search icon

Αγορές

‘Ανοδος στη Wall Street με οδηγό την Apple

Ανακάμπτει ο τεχνολογικός κλάδος μετά την άρση από την Κίνα των «αντιποίνων» στους αμερικανικούς δασμούς

Ανοδικά κινούνται την Τετάρτη, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταγράφει κέρδη 0,13%, στις 26.945,28 μονάδες και να βρίσκεται για έκτη διαδοχική συνεδρίαση σε θετικό έδαφος,  μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα εξαιρέσει αμερικανικά προϊόντα από την επιβολή δασμών.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,61%, στις 8.133,20 μονάδες,  ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,29% στις 2.988 μονάδες.

Η ανοδική πορεία του Nasdaq, ο οποίος προσπαθεί να ανακάμψει μετά τις χθεσινές ενδοσυνεδριακές απώλειες των τεχνολογικών εταιρειών, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της τιμής της μετοχής της Apple κατά 1,71%, μετά την χθεσινή παρουσίαση των νέων iPhone και iPad και των συνδρομητικών υπηρεσιών της.

Στο θέμα της εμπορικής διαμάχης, η Κίνα ανακοίνωσε ότι από τις 17 Σεπτεμβρίου αναστέλλει για ένα χρόνο τους δασμούς σε δεκαέξι τύπους αμερικανικών εξαγωγών, που ήταν αντίποινα στους αμερικανικούς φόρους.

Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται κάποια φάρμακα κατά του καρκίνου, ορυκτέλαια και κάποια χημικά, τα οποία η Κίνα ούτως ή άλλως δεν παράγει η ίδια ή δεν μπορεί εύκολα να τα αγοράσει από άλλες χώρες.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών παραγωγού κινήθηκε ανοδικά κατά 0,1% τον περασμένο μήνα, σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος. Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων κατηγοριών της διατροφής και της ενέργειας, ο πληθωρισμός χονδρικής διαμορφώθηκε στο 0,4%.

Σε ετήσια βάση, ενισχύθηκε 1,8% -υψηλότερα από το 1,7% του Ιουλίου. Ωστόσο, η ετήσια μέτρηση είχε φτάσει σε υψηλό επτά ετών (3,4%) το περσινό καλοκαίρι.

Στα εμπορεύματα, το αμερικανικό αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,51% στα 57,69 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,16% στα 1.501,60 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει ισχυρή άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,0987 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 2,3 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 1,725%.

Exit mobile version