ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει η Wall Street, υποχωρούν οι αποδόσεις στα ομόλογα (upd)

Στο «πράσινο» επέστρεψαν οι αμερικανικοί δείκτες - Στο επίκεντρο οι ομολογιακές αποδόσεις

(Last upd 22.00)

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, ενόσω οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μία ημέρα μετά τον τερματισμό του 8ήμερου ανοδικού σερί.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 318 μονάδες ή κατά 0,94% και διαμορφώνεται στις 34.210 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, την ίδια στιγμή, βρίσκεται στο +1,36% και τις 4.406 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq διευρύνεται κατά 1,87% και φθάνει στις 13.773 μονάδες.

Οι βασικοί δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξακολουθούν να εστιάζουν στις εξελίξεις γύρω από τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve, δηλαδή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, με τον επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παρέμβασης στα επιτόκια.

Δεδομένων των αρνητικών επιπτώσεων σε μετοχές και ομόλογα από τα υψηλά επιτόκια, η συγκεκριμένη δήλωση ανάγκασε τους επενδυτές να προχωρήσουν σε έντονες ρευστοποιήσεις την Πέμπτη, ρίχνοντας τίτλους τέλος στο ράλι των οκτώ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων για τον S&P 500.

Η πιθανότητα νέας αύξησης στα επιτόκια (σήμερα βρίσκονται στο εύρος 5,25% – 5,50%), επέδρασε δυσμενώς και στο κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να ενισχύεται στο 4,6% την Πέμπτη. Σήμερα, πάντως, οπισθοχωρεί εκ νέου στο 4,5%, γεγονός που βελτιώνει την ψυχολογία των traders.

Από την πλευρά τους, οι διαχειριστές των μεγάλων χαρτοφυλακίων σπεύδουν να αναθεωρήσουν εκ νέου τη στρατηγική τους. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για υψηλά επιτόκια έως τις αρχές του 2025» σχολιάζει στο CNBC o Κέβιν Σίμσον, επικεφαλής στην Capital Wealth Planning.

Όλα αυτά, μάλιστα, έρχονται να αντιστρέψουν τη μέχρι πρότινος βεβαιότητα των αγορών ότι οι αυξήσεις επιτοκίων αποτελούν ήδη παρελθόν και ότι βρισκόμαστε κοντά στις πρώτες μειώσεις (χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής).

Τελικά, φαίνεται ότι δεν ισχύει ούτε το ένα, ούτε το άλλο, κάτι το οποίο έσπευσε να υπενθυμίσει και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης στα επιτόκια, εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Σε επίπεδο εβδομάδας, S&P 500 και Dow Jones ετοιμάζονται για σωρευτικές απώλειες κατά 0,3% και κατά 0,5%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq οδεύει για μια θετική μεταβολή κατά 0,3%.

Στο ταμπλό, τώρα, η μετοχή της Wynn Resorts κατρακυλά άνω του 5%, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη αποδείχθηκαν καλύτερα του αναμενόμενου. Η μετοχή της Diageo, παράλληλα, συρρικνώνεται άνω του 14,5% εξαιτίας του σήματος επιβράδυνσης των πωλήσεων στην αγορά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Τέλος, η μετοχή της Illumina συρρικνώνεται κατά 12,5%, μετά την απόφαση της διοίκησης να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του 12μήνου.

Διαβάστε ακόμα

Ο τροτσκιστής, η ωραία Κνίτισσα, ο lifestyle πρόεδρος και ο σοφός γέρων, ο εισαγγελέας για το τρολ Νταλαούρα (Θάνος), τα καμπανάκια και τα βαρίδια 

Στάσσης: H ΔΕΗ χτίζει ισχυρές βάσεις στο retail, οι συνέργειες με την Κωτσόβολος

Νέες επενδύσεις 120 εκατ. για τη Lidl και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1.000 ευρώ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

string(0) ""