Ανοδο 41% σημειώνει το ελληνικό χρηματιστήριο απο τα χαμηλά Μαρτίου (484 μονάδες) με τις τράπεζες να προηγούνται στις αποδόσεις καθώς ο κλάδος κάνει discount αμέσως την βελτίωση της οικονομίας, όπως συμβαίνει και διεθνώς. Τούτο δεν σημαίνει, όμως, ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας λύθηκαν δια μαγείας και ειδικά τα κόκκινα δάνεια. Όμως, η συμμετοχή της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση έστω δια της πλαγίας δίνει μια επιλογή.

Την ίδια επιλογή θα δώσουν τα κεφάλαια τα οποία θα δοθούν στην Ελλάδα (8 δισ. ευρώ ετησίως) και μαζί με τον δανεισμό 6 δισ. ευρώ η χώρα θα έχει ετησίως 16 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η χώρα έχει μια ευκαιρία να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία με δημιουργία νέων κλάδων ή και στήριξη υφιστάμενων κλάδων. Η Ελλάδα δεν μπορεί να παράγει αυτοκίνητα, αλλά διαθέτει βιομηχανίες οι οποίες μπορούν να παράγουν μεταλλικά μέρη για τις αυτοκινητοβιομηχανίες. Η Ελλάδα μπορεί επίσης να στηρίξει την αγροτική παραγωγή, διότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική.

Επίσης, η μεγάλη δύναμη της Ελλάδας (ναυτιλία) θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης για την χώρα (με παράλληλη εισαγωγή των εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο). Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά χρειάζεται νέες εταιρείες και οι ναυτιλιακές – κάτω απο σωστές προϋποθέσεις – μπορούν να προσδώσουν οφέλη στους επενδυτές και στην οικονομία.

Εκτός απο τον Τουρισμό, συνεπώς, η Ελλάδα διαθέτει επιλογές γι’ αυτό τα κεφάλαια πρέπει να χρησιμοποιηθούν
ορθά και όχι να σπαταληθούν όπως έγινε με τα Μεσογειακά προγράμματα τις περασμένες δεκαετίες.

Διαχειρίσιμα τα νέα κόκκινα δάνεια

Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε πρόσφατα και ο επικεφαλής της FPS κ. Θεόδωρος Καλαντώνης τα νέα κόκκινα δάνεια θα κυμανθούν μεταξύ 7 έως 10 δισ. ευρώ και φυσικά θα κατανεμηθεί ένα μέρος το 2020, και ένα μεγαλύτερο το 2021. Την ίδια εκτίμηση για τα δάνεια παρείχε και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ όπως πρόσθεσε προχθές ο κ. Καλαντώνης τα ¾ των κόκκινων δανείων θα προέλθουν απο παλιότερες ρυθμίσεις και μόνο το ¼ απο δάνεια που ήταν ενήμερα πριν ξεσπάσει ο ιός.

Με βάση λοιπόν τις πρόσφατες αποφάσεις του ευρωπαίου επόπτη οι τράπεζες διαθέτουν τον χρόνο, τα κεφάλαια και την ρευστότητα για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι ελληνικές τράπεζες δεν διαθέτουν την μεγάλη έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών σε παράγωγα, ξένες αγορές ενώ, το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να ξεκινήσουν οι τιτλοποιήσεις των δανείων (Εurobank, Αlpha bank).

Συνδυαστικά, και το κράτος μέσω των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ παρέχει φθηνή χρηματοδότηση. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, λοιπόν όπως οι ευρωπαϊκές αποτυπώνουν το άνοιγμα των οικονομιών, την ελπίδα για την θεραπεία του ιού, αλλά και την στήριξη των κεντρικών τραπεζών. Παρά τις εφιαλτικές προβλέψεις ξένων οίκων για πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 10%, το ελληνικό χρηματιστήριο, προηγείται της οικονομίας και αποτυπώνει μια ελπιδοφόρα εικόνα για την συνέχεια.

Morgan Stanley: Οι 3 λόγοι που εξηγούν γιατί η ανάκαμψη του 2020 είναι διαφορετική

O Dow jones έφθασε και τις 27.000 μονάδες ενώ ο δείκτης S&P τις 3.193 μονάδες και τα χρηματιστήρια κάνουν πάρτι διεθνώς.  H χρηματιστηριακή ανάκαμψη του 2020 στις ΗΠΑ -και διεθνώς- είναι διαφορετική για τρείς λόγους σύμφωνα με τον επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Μorgan Stanley, Mike Wilson -ο οποίος ήταν από τους ελάχιστους αναλυτές που επέμειναν στην ανάκαμψη μετά τα χαμηλά του Μαρτίου, δίνοντας και τιμές – στόχους.

Στην ανάλυση του (26 Μαΐου) ο κ. Wilson υπογραμμίζει ότι, «παρόλο που η ύφεση του ιού έχει παρόμοια γνωρίσματα με την κρίση του 2008 κι άλλες υφέσεις, η αναλογία και η διατηρησιμότητα της ανάκαμψης είναι αρκετά διαφορετική σ’ αυτόν τον κύκλο». Και υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η ανάκαμψη του 2020 είναι διαφορετική.

Ο πρώτος λόγος είναι ότι, οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες (FED, ECB, BoJ) τυπώνουν χρήματα ταυτόχρονα (ενώ το 2008 η Αμερική τύπωσε αργά το 2008 και οι υπόλοιπες περίμεναν αρκετά χρόνια). Ο δεύτερος λόγος είναι ότι, έχουμε δημοσιονομική υποστήριξη (fiscal support) αυτή την φορά. «Mετά την οικονομική κρίση (σ.σ. 2008), πολλές κυβερνήσεις εφάρμοσαν δημοσιονομική λιτότητα, ενώ αυτή τη φορά βλέπουμε ρεκορ στα δημοσιονομικά ελλείμματα με οδηγό τις ΗΠΑ. Αυτό το μείγμα συντονισμένης πολιτικής έχει οδηγήσει σε ταχύτερη ανάπτυξη στην προσφορά χρήματος. Και η προσφορά χρήματος είναι μια λειτουργία μαζί με ποσότητα χρήματος στον ισολογισμό της FED και της ταχύτητας της οικονομίας στην πραγματική οικονομία. Το χρήμα ρέει στις τιμές των assets, αλλά ρέει και στην πραγματική οικονομία. Κι αυτός είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο παραμένουμε περισσότερο αισιόδοξοι τόσο στην αναλογία, όσο και την διατηρησιμότητα της ανάκαμψης. Επίσης σημαίνει ότι, θα συνεχίσουμε να προτείνουμε για περισσότερο κυκλικές μετοχές, όσο προσθέτουν μετοχικό ρίσκο στα χαρτοφυλάκια τους» καταλήγει ο Mike Wilson – ο οποίος επιμένει να θυμίζει ότι η είσοδος στην ύφεση σημαδεύει το τέλος του bear market rally και όχι την αρχή.

Γιατί δεν χρειαζόμαστε ταχεία επανεκκίνηση

Σε πρόσφατη έκθεση της, η Μorgan Stanley προέβλεπε άνοδο στις 3.250 για τον SP και προφανώς σήμερα θα προχωρήσει σε αναθεωρήση.
Οι χώρες δεν χρειάζονται μια ταχύτερη επαναλειτουργία των οικονομιών και λιγότερη πίεση στα κέρδη, αλλά ότι, τα χειρότερα βρίσκονται πίσω, τονίζει Cross Asset Strategist της Morgan Stanley κ. Αndrew Sheets. Όπως θα δούμε, εξηγεί, γιατί ο οικονομικός κύκλος εξελίσσεται δίχως να χρειάζεται πίεση.

“Ο,τι είναι καλύτερο για να πολεμήσεις την πανδημία, για την υγεία της οικονομίας και της αγοράς είναι ίσως το ίδιο πράγμα – φροντίζοντας σίγουρα ότι, η επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει σωστά” γράφει στους πελάτες του.

Τo Βusiness Stories εξασφάλισε αποκλειστικά δυο εκθέσεις του στις οποίες, μεταξύ άλλων, η Morgan Stanley, στο ανοδικό σενάριο, προβλέπει αύξηση του Δείκτη αναδυομένων αγορών MSCI (και Ελλάδα) στις 1.050 μονάδες, τον Δείκτη SP στις 3.250 μονάδες, ενώ στα ομόλογα των αναδυομένων χωρών (Ελλάδα) 280 μονάδες βάσης.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Morgan Stanley θυμίζει τις προϋποθέσεις για μια διατηρήσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας επισημαίνοντας τα: 1. επαρκή αύξηση της διαθεσιμότητας στα νοσοκομεία, 2. δημόσιες υποδομές υποστήριξης των τεστ 3. ισχυρή ιχνηλασία των επαφών ώστε να περιοριστούν τα θερμά σημεία 4. πρόσβαση σε μια σειρά τεστ.

Αυτές οι διαδικασίες θα ξεδιπλωθούν μέσα στο καλοκαίρι, και παρόλο που η επιστροφή στην εργασία θα ειναι αργή, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley δεν αναμένουν επιστροφή της προ ύφεσης ανάπτυξης σε ΗΠΑ και παγκοσμίως πριν απο το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

Όπως αναφέρει ο κ. Sheets διαφωνεί με την άποψη ότι, η ταχύτερη επαναλειτουργία της οικονομίας θα φέρει λιγότερη πίεση στα κέρδη, στα χρέη, στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Αντίθετα εάν δοθεί στους επενδυτές η εμπιστοσύνη ότι τα χειρότερα είναι πίσω τους, η ιστορία υποδεικνύει ότι μπορούν να ανεχθούν άσχημα νέα. Οταν οι επενδυτές είναι βέβαιοι ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι λίγο καλύτερο και ο δρόμος από εδώ και πέρα καλυτερεύει, τότε οι αγορές θα ξεχάσουν τα φτωχά και άσχημα νέα.

“Αν όπως προβλέπουμε ο Απρίλιος και ο Μαϊος αντιπροσωπεύουν τα χαμηλά της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ, τα χαμηλά επίπεδα της μετοχικής αγοράς τον Μάρτιο θα είναι πολύ σταθερά με τα πρότυπα του παρελθόντος και τις προσδοκίες της αγοράς. Ακούμε τις ανησυχίες επενδυτών για μια επερχόμενη αύξηση των δεικτών χρεοκοπίας (default rates) και των μεγάλων πτώσεων στα κέρδη των εταιρειών (τις προβλέπει και η Morgan Stanley). Αλλά τα πιστωτικά spreads έχουν την τάση να βελτιώνονται πολύ καλά στο peak των default rates, ενώ οι μετοχικές αγορές εκπροσωπούν την παρούσα αξία όλων των μελλοντικών ταμειακών ροών μέχρι το τέλος του χρόνου. Γι αυτό οι συνάδελφοι μου, ο S. Sankaran δίνει σύσταση αγορά στο εταιρικό χρέος και ο Mike Wilson αύξησε την τιμή – στόχο για τον SP στις 3.000 μονάδες μέχρι το τέλος του χρόνου.”

Οι καλύτεροι καιροί να επενδύσει κανείς είναι τώρα

“Πράγματι, οι καλύτεροι καιροί για επενδύσει κανείς είναι συχνά όταν μια αδύναμη οικονομία δημιουργεί χαμηλές τιμές τονίζει ο Sheets.

Όταν σκεπτόμαστε για τον οικονομικό κύκλο, βρίσκουμε ένα βοηθητικό ζευγάρι εννοιών. Πρώτον, ότι η οικονομία είναι κυκλική: Κινείται σε κύματα, όπως η προσοχή και τα χαμηλότερα έξοδα, δίνουν δρόμο στην αισιοδοξία και στα ταχύτερα έξοδα. Αυτή η διαδικασία οδηγεί στις υφέσεις, και αυτες οι υφέσεις μηδενίζουν τον οικονομικό κύκλο, ξεκινώντας τη διαδικασία απο την αρχή. Ολα αυτά ακούγονται απλά, αλλά στην Morgan Stanley χρησιμοποιούμε 10 μεγάλους δείκτες μέτρησης για την αμερικανική οικονομία, οι οποίοι έχουν την τάση να προηγούνται. Οι μετοχικές αγορές λ.χ προηγούνται της οικονομίας και όχι το αντίθετο. Για παράδειγμα, είναι καλύτερο να αγοράζεις μετοχές όταν τα οικονομικά στοιχεία είναι αδύνατα και οι τιμές είναι χαμηλές, παρά να αγοράζεις όταν τα οικονομικά στοιχεία είναι ισχυρά και οι τιμές είναι υψηλές.