search icon

Αγορές

«Ανάσα» για το ευρώ – Προσπαθεί να ανακτήσει το $1 με ώθηση από τη Γερμανία

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών

«Ανάσα» παίρνει το ευρώ, το οποίο προσπαθεί να προσεγγίσει εκ νέου το ψυχολογικό όριο του 1 δολαρίου, βάζοντας «φρένο» στις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών. 

Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα ενισχύεται κατά 0,31% και διαμορφώνεται στο 0,9997 δολάριο ανά ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών (0,99005 δολάριο). 

Η σημερινή ανοδική κίνηση συνιστά απόρροια των στοιχεία για το ΑΕΠ της Γερμανίας, τα οποία έδειξαν ότι η Νο.1 οικονομία της Ευρωζώνης άντεξε στο β’ τρίμηνο, αναπτυσσόμενη κατά 0,1% σε τριμηνιαίο επίπεδο και κατά 1,7% σε ετήσιο επίπεδο. 

Βέβαια, οι ανησυχίες για το οικονομικό μέλλον τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρωζώνης παραμένουν στο επίκεντρο, κάτι που «κρατά» σε ομηρεία το ευρωπαϊκό νόμισμα.  

Η ενεργειακή κρίση και το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα «συντηρούν» το σενάριο της βαθιάς ύφεσης, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός ήδη περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών. 

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τη δέσμευση για αυξήσεις επιτοκίων (βρίσκονται στο 0,5%), εξακολουθεί να απέχει παρασάγγας από τη Federal Reserve, της οποίας τα επιτόκια ήδη κυμαίνονται στο 2,25%, χωρίς να αποκλείεται να φθάσουν στο 3% μέσα στον Σεπτέμβριο. 

Αυτή η απόκλιση καθιστά σαφώς πιο ελκυστικό το αμερικανικό νόμισμα, το οποίο διαπραγματεύεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας. 

Την Παρασκευή, μάλιστα, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει μια πρώτη γεύση του τι μέλλει γενέσθαι, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole. Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ θα επαναλάβει τη δέσμευση για περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο. 

Οι traders, από την πλευρά τους, δίνουν πιθανότητες 60,5% για μια αύξηση των 75 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και πιθανότητες 39,5% για μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης.  

Διαβάστε επίσης:

Τα δύο φρέσκα γκάλοπ μετά τα γεγονότα, η Τράπεζα Κύπρου και το βαρύ πυροβολικό, η μέρα των ΕΛΠΕ και οι εξελίξεις στη Euromedica ///

Μύκονος: Το σφυρί για ακίνητο-«φιλέτο» στη Χώρα και ο πρίγκιπας (pics)

Αδελφοί Κοχ: Η αυτοκρατορία μιας πανίσχυρης οικογένειας

Exit mobile version