Εκτός των χαμηλών τους έκλεισαν την Τετάρτη οι αμερικανικές μετοχές, στην πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου, βρίσκοντας στήριξη στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα.

Ο DOW ενισχύθηκε 0,01% στις 17.789,67 μονάδες ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο +0,11% στις 2.099,33 μονάδες. Ο NASDAQ έκλεισε με κέρδη 0,09% στις 4.952,25 μονάδες.

Για «μετριοπαθή ανάπτυξη» στις περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ κάνει λόγο η Fed, στο «Beige Book» που δόθηκε στη δημοσιότητα, προσθέτοντας ότι υπάρχει και οριακή ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων, για το διάστημα από τις αρχές Απριλίου έως και τα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα διαπιστώνει ότι η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή» παρά το γεγονός ότι καταγράφηκε, εκ νέου, ήπια αύξηση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η «σφιχτή» αγορά εργασίας εμφανίστηκε σε όλες τις εξεταζόμενες περιοχές. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν οριακά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Πιθανώς η έστω και ήπια αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων να καταστήσει περισσότερο βέβαια τα μέλη της διοίκησης της Fed, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να φθάσει γρηγορότερα του αναμενόμενου στον στόχο του 2% που έχει τεθεί, στοιχείο το οποίο εξετάζουν προκειμένου να αποφασίσουν εάν έφθασε η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουν σε μία νέα αύξηση επιτοκίων.

Βάσει των στοιχείων που ανακοινώθηκαν ο δείκτης μεταποίησης ISM διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 51,3 μονάδες, από 50,8 που ήταν τον προηγούμενο μήνα και σαφώς υψηλότερα από το 50,5 που είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές.

Πάντως οι αναλυτές τονίζουν ότι η διαμόρφωση του δείκτη μεταποίησης άνω του ορίου των 50 μονάδων (όριο το οποίο καθορίζει το κατά πόσο ένας κλάδος βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης ή ανάπτυξης), αποτέλεσε πραγματική ανακούφιση. Στον αντίποδα αρνητικά ήταν τα στοιχεία για τις κατασκευές, με τις κατασκευαστικές δαπάνες να υποχωρούν τον Απρίλιο κατά 1,8%.

Πτωτικά κινήθηκαν την Τετάρτη τα futures του «μαύρου χρυσού», με τις τιμές να «μαζεύουν το» μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που σημείωναν νωρίτερα.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να συζητήσουν για το ύψος της παραγωγής με φόντο την σταθεροποίηση των τιμών.

Το αργό WTI παράδοσης Ιουλίου έκλεισε στα 49,01 δολάρια στο βαρέλι, με πτώση 9 σεντς ή 0,2%.

Οι προσδοκίες για αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων ασκούν πιέσεις στον χρυσό.

Τα futures του χρυσού την Τετάρτη κατέγραψαν την χειρότερη μέρα τους από τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού τα καλά μηνύματα από την αμερικανική οικονομία αύξησαν τις προσδοκίες περί ανόδου των επιτοκίων από την Fed.

O χρυσός παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε απώλειες 2,90 δολαρίων ή 0,2% στα 1.211,90 δολάρια στην ουγγιά.

Οι τιμές δεν είχαν βρεθεί σε αυτό το επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου.

Στον Μάιο οι απώλειες για τον χρυσό ήταν 5,9%.

“Το δολάριο σημείωσε ισχυρή άνοδο πρόσφατα, πράγμα που άσκησε βραχυπρόθεσμα πίεση στις τιμές του χρυσού”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Τώρα το δολάριο κινείται προς την περιοχή αντίστασης του Μαρτίου, πράγμα που θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στο πολύτιμο μέταλλο ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται και νέα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, σημειώνεται.

Υποχώρησε το δολάριο έναντι του γιεν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Shinzo Abe που ξάφνιασε τις αγορές, ότι σχεδιάζεται καθυστέρηση της αύξηση ςτου φόρου επί των πωλήσεων κατά 2½ χρόνια.

Στα 109,52 γιεν το δολάριο.

Κοντά στο 0,91% η απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου, στο 1,84% αυτή του 10ετούς.

O δείκτης φόβου (VIX) διαπραγματεύτηκε κοντά στο 14,4 ενώ οριακά έφτασε και πάνω από το 15.

Τέσσερις μετοχές κατέγραφαν άνοδο για κάθε τρεις που σημείωναν πτώση.