-Χαίρετε, δυο λόγια για την ξεκάθαρη χθεσινή δήλωση του Μητσοτάκη ότι δεν πρόκειται να φύγει από την πρωθυπουργία για να πάρει, εάν του προσφερθεί, κάποιο ευρωπαϊκό αξίωμα. Στους παροικούντες της Ιερουσαλήμ είναι γνωστό εδώ και μήνες ότι το θέμα της «αποχώρησης δια της προαγωγής» του Κ.Μ. είναι απλώς όνειρο θερινής νυκτός μέσα στον βαρύ χειμώνα (έστω κι αν δεν ήρθε τελικώς τόσο βαρύς, όπως σωστά παρατήρησε χθες ο μετεωρολόγος Καλλιάνος). Απλούστατα γιατί ούτε ο ίδιος θέλει να φύγει, ούτε και έχει γίνει κάποια πρόταση από τους Ευρωπαίους. Η πηγή του Μ.Μ. μάλιστα, που ρωτήθηκε επ’ αυτού, μου είπε ειρωνικά «τουλάχιστον τώρα τον… διώχνουν δια της προαγωγής, ενώ στις υποκλοπές διαλαλούσαν ότι φεύγει δια της αποπομπής». Πίκρα και ξύδι…

Ομόφυλα ζευγάρια

-Χθες πάντως ο Μητσοτάκης έκανε μια κίνηση για να εκτονώσει το εσωκομματικό θέμα που μπορεί να δημιουργήσει ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια, αφήνοντας ελεύθερους όλους τους βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι θέλουν ή και να απέχουν, διευκολύνοντας έτσι βέβαια την υπερψήφιση του νόμου. Τώρα αυτό μάλλον δεν μπορεί να ισχύσει για τους υπουργούς του, που συζητούν και θεωρητικά συναποφασίζουν τους νόμους στο υπουργικό συμβούλιο και αμφίβολο είναι τι θα γίνει και για τους υφυπουργούς. Αν δηλαδή αυτοί μπορούν ως βουλευτές να ψηφίσουν ό,τι θέλουν ή δεσμεύονται ως μέλη της κυβέρνησης. Η πηγή μου, που τη ρώτησα, μου είπε ότι «ο Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης και τις βασικές αρχές του νόμου για να αρχίσει να ζυμώνεται στην κοινωνία, αλλά και εντός του κόμματος. Ταυτοχρόνως με την ''απελευθέρωση'' της ψήφου των βουλευτών σταμάτησαν και οι δήθεν μαγκιές και επαναστάσεις των… Πλεύρηδων που φοβούνται την πελατεία τους στην Α’ Αθήνας (λόγω Μπακογιάννη) ή της Αννούλας Καραμανλή (που δεν την έκανε υπουργίνα). Γνωρίζουμε ότι το θέμα δεν έχει τελειώσει και μπορεί να έχει ακόμα πολλές συνέχειες, αλλά τουλάχιστον εμείς εξηγήσαμε τι θέλουμε να κάνουμε. Ούτε γάμους με στεφάνια, ρύζια και κουφέτα για να διαμαρτύρεται η Εκκλησία, ούτε παρένθετες μητέρες με Γονέα 1 και Γονέα 2, όπως θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα συμβόλαιο που υπογράφει δικηγόρος είναι το σύμφωνο συμβίωσης που ισχύει σήμερα και ένα συμβόλαιο που θα υπογράφει ένας δήμαρχος και δυο μάρτυρες είναι ο πολιτικός γάμος που προτείνουμε. Αυτά ισχύουν, άλλωστε, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης».

Τα κορδόνια και το ΠΑΣΟΚ

-Έχει πολύ ενδιαφέρον η στάση του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτό το θέμα όμως -έκανε και σ’ αυτήν αναφορά ο Κ.Μ.- και ειδικά ο Ανδρουλάκης που ουσιαστικά έθεσε ως προϋπόθεση να ψηφίσουν οι… μισοί τουλάχιστον βουλευτές της ΝΔ τον νόμο και μετά θα δει τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μάλιστα ότι «δεν θα δέσουμε και τα κορδόνια της ΝΔ», δηλαδή δεν θα τους διευκολύνουμε. Ωραία θέση κόμματος, έτσι; Πολύ προοδευτική, σύγχρονη και, κυρίως, υπεύθυνη!

ΚΥΣΕΑ αλλαγών

-Μερικές μέρες πιο μπροστά φαίνεται πως έρχονται οι αλλαγές στις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να βρεθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών του ΝΑΤΟ στις 17 και 18 του μήνα, ενώ και η θητεία του Κωνσταντίνου Φλώρου λήγει στις 15 Ιανουαρίου. Κάπως έτσι, φαίνεται ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν και το πρωί της Παρασκευής θα έχουμε… gathering στο Μαξίμου για αποφάσεις. Σας έχω πει προ ημερών ότι κερδίζει έδαφος για νέος Α/ΓΕΕΘΑ ο Σερραίος Διοικητής Ειδικού Πολέμου Δημήτρης Χούπης, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην αποστρατεία τον Α/ΓΕΑ και επίδοξο Α/ΓΕΕΘΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά. Οι αλλαγές δεν θα σταματήσουν εκεί μαθαίνω και θα είναι ευρείες. Μένει επίσης να φανεί αν αλλαγές θα κάνει και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπου σας έχω προϊδεάσει ότι θα πέσει… δρεπάνι, ενώ στο κάδρο των αλλαγών θα μπει και το Λιμενικό Σώμα.

Σήμερα οι τραπεζίτες γνωρίζουν τη νέα επόπτη τους

-Σήμερα είναι προγραμματισμένη μια ενδιαφέρουσα συνάντηση εφ΄ όλης της ύλης των ελληνικών τραπεζών με SSM και Single Resolution Board (SRB). Θα είναι η πρώτη επαφή των Ελλήνων τραπεζιτών με το νέο αφεντικό του SSM, την Κλαούντια Μπουχ, ενώ φυσικά θα συμμετέχει και ο Πρόεδρος του SRB Dominique Laboureix. Από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση παίρνουν μέρος οι CEO των συστημικών τραπεζών, Π. Μυλωνάς, Β. Ψάλτης, Φ. Καραβίας, Χ. Μεγάλου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελ. Βρεττού, ο Πρόεδρος της ΕΕΤ Γκ. Χαρδούβελης και η γενική διευθύντρια της Ένωσης Χαρ. Απαλαγάκη. Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα, με τους Έλληνες τραπεζίτες να κάνουν παρουσιάσεις για την πορεία της οικονομίας, την ποιότητα του ενεργητικού και τα NPLs, τη ρευστότητα και τις εκδόσεις ομολόγων (MREL), την πιστωτική επέκταση, την αποεπένδυση του ΤΧΣ, τα μερίσματα κ.ά. Σε συναντήσεις εφ’ όλης της ύλης με συμμετοχή όλων των βασικών συντελεστών της τραπεζικής αγοράς, συνάντηση η οποία επιπλέον αποτελεί και την πρώτη γνωριμία με τη διάδοχο του Α. Ενρία στο SSM, λογικά δεν θα προκύψουν επιμέρους ειδήσεις για τις τράπεζες, αλλά οπωσδήποτε είναι ευκαιρία να διαπιστωθούν βασικές τάσεις και διαθέσεις -ειδικά για τα νέα πρόσωπα όπως η Μπουχ- για θέματα που απασχολούν τις τράπεζες, όπως π.χ. η διανομή μερισμάτων.

Ο τραπεζίτης σύμβουλος και... ο Epstein

-Υπάρχει ένας ξένος τραπεζίτης ο οποίος έχει αποσυρθεί από τα δυνατά “μαγαζιά” που εργάστηκε στο παρελθόν (π.χ. Goldman Sachs) και παρέχει πλέον υπηρεσίες σε ατομική βάση, ως σύμβουλος. Αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου -αφού πέρασε από ισχυρό όμιλο- τώρα εργάζεται για λογαριασμό μεγάλου επιχειρηματία με πολυσχιδείς δραστηριότητες. Το όνομα του συγκεκριμένου τραπεζίτη βρέθηκε στη λίστα Epstein, κάτι το οποίο φυσικά δεν είναι κατ΄ ανάγκη επιλήψιμο, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να σε φάει επαγγελματικά το μαύρο σκοτάδι λόγω της κακουργηματικής δράσης του Epstein.

«Μεγαλώνουν» τα σχέδια της JP Morgan για την Αθήνα

-Η επένδυση που πραγματοποιεί η JP Morgan στην Αθήνα για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτόμων Πληρωμών προχωράει με ταχύτητα. Μετά τις πρώτες προσλήψεις που έγιναν, κυρίως εξειδικευμένων στελεχών προϊόντων πληρωμών και μηχανικών πληροφορικής, η JPM έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό νέο κύκλο προσλήψεων. Αναζητούν ειδικούς σε τεχνολογίες Blockchain για την ψηφιακή τραπεζική πλατφόρμα Onyx που έχει αναπτύξει ο επενδυτικός κολοσσός, ειδικούς για την ανάπτυξη applications, συστημάτων πληρωμών κ.ά. Στόχος είναι το κέντρο καινοτομίας στις ηλεκτρονικές πληρωμές να φτάσει να απασχολεί 200 εργαζόμενους στην Αθήνα.

Το ράλι της ΑΒΑΞ

-Optima και Edison βλέπουν πολύ ψηλότερα τη μετοχή της ΑΒΑΞ (στα 2,79 ευρώ η πρώτη και στα 3,2 ευρώ η δεύτερη) με αποτέλεσμα η μετοχή να έχει ήδη τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, με την κεφαλαιοποίησή της να ανέρχεται πλέον στα 260 εκατ. ευρώ. Το γεγονός είναι πως η μετοχή της κατασκευαστικής «έγραψε» +145% το 2023 και με βάση τα reports η προοπτική της είναι θετική για τη συνέχεια αφού τα μεγάλα έργα που έχει εξασφαλίσει και ανέβασαν σε ύψη-ρεκόρ το ανεκτέλεστό της, αναμένεται να περάσουν σε φάση υλοποίησης. Ως αποτέλεσμα και οι δύο αναλύσεις προβλέπουν υψηλή κερδοφορία για το κατασκευαστικό σκέλος της ΑΒΑΞ μέχρι το 2026 λόγω ενίσχυσης των εσόδων και βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους.

Τράπεζα Πειραιώς: Υγεία όπως Ακτοπλοΐα… και χωρίς Ηλιόπουλο

-Με μεθοδικές κινήσεις, η διοίκηση του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται πως ετοιμάζεται να επαναλάβει το πετυχημένο πείραμα της ακτοπλοΐας, στον τομέα των υπηρεσιών Υγείας. Η εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ Μ.Α.Ε., ιδιοκτήτρια του νοσοκομείου ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ, εξαγόρασε τον βασικό κορμό του Ομίλου Euromedica, μετά την απόσχιση των Διαγνωστικών Κέντρων. H Ημιθέα (Ερρίκος Ντυνάν) ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και η Euromedica ελέγχεται από το Αμερικανικό fund Farallon, ενώ ποσοστό της τάξης του 30% έχει και η Τράπεζα Πειραιώς, καθώς δεν πούλησε τα δάνεια της EUROMEDICA. Κάτω από το σχήμα θα συνενωθούν και άλλες μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας οι οποίες θα κληθούν να ανταγωνιστούν στα αντίστοιχα σχήματα του CVC Capital και του Ιατρικού Κέντρου. Το σχέδιο μοιάζει με επανάληψη του σχεδίου συγχώνευσης των ακτοπλοϊκών εταιρειών κάτω από το Attica Group, χωρίς όμως αυτή τη φορά να υπάρχει ο… δαπανηρός παράγων… Ηλιόπουλος.

Με πρωταγωνιστή τον Όμιλο Στασινόπουλου

-Η διάθεση για ρευστοποιήσεις και κατοχύρωση κερδών εκδηλώθηκε από νωρίς χθες στο Χρηματιστήριο, αλλά τελικά ο Γενικός Δείκτης δεν χάλασε το ανοδικό σερί κι έκλεισε στις 1.344,51 μονάδες (+0,25%). Μειώθηκε κάπως η συνολική αξία των συναλλαγών στα 92,4 εκατ. ευρώ με 2,8 εκατ. σε πακέτα, αλλά οι μετοχές της ΔΕΗ και της Τρ. Πειραιώς έδειξαν από την αρχή ότι αντέχουν στις πιέσεις κι έκλεισαν αμφότερες με θετικό πρόσημο. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής χθες στην αγορά ο Όμιλος Στασινόπουλου με το εκρηκτικό ξεκίνημα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ αλλά και την άνοδο της Cenergy κατά +3,7%, που πυροδότησαν σενάρια για τις επόμενες κινήσεις του Ομίλου που έχει μπροστά του ένα εξαιρετικά φιλόδοξο επενδυτικό έργο. Μετά την έκθεση της Alpha Finance χθες η Motor Oil έκλεισε ανοδικά, σε μια συνεδρίαση που αναζητούσε τάση και αφορμή για κίνηση.

Το λιμάνι του Πειραιά θύμα της διώρυγας του Σουέζ

-Τρία δρομολόγια από τις κορυφαίες μεταφορικές εταιρείες του πλανήτη, έχουν καταργήσει το πέρασμά τους από τη Διώρυγα του Σουέζ επιλέγοντας μακρύτερες και πιο δύσκολες που καθυστερούν την παράδοση των εμπορευμάτων τουλάχιστον κατά ένα 4ήμερο. Στα λιμάνια της Ευρώπης επικρατεί μεγάλη αναστάτωση, αφού όταν φτάνουν τα καράβια, γεμάτα εμπορεύματα, όλοι βιάζονται να ξεφορτώσουν πιέζοντας τις καταστάσεις, παρακάμπτοντας κανονισμούς, επιβαρύνοντας την αγορά με επιπλέον κόστη. Για το λιμάνι του Πειραιά η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς. Η διώρυγα του Σουέζ συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο και είναι ο ταχύτερος τρόπος μεταφοράς καυσίμων, τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών από την Ασία και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. Τώρα τα προερχόμενα τα εμπορευματοκιβώτια από την Αφρική υποχρεωτικά κάνουν τον γύρο της Αφρικής, και το λιμάνι του Πειραιά ενώ προηγουμένως ήταν ο πρώτος σταθμός εκφόρτωσης τώρα γίνεται τελευταίος.

Οι κίνδυνοι για μετοχές και ομόλογα

-Δύο ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις περιλαμβάνονται στο εισαγωγικό σημείωμα του report για την Επενδυτική Στρατηγική πρώτου τριμήνου 2024 της Τράπεζας Πειραιώς. Ο Επικεφαλής Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής Ηλίας Λεκκός, αναφέρει πως στην αγορά ομολόγων οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές αποδόσεις είναι δύο: το τελικό επίπεδο ισορροπίας των επιτοκίων, δηλαδή το επίπεδο στο οποίο θα καταλήξει ο καθοδικός κύκλος νομισματικής πολιτικής να είναι υψηλότερο από αυτό των εκτιμήσεών μας, γεγονός που θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο των τιμών των ομολόγων, και η τελική πορεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2,0% να είναι πιο αργή και ευμετάβλητη από αυτή που αναμένεται. Αντίστοιχα, στο κομμάτι των μετοχών, σημειώνεται πως εάν η επιβράδυνση της οικονομίας δεν πραγματοποιηθεί, τότε είναι πιθανό και η κερδοφορία των επιχειρήσεων να παραμείνει αυξητική, ενώ και η πτώση των πραγματικών επιτοκίων ενδέχεται να στηρίξει ακόμα υψηλότερα επίπεδα P/E. Σε αυτό το ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό οι χρηματιστηριακοί δείκτες S&P500 και EuroStoxx να συνεχίσουν να καταγράφουν νέα υψηλά.

Κλειστό λόγω… υπερκερδών

-Στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου, ανάμεσα στις λαμπερές βιτρίνες των πανάκριβων καταστημάτων (Prada, Louis Vuitton, Gucci, Dior κ.λπ.) και τα γραφεία με τα υψηλά ενοίκια, υπήρχε κι ένα μικρό κατάστημα που πουλούσε εφημερίδες, καπνό και κάποια είδη καθημερινότητας. Ο δρόμος πάντα γεμάτος, χιλιάδες άνθρωποι όλων των κατηγοριών και εισοδημάτων περνούν συνέχεια από ‘κει ή σταματούν για έναν καφέ και ποτό. Με κατεβασμένα τα ρολά είναι τις τελευταίες ημέρες το μικρό κατάστημα με ένα μικρό σημείωμα θυροκολλημένο: «Κλείσαμε λόγω υπερκερδών».

Εννέα πόλεις διεκδικούν την Αρχή για το ξέπλυμα

-Ήταν Σώμα και τώρα αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή («Authority»). Η Ευρώπη αποκτά τη δική της Αρχή για την Καταπολέμηση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που την ονομάζει Anti Money Laundering Authority (AMLA). Πρώτος στόχος είναι να ελέγχει 40 πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης που θεωρούνται κατ’ αρχήν «υψηλού κινδύνου», ύποπτα για αθέμιτες πρακτικές και κυρίως να βρει τρόπο να αποκαλύψει παράνομες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα. Θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ ή 10% επί του τζίρου των παρανομούντων. Πριν απ’ όλα αυτά, πρέπει να βρεθεί η πόλη που θα φιλοξενήσει την Έδρα της νέας Ανεξάρτητης Αρχής. Η Κομισιόν έχει συντάξει ένα short list 9 υποψήφιων πόλεων, μια ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κάνει τις απαραίτητες ακροάσεις για να προτείνει 3 και στο τέλος η Έδρα της AMLA θα επιλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Αθήνα φυσικά δεν είναι μέσα στις υποψήφιες πόλεις, αφού τα κριτήρια επιλογής είναι: Κοινωνικά (να μην αναστατωθεί η ζωή των υπαλλήλων και των οικογενειών τους), Ιατρικά (απαραίτητες υποδομές για την υγεία), Γεωγραφικής Ισορροπίας (όχι σε μεγάλη απόσταση από τα άλλα κοινοτικά όργανα), Λειτουργικά (να υπάρχει κτίριο έτοιμο να εγκατασταθεί αμέσως η Αρχή) και με καλή Προσβασιμότητα. Υποψήφιες πόλεις είναι οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, η Ρώμη, η Μαδρίτη, η Βιέννη, το Δουβλίνο, το Άμστερνταμ, η Ρίγα και το Βίλνιους. Η Anti Money Laundering Authority (AMLA) θα πρέπει να είναι έτοιμη να λειτουργήσει μέχρι τον Αύγουστο 2024.

Μεγάλες χρηματιστηριακές στιγμές ζει η Ιαπωνία

-Περίμεναν 33 χρόνια, αλλά προχθές οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, είδαν τον δείκτη ΝΙΚΚΕΙ 225 να ξεπερνά τις 34.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 1990. Χθες, διόρθωσε κάπως στις 32.308 μονάδες για να συνέλθει από τη χαρά του, αλλά γεγονός είναι ότι το ιαπωνικό Χρηματιστήριο, με τη βοήθεια του φθηνού γεν, καταγράφει σήμερα μια εντυπωσιακή άνοδο της τάξης του 120% σε σχέση με τις χαμηλές τιμές που είχε κατρακυλήσει πριν από 3 χρόνια, το 2020. Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν οι μετοχές τεχνολογίας και υπηρεσιών υγείας σε μια οικονομία που υποφέρει από τον διαρκώς γηράσκοντα πληθυσμό. Σχετικά πρόσφατα, ο 93χρονος μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ είχε προαναγγείλει τις εξελίξεις, δηλώνοντας ότι στοιχηματίζει στην ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας.

Το πλουσιότερο 10% στις ΗΠΑ κατέχει σχεδόν το 93% της Wall Street

-Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αρέσκονται να αναφέρονται στον «δημοκρατικό καπιταλισμό» των μετόχων. Είναι αλήθεια ότι το 58% των αμερικανικών νοικοκυριών έχουν αποταμιεύσει σε μετοχές ή σε αμοιβαία κεφάλαια. Αυτή η λαϊκή συμμετοχή στο Χρηματιστήριο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ. Από την άλλη όμως πλευρά, το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών των ΗΠΑ κατέχει σήμερα σχεδόν το 93% των μετοχών της Wall Street. Αυτή η άνιση κατανομή σημαίνει ότι τα διαθέσιμα της πλειοψηφίας των Αμερικανών παραμένουν ισχνά και η πορεία της Wall Street επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους.