του Jacob Pouncey, Αναλυτή Κρυπτονομισμάτων στη Saxo Bank

*επιμέλεια Όλγα Μπαλαφούτη

Τα κρυπτονομίσματα συνέτριψαν τις προβλέψεις και πρωταγωνίστησαν στα πρωτοσέλιδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2107. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων συνεχίζει να αναπτύσσεται με αλματώδη ρυθμό, οι ενδείξεις ωρίμανσης υποδηλώνουν ότι το 2018 αναμένεται πιο σύνθετο.

Το 2018 θα αποτελέσει έτος «όλα ή τίποτα» για την αναδυόμενη αγορά των κρυπτονομισμάτων. Οι αισιόδοξοι διαβλέπουν άνοδο της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ οι απαισιόδοξοι προβλέπουν αυξημένες ρυθμιστικές επεμβάσεις ή ακόμη και ολοκληρωτική απαγόρευση των κρυπτονομισμάτων εφόσον οι νομισματικές αρχές κρίνουν ότι πρόκειται για ζώνη εκτός ελέγχου που απειλεί ευθέως το μονοπώλιό τους στη διαχείριση του χρήματος.

Εάν η δυναμική της αγοράς συνεχιστεί με τους ρυθμούς του Δ’ τριμήνου του 2017, το 1 τρισ. δολάρια δεν αποτελεί εξωπραγματικό νούμερο – ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι η συνολική χρηματιστηριακή αξία της εν λόγω αγοράς τετραπλασιάστηκε το τελευταίο τρίμηνο αγγίζοντας τα 600 δισ. δολάρια, και αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στα 700 δισ.

Προσδοκίες της αγοράς

Τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων συμπεριφέρονται όπως οι μετοχές των εταιρειών dot-com στα τέλη του ’90. Εταιρείες όπως η Kodak (KODK) και η Long Blockchain Company (LBCC) –παλαιότερα γνωστή ως Long Island Iced Tea Company– είδαν τις τιμές των μετοχών τους να εκτινάσσονται αφού ανακοίνωσαν σχέδια δημιουργίας αλυσίδας των μπλοκ (blockchain), όπως συνέβαινε τα χρόνια της φούσκας του ίντερνετ με τις εταιρείες που προσέθεταν την κατάληξη «dot.com» στο όνομά τους.

Στο απόγειο της εποχής των dot-com, περισσότερες από 100 επιχειρήσεις άλλαξαν την επωνυμία τους. Με ανάλογο τρόπο, αναμένουμε ότι θα υπάρξουν πολλές ακόμα εταιρείες που θα ανακοινώσουν στροφή στις αλυσίδες των μπλοκ το Α’ τρίμηνο του 2018, προτού κλείσει αυτή η κερδοσκοπική φάση.

Σήμερα στην επενδυτική αγορά των κρυπτονομισμάτων δραστηριοποιούνται πάνω από 120 hedge fund με επικέντρωση στα κρυπτονομίσματα. Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναφέρει αύξηση στον αριθμό των εφαρμογών αλυσίδας των μπλοκ και κρυπτονομισμάτων στα ETF, με πάνω από μια ντουζίνα ETF να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε στάδιο έγκρισης. Επιπλέον, η Επιτροπή έχει λάβει εφαρμογές σε μοχλευμένα και Inverse ETF, στον ιδιαίτερα μεταβλητό τομέα των κρυπτονομισμάτων. Τα οχήματα αυτά συχνά προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση στους πεινασμένους ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, επιτρέποντας έτσι τη ροή περισσότερων κεφαλαίων στην αγορά και τη συνέχιση της κερδοσκοπίας. Ορισμένα από αυτά τα ETF θα κυκλοφορήσουν το τρέχον τρίμηνο, ενώ η πλειοψηφία τους θα κυκλοφορήσει επίσης μέσα στο 2018, καθώς εκκρεμούν οι εγκρίσεις τους.

Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική ενδιαφέρουσα πτυχή στο προφίλ αποδόσεων των κρυπτονομισμάτων: δεν συσχετίζεται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

 

BTC

ETH

XRP

BCH

LTC

S&P 500

VIX

GLD

BTC

1

0,31

0,06

0,01

0,46

0,12

-0,23

-0,15

ETH

0,31

1

0,37

0,34

0,69

-0,06

0,02

0,16

XRP

0,06

0,37

1

-0,03

0,26

0,02

-0,01

0,19

BCH

0,01

0,34

-0,03

1

0,22

-0,18

0

-0,01

LTC

0,46

0,69

0,26

0,22

1

0,06

-0,04

0,06

S&P 500

0,12

-0,06

0,02

-0,18

0,06

1

-0,59

-0,06

VIX

-0,23

0,02

-0,01

0

-0,04

-0,59

1

-0,01

GLD

-0,15

0,16

0,19

-0,01

0,06

-0,06

-0,01

1

Πηγή: Sifr Data – Ημερήσιες αποδόσεις 90 ημερών, 14 Οκτ. – 12 Ιαν.

Τάσεις της αγοράς

Μια βασική τάση του 2018 ίσως να είναι η συνέχιση της καμπής των bitcoin. Η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς των bitcoin ως ποσοστό του συνόλου της αγοράς κρυπτονομισμάτων καταγράφει ιστορικό χαμηλό. Αυτό αντικατοπτρίζει την ανάπτυξη των λοιπών περιουσιακών στοιχείων στα κρυπτονομίσματα, πολλά από τα οποία δημιουργήθηκαν πέρυσι.

Τα εγχειρήματα αυτά δεν περιλαμβάνουν κανένα είδος προϊόντος, παρά μόνο επίσημα έγγραφα whitepaper και τεχνολογικούς χάρτες. Το εύρος τους ποικίλλει – από τυχερά παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών μέχρι υγεία και ασφάλειες. Το Α’ τρίμηνο του 2018 θα βγουν πολλά νέα εγχειρήματα στην αγορά, καθένα από τα οποία θα ισχυρίζεται ότι ξεκινά την επόμενη κρυπτο-επανάσταση στον κλάδο του. Αυτό απλώς θα επιτείνει την κερδοσκοπία στη νεοφυή αγορά.

Το bitcoin ίσως να ανακτήσει τη δεσπόζουσα θέση του στη χρηματιστηριακή αγορά το Α’ τρίμηνο, ή μπορεί να δούμε μια συνεχή διόγκωση των λοιπών κρυπτονομισμάτων, με το bitcoin να τα ακολουθεί ασθμαίνοντας. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ολόκληρη η αγορά κρυπτονομισμάτων θα παρουσιάσει μια γενική σταθεροποίηση όσον αφορά τον αριθμό των σχετικών εγχειρημάτων, καθώς τα περισσότερα κρυπτονομίσματα θα αποτύχουν.

Εάν το σύμπαν των κρυπτονομισμάτων κρύβει έναν καινούργιο ηγέτη, τότε το Ethereum μοιάζει να είναι ένα από εκείνα τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία με χρηστική αξία στον πραγματικό κόσμο που ξεπερνούν την τυπική λειτουργία τους. Το Ethereum είχε λαμπρό μέλλον μπροστά του όταν η τιμή του βρισκόταν κοντά στα 300 δολάρια – αλλά και σήμερα, με τετραπλασιασμένη την αξία του, το μακροπρόθεσμο μέλλον (24 μήνες) συνεχίζει να μοιάζει πολλά υποσχόμενο για αυτό το νεαρό δίκτυο.

Το Ethereum πραγματοποιεί πάνω από 1,25 εκατ. συναλλαγές ημερησίως, με όγκο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριθμός των εφαρμογών που στηρίχθηκαν στο συγκεκριμένο δίκτυο αυξάνεται διαρκώς. Εάν, όμως, τα έργα αυτά αρχίσουν να καταρρέουν, η χρηστική αξία του Ethereum θα μειωθεί , με ανάλογη υποχώρηση της τιμής του.

Ο επενδυτικός κίνδυνος στα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία είναι υψηλός, και οι επενδυτές οφείλουν να διαφοροποιήσουν το κίνδυνο που αντιμετωπίζουν ανάλογα. Αν η τάση που διαμορφώθηκε το περασμένο τρίμηνο συνεχιστεί, η αγορά θα ζήσει τη γέννηση μιας νέας κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων. Αν η αγορά καταρρεύσει, οι ρυθμιστικές αρχές θα εξαπολύσουν τη μήνιν τους εναντίον όσων εμπλέκονται και θα ανακόψουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας με μια κόκκινη γραμμή περιορισμών που θα μπορούσε να πάει τον κλάδο χρόνια πίσω.

Θεμελιώδη στοιχεία

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι η αγορά των κρυπτονομισμάτων αυξάνεται κατά εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες κάθε εβδομάδα, με περισσότερους από 100.000 χρήστες να προστίθενται καθημερινά.

Το Google Trends αναφέρει τεράστιο όγκο αναζητήσεων στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος συναλλαγών διακινείται στις αναπτυγμένες οικονομίες. Αυτό συμβαίνει γιατί στις τρέχουσες συνθήκες αγοράς, οι αναπτυσσόμενες οικονομίες που αντιμετωπίζουν καθεστώτα υπερπληθωρισμού έχουν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα οφέλη από τα κρυπτονομίσματα, ενώ οι αναπτυγμένες οικονομίες διαθέτουν καλύτερες υποδομές ώστε να υποστηρίξουν τα μεγέθη αυτής της ανερχόμενης οικονομίας (υποδομές σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας και ΙΤ).

Επιπλέον, υπάρχει ένα γιγάντιο ποσό κεφαλαίου που διεκδικεί έκθεση στη συγκεκριμένη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, σε βαθμό μάλιστα που υποδηλώνει περισσότερο απληστία παρά λογική.