search icon

Αγορές

Άλμα στα ασιατικά χρηματιστήρια εν αναμονή της πρώτης φάσης της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας

Την Τετάρτη ο πρόεδρος Τραμπ και Κινέζοι αξιωματούχοι αναμένεται να υπογράψουν την πολυαναμενόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες ασιατικές αγορές σήμερα Δευτέρα καθώς οι επενδυτές περιμένουν την υπογραφή της «Πρώτης Φάσης’» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας.

Ο αντιπρόεδρος της Κίνς, Λιου Χε, που είναι επικεφαλής της κινεζικής διαπραγματευτικής ομάδας στις εμπορικές συνομιλίες, αναμένεται να επισκεφθεί από σήμερα την Ουάσινγκτον.

Η συμφωνία προβλέπει άρση μέρους των δασμών, αυξημένες κινεζικές αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και αλλαγές στους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας και τεχνολογίας.

Στην ηπειρωτική Κίνα, οι αγορές έκαναν άλμα στο κλείσιμο. Ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 0,75% και έκλεισε στις 3.115,57 μονάδες, ενώ ο Shenzhen composite έκανε άλμα 1,36% στις 1.822,35 μονάδες. Ο Shenzhen component ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 11.040,20 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με άνοδο 1,03%.

Οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν σημαντικά, με την  Sunny Optical να κερδίζει 2,61% και την Lenovo στο +3,20%.

Σε άλλες μετοχές, η εταιρεία παιγνίων Razer εκτοξεύθηκε κατά 10% νωρίτερα για να κλείσει τελικά με άνοδο 8,33%.

Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi με άνοδο 1,04% στις 2.229,26 μονάδες.

Οι αγορές της Ιαπωνίας παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε πτωτικά με απώλειες 0,37% στις 6.903,70 μονάδες. Ωστόσο, οι μετοχές του τομέα χρυσού της Αυστραλίας έκαναν ράλι μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Η Evolution Mining σημείωσε άνοδο 2,79% και της Κingsgate Consolidated 1,14%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού πλην Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 0,69%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.

Τέλος, στην Ταϊβάν ο δείκτης Taiex ενισχύθηκε κατά 0,74% και έκλεισε στις 12.113,42 μονάδες, μετά την επανεκλογή της προέδρου Τσάι Ινγκ- γουέν. Η επανεκλογή της ενδέχεται να προκαλέσει ένταση στις σχέσεις της χώρας με την Κίνα που υποστήριζε τον βασικό της αντίπαλο Χαν Κουό – γιου και πιέζει την Ταιβάν να αποδεχτεί την εξουσία της Κϊνας μέσω απειλών και οικονομικών κινήτρων.

Exit mobile version