Sponsored Content

Η Εταιρεία ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη, με τις δραστηριότητές της να εναρμονίζονται στην κατεύθυνση της «έξυπνης» και πράσινης ενέργειας, περιορίζοντας δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Για τον σκοπό αυτό, έχει υιοθετήσει την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, καθώς και την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και θέτει ως προτεραιότητα την επίτευξή τους, με στοχευμένες πολιτικές, δράσεις και κοινωνικά προγράμματα.

Επενδύσεις 4 δισ. Ευρώ για ενεργειακή μετάβαση

Με το ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού “Vision 2025”, η HELLENiQ ENERGY επιχειρεί τη διασφάλιση της ισχυρής παρουσίας που κατέχει στον κλάδο των πετρελαιοειδών, αλλά και την ουσιαστική και ταχύτερη ενίσχυση της θέσης της σε νέες, πιο καθαρές μορφές ενέργειας. Για τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα 4 δισ ευρώ και θα κατευθυνθούν τόσο στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής δραστηριότητας, όσο και στην ανάπτυξη στην νέα Ενέργεια και στις ΑΠΕ. Ήδη, η θυγατρική HELLENiQ Renewables αποτελεί μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή σε νέα έργα Ανανεώσιμων Πηγών. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς που διαθέτει φτάνει στα 356 MW, σε προχωρημένα στάδια βρίσκονται έργα 0,7 GW, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ξεπερνά τα 4,2 GW. Εκτός από την Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Ρουμανία, ενώ διερευνά ευκαιρίες και σε άλλες αγορές. Η γεωγραφική διασπορά του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ ενισχύει την εξωστρέφεια του Ομίλου, ο οποίος έχει αναβαθμίσει τον στόχο για επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2025.

Δυναμική είναι η είσοδος που έκανε η HELLENiQ ENERGY και στον τομέα της Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), συμπεριέλαβε στη λίστα των επιλέξιμων έργων και τους τρεις (3) Σταθμούς, συνολικής ισχύος 100 MW, με τους οποίους η Εταιρία συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό για την χορήγηση Επενδυτικής και Λειτουργικής Ενίσχυσης.

Έργο-ορόσημο για την χώρα το πάρκο Φ/Β της HELLENiQ ENERGY στην Κοζάνη

Βιώσιμη ανάπτυξη στην πράξη

Για την HELLENiQ ENERGY, η Βιώσιμη Ανάπτυξη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της. Η Εταιρεία επιδιώκει με αποφασιστικότητα την επίτευξη βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων βελτίωσης των ενεργειακών επιδόσεων και μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, σε συμφωνία και με τους σχετικούς διεθνείς Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για Καθαρή Ενέργεια (SDG 7) και για το Κλίμα (SDG 13). Παράλληλα, έχει δεσμευτεί να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες (Scope 1+2) εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 30% ως το 2030, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στις διεργασίες των διυλιστηρίων, της υιοθέτησης νέων τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών CO2 (δέσμευση άνθρακα CCS, πράσινο υδρογόνο, κλπ.) και κατά ένα πρόσθετο 20% με την ανάπτυξη του σημαντικού χαρτοφυλακίου σε ΑΠΕ.

Διαρκής κοινωνική προσφορά

Η έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας μέσα από ενέργειες και πρωτοβουλίες που βελτιώνουν την καθημερινότητα και συμβάλλουν στην κοινωνική πρόοδο και ευημερία, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εταιρικής φιλοσοφίας της HELLENiQ ENERGY. Μόνο μέσα στο 2022 πραγματοποίησε πρωτοβουλίες που έφτασαν σχεδόν τα €12 εκατομμύρια, αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στις ζωές περισσότερων από 930.000 πολιτών.

Μέσα από την πληθώρα δράσεων Εταιρικής Υπευθυνότητας, η Εταιρεία εστιάζει σε 4 βασικούς άξονες, που αφορούν στη Κοινωνία, την Εκπαίδευση, το Περιβάλλον και την ενότητα Πολιτισμός & Αθλητισμός. Οι εν λόγω ενέργειες υλοποιούνται τόσο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αναδεικνύοντας το εύρος της δέσμευσης του Ομίλου στην κοινωνία.

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις που ανέλαβε τον προηγούμενο χειμώνα ήταν το πρόγραμμα «Κύμα Ζεστασιάς». Συγκεκριμένα, ο Όμιλος κάλυψε τις ανάγκες του χειμώνα σε πετρέλαιο θέρμανσης στα μεγαλύτερα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αττική και τις παιδιατρικές μονάδες του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, προσέφερε δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης έως 500 λίτρα/οικογένεια σε πολυμελείς οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, ενώ συνέχισε το πρόγραμμα προσφοράς πετρελαίου σε 159 σχολεία όλων των βαθμίδων σε όμορους Δήμους όπου δραστηριοποιείται. Αξίζει να σημειωθεί πως, τα τελευταία 15 χρόνια, από την πρωτοβουλία αυτή έχουν επωφεληθεί πάνω από 2.000 σχολικές μονάδες.

Παράλληλα, μέσα στο 2023 η HELLENiQ ENERGY έχει προσφέρει περισσότερους από 30 τόνους τροφίμων για την ενίσχυση Φορέων Κοινωνικής Μέριμνας της Δυτικής Θεσσαλονίκης, του Θριασίου και της Κοζάνης, σε συνεργασία με τη τοπική Αυτοδιοίκηση και της Ενορίες, ενώ διέθεσε 285.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης σε 159 σχολεία όμορων δήμων.

Παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης στους πληγέντες στη Θεσσαλία

Στο πλευρό και των πλημμυροπαθών

Πριν από λίγες ημέρες, η HELLENiQ ENERGY προχώρησε σε μία νέα σημαντική πρωτοβουλία. Δέσμευσε 10 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος δράσεων στη Θεσσαλία, που επλήγη από τις καταστροφικές πλημμύρες. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιήσει σειρά έργων σε υποδομές ευρείας χρήσης, καθώς και δράσεις στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Κεντρική θέση στο πρόγραμμα έχει η αποκατάσταση βασικών οδικών αξόνων που έχουν υποστεί πολύ σημαντικές καταστροφές, ενώ εξειδίκευση των επιμέρους δράσεων θα υπάρξει σε συνεργασία με την Πολιτεία, τα συναρμόδια Υπουργεία και τους τοπικούς φορείς. Κάποιες πρωτοβουλίες θα υλοποιηθούν μαζί και με άλλα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Για τη μεγιστοποίηση του οφέλους της κάθε ενέργειας προς την τοπική κοινωνία, όλες οι δράσεις θα υλοποιηθούν απευθείας από την HELLENiQ ENERGY, με στόχο τη μείωση του χρόνου παράδοσης των έργων και την άρτια χρήση των πιο σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων σε κάθε τομέα.

Η HELLENiQ ENERGY έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό διένειμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ακόμη και μέσα από το δίκτυο των πρατηρίων της.

Η Εταιρεία, με υψηλό αίσθημα της ευθύνης που της αναλογεί, βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών όταν οι συνθήκες το απαιτούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παράδοση ολοκληρωμένων αντιδιαβρωτικών έργων στα Γεράνεια Όρη, τη Βαρυμπόμπη Αττικής και τη Μάνδρα, ως αντιπλημμυρικό μέτρο έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές το 2021 και το 2023. Κρίσιμης σημασίας υπήρξε η συνεισφορά της HELLENiQ ENERGY και κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, όπου πρόσφερε 8 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση του ΕΣΥ και την αγορά κρίσιμου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Αρωγή στη Νέα Γενιά για μάθηση και Αριστεία

Την ίδια ώρα, η HELLENiQ ENERGY, μέσα από το πρόγραμμα “Proud of Youth”, στέκεται με συνέπεια στο πλευρό της νέας γενιάς, επιβραβεύοντας την Αριστεία και υποστηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια των νέων ανθρώπων για μάθηση και εξέλιξη. Στο πλαίσιο του Προγράμματος, από το 2013 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί πάνω από 300 υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, έχει βραβεύσει περισσότερους από 4.600 αριστούχους αποφοίτους από 34 Γενικά και 16 Επαγγελματικά Λύκεια των όμορων στις εγκαταστάσεις της Δήμων του Θριασίου Πεδίου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης και της Κοζάνης. Κατά την τελευταία δεκαετία, η HELLENiQ ENERGY έχει προσφέρει περισσότερα από 15 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη της Εκπαίδευσης.

Στον τομέα του Πολιτισμού, η HELLENiQ ENERGY ως Μέγας Χορηγός της «2023 ΕΛΕΥΣΙΣ-Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης» προσέφερε, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση για την ανάπλαση σημαντικών για την κοινωνική ζωή της Ελευσίνας τοπόσημων, όπως του κινηματογράφου «ΕΛΕΥΣΙΣ» και χρηματοδότηση μελετών για την αποκατάσταση των κτιρίων «ΙΡΙΣ Ι», «ΙΡΙΣ ΙΙ», «ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ», «ΠΑΛΑΙΟ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ», «ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ».

Έμπρακτη στήριξη στο μέλλον του Ελληνικού Αθλητισμού

Η HELLENiQ ENERGY έχει να επιδείξει πλούσιο έργο και στον τομέα του Αθλητισμού. Μέσω της θυγατρικής ΕΚΟ, της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας εμπορίας καυσίμων, συνεχίζει να στηρίζει – ως ονοματοδότης και Μέγας Χορηγός – το ιστορικό ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, έχοντας συμβάλει στην προσπάθεια επιστροφής του στο καλεντάρι του WRC και στις επιτυχημένες διοργανώσεις της τελευταίας τριετίας. Με την υποστήριξη του Ομίλου, το «EKO Ράλλυ Ακρόπολις» θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της FIA (WRC) τουλάχιστον έως το 2025, προβάλλοντας τη χώρα σε παγκόσμιο και σε εθνικό επίπεδο.

Η ΕΚΟ στηρίζει το πρόγραμμα “Γαλανόλευκα Αστέρια” για παιδιά 11 έως 13 ετών, ενώ είναι ο Μέγας Χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ

Με ουσιαστική και διαχρονική δέσμευση να βρίσκεται δίπλα στον Ελληνικό Αθλητισμό, η ΕΚΟ έχει ανανεώσει τη συνεργασία της και με την Εθνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), ως Μέγας Χορηγός όλων των Εθνικών Ομάδων Μπάσκετ, στηρίζοντάς υπερήφανα τις προσπάθειές τους για διακρίσεις στα διεθνή αθλητικά δρώμενα. Μάλιστα, διεύρυνε το πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, μέσα από την υποστήριξη του νέου πανελλαδικού αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ, “Γαλανόλευκα Αστέρια”. Στοχεύει στη μεταλαμπάδευση των αξιών της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ και του Ευ Αγωνίζεσθαι, σε νέα παιδιά, ηλικιών 11 έως και 13 ετών, στα οποία δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχουν σε Πανελλαδικό Τουρνουά, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ.

Παράλληλα, ο Όμιλος ενισχύει ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης, που έχουν έδρα στους Όμορους Δήμους των εγκαταστάσεών του, προάγοντας την ευγενή άμιλλα και προωθώντας τα νέα ταλέντα.

Σε μια εποχή σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων, η HELLENiQ ENERGY παραμένει πιστή στη δέσμευσή της για βιώσιμη ανάπτυξη με οφέλη για όλους, την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.

κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη βράβευση αριστούχων όμορων Δήμων Κοζάνης – Proud of Youth