Το τέλος μιας σειράς «χαρτοβασιλείων» και μαζί αυτό της «περιπέτειας» εκατομμυρίων πολιτών και επαγγελματιών, επί δεκαετίες ολόκληρες, σε κάποιους κεντρικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας θα βάλει η ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων σημαντικών φορέων της λειτουργίας του κράτους και των υπηρεσιών του.

Δεν έχουν περάσει πολλές εβδομάδες, παρά μόνο μερικές, από τη διοργάνωση του συνεδρίου «Greece Investment Forum 2024» από την JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου ανάμεσα σε πολλά άλλα ζητήματα και συζητήσεις, υπήρξε η αναγνώριση του έργου το οποίο συντελείται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Οι αναλυτές του οίκου, εκτός από την μακροπρόθεσμη προοπτική της ελληνικής οικονομίας και άλλα καίρια θέματα που την αφορούν, εστίασαν και στην ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, το οποίο θα αποτελέσει έναν από τους πρώτους φορείς που θα παρέχουν το σύνολο των υπηρεσιών τους ψηφιακά.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα που τρέχουν και έχουν τεθεί σε φάση υλοποίησης άλλωστε αυτή την εποχή, στο πλαίσιο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας στον δημόσιο τομέα, σίγουρα το μεγαλύτερο σε όγκο και πιο σύνθετο, θεωρείται η ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων 630+ εκατ. σελίδων εντύπων διαφόρων τύπων (κατά άλλους υπολογισμούς, ενδέχεται ο αριθμός τους να προσεγγίσει και το 1 δισ. σελίδες, από το πρόσθετο έργο που αναμένεται να προκύψει) σε 390 υποθηκοφυλακεία της χώρας, με την συμμετοχή ισχυρών ομίλων της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών στα 5 του τμήματα, όσα και οι γεωγραφικές ενότητες που αφορά, ύψους 309,8 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση του RRF.

Η αντίστροφή μέτρηση για το τέλος του… χάους στα ράφια με τα έγχαρτα αρχεία που συσχετίζονται με κάθε μορφής ιδιοκτησίες σε ακίνητα έχει αρχίσει.

Η ψηφιοποίηση έγχαρτων αρχείων δεν θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μόνο τα υποθυκοφυλακεία, αλλά και άλλους φορείς όπως οι πολεοδομίες, οι φάκελοι του συστήματος υγείας, τα αρχεία 368 δικαστηρίων, του ΕΦΚΑ, της ΑΑΔΕ η μετανάστευση, τα νοσοκομεία κ.ά., μη εξαιρουμένων των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Διαγωνισμοί ψηφιοποίησης αρχείων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2026, εάν δεν δοθούν παρατάσεις, για έργα χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τοποθετούνται στην «καρδιά» του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ελλάδας.

Αθροιστικά, τα projects του Ψηφιακού Μετασχηματισμού εκτινάσσονται σε πολύ υψηλότερα budget, καθώς και με την είσοδο του 2024 εξακολουθούν να προκηρύσσονται από την Κοινωνία της Πληροφορίας και άλλους φορείς νέοι, μικροί και μεγαλύτεροι διαγωνισμοί, αξίας από μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις δεν εξαιρούνται φυσικά από την «ψηφιακή κοσμογονία» που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα.

Η ζήτηση για προϊόντα όπως τα ERP, τα CRM, τα προγράμματα διαχείρισης προσωπικού και μισθοδοδίας, η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η ηλεκτρονική τιμολόγηση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης των δημόσιων οργανισμών, η χρήση POS κ.λπ. αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις κάθε μεγέθους που επιδιώκουν την επιτάχυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού τους, με τις εταιρείες πληροφορικής που εξειδικεύονται στο επιχειρηματικό λογισμικό να καταλαμβάνουν θέσεις στην πρώτη γραμμή της αγοράς.

Ταυτόχρονα, με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων κοινοτικών προγραμμάτων επιτυγχάνεται η άμεση και ευνοϊκή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που προχωρούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των διαδικασιών της καθημερινής λειτουργίας τους, ενώ αυξημένες ανάγκες προκύπτουν και από τις εταιρείες που καλούνται ή θα θα κληθούν να κατασκευάσουν τα έργα υποδομής.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας, για παράδειγμα, και η Πρόσκληση Ανάθεσης 1ης Εκτελεστικής Σύμβασης με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την λειτουργία υποστηρικτικού μηχανισμού της δράσης Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜΜΕ».