-Χαίρετε, να ξεκινήσουμε από τα σοβαρά, μια χαραμάδα αισιοδοξίας ότι τελικώς θα αποφευχθεί η ρωσο-ουκρανική σύρραξη υπάρχει και δειλά μεταφέρεται στα υψηλά κλιμάκια του Μ.Μ. από διπλωματικές και άλλες πηγές. Η νευρικότητα πάντως στις αγορές «χτυπάει κόκκινο» και δύσκολα θα φύγει, καθώς είναι γνωστό ότι «ο πόλεμος με την ειρήνη είναι τόσο κοντά». Κατά τα άλλα. στο Μ.Μ. ρίχνουν μια κλεφτή ματιά στις φρέσκες δημοσκοπήσεις μια της Αττικής και μια πανελλαδική που σχετικά με την περίοδο (φουντώνει η ακρίβεια) είναι καλές. Κινούνται στο 36% για τη Ν.Δ., στο 25% για τον ΣΥΡΙΖΑ και στο 15%-16% για το ΚΙΝΑΛ. Αυτά με αναγωγές και υπό την προϋπόθεση ότι οι κατ’ αναλογιών αναγωγές είναι σωστές.

Στο δούλεμα… αρχηγόπουλο

-Είδα τον Τσίπρα στον ΣΚΑΪ, συγκριτικά με άλλες συνεντεύξεις πιο καλός, γλυκούλης θα έλεγα, ειδικά εκεί που είπε στους δημοσιογράφους όταν τον ρώτησαν γιατί έχετε να ‘ρθετε (στον σταθμό) 2,5 χρόνια κι αυτός απάντησε κάτι σαν «αμ πώς να ‘ρθω ακάλεστος». Αυτό το παιδί στο δούλεμα είναι αρχηγόπουλο έτσι, δεν παίζεται, αφού τους έχει ξεταπατώσει στο βρίσιμο περίμενε και πρόσκληση! Τέσπα (τέλος πάντων) στη ζωή μόνο του σπανού τα γένια δεν φυτρώνουν, που λέει κι ο λαός, γιατί να μην κυκλοφορεί ο Τσίπρας στα «Πετσοταϊσμένα» (πού τον θυμήθηκα τον Στέλιο, τον trendy) media; Όσο για τις παροχές που έταζε, τζάμπα η ΔΕΗ (βάλε και τον ΟΤΕ μέσα, αρχηγέ) 800 ευρώ τον βασικό κ.λπ. κλπ., νομίζω είναι νωρίς να τσιμπήσει ο κόσμος, θέλει άλλη μια τετραετία ο κόσμος για να ξεχάσει.

Πράσινο φως DG Comp για Εθνική Ασφαλιστική

-Η στήλη δηλώνει κυριολεκτικά συγκινημένη που έχει την τιμή να σας ενημερώσει ότι μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, το σήριαλ της Εθνικής Ασφαλιστικής έφθασε στο τέλος του. Την περασμένη Παρασκευή η DG Comp άναψε το πράσινο φως και έστειλε τόσο στην Εθνική, όσο και στο CVC το σήμα ότι η διαδικασία θα προχωρήσει γιατί δεν διαπιστώθηκαν παρεκκλίσεις, προβλήματα ή άλλου είδους προσκόμματα που επηρεάζουν την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τον ανταγωνισμό. Κατόπιν αυτού, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μπήκε στην τελική ευθεία και η μεταβίβαση των μετοχών θα γίνει τέλος Απριλίου ή το αργότερο τον Μάιο. -Δώστε μου τώρα μισό λεπτό να ανασυγκροτηθώ, να πάρω μια ανάσα, να σκουπίσω τα δάκρυα, γιατί όπως και να το κάνουμε πέντε χρόνια ήταν αυτά. Κοντέψαμε να βγούμε στη σύνταξη με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής και επιπλέον περάσαμε υπέροχα. Μοναδικές στιγμές γνήσιου επιχειρηματικού στυλ με Κινέζους, Ελληνοαμερικάνους και γενικά απίστευτα σκηνικά που είναι αδύνατον να επαναληφθούν σήμερα. Για να σοβαρευτούμε όμως, τo CVC Capital Partners έκανε μεγάλη επιτυχία, καθώς ήταν ο πρώτος ισχυρός επενδυτικός οργανισμός που από καιρό είχε προβλέψει τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες Υγείας. Έβαλε στο τραπέζι 455 εκατ. ευρώ για το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε μια εποχή που ήξερε ότι κανείς άλλος δεν τολμούσε να πλησιάσει το συγκεκριμένο μαγαζί. Είναι γεγονός ότι η Allianz αγόρασε την Ευρ. Πίστη σε τιμή που αντιστοιχεί 1,39 φορές το book value και η CVC την Εθνική Ασφαλιστική (και το bank assurance) στο 0,42% της λογιστικής αξίας. H διαφορά έγκειται στο timing, αλλά και στο γεγονός ότι στην πρώτη περίπτωση ο αγοραστής ήθελε με πάθος να αγοράσει, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής ο πωλητής ήταν υποχρεωμένος να πουλήσει.

Το νέο φλερτ ή η επόμενη εξαγορά στον Ασφαλιστικό Κλάδο

Στην Ασφαλιστική αγορά γίνεται γενικά χαμός. Εμφανίστηκαν τα μεγάλα παιδιά του εξωτερικού, με τα χοντρά πορτοφόλια και τους υψηλούς δείκτες πιστοληπτικής αξιοπιστίας και σαρώνουν ό,τι αξίζει. Η εικόνα του κλάδου αλλάζει θεαματικά και έπεται και συνέχεια καθώς οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι η Allianz ΔΕΝ θα σταματήσει με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης. Έχει βάλει στο στόχαστρο κι άλλον ασφαλιστικό όμιλο και τώρα μάλιστα του έδειξε ότι «με τον παρά της» κάνει κουμάντο. Επίσης μαθαίνω ότι η Interamerican φλερτάρει έντονα με την Groupama για έναν γάμο συμφέροντος χωρίς πολύ συναίσθημα. Αρχικά η Interamerican... αγαπούσε την Υδρόγειο Ασφαλιστική και μάλιστα πρέπει να είχαν βγει και μερικά ρομαντικά ραντεβού. Όταν όμως έβαλαν κάτω με χαρτί και μολύβι τα μεγέθη τους κατέληξαν ότι αν παντρευτούν θα πρέπει -σε διάστημα δύο ετών- η Υδρόγειος να απολύσει το 70% του προσωπικού της. Γι’ αυτό ο γάμος χάλασε και η Interamerican έστρεψε την προσοχή της στην Groupama…..

Πωλήσεις δανείων για να βγουν τα business plan

Αναμένεται καταιγισμός συναλλαγών κόκκινων δανείων στη δευτερογενή αγορά το επόμενο διάστημα. Οι πωλήσεις γίνονται από τους servicers και αφορούν δάνεια από τιτλοποιήσεις, που βγαίνουν στην αγορά προκειμένου να συντηρηθεί και να διασφαλιστεί η απόδοση των business plan του Ηρακλή ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα (βλέπε εγγυήσεις). Την αγορά εγκαινίασε με την πρώτη συναλλαγή πριν από λίγες ημέρες η CEPAL που πούλησε στεγαστικά δάνεια στην Brook Lane Capital. Η δεύτερη συναλλαγή στη δευτερογενή αγορά είναι η Tethys της Intrum, που ανέφερε χθες η στήλη. Οι πληροφορίες είναι ότι στην περίμετρο της συγκεκριμένης συναλλαγής περιλαμβάνονται περίπου 75 ξενοδοχεία και από αυτά το 30-40% είναι τεσσάρων και πέντε αστέρων. Η μικτή αξία των προς πώληση δανείων είναι 300 εκατ. ευρώ.

Nέοι είμαστε, έχουμε χρόνο μπροστά μας

-Την Παρασκευή, μου λένε, εστάλησαν από το ΥΠΟΙΚ στους θεσμούς οι τελευταίες παρατηρήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και περιμένουμε τις απαντήσεις τους.

Τι ψάχνουν οι Αρχές

-Τον γύρο της αγοράς κάνουν πληροφορίες που θέλουν τις Αρχές να διερευνούν υπόθεση που σχετίζεται με την εξαγορά της Imerys. Στη διασυνοριακή εξαγορά της ελληνικής εταιρίας που εξορίσει βωξίτες φέρεται μέσω παρένθετης εταιρίας στο εξωτερικό να μην πληρώθηκαν οι φόροι που έπρεπε να καταβληθούν.

Δυο κανόνια στον κλάδο της Ενέργειας

-Με ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες παρακολουθούν τον δύσκολο (και κατά τα φαινόμενα μάταιο) αγώνα επιβίωσης που δίνουν δύο εταιρίες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν διαθέτουν δική τους παραγωγή ρεύματος. Από τη μια οι επισφάλειες του πελατολογίου που δεν μπορεί να πληρώσει τόσο υψηλούς λογαριασμούς, από την άλλη το εξωπραγματικά αυξημένο κόστος ενέργειας. “Πόσο μπορούν να αντέξουν οι άνθρωποι;” αναρωτιούνται στις τράπεζες και είναι σε ετοιμότητα.

Εκπροσώπηση Λογοθέτη στην Coco-Mat

-Εναν μίνι ανασχηματισμό είχαμε πριν λίγες ημέρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της Coco-Mat, της γνωστής εταιρείας στρωμάτων, λευκών ειδών και επίπλων των αδελφών Παύλου και Μιχάλη Ευμορφίδη. Στα τέλη Ιανουαρίου παραιτήθηκαν από μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας ο Μανώλης Μαυρικάκης και ο Γεράσιμος Πανταζάτος. Το ενδιαφέρον, όμως, εστιάζεται, στα πρόσωπα που εκλέχθηκαν στις θέσεις τους. Κι αυτό καθώς πρόκειται για την Ροσάννα Μόρτογλου και τον Ηλία Τσινταβή, δύο πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον Ελληνοαμερικανό εφοπλιστή και επιχειρηματία Γιώργο Λογοθέτη. Η κυρία Μόρτογλου είναι η εξ απορρήτων γραμματέας του και φερόμενη ως εκπρόσωπος του ομίλου Libra στην Ελλάδα και ο Κύπριος δικηγόρος Ηλίας Τσινταβής είναι ο νομικός του εκπρόσωπος στις δίκες που έγιναν στην Κύπρο κ.ά. -Το… μακρινό 2014 ο αντισυμβατικός Πωλ Eυμορφίδης (με τα ξύλινα ποδήλατα) και ο αδελφός του Mιχάλης αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έναν επιχειρηματικό «γάμο» με δύο ηχηρά ονόματα, τον Γιώργο Λογοθέτη της Libra Group και τον Δημήτρη Γουλανδρή της Cycladic Group. Oι τελευταίοι με «όχημα» την εταιρία Cmat Buyco απέκτησαν το 50% της Coco-Mat, μέσω ενός ομολογιακού δανείου ύψους 19 εκατ. ευρώ (με επιτόκιο 6,75%). Οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν ήταν θετικές καθώς το ομολογιακό έπαψε να εξυπηρετείται, ενώ η Cmat Buyco απορροφήθηκε από τη μητρική. H καταγγελία του δανείου έγινε από την Τράπεζα Πειραιώς τον Σεπτέμβριο του 2015 με αποτέλεσμα οι αδελφοί Eυμορφίδη να περιέλθουν σε δύσκολη θέση. Aμέσως ξεκίνησαν αιτήσεις αναστολής της απόφασης της τράπεζας και ένας κύκλος συζητήσεων για τη ρύθμιση του δανείου. Τελικά, η Coco-Mat στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανείου, υπογράφοντας ένα νέο ομολογιακό δάνειο ποσού 23 εκατ. ευρώ. Οι όροι του δανείου περιλάμβαναν επιτόκιο που ξεκινούσε από 3,5% για τα έτη 2018-2019 (σε σχέση με 6,75% προηγουμένως), και κλιμακωνόταν σε 4% για τα έτη 2020-2024 και σε 4,2% για τα έτη 2025-2028 όπου είναι και η λήξη του. Μετά από όλα αυτά υπήρχαν διάφορα σενάρια για το μέλλον της συμπόρευσης με την πλευρά Λογοθέτη στην Coco-Mat. Με βάση τον ανασχηματισμό του Δ.Σ., πάντως φαίνεται το τοπίο να ξεκαθαρίζει

Αυτοί που αγοράζουν τώρα, κάτι ξέρουν…

Στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια που θέλουν τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2020, να μην ήταν -όπως όλοι λένε και γράφουν κοντά στο +8,5%- αλλά πολύ πιο κοντά στο διψήφιο ποσοστό του +10%. Αυτό σημαίνει ότι η έναρξη της νέας χρονιάς έχει άλλη ορμή και δύναμη από αυτή που περίμεναν πολλοί. Γι’ αυτό άλλωστε χθες στη Χρηματιστηριακή αγορά, παρά το δυσμενές γεωπολιτικό κλίμα, οι ξένοι δεν πωλούσαν τραπεζικές μετοχές αλλά τσιμπολογούσαν συστηματικά ό,τι πουλούσαν αλαφιασμένοι μικροεπενδυτές. Για 5η συνεχόμενη συνεδρίαση, ο τζίρος της αγοράς ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ κι αυτό το σερί είχε να συμβεί πολύ καιρό. Βοήθησαν με τον τρόπο τους τα πακέτα στην Ευρωπαϊκή Πίστη, αλλά είναι σημαντικό ότι η χρηματιστηριακή αγορά αντιδρά στις πτωτικές συνεδριάσεις και συνέρχεται χωρίς πανικό….

Ο αεικίνητος Γιάννος Γραμματίδης φυτεύει ελιές

Ο πρώην Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο δικηγόρος Γιάννος Γραμματίδης έχει πάρει στα σοβαρά την υπόσχεση που έδωσε ότι θα πρασινίσει πάλι την Αρχαία Ολυμπία, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Ο δαιμόνιος επιχειρηματίας βρήκε χορηγούς, συνεργάστηκε με επιστήμονες και ξεκινά το έργο «ξαναφυτεύουμε τους Ελαιώνες της Αρχαίας Ολυμπίας». Οι πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού κατέκαψαν περίπου 450.000 ελαιόδεντρα, στην περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία, με αποτέλεσμα η οικονομία της περιοχής να πληγεί καίρια. Ο Γιάννος Γραμματίδης αποφάσισε να ξαναστήσει τον κότινο ελιάς που συμβολίζει τον Ολυμπισμό και την Ειρήνη με την ιδιωτική φύτευση νέων ελιών. Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο πόσα λεφτά μάζεψε και πώς θα αναστήσει την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας.