-Χαίρετε, η τοποθέτηση της Αλεξάνδρας Μαρτίνου στη θέση της επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου», μιας γυναίκας με μεγάλη κοινωνική προσφορά (Πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί») ήρθε κατόπιν ισχυρής πίεσης από τον Πρωθυπουργό. Ας ευχηθούμε τα καλύτερα γιατί το χρειάζεται όλο αυτό η κοινή γνώμη, μετά απ’ όλα όσα συνέβησαν στην Κιβωτό μέσα σε λίγες ώρες κυριολεκτικά, αλλά φαίνεται ότι υπόβοσκαν χρόνια.

Αυτό τους… μάρανε;

-Δύο λόγια για την τηλεοπτική μετάδοση του Μουντιάλ και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τη συνδρομητική πλατφόρμα. Ακόμα και τέλεια να δούλευε η όποια πλατφόρμα, το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένα τόσο ιστορικό, «παραδοσιακό» και ισχυρό προϊόν το οποίο ούτε η FIFA, ούτε η διοργανώτρια χώρα έπρεπε να επιτρέπει συνδρομές για να το δεις. Γιατί τις εθνικές ομάδες μία φορά στα τέσσερα χρόνια θέλουν να τις βλέπουν εκατομμύρια φίλαθλοι και γιατί απλούστατα τα καφενεία στα χωριά, τα φτωχά νοικοκυριά στις πόλεις στην Αφρική, στην Κίνα, στη Λατινική Αμερική, ακόμα και στην Ευρώπη… δεν βλέπουν ούτε με συνδρομές, ούτε με κωδικούς. Έστω μία φορά την τετραετία. Αυτό τους… μάρανε στο Κατάρ, που ξοδέψανε 200-220 δισ. ευρώ;

Ο καυγάς ΑΝΤΕΝΝΑ και ΣΚΑΪ για το Μουντιάλ

-Τώρα, επί του πιεστηρίου, μαθαίνω ότι χθες το βράδυ ο ΑΝΤΕΝΝΑ σκεφτόταν να βάλει τα μισά παιχνίδια της ημέρας στο “ελεύθερο κανάλι” και τα άλλα μισά στο δικό του Μακεδονία ΤV, υπερβαίνοντας έτσι το πρόβλημα της συνδρομητικής πλατφόρμας. Όμως κάτι τέτοιο βρίσκει σφόδρα αντίθετο τον ΣΚΑΪ (αλλά πιθανώς και άλλα κανάλια) με τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο να παρεμβαίνει προσωπικά στο ΕΣΡ για να καταγγείλει ως παράνομη αυτήν την ενέργεια, αφού το Μακεδονία ΤV, όπως ισχυρίζεται, είναι θεματικό κανάλι και δεν μπορεί να το κάνει. Η συνέχεια επί της οθόνης...

Σενάρια και μόνο σενάρια

-Πάμε, λοιπόν, στα επιχειρηματικά νέα ξεκινώντας από τις φημολογίες της αγοράς περί Πόλσον και πώλησης των ποσοστών του στις τράπεζες. Ειδικά μάλιστα για την Αlpha Bank, που η μετοχή της έγραψε χθες +5,26% οι φήμες οργίασαν περί του Ολλανδού (της Reggeborgh) που δήθεν θα αγοράσει τις μετοχές του Πόλσον. Θα σας στεναχωρήσω, αλλά τα σενάρια αυτά δεν έχουν βάση. Πηγές από το επιχειρηματικό περιβάλλον του Ολλανδού, από αυτές που μιλάνε και διαχειρίζονται δουλειές, διαβεβαίωσαν πως δεν ισχύουν τα περί αγοράς του ποσοστού του Πόλσον και σίγουρα δεν αγόρασε ο Ολλανδός στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα λεγόμενά τους μάλιστα, επιβεβαιώνονται και από άλλες ανεξάρτητες πηγές. Το +5,26% της Αlpha Bank φαίνεται πως προήλθε από θεσμικά χαρτοφυλάκια που βλέπουν upside για τη μετοχή μετά και την πολύ καλή για την Alpha Bank πρόσφατη έκθεση της Morgan Stanley. Δείτε το και λογικά: σε ένα διεθνές περιβάλλον -που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει και με εκλογές στην Ελλάδα σε ένα εξάμηνο- ποιος έχει λόγο να βιάζεται για μια στρατηγική επένδυση;

Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ο Χρ. Παναγιωτόπουλος

-Στην τελική ευθεία μπήκε το deal της ΤΕΝΕΡΓ αλλά οι διαδικασίες είναι μακρές και εξαντλητικές και φυσικά χρειάζεται χρόνος να ολοκληρωθούν τα τυπικά. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ πάντως ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα του ομίλου και ενισχύει με έμπειρα και ικανά στελέχη την κατασκευαστική δραστηριότητα. Χθες λέγαμε για τον Π. Σουρέτη που αναλαμβάνει μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ομίλου, ενώ στο δυναμικό θα ενταχθεί και ο Χρ. Παναγιωτόπουλος που πρόσφατα αποχώρησε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Ο Παναγιωτόπουλος έχει και επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο μέσω της “P&C Development SA” και λέγεται ότι είχε συμφωνήσει να αποκτήσει ένα ποσοστό στην ΑΚΤΩΡ, τον κατασκευαστικό βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Η είσοδος του ομίλου Βαρδινογιάννη στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ δημιούργησε νέα δεδομένα και ο Χ. Παναγιωτόπουλος επέλεξε να πουλήσει τις μετοχές του και να αποχωρήσει. Τώρα θα αναλάβει Διευθύνων Σύμβουλος στην ΤΕΡΝΑ ΑΕ (ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει συνάψει μια ευρύτερη συνεργασία με τον όμιλο.

Debutant (στις κατασκευές)

-Κι αφού είμαστε στις κατασκευές, η στήλη χαιρετίζει την επίσημη πρώτη εμφάνιση ως εκπροσώπου της ΑΒΑΞ, του Αντώνη Μιτζάλη, γιου του εκ των βασικών μετόχων της εταιρίας, Κωνσταντίνου Μιτζάλη. Ο Αντώνης Μιτζάλης μίλησε χθες στο ενεργειακό συνέδριο Athens Investment Forum αναλύοντας τις πρωτοβουλίες της ΑΒΑΞ την τελευταία διετία για τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. (σ.σ. μπορεί να σας φαίνεται άσχετη ή για ρουσφέτι η συγκεκριμένη πληροφορία, αλλά δεν συμβαίνει τίποτε από τα δύο. Σκεφθείτε το την επόμενη φορά που θα ακούσετε σενάρια ότι η ΑΒΑΞ πωλείται).

Ο Φωκίων και η αντλησιοταμίευση

-Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Φωκίων Καραβίας ο οποίος είπε ότι η Εurobank φιλοδοξεί να χρηματοδοτήσει το έργο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ της αντλιοσιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Είπε επίσης ότι η Εurobank είναι από τους βασικούς χρηματοδότες των έργων του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ και πως η τράπεζα χρηματοδοτεί τα 3 από τα 4 εργοστάσια φυσικού αερίου που κατασκευάζονται στη χώρα. Προφανώς ο άνθρωπος ήθελε να δώσει έμφαση στις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας στον ενεργειακό τομέα, αλλά την προσοχή της στήλης τράβηξε η νέα λέξη -που μοιάζει με γλωσσοδέτη- «αντλησιοταμίευση». Αφού ανέτρεξα λοιπόν στους ειδικούς πληροφορήθηκα ότι οι μονάδες αντλησιοταμίευσης είναι εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Ο Χρήστος και τα 550 εκατ. ευρώ

-Πασχίζει να διατηρήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για τη μετοχή της Πειραιώς ο Χ. Μεγάλου. Σε συνάντηση της διοίκησης της Τρ. Πειραιώς με 30 αναλυτές της χρηματιστηριακής αγοράς, ο Χ. Μεγάλου παρουσίασε το σχέδιο για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μηχανισμού παραγωγής σταθερών και υγιών προμηθειών και «υποσχέθηκε» ότι η Τράπεζα Πειραιώς, φέτος, θα δημιουργήσει οργανική, επαναλαμβανόμενη κερδοφορία της τάξης 550 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από την πορεία των εκτάκτων εσόδων (trading ομολόγων, συμμετοχών κ.λπ.).

Κινητή τηλεφωνία με “ρήτρα πληθωρισμού” (διάβαζε αύξηση)

-Τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην αγορά ενέργειας τη μάθαμε για τα καλά… Να τώρα που αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της και η “ρήτρα πληθωρισμού” στις τηλεπικοινωνίες. Πρώτη και καλύτερη η Vodafone που έχει αρχίσει να επιβάλει στις ανανεώσεις των παλαιών συμβολαίων και ένα “καπέλο” ονομάζοντάς το “ρήτρα πληθωρισμού”. Τώρα θα αναρωτηθείτε εύλογα «μα, πόση αύξηση μπορεί να έχει δεχθεί μία εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο λειτουργικό της κόστος για να μετακυλύει αυξήσεις με τέτοιο τρόπο στους πελάτες της;». Για να είμαι ειλικρινής, πέραν του ενεργειακού, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Εκτός κι αν στο πρόσωπο των πελατών πλέον οι εταιρείες βλέπουν τους χρηματοδότες των επενδυτικών τους σχεδίων, τώρα που ακριβαίνει το χρήμα στις αγορές.

Σκρέκας: Μονάδα φυσικού αερίου σε Β. Μακεδονία από Μυτιληναίο

-Για ενεργειακή συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία μίλησε ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας και σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας έκανε λόγο για συνεργασία που θα εξελίσσεται και θα ενισχύεται, αναφέροντας ότι ο όμιλος Μυτιληναίου θέλει να χτίσει μονάδα φυσικού αερίου στη Βόρεια Μακεδονία.

Σφαίρα πάει το αεροδρόμιο Καλαμάτας

-Κι ενώ στα γραφεία των ενδιαφερομένων -που δεν τους λες και λίγους- για τον διαγωνισμό του Υπερταμείου -που αφορά την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας- επικρατεί αναβρασμός εν όψει της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα επίσημα νούμερα έρχονται να επιβεβαιώσουν τις υψηλές προσδοκίες. Τα στοιχεία του φετινού δεκαμήνου για το αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό, δείχνουν ότι ξεπεράστηκαν τα συνολικά νούμερα του 2019. Ειδικότερα την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2022 οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο ξεπέρασαν τις 153 χιλιάδες, σπάζοντας το ρεκόρ για το σύνολο του 2019, όταν οι διεθνείς αφίξεις στο δωδεκάμηνο είχαν φτάσει τότε τις 152 χιλιάδες. Εντυπωσιακός είναι και ο φετινός Οκτώβριος με πάνω από 13 χιλιάδες αφίξεις από τις 9,5 χιλιάδες του αντίστοιχου μήνα του 2019. Έστω κι αν το τελευταίο δίμηνο του έτους η επιβατική κίνηση πέφτει, δεδομένου ότι πλέον οι αεροπορικές έχουν κλείσει το θερινό τους πρόγραμμα και ήδη οριστικοποιούν τα δρομολόγια της θερινής σεζόν του 2023, η φετινή χρονιά θα κλείσει με τα καλύτερα -ιστορικά- νούμερα για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, εξ ου και η διαγωνιστική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα πέντε πλατάνια της ΑΕΓΕΚ (και τα τρία αυγά Τουρκίας)

-Μπεχτσινάρι ή Μπεχ Τσινάρ (στα Τούρκικα σημαίνει «πέντε πλατάνια») ονομαζόταν παλιότερα η περιοχή της Θεσσαλονίκης που σήμερα βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, στο ύψος περίπου της τρίτης και της τέταρτης προβλήτας του σημερινού λιμανιού και πολύ κοντά στη Βίλα Πετρίδη και την Πύλη Αξιού. Στην εταιρεία λοιπόν "ΜΠΕΧΤΣΙΝΑΡ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε." πούλησε η κατασκευαστική ΑΕΓΕΚ 7ώροφο κτίριο γραφείων, μεγέθους περίπου 2.000 τ. μ., που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου και Λήμνου, πάνω δηλαδή στην παραλιακή της πόλης, με φάτσα θέα το λιμάνι της πόλης και τον Θερμαϊκό. Η πώληση έκλεισε στα 2,75 εκατ. ευρώ και αποτελεί μια ακόμη πώληση για την ΑΕΓΕΚ που βαρύνεται με σημαντικές υποχρεώσεις και επιχειρείται ξανά να ορθοποδήσει. Σύμβουλος και διαχειριστής της στην «ΜΠΕΧΤΣΙΝΑΡ» είναι ο Ισαάκ-Σάκης Λεών, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Calon Construction που -μεταξύ άλλων- έχει υλοποιήσει το «Project 151», ένα συγκρότημα κατοικιών προς μίσθωση για νέους επαγγελματίες και φοιτητές στην οδό Παπαναστασίου.

Η NCH Capital και οι “ακτιβιστές” επενδυτές

-Επειδή λέγονται διάφορα για την επένδυση της NCH Capital στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, η στήλη εγκαίρως ανέφερε ότι το fund που το 2012 πήρε μέσω ΤΑΙΠΕΔ την έκταση, συζητά τώρα την πώλησή του καθώς πλησιάζει στη λήξη του επενδυτικού του ορίζοντα και ρευστοποιεί τα αναξιοποίητα στοιχεία του ενεργητικού του, κυρίως ακίνητα, επικαλούμενη την κατάσταση στις αγορές λόγω Ουκρανίας, πληθωρισμού κ.λπ. Από εκεί και πέρα πράγματι υπήρξε προσέγγιση της NCH Capital από τους γνωστούς «επενδυτές-ακτιβιστές» των γειτονικών εκτάσεων που πολέμησαν την επένδυση της NCH. Θυμίζουμε πως ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος Γεργκ Ροκενχόιζερ (Jörg Rockenhäuser) της Permira, που έχει παρακείμενη έκταση με 1.000 ελαιόδεντρα, είχε ταχθεί ανοιχτά κατά της επένδυσης, o Νατ Ρότσιλντ, η οικογένεια του οποίου κατέχει έπαυλη σε κοντινή απόσταση με το Kassiopi Project, είχε χαρακτηρίσει "ανόητο" (foolish) τον Έλληνα Πρωθυπουργό "που προασπίζεται αυτό το έργο", ενώ τα εμπόδια που είχε βάλει η τοπική αυτοδιοίκηση την εποχή ΣΥΡΙΖΑ (με κινητοποιήσεις, προπηλακισμούς και μπουλντόζες να εμποδίζουν τα έργα) ήταν διαρκή. Οι συζητήσεις, λοιπόν, για την πώληση με τους “ακτιβιστές” έγιναν και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έληξαν οριστικά αφού διαπιστώθηκε πλήρης διάσταση απόψεων, ακόμη και επί της διαδικασίας. Ορισμένοι, μάλιστα, είπαν πως οι συζητήσεις αυτές μπορεί να ήταν και παρελκυστικές, με στόχο να καθυστερήσουν άλλες εξελίξεις... Από εκεί και πέρα τα ποσά που ακούγονται θα φανεί εάν ευσταθούν, αφού η συγκεκριμένη έκταση των 490 στρεμμάτων είναι πράγματι (και όχι κατ΄ όνομα) «φιλέτο» και το ενδιαφέρον είναι δικαιολογημένο.

Οι αργίες και τα passive funds

-Αύριο είναι αργία στη Wall Street και μεθαύριο... ημιαργία (λόγω Black Friday, το Χρηματιστήριο κλείνει νωρίτερα για να προλάβουν να ψωνίσουν όλοι). Λογικό λοιπόν είναι να έχουν τοποθετηθεί τα passive funds (αυτά που ακολουθούν τον δείκτη MSCI Global Standard Greece στον οποίο πλέον συμμετέχει από το τέλος του μήνα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), για να μη στριμωχτούν την πολύ τελευταία μέρα.