-Χαίρετε, μικρές διαφοροποιήσεις «βλέπουν» οι δημοσκόποι από τη Δευτέρα που μετρούν τα κόμματα, βελτίωση στα ποιοτικά της Ν.Δ., κάποιοι ίδια νούμερα στο κυβερνών κόμμα, κάποιοι λίγο καλύτερα. Τον ΣΥΡΙΖΑ τον βλέπουν αντιστοίχως τα ίδια ή λίγο καλύτερα, είτε λόγω Πολάκη, είτε γιατί είχε υποεκπροσωπηθεί σε προηγούμενα δείγματα. Το ίδιο και για το ΠΑΣΟΚ σε ορισμένες, λίγο πιο κάτω, σε κάποιες άλλες. Βεβαίως, οι μετρήσεις συνεχίζονται καθημερινώς. Και για να βγάλουμε, σε αδρές γραμμές, ένα συμπέρασμα, η Ν.Δ. προηγείται και βρίσκεται στην περιοχή του 32%-33% σήμερα. Αν αυτό βελτιωθεί ελάχιστα έως τις 21 Μαΐου, πάει στο 33%-34% και τότε με σημαντικό βαθμό πιθανοτήτων, θα διεκδικήσει στις 2 Ιουλίου την αυτοδυναμία. Έστω, ας πούμε θα κινείται στα όρια της αυτοδυναμίας.

Μπίζνες

-Και μιας και η στήλη ασχολείται με τα οικονομικά, να πω τι μου είπε μια πολύ έμπειρη επιχειρηματική πηγή μου. «Άκου, η κατάσταση παγκοσμίως στην οικονομία δεν είναι και τόσο σταθερή όσο… φαίνεται, ή θέλουν να δείχνουν η Fed, η ΕΚΤ και τα κράτη, έχοντας πάρει μαθήματα συμπεριφοράς και επικοινωνίας από τη Lehman Brothers. Αν εμείς νομίζουμε εδώ στην Ελλάδα ότι… θα παίζουμε με τα σπίρτα και με το ποιος με ποιον θα κάνει κυβέρνηση, ποιος θα είναι πρωθυπουργός κ.λπ., θα ξαναδούμε επενδυτές και Funds με το κιάλι, θα φύγουν όλοι τρέχοντας. Ό,τι μεγάλο επιχειρηματικό deal ετοιμάζεται, αν το δεις… να μου γράψεις, ούτε την Αττική Οδό δεν θα πουλήσουνε που πηγαίνουνε για μερικά δισ.». Αυτά.

Η ώρα των υπογραφών για ΑΚΤΩΡ

-Σήμερα, αύριο το πολύ, πέφτουν οι υπογραφές που κλείνουν και τυπικά το deal ΙΝΤΡΑΚΑΤ - ΕΛΛΑΚΤΩΡ, για την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ δηλαδή, του κατασκευαστικού βραχίονα της δεύτερης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο deal φέτος καθώς το τίμημα φτάνει κατά πληροφορίες τα 214 εκατ. ευρώ, αλλά το σοβαρότερο είναι η σημασία της συγκεκριμένης επιχειρηματικής συμφωνίας καθώς με αυτήν αναδιατάσσονται οι δυνάμεις στον κατασκευαστικό κλάδο, με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ να αποκτά πλέον κεντρικό ρόλο.

Τέτοιο κότερο ορφανό, είναι αμαρτία από τον Θεό

-Πιθανόν όσοι ασχολείστε με τα σκάφη αναψυχής ή με τις ζωές των πλουσίων να θυμάστε το ALPHA NERO, ένα εντυπωσιακό και κομψό σκάφος 267 ποδών, με σκαρί βαμμένο μαύρο και λευκό πάνω από το κατάστρωμα. Είχε ναυπηγηθεί για τον Θόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου οι οποίοι και το χρησιμοποίησαν για αρκετά χρόνια, πριν το πουλήσουν. Στη συνέχεια, το ALPHA NERO φιγούραρε σε διαφημίσεις μεγάλης λονδρέζικης εταιρίας, διαθέσιμο για ενοικίαση και πώληση και κάπου εκεί χάνονται τα ίχνη του. Μέχρι που το Bloomberg μας πληροφόρησε πως το μυστηριώδες -όπως το αποκάλεσε- ALPHA NERO είναι δεμένο στην Αντίγκουα και είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε πλειστηριασμό. Το σκάφος... ορφάνεψε καθώς η τοπική κυβέρνηση πιστεύει ότι ιδιοκτήτης του είναι ο Ρώσος ολιγάρχης Αndrey Guryev, ένα από τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κυρώσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι δικηγόροι του ολιγάρχη δήλωσαν στο Λονδίνο ότι ο πελάτης τους (σ.σ. που υποθέτω ότι θα κλαίει με μαύρο δάκρυ) δεν είναι ο ιδιοκτήτης του σκάφους και τώρα η τοπική κυβέρνηση πιέζει γιατί σχεδιάζει να βγάλει για πώληση το superyacht, το οποίο με την ευκαιρία αυτή θα μπορούσε να μετονομαστεί και σε Lacrima Nero.

Καλύψαμε το 90% των φετινών δανειακών αναγκών

-Ο κεντρικός στόχος επετεύχθη. Το 5ετές ομόλογο κάθισε κάτω από το 4%. Δόθηκε στο 99,808% της ονομαστικής του αξίας, με κουπόνι 3,875% άρα η απόδοση του «κάθησε» στο 3,92%. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού, από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από αυτές που συνήθως αγοράζουν συστηματικά αυτά τα ομόλογα, διαφώνησαν με τον χρόνο της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Ο ΟΔΔΗΧ ωστόσο δεν ήθελε να παίξει στα ζάρια των πολιτικών εξελίξεων, τις ταμειακές ροές της χώρας. Τον Ιανουάριο «σήκωσε» 3,5 δισ., το Μάρτιο 2,5 δισ. ευρώ και έτσι από τον 3ο μήνα του έτους κάλυψε κατά 90% τις δανειακές ανάγκες ολόκληρης της χρονιάς. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει μια νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου. Τότε όμως θα έχουμε άλλη κυβέρνηση, με άλλους δημοσιονομικούς στόχους και περιορισμούς.

Οι φήμες για αναβάθμιση και άλλα σενάρια της αγοράς

-Αργά το μεσημέρι της Τετάρτης, κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες στην αγορά που επηρέασαν κυρίως τα ελληνικά χαρτοφυλάκια. Οι φήμες ήθελαν τη Standard & Poors να ανακοινώνει την περιβόητη αναβάθμιση της χώρας κατά ένα σκαλοπάτι -άρα επενδυτική βαθμίδα- την 21η Απριλίου, δηλαδή έναν μήνα πριν από τις εκλογές. Θα ακολουθούσε και η Moody’s λίγο πριν από τις δεύτερες εκλογές. Οι φήμες εξαπλώθηκαν και από report της Goldman Sachs με θέμα την Ελλάδα και τις επικείμενες εκλογές, όπου αναφερόταν περί πιθανής αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας στην επόμενη αξιολόγηση. Όμως, επειδή -συνήθως- οι οίκοι αξιολόγησης δεν παίζουν πολιτικά παιχνίδια, τα σενάρια αυτά δεν έχουν πολλούς οπαδούς. Από την άλλη όμως πλευρά, στις δύο και μισή το μεσημέρι, η χρηματιστηριακή μας αγορά αναθάρρησε και με πρωταγωνιστές τον ΟΤΕ, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Coca Cola και την Ideal εμφανίστηκε αγοραστικό ενδιαφέρον. Ειδικά για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι πληροφορίες ανέφεραν ότι βρέθηκε λύση στο χρηματοδοτικό σχήμα που θα στηρίξει την προσπάθεια της First Sentier.

Τα υψηλά της Ideal

-Σε νέα πολυετή υψηλά σκαρφάλωσε η μετοχή της IDEAL που χθες ξεπέρασε και τα επίπεδα των 4 ευρώ (4,09 ευρώ τo κλείσιμο). Ήδη από την αρχή του έτους καταγράφει διψήφια απόδοση (+14%), ενώ ταχύτητες ανεβάζει και ο ημερήσιος τζίρος της μετοχής. Η IDEAL πέρυσι προχώρησε στις εξαγορές της Byte Computer, της Netbull και της νοτιοαφρικάνικης Coleus, ενώ πουλήθηκε με υψηλή υπεραξία η Three Cents από τον κλάδο των premium beverages στην Coca Cola HBC. Φέτος, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, εξετάζονται τρία ακόμη deal.

Εσωτερικές μετοχικές ανακατατάξεις στην Άβαξ

-Τον Δεκέμβριο του 2020 εμφανίστηκε με ποσοστό 8,5% στο μετοχολόγιο της ΑΒΑΞ ο Στέλιος Χριστοδούλου, εξάδελφος του Χρήστου Ιωάννου από την πλευρά της μητέρα του, Σύλβιας Ιωάννου-Χριστοδούλου. Τότε, το ποσοστό του X. Ιωάννου είχε μειωθεί αναλόγως, ενώ η συμμετοχή του Σ. Χριστοδούλου στον κατασκευαστικό όμιλο είχε γίνει μέσω της ελεγχόμενης από τον ίδιο, κυπριακής εταιρείας MMLN 12 LTD. Πλέον το ποσοστό αυτό μεταβιβάστηκε από την MMLN 12 LTD στον Σ. Χριστοδούλου, ο οποίος σήμερα άμεσα κατέχει το 8,5% της ΑΒΑΞ.

Αύξηση κεφαλαίου στην Πολωνία για τη Sarantis

-Κεφαλαιακή στήριξη χρειάστηκε η 100% θυγατρική της Σαράντης στην Πολωνία, Sarantis Polska S.A. Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 23,4 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα αντλήθηκαν ομολογιακά δάνεια 20 εκατ. ευρώ για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης από τη Σαράντης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. H Sarantis Polska πέρυσι είχε υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 100% της επίσης πολωνικής εταιρείας παραγωγής και διανομής ειδών οικιακής χρήσης STELLA PACK S.A. που πραγματοποιεί τζίρο περίπου 65 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή ολοκληρώνεται και τυπικά μέσα στη χρονιά.

Ανακοινώσεις ετοιμάζει η Coca Cola

-Από την έναρξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης και τις συνεπαγόμενες δραματικές απώλειες, η διοίκηση της Coca Cola προσπαθεί να ανοίξει νέες αγορές για να ισοσκελίσει τις ζημιές. Μια τέτοια κίνηση hedging-αντιστάθμισμα, στις απώλειες του πολέμου, θα ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες μέρες -όχι στην Ελλάδα αλλά στο εξωτερικό- η διοίκηση της Coca Cola. Γι’ αυτό κινείται εντυπωσιακά η μετοχή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρασύροντας προς τα πάνω -για 3η διαδοχική εβδομάδα- την μετοχή της 3 Ε στην Αθήνα… (τα καλά του dual listing). Σημειωτέον ότι στο Λονδίνο διακινείται καθημερινά, πολλαπλάσιος αριθμός μετοχών της Coca Cola απ’ ό,τι στην Αθήνα.

O OTE και το window dressing

-Χθες η μετοχή του ΟΤΕ σημείωση τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του 2023 και σκαρφάλωσε στα 13,34 ευρώ (+3.33%). Πολλοί πιστεύουν ότι κάποιοι θεσμικοί διαχειριστές ενόψει ολοκλήρωσης του πρώτου τριμήνου, σπεύδουν με συστηματικές κινήσεις -και χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία- να βελτιώσουν την εικόνα του χαρτοφυλακίου τους. Έτσι κι αλλιώς, η προηγούμενη πτωτική περίοδος δεν στηρίζονταν σε κάποια σοβαρή αιτιολογία…

Ελβετική σαλάτα ή οι παλιότερες ΕΣΣΟ στα όπλα

-Ο διευθύνων σύμβουλος της UBS Ραλφ Χάμερς, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της απορρόφησης της Credit Suisse, ειδικά με τον τρόπο που αποφασίστηκε και υλοποιείται. Γι’ αυτό παραιτήθηκε. Η UBS επιστράτευσε άρον-άρον τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Sergio Ermotti, για να διαχειριστεί το εξαιρετικά περίπλοκο και επικίνδυνο έργο της ολοκλήρωσης της έκτακτης συγχώνευσης δύο τραπεζών παγκόσμιας εμβέλειας, με συνδυασμένα περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ermotti ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της UBS μεταξύ 2011 και 2020 και του πιστώνεται η επιτυχής αναμόρφωση της τράπεζας μετά τη διάσωσή της κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 2008.