Ισχυρή άνοδος στις  ασιατικές αγορές ύστερα από τις χτεσινές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της όπως ανέμεναν και οι αναλυτές.

Ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύονταν κατά 0,87% ενώ ο δείκτης Nikkei του Τόκιο έκλεισε με κέρδη 1,01% στις 30.216 μονάδες. Σημειώνεται πως ο δείκτης Topix, για πρώτη φορά από το 1991 έκλεισε πάνω από τις 2.000 μονάδες.

Υψηλότερα κατά 0,44% ο δείκτης Shanghai Composite στις 3.460 μονάδες, κατά 0,7% ο CSI στις 5.136 μονάδες, κατά 0,61% ο Kospi στις 3.066 μονάδες, κέρδη 1,75% για τον δείκτη Hang Seng στις 29.539 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο δείκτης ASX υποχωρεί κατά 0,63% στις 7.003 μονάδες.

Η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει σύντομα στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της, ενώ παράλληλα αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα  διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια αναφοράς της κοντά στο μηδέν, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν “βλέπει” αύξηση επιτοκίων μέχρι το 2023, παρότι ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2%, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της μέχρις ότου να δει απτά στοιχεία βελτίωσης της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει κοντά στο μηδέν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και το «σήμα» που έδωσε ότι δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2023, έδωσε ώθηση στα κυριότερα ασιατικά χρηματιστήρια.

Η Fed, στη χθεσινή της ανακοίνωση, προβλέπει πως ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα ανέλθει στο 2,4% το 2021, ενώ θα επιβραδυνθεί το 2022 και 2023, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021. Ως προς τον πληθωρισμό, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, δήλωσε πως θα κινηθεί υψηλότερα τους επόμενους μήνες καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, αλλά οι πιέσεις στις τιμές θα είναι παροδικές.

Διαβάστε ακόμη:

Eλλάκτωρ: Πιεστικά τα προβλήματα ρευστότητας, αναγκαία η αύξηση κεφαλαίου

Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου: Μια κυρία στα… βαθιά των ιχθυοκαλλιεργειών

Πειραιώς: Γιατί είναι απαραίτητη η κατάργηση δικαιώματος προτίμησης στην ΑΜΚ