Από τον επιχειρηματικό «χάρτη» της Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν «εξαιρείται» καμία επιχείρηση, κανένας κλάδος της οικονομίας.

Τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, φαρμακοβιομηχανίες, πετρελαϊκοί και ενεργειακοί όμιλοι, άλλοι προερχόμενοι από το real estate, από τον χώρο των τυχερών παιγνίων, τις τηλεπικοινωνίες, το λιανικό εμπόριο, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, τον τουρισμό, τον χρηματοπιστωτικό ή τον ασφαλιστικό τομέα και άλλους κλάδους τους εκπροσωπούν συχνά σε αντίστοιχες βραβεύσεις των πιο sustainable επιχειρήσεων μιας χρονιάς, μετά από αξιολόγηση των επιδόσεών τους σε επίπεδο Βιώσιμης Ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια ESG και συγκεκριμένους δείκτες.

Εταιρείες – πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, ικανές να «δείξουν δρόμους» και σε άλλους, οι οποίοι τυχόν υστερούν ή απλά… καθυστερούν να εναρμονιστούν με τις απαιτήσεις της εποχής.

Αναμφίβολα, κάποιες επιχειρήσεις καταφέρνουν πιο γρήγορα, αυτό που δεν καταφέρνουν άλλες: Ηγούνται των προσπαθειών σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα και στην εταιρική διακυβέρνηση, θέτοντας σε καθημερινή εφαρμογή έναν οδηγό υπεύθυνης επιχειρηματικής λειτουργίας.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, η χρονική περίοδος που διανύουμε θεωρείται κρίσιμη λόγω των γενικότερων συνθηκών και ως εκ τούτου οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν με ωριμότητα όλα τα ζητήματα της σύγχρονης εποχής. Θεωρούν δε σαφή την απαίτηση όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Σύμφωνα με αυτή, οι επιχειρήσεις οφείλουν να δημιουργούν μακροπρόθεσμη αξία για όλους και να δημοσιοποιούν την πρόοδο τους με διαφανή και έγκυρο τρόπο.

Ήδη, διαπιστώνεται με ικανοποίηση ή ύπαρξη ενός οικοσυστήματος στην Ελλάδα, αποτελούμενο από εταιρείες οι οποίες έχουν επιτύχει επιδόσεις σύμφωνα με τα κριτήρια του ESG και λειτουργούν συνάμα ως καταλύτες για την συνολικότερη επιτυχία των κλάδων τους, επηρεάζοντας θετικά και άλλες με συναφή αντικείμενα.
Εκφράζονται δε, απόψεις από παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής και της αγοράς, οι οποίες συνάδουν ως προς τον κοινό στόχο, για την υλοποίηση ενός νέου πλαισίου Βιώσιμης Ανάπτυξης για την ελληνική κοινωνία και επιχειρηματικότητα.
Ταυτίζονται με το συμπέρασμα, ότι είναι πολύ σημαντικό για τις εταιρείες να περάσουν το πνεύμα ESG στις εταιρικές τους δομές και να το συνδέσουν με τους στρατηγικούς τους στόχους.

Η ατζέντα της Βιώσιμης Ανάπτυξης δεν είναι πλέον κάτι «άγνωστο» για τους «πολλούς». Περιλαμβάνει συγκεκριμένους κανόνες, πρακτικές και στόχους. Αρκεί να «δει» κανείς τον «δρόμο» και να θελήσει να τον ακολουθήσει.
Έρευνες καταγράφουν την συμπεριφορά και την πρόοδο ενός μεγάλου δείγματος ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης σε τακτικά χρονικά διαστήματα, ανά έτος, από όπου προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, προς αξιοποίηση και… συμμόρφωση. Αντικείμενό τους, η δημοσίευση των Απολογισμών Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα. Σκοπός τους, η αποτύπωση των τάσεων στην ανάπτυξη των Απολογισμών ESG στην Ελλάδα και η ανάδειξη των πρωτοπόρων επιχειρήσεων σε θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης (Corporate Responsibility Disclosures Leaders), μέσα από 100άδες εταιρείες, δεκάδων κλάδων.

Βασικές παράμετροι που μελετώνται από μεγάλες τέτοιες έρευνες αποτελούν, ενδεικτικά, η Εφαρμογή διεθνών προτύπων συγγραφής Απολογισμών ESG, η

Περιοδικότητα και συνέπεια στην ετήσια έκδοση του Απολογισμού, η Στοχοθεσία βάσει στρατηγικών προτεραιοτήτων, η Εξωτερική επαλήθευση και
διασφάλιση στοιχείων του Απολογισμού, η Υποστήριξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (SDGs), η Materiality analysis & διαδικασία ενσωμάτωσης των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών.