Μπορεί η ΕΚΤ να κάνει την έκπληξη και να ξεκινήσει την πτώση των επιτοκίων πριν τη Fed; Οι αγορές, πάντως, αυτό έχουν αρχίσει να πιστεύουν και αυτό φάνηκε και στις ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, που αγνόησαν τους τριγμούς της Wall Street το προηγούμενο τριήμερο, εστιάζοντας στο θετικό περιεχόμενο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 510,84 μονάδες που είναι το τέταρτο υψηλότερο «κλείσιμο» στην ιστορία του και μια… ανάσα από το ρεκόρ των 512 μονάδων που «έπιασε» στις 28 Μαρτίου. Αντιστοίχως οι περισσότεροι επιμέρους κλάδοι του κινήθηκαν σε θετικό έδαφος με περισσότερες κερδισμένες τις μετοχές των εξορυκτικών εταιρειών.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,19% στις 18.403 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 «γύρισε» τελικά ελαφρά πτωτικά στο -0,02% και τις 8.151 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,48% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 7.975 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB πιέστηκε ανεπαίσθητα χάνοντας 0,02% και τις 34.454 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.090 μονάδες αυξημένος κατά 0,53%.

Λίγα 24ωρα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι traders θεωρούν βέβαιο ότι το συμβούλιο θα κρατήσει και πάλι στάση αναμονής στις 11 Απριλίου, παρά το γεγονός ότι μετριοπαθείς φωνές όπως ο Γάλλος διοικητής Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι θα θέσουν ήδη στο τραπέζι το θέμα της μείωσης των επιτοκίων. Όμως, το ενθαρρυντικό είναι ότι οι οιωνοί για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνονται όλο και πιο ευνοϊκοί.

Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ έδειξαν ότι το συμβούλιο έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής εκφράζοντας τη σιγουριά πως ο πληθωρισμός έχει μπει σε σταθερή τροχιά προς το στόχο του 2%.

Βεβαίως, επισημαίνονται τα σημεία κινδύνου από τα επίπεδα των μισθών και τον πληθωρισμό στον κλάδο των υπηρεσιών, όμως το συμβούλιο θεωρεί ότι το ρίσκο από τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένει υποβαθμισμένο όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να προκαλέσει η οικονομική δραστηριότητα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνολο των αναλυτών ερμήνευσαν τα πρακτικά ως σήμα για μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Πόσο μάλλον με δεδομένο ότι και τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν έκτοτε συνηγορούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν μόλις χθες για το Μάρτιο έδειξαν πτώση του πληθωρισμού άνω του αναμενόμενου στο 2,4% για την Ευρωζώνη, καθώς οι τιμές επιβραδύνθηκαν στις κυριότερες οικονομίες της περιοχής, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και βέβαια τη Γερμανία (όπου έπεσε σε χαμηλό τριετίας).

Βέβαια η κάθετη άνοδος των ενεργειακών τιμών από τις αρχές της χρονιάς αποτελεί «αγκάθι» που μπορεί να περιπλέξει το τοπίο.

Σήμερα οι πετρελαϊκές τιμές υποχώρησαν ελαφρά με το Brent να χάνει 0,25% στα 89,13 δολάρια και το αμερικανικό WTI να πέφτει 0,41% στα 85,08 δολάρια. Όμως, και πάλι αμφότεροι οι δείκτες παραμένουν κοντά στο υψηλότερο σημείο τους εδώ και έξι μήνες.

Αναλόγως ο χρυσός, αν και έχασε έδαφος στα 2.311 δολάρια την ουγγιά, με ελαφρά κάμψη 0,13%, παραμένει σταθερά πάνω από το ιστορικό όριο των 2.300 δολαρίων και κοντά στο νέο ρεκόρ που κατέγραψε χθες.

Στις αγορές συναλλάγματος, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων με το δείκτη δολαρίου να υποχωρεί 0,22% στο 104,02 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0863 με το ευρώ να κερδίζει περίπου 0,25%.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Oι νεότερες εκτιμήσεις για ΗΠΑ, Ευρώπη, πληθωρισμό και ανάπτυξη – Πού «βλέπει» τον S&P 500

Παθητικά σπίτια: Τι είναι και πώς λειτουργούν

Αγορά κατοικίας: Μείωση τιμών, αύξηση ενοικίων στην Ευρωζώνη το 2023 – Η εικόνα της Ελλάδας (γραφήματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ