-Χαίρετε, θα το γράψω χωρίς περιστροφές, όποιος συμβούλεψε τον Τσίπρα να πάει στο σπίτι της συμπαθούς κυρίας για να της συμπαρασταθεί -γιατί «της πήραν... οι Πάτσηδες το σπίτι και της έσπασαν την πόρτα κ.λπ.»- απλά είναι… επικίνδυνος για τον Τσίπρα. Εκτός αν το σκέφτηκε ο ίδιος. Και αυτό γιατί ο πλειστηριασμός για το σπίτι της κυρίας αυτής ξεκίνησε με αναγγελία και δημοσίευση στην επίσημη πλατφόρμα από τον Μάρτιο του 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με νόμο που είχε ψηφίσει η τότε κυβέρνηση κι ας ήταν πρώτη κατοικία. Αυτός καθ' αυτός ο πλειστηριασμός έγινε μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο 2019, επί Κυβερνήσεως ΝΔ. Απλά τώρα ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού αποφάσισε να την πετάξει έξω βιαίως. Έτσι είναι το θέμα κι ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του για την πολιτική χρήση ενός, όντως, πολύ δυσάρεστου γεγονότος.

Η εκεχειρία των καναλαρχών

-Κατά τα άλλα, τα πνεύματα μεταξύ καναλαρχών ηρέμησαν χθες για το θέμα «πού θα μεταδοθεί ο τελικός του Μουντιάλ». Θα το παίξει ο ελεύθερος -και όχι ο συνδρομητικός- Antenna και πιθανώς μερικά ματς όχι τόσο σημαντικά (οκτώ στον αριθμό) μεταξύ 29 Νοεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου να προβληθούν στο Μακεδονία T.V., που ανήκει στον όμιλο Antenna.

«Φαρμάκι» το πόρισμα Βουρλιώτη για τη ΜΚΟ

-Θα θυμάστε ότι είχαμε γράψει για την τύχη που ανέμενε την περίφημη ΜΚΟ Human Rights 360, η οποία είχε μπει στο στόχαστρο της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος με αφορμή και την ιστορία με τους 38 πρόσφυγες που στήθηκε τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο και έλεγε πως τάχατες οι ελληνικές αρχές δεν τους έσωζαν, ενώ βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος, με αποτέλεσμα να πεθάνει ένα παιδάκι. Την επομένη της παράστασης που έδωσε ο Ερντογάν με τις φωτογραφίες πνιγμένων προσφυγόπουλων που κράδαινε από το βήμα του ΟΗΕ, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να δράσουν για να σταματήσει ο διασυρμός από κάθε λογής ΜΚΟ που έχουν πόρους από άδηλες πηγές και την πέφτουν στην Ελλάδα. Στις 22 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, γράφαμε για την εμπλοκή στην υπόθεση της Αρχής που έχει επικεφαλής τον τέως αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη και όπως επισημαίναμε και τότε «όταν ασχολείται με κάτι (βλέπε περιουσία Τράγκα, κ.ά.) δεν κάνει μισές δουλειές». Γράφαμε επίσης την εκτίμηση πηγής μας ότι «αναμένονται λαβράκια» που τώρα επιβεβαιώνεται. Το πολυσέλιδο πόρισμα που διαβιβάστηκε την περασμένη Παρασκευή στην Εισαγγελία είναι «φαρμάκι» για τον ιδρυτή της ΜΚΟ και συγγενικά του πρόσωπα. Η οργάνωση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει άγνοια για το πόρισμα, αλλά έχω την αίσθηση ότι θα το μάθει σύντομα όχι μόνον γιατί ζητείται η άσκηση δίωξης για το κακούργημα του «ξεπλύματος χρήματος από εγκληματική οργάνωση»(!), αλλά και διότι έχουν εκδοθεί διατάξεις για τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων των ιθυνόντων της ΜΚΟ (συγγενών του ιδρυτή και άλλων).

Το σύστημα «Carousel» και οι χρυσές business

-Πηγή μου, που έχει γνώση του πορίσματος, με πληροφορεί ότι σε αυτό περιγράφεται ένα μοτίβο οικονομικών συναλλαγών που ακολουθούν και άλλες ΜΚΟ και αποκαλείται «Carousel». Υπάρχει μια αρχική ΜΚΟ η οποία εισπράττει συνδρομές από ιδιωτικούς οργανισμούς (Ίδρυμα Σόρος, κ.λπ.) και κυβερνήσεις (Ολλανδία, κ.ά.) και στη συνέχεια δημιουργούνται άλλες συνδεδεμένες ΜΚΟ που δεν έχουν νομιμοποιηθεί στη χώρα μας και στις οποίες οι ιδρυτές της «μητρικής» προσλαμβάνονται ως υπάλληλοι, με διόλου ευκαταφρόνητες αμοιβές. Με άλλα λόγια, τα χρήματα των δωρεών που συγκεντρώνουν και δεν είναι λίγα, αντί να πάνε στην αρωγή των προσφύγων γίνονται ατομικά εισοδήματα για τους ιδρυτές των ΜΚΟ.

Οι περίεργες συμπτώσεις

-Συμπτωματικά, πάντως, ή όχι, το ίδιο διάστημα η Αρχή του X. Βουρλιώτη έστειλε στις εισαγγελικές αρχές μια δικογραφία για μια εταιρία εμπορίας ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) που φέρεται να καταχράσθηκε από παράνομες φοροαποφυγές, εικονικά τιμολόγια και είσπραξη επιδοτήσεων με πλαστούς τζίρους. Η ζημιά της χώρας μας και της ΕΕ υπολογίζεται σε πάνω από 20 εκατ. ευρώ και γι΄ αυτό ζητείται η δέσμευση της περιουσίας συνολικά 47 ατόμων. Ποια είναι η σύμπτωση; Κι εδώ εφαρμοζόταν το σύστημα «Carousel» με ένα πλέγμα διασυνδεμένων εταιριών. Ποιος έμαθε άραγε από τον άλλο; Οι εξπέρ της τεχνολογίας από τις ΜΚΟ ή οι ΜΚΟ από τους άλλους… Υπάρχει και μια δεύτερη σύμπτωση που θέλω να σας παρουσιάσω. Η Αρχή Βουρλιώτη έχει ερευνήσει καταγγελίες για δύο δικηγόρους με έδρα παραμεθόρια περιοχή της χώρας που είχαν συναλλαγές με Τούρκους για τους οποίους υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε λαθραία διακίνηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ελλάδα. Η εμπλοκή αυτή των δικηγόρων θυμίζει εν πολλοίς όσα έχουν ακουστεί κατά καιρούς για τον ρόλο που διαδραματίζουν διάφορες ΜΚΟ. Για να δούμε τι θα πει και η Δικαιοσύνη που έχει πλέον τον λόγο, αλλά και τα στοιχεία.

Ο Ελληνικός Χρυσός δεν πωλείται, νέα επένδυση 850 εκατ.

-Και περνάμε στα επιχειρηματικά νέα, ξεκινώντας από τις φήμες που κυκλοφορούν έντονα τις τελευταίες ημέρες στην αγορά και θέλουν τον Ελληνικό Χρυσό στις Σκουριές Χαλκιδικής να πωλείται. Η αιτία που πυροδότησε τη φημολογία είναι ότι κυκλοφόρησε στην πιάτσα πως γίνεται due diligence στην εταιρία, εξέλιξη που αρκετοί συνδύασαν (και λογικά) με την παλαιότερη άποψη που είχε εκφραστεί από τον Ελληνικό Χρυσό για αναζήτηση στρατηγικού ετέρου. Μετά λοιπόν από αρκετό παίδεμα, η στήλη καταθέτει τα εξής: Πράγματι διενεργείται due diligence στην Ελληνικός Χρυσός, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις φήμες περί πώλησης, οι οποίες δεν ευσταθούν. Το due diligence πραγματοποιείται επειδή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση ενός επενδυτικού σχεδίου από το Ταμείο Ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, ο Ελληνικός Χρυσός προχωρεί σε μια μεγάλη και σημαντική επένδυση ύψους 850 εκατ. για την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των μεταλλείων στις Σκουριές. Η εταιρία συμμετέχει με χρηματοδότηση 170 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 680 εκατ. καλύπτονται από το Ταμείο Ανάπτυξης και δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική τράπεζα. Οι σχετικές διαδικασίες είναι ώριμες και η εκταμίευση του δανείου πιθανότατα θα γίνει μέσα τον άλλο μήνα.

Έκτακτη ένεση ρευστότητας 1,5 δισ. στις τράπεζες

-Το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), όπως είναι γνωστό, συγκεντρώνει κεφάλαια από τις Τράπεζες (0,8% των καταθέσεών τους) ώστε να ανταποκριθεί και να εγγυηθεί τα λεφτά των αποταμιευτών σε μια πολύ δύσκολη στιγμή. Μετά την κρίση, οι κυβερνήσεις είχαν επιβάλει κι ένα επιπλέον ποσό, πέραν του 0,8%, το οποίο ονόμασαν ΠΚΚΠ (πρόσθετο κεφάλαιο καταθέσεων) ώστε οι καταθέτες να αισθάνονται ακόμη πιο ασφαλείς. Τώρα που η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια σε επιτήρηση και η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα έχει εμπεδωθεί, το επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ του ΠΚΚΠ, δεν είναι αναγκαίο καθώς το ΤΕΚΕ έχει τους προβλεπόμενους πόρους. Το 1,5 δισ. λοιπόν θα επιστραφεί στις τράπεζες, αλλά μη βιαστείτε να βγάλετε εύκολα συμπεράσματα γιατί οι τράπεζες το συγκεκριμένο ποσό που αναλογεί σε κάθε μια, είναι ήδη εγγεγραμμένο στον ισολογισμό τους. Οπότε, με την επιστροφή των κεφαλαίων η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος ενισχύεται με 1,5 δισ. ώστε να χορηγούν περισσότερα δάνεια.

COSMOTE TV και NOVA έβγαλαν τα μαχαίρια για τη Euroleague

-Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο συμβόλαιο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Euroleague για την επόμενη τριετία (2023-2026). Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφορών εκπνέει την 1η Δεκεμβρίου και εάν δεν υπάρξει παράταση ή κάποιου είδους μετάθεση της διαδικασίας, στις αρχές του επόμενου μήνα θα γνωρίζουμε εάν η διοργάνωση στην οποία συμμετέχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα συνεχίσει να μεταδίδεται από τη NOVA ή θα μετακομίσει στην COSMOTE TV. Το τελευταίο συμβόλαιο ακούστηκε πως κόστισε 11 εκατ. ευρώ στη NOVA και στην αγορά λέγεται πως η επόμενη τριετία θα μπορούσε να ανέβει στα 15 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί εάν τελικά κάποια από τις δύο εταιρείες θα μπορούσε να ανέβει τόσο και επίσης εάν ο ΟΤΕ θα κάνει τελικά μεγαλύτερο άνοιγμα και στο μπάσκετ.

Η «επιστροφή» του Margi της Βουλιαγμένης

Υπερδιπλάσιο τζίρο πέτυχε το πεντάστερο ξενοδοχείο “The Margi” της οικογένειας Σταυρίδη το 2021, κάνοντας, κατά κάποιο τρόπο, μια «επιστροφή» στην κανονικότητα μετά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας και των lockdowns. Έτσι, όπως πληροφορείται η στήλη, ο κύκλος εργασιών έφτασε τα 9 εκατ. ευρώ από 4,14 εκατ. ευρώ το 2020 (+118,6%), τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 6,11 εκατ. έναντι μόλις 1,7 εκατ. και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 4,42 εκατ., έναντι 888.798 ευρώ. Η εταιρεία περιλαμβάνει εκτός από το γνωστό luxury hotel, τον χώρο δεξιώσεων στα Καλύβια “Margi Farm”, και δύο βίλες (Villa Margi II και II), στη Βουλιαγμένη και στη Βάρη, η οποία ολοκληρώθηκε φέτος. Υπάρχει κι ένα οικόπεδο συνολικού εμβαδού 1.532,74 τ.μ. με οίκημα στην Κέα το οποίο προορίζεται για τουριστική αξιοποίηση. Τώρα, όσον αφορά το φιλόδοξο σχέδιο για τη μετατροπή της ιστορικής έδρας της Ν.Δ. στη Ρηγίλλης 18, σε boutique hotel, μετά τις καθυστερήσεις λόγω covid και αδειοδοτήσεων, αναμένεται σύντομα να μπει σε τροχιά υλοποίησης. Η οικογένεια Σταυρίδη έχει μισθώσει το ακίνητο για 50 χρόνια και στα πλάνα περιλαμβάνεται, εκτός από την αποκατάσταση και αναμόρφωση του «γαλάζιου» κτιρίου σε 5άστερο boutique hotel, και η κατασκευή πενταώροφης προσθήκης στον περιβάλλοντα χώρο του ακινήτου.

Δυνατό φινάλε για τον ΟΠΑΠ

Ο ΟΠΑΠ αναμένει δυνατό φινάλε καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς. Όπως είπε ο Γιαν Κάρας, CEO του Οργανισμού, στους αναλυτές, το Μουντιάλ πηγαίνει ήδη εξαιρετικά και δίνει τη σκυτάλη από ένα δυνατό τρίτο τρίμηνο για την εταιρεία. Κλειδί ήταν η απόφαση της διοίκησης ενόψει και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, να ενισχυθούν οι αποδόσεις στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές με αυτές της online αγοράς, τη στιγμή που και το διαδικτυακό κανάλι που συνεχίζει να πηγαίνει δυνατά. Για να καταλάβετε, τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) των παιχνιδιών αθλητικού στοιχηματισμού στο 9μηνο ανήλθαν σε 443 εκατ. το εννεάμηνο, έναντι έναντι 355,3 εκατ. στο εννεάμηνο του 2021 αυξημένα κατά 24,6% σε ετήσια βάση. Με δεδομένο ότι οι τζίροι λόγω Μουντιάλ έχουν ανέβει αισθητά και εν όψει της - παραδοσιακά - δυνατής για τον ΟΠΑΠ περιόδου των εορτών που πλησιάζουν, πολύ λογικό να μιλά ο CEO για δυνατό φινάλε.

Τα σχέδια του Φουρλή για τον νέο χρόνο

-Συνέταιρος ή έξοδος από την Τουρκία και η ανάπτυξη της νέας αλυσίδας Hollland & Barrett είναι οι βασικοί στόχοι της Φουρλής για το 2023. Όπως είπαν χθες ο CEO Aπ. Πεταλάς και CFO Γ. Αλεβίζος, προβλέπουν πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με +12% στις πωλήσεις και τζίρο που θα “ακουμπά” τα 500 εκατ. Πέτυχαν βελτίωση του περιθωρίου κέρδους κατά 1,8% και το καθαρό χρέος διαμορφώνεται στα 200 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο '23 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της Hollland & Barrett με τρία καταστήματα (τα δύο τον Ιανουάριο) και το ηλεκτρονικό κατάστημα. Στοχεύουν στα 6 καταστήματα ως το τέλος του 2023 όπως και να έχουν προετοιμάσει το έδαφος για επέκταση και στη Ρουμανία. Όπως είπαν, ο βασικός λόγος καθυστέρησης είναι οι περιορισμοί του ρυθμιστικού πλαισίου, καθώς αποδείχθηκε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος από ό,τι υπολόγιζαν για την εισαγωγή κάθε σκευάσματος. Για την επένδυση στην Τουρκία θα αναζητήσουν συνέταιρο για να τρέξουν μαζί τα καταστήματα της Intersport, κι αν δεν βρεθεί θα πουλήσουν. Για την εταιρία ακινήτων Trade Estate, η εισαγωγή στο ΧΑ αναβλήθηκε λόγω κλίματος και τώρα προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο 2023. Η εταιρία ετοιμάζεται να αποκτήσει δύο ώριμα projects εμπορικών ακινήτων, με το ένα από αυτά στο Χαλάνδρι.