Της Παναγιώτας Καρλατήρα

«Να κάνουμε τώρα αυτό που θα χρειαστούν οι ασθενείς στο μέλλον»: αυτό είναι το μότο της Roche, της κορυφαίας εταιρίας βιοτεχνολογίας που με αφετηρία τη Βασιλεία της Ελβετίας δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με καινοτόμα φάρμακα στην ογκολογία, την ανοσολογία, τις λοιμώδεις νόσους, την οφθαλμολογία και τις παθήσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Στην Ελλάδα, τη γενέτειρα της ιατρικής και της φαρμακολογίας, η Roche ξεκινά την παρουσία της στις αρχές της δεκαετίας του 1930 διαγράφοντας σταδιακά μια επιτυχημένη πορεία, με τη διάθεση πρωτοποριακών φαρμακευτικών και διαγνωστικών προϊόντων στους ‘Έλληνες λειτουργούς της υγείας και τους ασθενείς.

Η μακρά παρουσία της εταιρίας στην χώρα μας εγγυάται το ενδιαφέρον της και την στήριξή της στους Έλληνες και στο σύστημα υγείας παρά τις δυσκολίες που ολοένα πια καταγράφονται σε επίπεδο υγειονομικό αλλά και επιχειρηματικό. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας έχουν εκφράσει τα τελευταία χρόνια – και συνεχίζουν να εκφράζουν- την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στην Ελλάδα που απειλείται από τα περιοριστικά μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής και την απουσία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Ένα σύστημα υγείας το οποίο δεν εγγυάται τη βιωσιμότητα των παρόχων του, θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, οι οποίες βελτιώνουν τον τρόπο αντιμετώπισης των νόσων» επισήμανε πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο συνεδρίου της ΕΣΔΥ η διευθύνουσα σύμβουλος της Roche Hellas κυρία Αν Νέις.

QUOTE.jpg

Τόνισε δε ότι για την πλήρη κάλυψη των αναγκών των ασθενών, τώρα και στο μέλλον, «χρειάζεται να υιοθετηθούν μια σειρά από μέτρα – μεταξύ των οποίων η εξαίρεση φάρμακων όπως τα αντιρετροϊκά, οι αυξητικές ορμόνες και οι αιμοποιητικοί παράγοντες από το προϋπολογισθέν όριο αποζημίωσης για νοσοκομειακά φάρμακα καθώς ο νοσοκομειακός προϋπολογισμός οφείλει να περιλαμβάνει αμιγώς νοσοκομειακά φάρμακα και φάρμακα για νοσηλευόμενους».

Απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, θεωρούν οι επικεφαλής της εταιρίας. Αποδέχονται ως λογικά μέτρα όπως το rebate, το claw-back και το νοσοκομειακό claw-back, αλλά υπό την προϋπόθεση –επισημαίνουν- ότι πρωτίστως έχουν εφαρμοστεί διαρθρωτικές αλλαγές που διασφαλίζουν την πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Για την επόμενη πενταετία η Roche Hellas υπογραμμίζει πως απαιτούνται λύσεις με γνώμονα τον ασθενή και για το λόγο αυτό η εταιρία επιμένει προς την κατεύθυνση της χάραξης ενός νέου ολιστικού συστήματος δημόσιας υγείας, το οποίο με άξονα τη βιωσιμότητα, θα προσπαθεί να ενσωματώνει τις καινοτόμες λύσεις, προς όφελος των ασθενών αλλά και του ίδιου του συστήματος.

«Η καινοτομία δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μέρος του προβλήματος αλλά ως μέρος της λύσης του, και γι’ αυτό έχουμε θέσει τις τεχνοκρατικές μας γνώσεις στην υπηρεσία της Πολιτείας, με σκοπό να βοηθήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά στο συνέδριο της ΕΣΔΥ η διευθύνουσα σύμβουλος της Roche Hellas.

Ηγέτιδα στις ογκολογικές θεραπείες και δυνατό χαρτοφυλάκιο άλλων προϊόντων

Με ανθρώπινο δυναμικό 164 ατόμων, ο Κλάδος Φαρμάκων στην Ελλάδα παρέχει πρωτοποριακές θεραπευτικές λύσεις σε επιστήμονες της υγείας και ασθενείς, που περιλαμβάνουν φάρμακα που ανήκουν στις εξής θεραπευτικές κατηγορίες: ιολογία (γρίπη, ηπατίτιδα, AIDS, κυτταρομεγαλοϊός), νεφρολογία (αναιμία από χρόνια νεφρική νόσο), μεταμόσχευση (ανοσοκαταστολή στη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων), καρδιαγγειακά νοσήματα (υπέρταση, στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια), αιματολογία (μη-Hodgkin λέμφωμα, χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία), φλεγμονώδεις νόσους (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγγειίτιδες), κεντρικό νευρικό σύστημα (νόσος Πάρκινσον), αναπνευστικές παθήσεις (ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση) και ασθένειες του μεταβολισμού (οστεοπόρωση, παχυσαρκία).

Η εταιρία κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως στην υγειονομική φροντίδα κατά του καρκίνου, αναπτύσσοντας και διαθέτοντας αποτελεσματικά ογκολογικά φάρμακα με αποδεδειγμένο όφελος επιβίωσης για την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του πνεύμονα, του στομάχου, του παγκρέατος, του νεφρού, του μελανώματος και του βασικοκυτταρικού καρκινώματος.

Θεραπεία για την κρίση οι επενδύσεις και οι κλινικές μελέτες

Η καινοτομία στην οποία επενδύει ο ελβετικός κολοσσός θα μπορούσε να αποτελέσει «αντίδοτο» και για την αντιμετώπιση του brain drain, του κύματος φυγής των Ελλήνων επιστημόνων προς την αλλοδαπή τα τελευταία χρόνια της κρίσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι επενδύσεις σε κλινική έρευνα.

«Οι επενδύσεις σε κλινική έρευνα από τις φαρμακευτικές εταιρείες που παράγουν καινοτόμα προϊόντα δίνουν τη δυνατότητα στους γιατρούς να βελτιώσουν την πρακτική τους και να έρθουν γρήγορα σε επαφή με νέες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλα φάρμακα ουσιώδους για τη ζωή σημασίας. Ταυτόχρονα, δημιουργούνται νέες θέσεις και ευκαιρίες εργασίας. Οι επενδύσεις αυτές αποτελούν κίνητρο για την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να μείνει και να εργαστεί στην Ελλάδα» εξηγούν οι υπεύθυνοι της Roche Hellas.

Την περίοδο 2010 – 2015, η Roche Hellas επένδυσε 22 εκατ. ευρώ για 80 κλινικές μελέτες 80 μέσω των οποίων δόθηκε η δυνατότητα σε 5.800 ασθενείς να έχουν πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες.

Κάθε χρόνο, η Ελλάδα απορροφά 60 με 80 εκατ. ευρώ για κλινικές μελέτες ενώ για κάθε κλινική μελέτη που εγκρίνεται περίπου 250.000 ευρώ εισρέουν στη χώρα και η καθαρή επίπτωση στο ΑΕΠ κυμαίνεται από 500.000 έως 1.000.000 ευρώ ανά κλινική μελέτη. Υπάρχουν όμως ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης καθώς οι επενδύσεις για κλινικές μελέτες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 400 εκατ. ετησίως. Και αυτό γιατί η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε επίπεδο υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

H Roche Hellas στο πεδίο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Για τη Roche Hellas, εταιρική κοινωνική ευθύνη σημαίνει «συνεχής δέσμευση για δράσεις ουσίας με υψηλή αξία. Σημαίνει δράσεις, οι οποίες ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των συμπολιτών μας και που συμβάλλουν στην γενική ευημερία της χώρας. Υλοποιούμε πολύ σημαντικές ενέργειες, προσπαθώντας να δώσουμε λύσεις σε καίρια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας».

Μία από τις σημαντικότερες δράσεις της εταιρείας είναι η καμπάνια ενημέρωσης «forHer» για τον γυναικείο καρκίνο και τον καρκίνο που αφορά στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα όπως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και των ωοθηκών. Μέσω των εκδηλώσεων της εκστρατείας, το κοινό ενημερώνεται για τις μορφές καρκίνου που πλήττουν τη γυναίκα με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωσή τους ενώ γυναίκες σε αρκετές πόλεις της Ελλάδος υποβλήθηκαν σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι της Roche συμμετέχουν στη διαμόρφωση του κοινωνικού προσώπου της εταιρείας μέσω του εθελοντισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η συμμετοχή τους στη διεθνή πρωτοβουλία «Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά» (Children’s Walk) που έχει δημιουργηθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους της Roche. Τέλος, όλοι οι άνθρωποι της Roche συγκεντρώνουν σε ετήσια βάση ένα χρηματικό ποσό που προσφέρεται για τη στήριξη φορέων με επίκεντρο το παιδί, όπως το Παιδικό Χωριό SOS στη Βάρη.

roche.jpg

Η εταιρία με αριθμούς

● 29 φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί από τη Roche συμπεριλαμβάνονται στις Πρότυπες Λίστες Βασικών Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μεταξύ των οποίων σωτήρια αντιβιοτικά, φάρμακα κατά της ελονοσίας και ογκολογικά
● Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της Roche αφορά σε 10 θεραπευτικές κατηγορίες με 18 σημαντικά προϊόντα στην αγορά, τα οποία είναι καινοτόμα και πρωτοπόρα
● 80 κλινικές δοκιμές έγιναν το διάστημα 2010-2015 όπου συμμετείχαν 5.900 ασθενείς με συνολική αξία 22 εκατ. ευρώ
*48 κλινικές δοκιμές έγιναν μόνο το 2015
●164 είναι οι εργαζόμενοι της εταιρίας στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 94% διαθέτουν υψηλή μόρφωση
● 17 προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) υλοποιήθηκαν το διάστημα 2012-2015, ύψους 362.000 ευρώ
*1.730 άνθρωποι, εκ των οποίων πολλά παιδιά, επωφελήθηκαν από τα προγράμματα ΕΚΕ σε τομείς σχετικούς με τη δημόσια υγεία και την παιδεία
● 16 Συλλόγων Ασθενών ενισχύθηκαν το 2015 με 100.159 ευρώ.