Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στα μηνύματα της αμερικανικής Fed. Στο επίκεντρο, πάντως, παραμένει και η συνεχιζόμενη ροή εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε κάμψη ύψους 0,22% στις 503 μονάδες, με τους επιμέρους κλάδους του να παρουσιάζουν μεικτά πρόσημα. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι τράπεζες και τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των ενεργειακών ομίλων.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,20% στις 17.896 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 0,88% στις 7.914 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο +0,63% και τις 8.172 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο μειώθηκε ελαφρά κατά 0,03% στις 33.736 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 10.872 μονάδες αυξημένος κατά 0,16%.

Ο ΟΟΣΑ κατά την έκθεση που δημοσίευσε νωρίτερα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας τη φετινή χρονιά, προχώρησε σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων του χάρη κυρίως στις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης θα κινηθούν φέτος στο 3,1% και το 2025 στο 3,2%, αντί του 2,9% και 3% που περιλάμβανε η προηγούμενη έκθεση του.

Ωστόσο, ο ρυθμός ανάκαμψης των οικονομιών θα παρουσιάσει σημαντικές αποκλίσεις, με τις ΗΠΑ να προχωρούν μπροστά με άλμα 2,6%, την ώρα που η Ευρώπη και η Ιαπωνία θα κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Πάντως, οι προοπτικές για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης αναθεωρήθηκαν ελαφρά προς τα πάνω, από το 0,6% στο 0,7% φέτος και από το 1,3% στο 1,5% το 2025.

Στον αντίποδα οι εκτιμήσεις για τη Βρετανία αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, με ρυθμούς ανάπτυξης μόλις στο 0,4% φέτος αντί του αρχικά αναμενόμενου 0,7%, που συνιστά τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των ανεπτυγμένων κρατών. Η υποβάθμιση αυτή εκτιμάται πως θα εντείνει την πίεση προς την Τράπεζα της Αγγλίας να ξεκινήσει γρήγορα τις μειώσεις των επιτοκίων προκειμένου να δώσει ώθηση στην οικονομία, στοιχείο που αποτιμήθηκε θετικά από το χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα οι επενδυτές διεθνώς προβληματίστηκαν με τα μηνύματα της αμερικανικής Federal Reserve, που μπορεί να κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά απέφυγε κάθε αναφορά στην προοπτική μείωσης των επιτοκίων. Αν και τουλάχιστον ο Τζερόμ Πάουελ απέκλεισε ουσιαστικά την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων, δεδομένου πως οι αγορές ανησυχούσαν για την αντίδραση του συμβουλίου στην απογοητευτική πορεία του αμερικανικού πληθωρισμού.

Ενθαρρυντικό στοιχείο για τις αγορές, πάντως, εξακολουθεί να αποτελεί η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των πετρελαϊκών τιμών, τόσο λόγω της αποσυμπίεσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή όσο και της «βουτιάς» στα αμερικανικά αποθέματα σε χαμηλό επτά εβδομάδων.

Η τιμή του Brent υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,31% στα 83,18 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του WTI έπεσε 0,58% στα 78,57 δολάρια.

Αντιστοίχως και η τιμή του χρυσού έχασε έδαφος, στα 2.308 δολάρια την ουγγιά με μικρή κάμψη 0,12%.

Στις αγορές συναλλάγματος, o δείκτης δολαρίου κινήθηκε σταθεροποιητικά με ελαφρά πτώση 0,16% στο 105,59 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0703.

Διαβάστε ακόμη

«Κοντοβερός» (Freskot): Κατέβασε ρολά η ιστορική εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων (pics)

Τα πιο φρέσκα δημοσκοπικά νέα (Καλό Πάσχα), τα αλά αραμπιάτα σενάρια για τη United Group, το επόμενο βήμα του Γερμανού και το μυστικό από το Κάιρο 

Ελ. Επαγγελματίες: 350 φορές περισσότερος φόρος για 1 ευρώ μεγαλύτερο εισόδημα (παραδείγματα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ