελίσσεται αυτή την εβδομάδα, θα ξεκινήσει η Εξεταστική Επιτροπή. Αφού ευχηθώ περαστικά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και σύντομη ανάρρωση από τη ρήξη χιαστών (τα κατάγματα και οι τραυματισμοί είναι... και για τους πρωθυπουργούς, Νίκο, έστω τύπου Καραμανλή Ραφήνας, ή ΓΑΠ) θέλω να ρωτήσω το εξής: Αφού επιμένουν να ζητούν από τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο και να ενημερώσει την κοινή γνώμη για το γιατί παρακολουθείτο ο Ανδρουλάκης (επισημαίνω, κατόπιν ενυπόγραφης συναινέσεως εισαγγελέως και έξι στελεχών της ΕΥΠ, όπως απεδείχθη στην Επιτροπή Θεσμών) γιατί επιτέλους δεν κάνουν το αυτονόητο. Αντί να ζητάνε από έναν πρωθυπουργό να παρανομήσει (παραβιάζοντας το απόρρητο) γιατί δεν πάνε οι ίδιοι ή έστω οι δικηγόροι του ΠΑΣΟΚ στην ΕΥΠ να ενημερωθούν και να ανακοινώσουν το γιατί συναίνεσε η… μισή ΕΥΠ και η εισαγγελέας να ανοίξει το τηλέφωνο του Ανδρουλάκη; Πιθανότατα, δεν θέλουν, για να μην κοροϊδευόμαστε, γιατί απλώς γνωρίζουν ότι αυτό δεν γίνεται να το κάνει ένας πρωθυπουργός. Τέλος πάντων, αν ήταν κάτι συγκλονιστικό, ένα πραγματικά μεγάλο θέμα θα το ξέραμε γιατί, όπως είναι γνωστό, στην Ελλάδα τα μυστικά είναι σαν τα θαύματα… κρατούν τρεις μέρες, το μεγάλο τέσσερις, όπως λέει και η παροιμία. Όσο για την υπόθεση παρακολούθησης Σάγια-Πιτσιόρλα, ελάτε τώρα, σιγά το πράγμα, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάποιοι κάνανε μπίζνες με τους Άραβες, «αθώα μεροκάματα» είναι αυτά.

Έρχεται μεγάλη τηλεπικοινωνιακή επένδυση

-Σε άλλα νέα, μάλλον πιο ενδιαφέροντα, ακούω ότι εντός των ημερών θα ανακοινωθεί μια μεγάλη επένδυση στον τηλεπικοινωνιακό τομέα και μακάρι να έχουμε και τέτοιες ειδήσεις όλο και πιο συχνά. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της ΔΕΘ και την πρωθυπουργική ομιλία για τις νέες επενδύσεις, η νέα διοίκηση του Ομίλου NOVA WIND με τη Victoria Boklag αυτοπροσώπως, θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση της εταιρείας κινητής με τη συνδρομητική υπηρεσία. Περιμένετε εκπλήξεις.

Οι Σαουδάραβες ζήτησαν (και επισήμως) το 20% της Εθνικής Τράπεζας

-Και θέλω να συνεχίσω με τα νέα από τον χώρο της αγοράς, γιατί συμβαίνουν πολλά και σημειώνεται μεγάλη κινητικότητα, ιδιαίτερα στις τράπεζες. Λοιπόν, ναι, είναι γεγονός: Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έφτασε επιστολή του Public Investment Fund, γνωστού διεθνώς ως PIF, με την οποία εκφράζεται επισήμως το ενδιαφέρον του sovereign fund της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά του 20% της Εθνικής Τράπεζας. Η επιστολή έφτασε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Αθήνα και τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό. Η στήλη έθεσε τις πληροφορίες υπόψιν του ΤΧΣ από την πλευρά του οποίου όμως αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο. Σημειώστε ότι ορισμένες (καλές) πηγές κάνουν λόγο για letter of intend του PIF το οποίο διαχειρίζεται assets 620 δισ. δολαρίων, ενώ άλλες παραδέχονται την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το 20% της ΕΤΕ, αλλά με απλή επιστολή κι όχι letter of intend. Όπως και να έχει, η ουσία δεν αλλάζει: Οι Σαουδάραβες ζητούν το «χέρι» της Εθνικής Τράπεζας. Ως εδώ, ήταν αμιγώς πληροφορίες και μάλιστα καλά διασταυρωμένες. Από εδώ και πέρα είναι οι εκτιμήσεις της στήλης: Θα προσπαθήσω να το τσεκάρω τις επόμενες ημέρες, αλλά μάλλον δύσκολο το βλέπω να γίνεται κάτι τώρα, καθώς σε οκτώ μήνες έχουμε εκλογές. Το πιθανότερο σενάριο είναι το θέμα να «συρθεί» ως τότε και μετά τις εκλογές και αναλόγως των εξελίξεων θα αποφασιστεί το μέλλον της Εθνικής. Υ.Γ.: Τι διλήμματα είναι αυτά που έτυχαν στην Εθνική; 'Η θα παντρευτεί τους Σαουδάραβες ή τον Πολάκη (που θέλει να εθνικοποιήσει την Τράπεζα). Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει; Για παράδειγμα, Έλληνες εφοπλιστές και λοιποί κεφαλαιούχοι ;

Η Deloitte ερευνά τράπεζα για λογαριασμό των Μπάκων

-Για τράπεζα φαίνεται πως ετοιμάζεται τώρα το δίδυμο των Μπάκου -Καϋμενάκη. Συγκεκριμένα, έχουν αναθέσει στην Deloitte και διενεργεί για λογαριασμό τους due diligence στη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, που εδρεύει στις Σέρρες. Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» κάποια εξέλιξη. Υ.Γ.: Όχι, για την Τράπεζα Αττικής δεν ενδιαφέρονται, ούτε για κάποια άλλη τράπεζα. Οπότε, για να ψάχνονται στον Βορρά, μάλλον σαν ρουσφέτι μοιάζει.

Περιμένοντας την μπίλια να κάτσει (για τον λογαριασμό)

- Για την Τράπεζα Αττικής συνεχίζονται οι διεργασίες, με την προσοχή να στρέφεται τώρα στις αποφάσεις για το ποια κόκκινα δάνεια θα τιτλοποιηθούν, ώστε να προσδιοριστεί και το ύψος της ΑΜΚ. Πρέπει, δηλαδή, αρχές και μέτοχοι να συμφωνήσουν στο σχέδιο διάσωσης της τράπεζας. Οι πληροφορίες -προς το παρόν- συγκλίνουν ότι η αύξηση θα είναι της τάξης των 450 εκατ. και ότι το άνοιγμα υπολογίζεται κάπου στα 650 εκατ. Με την τιτλοποίηση μειώνονται τα Risk Weight Assets και συνεπώς υποχωρεί και η κεφαλαιακή ανάγκη, αλλά δεν είμαι σε θέση να σας πω με βεβαιότητα, αφού ούτε και οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην Τράπεζα Αττικής γνωρίζουν, καθώς δεν έχουν αποφασίσει ακόμη. Το Elligton παραμένει δεσμευμένο για την Αττικής θέτοντας ως προϋπόθεση τους όρους της αρχικής συμφωνίας, δηλαδή εξυγίανση και ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και ταυτόχρονα ευθυγραμμίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ιδιοκτησιακές αλλαγές στην αλυσίδα Bazaar

-Οι κληρονόμοι συμφώνησαν κι έδωσαν τα χέρια. Η συμφωνία θα επισημοποιηθεί μέσα στις επόμενες 15 μέρες. Η χήρα του Δήμου Βερούκα, Χριστιάνα και ο αδελφός του Αλέξης Βερούκας, ζωγράφος στο επάγγελμα που ζει στην Ύδρα, θα μεταβιβάσουν τα ποσοστά τους (33% έκαστος) του Ομίλου σούπερ μάρκετ Βazaar, στον άλλο αδελφό, Γιώργο Βερούκα, ο οποίος και θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των εμπορικών δραστηριοτήτων των Bazaar. Ο Δήμος Βερούκας -η ψυχή και το πνεύμα των Bazaar- έφυγε εντελώς ξαφνικά από τη ζωή, τον Φεβρουάριο 2020 σε ηλικία μόλις 56 ετών. Οι κληρονόμοι δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το μέλλον του Ομίλου. Συμφώνησαν τελικά να πουλήσουν οι δύο τα μερίδιά τους στον τρίτο, τον Γιώργο Βερούκα ο οποίος εκτός από το υψηλό τίμημα (δεκάδες εκατομμυρίων) που θα καταβάλει, πρέπει να βρει τον δικό του τρόπο να αναπτύξει την επιχείρηση, αφού ήταν κάθετα αντίθετος στη συμφωνία συνεργασίας με τον Μασούτη

Mια πολύ γεμάτη εβδομάδα, σ’ ένα κρίσιμο 20ήμερο

-Με τη Wall Street κλειστή σήμερα, για να απολαύσουν οι Αμερικανοί το τελευταίο καλοκαιρινό τριήμερο, οι αγορές θα πάρουν κατεύθυνση κυρίως από τις εγχωρίως παραγόμενες εξελίξεις. Εδώ στην Ελλάδα, μεθαύριο Τετάρτη θα μάθουμε τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ο οποίος θα είναι εξίσου θεαματικός όσο και του πρώτου. Την Πέμπτη θα ακούσουμε από την ΕΚΤ τη νέα αύξηση των επιτοκίων του ευρώ αλλά -κυρίως- τη συνέντευξη Lagarde για τα μελλούμενα. Έτσι θα οδηγηθούμε στο τριήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ, αφού πρώτα ακούσουμε και τα κακά νέα για τον πληθωρισμό. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, αυτή την εβδομάδα «μιλά» η μεσαία κεφαλαιοποίηση (Autohellas, Quest κ.λπ.). Τα αποτελέσματα είναι καλά, το πρόβλημα ωστόσο δεν βρίσκεται στο παρελθόν αλλά στο μέλλον, για όλα αυτά που περιμένουμε να συμβούν αυτόν τον δύσκολο χειμώνα.

Σχεδόν το 1/4 της αγοράς

-Συνεχίζει η χρηματιστηριακή της Πειραιώς την υψηλή πτήση, καθώς και τον Αύγουστο ήταν πρώτη με μερίδιο 22,69%, δεύτερη η Εurobank με 16,30%, ενώ στην τρίτη θέση είχαμε ανατροπή με την Εθνική (10,94%) να περνά με βραχεία κεφαλή τη Εuroxx (10,84%). Στο οκτάμηνο η Πειραιώς έχει σχεδόν το 1/4 της αγοράς καθώς έχει μερίδιο 23,95% με τον δεύτερο στο 17%.

Το παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις ταυτότητες

-Το πράγμα φαινόταν ότι είχε στραβώσει για τα καλά. Αυτή η απλή(;) εφαρμογή με την οποία Αστυνομική Ταυτότητα και Δίπλωμα Οδήγησης ανέβαιναν με ευκολία στο κινητό μας θα προκαλούσε ανατροπές στον μεγάλο, στοιχειωμένο διαγωνισμό των 550 εκατ. ευρώ για τις αστυνομικές ταυτότητες που τελικά ακυρώθηκε. Ήταν ένας διαγωνισμός που αποδεικνύεται ότι είχε πολλά κενά και πολλές παγίδες. Να μην ξεχνάμε και την παιδαριώδη συμπεριφορά όλων των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Ήρθε κατόπιν και η νέα εφαρμογή «my photo» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που μας δίνει τη δυνατότητα να ανεβάζουμε τις φωτογραφίες σε τακτικά χρονικά διαστήματα και κατόπιν το Κράτος να τις διανέμει στις αρμόδιες υπηρεσίες. Ήρθε και η αλλαγή της διάρκειας ζωής των διαβατηρίων μας από 5 σε 10 χρόνια. Όλα μαζί και ταυτοχρόνως, μαζί με τα πολυποίκιλα επιχειρηματικά και πολυεθνικά συμφέροντα, οδήγησαν στην αναβολή (βλέπε ακύρωση του διαγωνισμού). Κάποια στιγμή θα προκηρυχθεί καινούργιος και όποιος τον κερδίσει, όταν τον κερδίσει, θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες για να δημιουργήσει τις -σύγχρονων προδιαγραφών- ταυτότητες, ΑΝ κι εφόσον είναι απαραίτητες τότε, με την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Το μέλλον της BYTE

-Έλεγα για τις ταυτότητες και θυμήθηκα την BYTE. O Σπυρογεώργης Βυζάντιος -προφανώς και η οικογένειά του αμέσως μετά- συμφώνησαν για τη συγχώνευση της Byte με την Ideal. Ουδείς φαίνεται να αμφιβάλλει ότι θα συμφωνήσει και o άλλος μέτοχος, η Alpha Bank, ώστε να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσοστό του 70% και να προχωρήσει το deal. Επόμενο ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει το νέο σχήμα. Η Ideal ενδιαφέρεται -κυρίως- για τα έργα τα οποία έχει αναλάβει η BYTE. Θα συνεχίσει η Ιdeal να διατηρεί δύο εισηγμένες στο Χρηματιστήριο; Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η μεταβατική περίοδος; Ποιο είναι το μέλλον των στελεχών; Κάποια στιγμή θα πάρουμε απαντήσεις από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου…

To ομόλογο της OPTIMA Bank και οι ενδιαφέρουσες κινήσεις

-Όλοι συμφωνούν ότι οι παρούσες συνθήκες στις αγορές -ιδιαίτερα στα χρηματιστήρια- δεν ευνοούν την είσοδο μιας Τράπεζας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η στρατηγική της Optima Bank ωστόσο είναι δεδομένη. Πρέπει να διευρύνει το μετοχολόγιό της, να μεγαλώσει τα μερίδιά της στην αγορά και ταυτόχρονα να επενδύσει στα -νέου τύπου και φιλοσοφίας- τραπεζικά καταστήματα για το μέγεθος δικτύου που θέλει να αποκτήσει. Γι’ αυτό, πολλοί είναι εκείνοι που συμβουλεύουν τον βασικό μέτοχο, να προχωρήσει γρήγορα στην έκδοση ενός μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου ύψους 100 εκατ. ευρώ, στο οποίο να μη συμμετέχει ο βασικός μέτοχος. Να αγοράσουν δηλαδή τις μετατρέψιμες ομολογίες, οι επενδυτές που θα ήθελαν να αποκτήσουν στο μέλλον παρουσία στη μετοχική σύνθεση ενώ -στο μεταξύ- θα απολαμβάνουν μια ικανοποιητική απόδοση στα κεφάλαιά τους.